Pullonpalautuksesta

Miten tunteita herättävää toimintaa pullonpalautus voikaan olla! Kun sunnuntaina joutuu laittamaan pullokoneeseen lapun ”Epäkunnossa, pahoittelut”, voi olla varma että päivän aikana tulee saamaan monet, monet haukut. Nimenomaan sunnuntaisin (ja juhlapyhinä jolloin kauppa on niitä harvoja avoinna olevia) koko kylä tuntuu ryntäävän palauttamaan pullojaan.

Jostain syystä lähes jokainen pulloja palauttamaan tullut asiakas arvelee olevansa erikoistapaus, jonka 4 säkkiä hiekkaisia, kaljaisia pulloja alan kassalla jonon kasvaessa laskemaan ja hyvittämään. Ei, en voi ottaa pulloja vastaan ellei pullokone toimi. Mahdollisesti voin tehdä poikkeuksen jos sinulla on yksi tai kaksi tölkkiä, jotka saan kassan alle piiloon ja laskettua sekunnissa hyvitettävän summan. Toki tätäkin tehdessäni kiristelen hampaitani, sillä kassalta on hyvin vaikea päästä pesemään käsiä. Työskentelen pikkukaupassa, jossa vuorossa ollaan yksin, joten olisi käsittämättömän kuormittavaa ottaa vastaan säkkikaupalla pulloja raahaavien ihmisten ”No kai sinä nyt nämä pari kassillista voit laskea?”-pyyntöjä. Puhumattakaan siitä että pullot täytyy joka tapauksessa laittaa koneen läpi myöhemmin, joka vie myös työaikaa jossain vaiheessa. Ei, sitä ei todellakaan ole tuhlattavaksi asti.

Myyjä saa tästä aina haukut niskoilleen. Aivan kuin asiakkaiden kiusaksi kävisin hajottamassa pullokoneen juuri silloin, kun huoltoa ei ole saatavilla. Ymmärrän miten turhauttavaa pullokasseja on raahata kauppaan vain huomatakseen, että kone on rikki, mutta tämä nyt taas on niitä asioita joille ei vain voi mitään. Joskus koneet menevät rikki. Ainakaan en varmasti hyvitä ainoaakaan pulloa, jos alat haukkua minua, uhkailla toisen kaupan asiakkaaksi siirtymisellä ja esimiehelleni ilmoittamisella. Ystävällisesti käyttäytyessäsi ja jos muita asiakkaita ei sillä hetkellä ole, saatan jopa laskea yhden pussillisen pulloja. Niin metsä vastaa ja niin edelleen.

Jaa tämä tarina:

23 kommenttia

 1. Anne sanoo:

  Tiestithän, että myyjän on velvollisuus ottaa vastaan niin monta tyhjää kun asiakas ostaa täysinäisiä? Esim 6-pack kaljaa, sun pitää ottaa 6 tyhjää vaihturina. Enempää ei tarvii ottaa ja voit sen kertoa ystävällisesti asiakkaille.

  • Ralf sanoo:

   Ei pidä paikkaansa!

  • J sanoo:

   Mitähän uusi alkoholilakimme tähän sanoisi. Asiakas yrittää palauttaa kahta jätesäkillistä pulloja: ”Joo sun pitää ostaa kaks jätesäkillistä kaljaa, jotta otan nää vastaan” 😀

   • Anne sanoo:

    Sillon jos asiakas ei haluu ostaa kahta jätesäkillistä kaljaa, myyjän ei ole pakko ottaa kassalle jätesäkillistä tyhjiä. Jos se asiakas haluu ostaa vaikka 24 pulloo tai tölkkii, niin si myyjän on otettava 24 tyhjää takasin. Pullonpalautusautomaatit on sitä varten, että niihin isketään jätesäkilliset. Ei niitä kassalle viedä.

  • nasse sanoo:

   En ole kuullut ikinä tällaisesta. Väittiäisin, että ei pidä paikkaansa. Vai onko jotain lähdettä tälle?

 2. mrt sanoo:

  Kanna itse pikku krapulassa repullinen tölkkejä lähikauppaan vain todetaksesi että palautuskone on poissa käytöstä ja myyjä ei suostu tölkkejä ottamaan. Sitten vielä joudut ostamaan muovikassin ostoksille, kun se reppu on täynnä niitä tölkkejä jotka nyt pitää kantaa takaisin ja hauduttaa sitä vanhan kaljan hajua vielä muutama vuorokausi ja jännittyneenä veikkailla milloinkohan se lähikaupan kone on korjattu.

  • Vastarannan kiiski sanoo:

   Toisella puolella maailmaa taistellaan ebolaa vastaan, täällä on onneksi arvot kohdillaan.

   Täysin kohtuuttomia taakkoja tänne peräpohjolan ihmisten harteille lankeutuukin…

  • mannervi sanoo:

   Jos kone on rikki niin pullot joko autoon tai takaisin kotiin ja vasta sitten ostokset. Tai sitten etsii jonkin toisen kaupan. Täytyy kyllä myöntää että olen joskus heittänyt pullot kaupan roskiinkin, ei täällä niin köyhiä olla kuitenkaan.

  • Anne sanoo:

   Ja kaupantätin tai -setän pitäis ottaa ne sun haisevat tölkit sinne kassan viereen ja ”hauduttaa sitä vanhan kaljan hajua vielä muutama vuorokausi ja jännittyneenä” vartoilla millon he pääsee sun tölkeistä eroon.

   • mrt sanoo:

    Ei tädin niitä tarvitse ottaa. Tarinani oli vain esimerkki siitä miksi asiakas saattaa suivaantua siitä että pullokone on rikki. Pienet asiat ärsyttää joskus yllättävänkin paljon. Ei se maailman loppu ole, mutta sitä sitten helposti ajattelematon purkaa kaupantätiin… ja sitten kaupan täti purkaa sitä vuorostaan tänne.

   • olli sanoo:

    kyllä,se on jokaisella oma uranvalinta… 😀

  • Vee sanoo:

   Onko sitä viinaa sitten pakko kitata niin suuria määriä, ettei jälkiseurauksia kestä?

   • mrt sanoo:

    Haha.. aika pahat ”jälkiseuraukset”. ”Voi että miksi ryyppäsin niin paljon että nyt on repullinen tölkkejä”. 🙂

  • moriko sanoo:

   Tyhmyys ei ole myyjän vika

 3. Vakkari sanoo:

  Aivan samanlaisia ensimmäisen maailman ongelmia monet näistä asiakaspalvelijoidenkin valituksista ovat.

  • perkule sanoo:

   No eikö se ole parempi noin kuin että aspat joutuu omilla työvuoroillaan hoitamaan tällaisia asiakkaita kuin ebola-sairaita ja nälänhätää? Aina ei tarvitse alata mussuttamaan muiden maiden ongelmista. Kai sitä saa purata turhautumistaan nätisti netissäkin ilman että pitää alkaa potemaan sitä, ettei itsellä kuitenkaan ole niin huonosti asiat kuin jollain toisella eikä siis saa sanoa mitään.

 4. Juups sanoo:

  Kauppojen pitäisi siis ilmoittaa joko nettisivuillaan / facebookissa reaaliaikaista tietoa pullonpalautusautomaattien tilasta. Tuollaiset tilanteet, että kone ei toimi saa ihmiset vaihtamaan kauppaa, lopullisesti.

 5. p sanoo:

  Kyllä minuakin ottaisi päähän jos ainoa kone on poissa käytöstä, jos joskus ison pullolastin kanssa tulisin paikalle, ja etenkin jos olisin ilman autoa liikenteessä.

  Tietty se ei mitenkään ole aspan syy, enkä voisi vaatia että hän niitä tölkkejä ottaisi. Mutta purkipa sitten pahaa oloaan syyttömään tai ei, niin aika monta se varmasti harmittaisi.

 6. Katariina sanoo:

  Kas, Vastarannan kiiski oli eksynyt väärälle sivustolle!
  Olen itse muutamankin kerran kävellyt lähikauppaan (n. 2km) parin pullokassin kanssa. Jos olen ollut hakemassa vaan esim. leivän tai röökiaskin, en ole ottanut edes rahaa mukaan, kun oli tarkoitus maksaa pullopanttikuitilla. Pahinta on, jos on tupakat loppu ja on ollut tarkoitus sitten kaupalta jatkaa jonnekin muualle, mutta palaatkin pullojen kanssa kotiin ja uusi yritys lompakon kanssa.
  No ei silti tulisi mieleeni alkaa myyjälle siitä kiukuttelemaan.

 7. bobby sanoo:

  Jotkut kaupat ei tunnu ollenkaan välittävän pullokoneensa kunnosta, ja joitain kiinnostaa myös pulloasiakkaat…

 8. Jarkko sanoo:

  71 §

  Juomapakkausten vastaanottovelvollisuus

  Eräiden juomapakkausten valmisteverosta annetun lain 3 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettujen pantillisissa juomapakkauksissa myytävien juomien jakelijan on otettava vastaan myynnissä olevaan pakattujen juomien määrään nähden kohtuullinen määrä samaan palautusjärjestelmään kuuluvia tyhjiä juomapakkauksia ja maksettava palauttajalle pantti.

  • OxOxOx sanoo:

   Ja mikähän o ”kohtuullinen märää” numeroina? Ehkä juuri se jutussa mainittu 2 tökkiä? 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *