Salipuolen tarinoita..

Olen tehnyt kymmenisen vuotta erinäisiä ravintola-alan töitä pääkaupungissamme, niin klubeilla, baareissa, kahviloissa kuin fine dining-ruokaloissakin. Ärsykkilistaa huvitti aloittaa joten täältä pesee :p

* Ravintolan ainoaan likaiseen pöytään istujat. Olen nähnyt tilanteita jossa 150-paikkaisessa ravintolasalissa oli tasan yksi likainen siivoamaton pöytä ja aasiakkaidenhan oli tietysti pakko istuttaa takamuksensa juuri siihen. Eikä kyseessä ollut edes mikään ravintolan ”paras” pöytä. Uskomatonta mutta tämä kaava toistaa aina vaan itseään.
* Sitten kun ollaan löydetty se yksi ainoa kattamaton pöytä niin aletaan kovaan ääneen huutelemaan ja napsuttelemaan sormia josko joku pääsisi jo siivoamaan sen. Tilulii…
* Baarissa/yökerhossa usein keski-ikään ehtineet herrasmiehet jotka pyytävät tanssimaan. Baarimikkoa. Luuletteko ihan oikeasti että lähtisin SINUN kuvottavan kaljamahaisen ruhosi vietäväksi tanssilattialle jos saisinkin sen viiden minuutin tauon tästä oluenkaatamisesta? Asiaa ei myöskään helpota että olet isäni ikäinen.
* Numeron pyytäjät. Vastaus on aina, nyt ja ikuisesti: EI.
* Kahvilassa: Rasvattoman laten/cappucinon/tms juojat. Ensinnäkin, minun puolestani voit pilata kalliin kahvijuomasi jos haluat, mutta älä luule että maidon rasvattomuus pelastaa läskipersettäsi jos otat siihen kylkeen hervottoman viipaleen suklaakakkua. Nauran selkäsi takana. =)
* Keski-ikäiset naiset. Nuff said.
* Ruokaravintolassa isot seurueet jotka maksavat erikseen. Valitettavasti Suomessa, toisin kuin useimmissa sivistysmaissa, ei ole tapana lisätä 10% extraa laskulle jos kyseessä on erikseen maksava seurue. Nämä poppoot teettävät todella paljon työtä ja kaikki (98%) tarjoilijat inhoavat hoitaa niitä. Usein illan alussa arvotaan kenelle ”nakki napsahtaa” jos on tiedossa ko. seurue. Useimmiten vielä ison vaivan palkaksi tarjoilija saa näiltä luokkakokoustajilta yms. vain nillitystä osakseen ”kun alkujuomissa kesti niin kauan” tai ”jouduimme odottamaan laskuja melkein 15 minuuttia”. Niin, pitiköhän teidän jokaisen 25 hengen tilata kaikki eri alkujuomat tai olisittekohan voineet harkita yhteiskolehtia/laskua ennen ravintolakäyntiä, jotta tarjoilijalla ei menisi puolet ajasta pöytäkartan tihrustamiseen? Niin, ja sitten laskujen saannin yhteydessä ihmetellään miksi ne laskut on väärin kun lähditte pikku nousutumussa vaihtelemaan istumapaikkoja ettekä sitten muista missä alunperin istuitte.
Ah, ei kyllä ole yhtään ikävä salitarjoilua. =)
* Blokkarin perseen puristaminen/alapään kouriminen yökerhon tungoksessa kun hänellä on kolme puolentoista metrin tuoppipinoa kädet täynnä eikä mitään keinoja huitasta takaisin.
* Olutbaarissa keskustelun avaaminen ”Mitä oluita teillä on” kun on ilmiselvää että olet kuitenkin tilaamassa Karhun keppanan hanasta mutta haluat jostain kumman syystä kuitenkin kuulla kaikki 120 olutta, jota valikoimasta löytyy, ääneen lueteltuna. Ilmeisesti sama ihmistyyppi joka käy jäätelökiskoilla arpomassa mutta ottaa kuitenkin aina sen vaniljapallon.

Tässähän näitä tuli, ehkä päivittelen taas kun jaksan…
peace <3

Jaa tämä tarina:

26 kommenttia

 1. Ainomite sanoo:

  Mä tykkään kevytmaidolla tehdystä latesta yms. En siis yritä tehdä siitä ”terveellisempää” vaan pidän mausta enemmän. Oon ollut kahvilassa töissä ja aina jos joku halusi rasvattoman tein sen ihan ihmeempiä naureskelematta asiakkaalle. Musta tuollainen käytös on naurettavan lapsellista ja kertoo jotain sinusta ihmisenä…

 2. Ampijaispesä sanoo:

  Olin kerran päivällispalaverissa ja kyllä hävetti, kun herra isoherra kävelee pöytiinohjaus-kyltin ohi siivoamattomaan pöytään ja jämähtää aloilleen. Sitten kun tarjoilija sanoo faktat, niin sitten tyyppi nousee ylös ja sanoo jotain mielestään nokkelaa, mutta tilanteessa suht’ noloa ja marssii ulos nokka ylhäällä.

 3. mrt sanoo:

  Jotenkin se valinta tulee alitajunnassa tehtyä, kun se yksi pöytä erottuu muista. Ei tarvitse erottua edes edukseen. Ja voi olla että ihmisille tulee likaisesta pöydästä sellainen mielikuva että siihen on varmaan tulossa pian palvelua.. muut pöydät kun näyttävät niin tyhjilta, niissä on varmaan vaikea saada palvelua.

 4. Voi ny sanoo:

  Ihan oikeesti, miten sua voi ärsyttää jos joku ottaa rasvattomalla maidolla juomansa? Itse PIDÄN ENEMMÄN rasvattoman maidon mausta, kuten myös light-limujen mausta. En LUULE/USKO että ne light juomat pelastavat minut lihomiselta. Cmoon. Jotain järkeä.

 5. asdfg sanoo:

  Meinaatkos, että isolle seurueelle, jotka ovat ehkä vain puolituttuja keskenään, on helppo juttu tasata yhteislaskua jälkikäteen? Kuitin erittelyä, laskutoimituksia, tilinumeroiden vaihtamista… Ja yhden ihmisen pitäisi antaa muille tämä 500-1500 euron luotto, toivoen että muut maksavat osuutensa. Yhteiskolehti ennen ravintolakäyntiä sitten… öö… kaikkienko pitäisi ennalta tietää mitä aikovat syödä ja mitä se maksaa?

  Pitäisikö asiakkaan olla selvännäkijä ja tietää ettei erikseen maksaminen ole suotavaa vaikka se onnistuu? Jos se on oikeasti niin suuri vaiva, kannattaisi toki avata suunsa ja mainita asiakkaalle jo aluksi, että yksi pöytä, yksi lasku.

  • Miss Piggy sanoo:

   Hyvin sanottu asdfg!

  • voielämä sanoo:

   seurue VOI toki myös (todennäköisesti ja toivottavasti) pöytää varatessaan seurueelle, pyytää menua, johon kaikille kuuluisi samat alku,-pää- ja jälkiruuat.
   TAI, on aina mahdollista saada ravintolan menu etukäteen ja katsoa sieltä, ja päättää mitä syöt. Netistäkin niitä kuulemma löytyy 😀
   JA mielellään etukäteen voitas myös isolle porukalle (yli 10 hlö) pöytää varatessaan kertoa mitä ihmiset syövät, ni keittiökin kerkeis varautumaan asiaan ! (ne ruuatkin tulee ehkä sillon nopeemmin ;D )

   jännä, ettei ihmisiltä löydy yhtään älliä näihin asioihin..

   Ja jos tarjoilija avaa suunsa ja kysäisee, että tuleekos lasku seurueelle vai erikseen, tulee n. 70% kerroista HYVIN äkäinen mulkaisu. ”miten tuo julkeaa kysyä rahasta ennenku ees tilataan”- tyylillä.

   • piipittäjä sanoo:

    Mielestäni myös ravintolan henkilökunnan tulee kantaa omalta osaltaan vastuu siitä, että isojenkin seurueiden tarjoilu sujuu mutkattomasti, myös he ovat asiakkaita siinä missä muutkin. Esimerkiksi pöytävarausta tehtäessä asiakkaaltahan voisi kysyä, olisiko heidän mahdollista tilata ruokiaan etukäteen tai ottaa joku yhtenäinen menu. Mielestäni ei myöskään ole törkeää jos vaikka jo tässä vaiheessa kysyy, aiotaanko lasku maksaa yhdessä vai erikseen. Näitä ehdotuksiahan voisi markkinoida asiakkalle esimerkiksi niin, että näin he saisivat ruokansa nopeammin ja ilta sujuisi mahdollisimman sujuvasti.
    Voi toki olla, että tästä olisi esimerkiksi alkuperäisen jutun kirjoittajalle liikaa vaivaa. Eikä silloin pääsisi täällä marisemaan asioista, joille voisi itse tehdä jotain…

    Ja pakko vielä tuohon rasvaton maito- juttuun kommentoida, että on todella hyvä, ettei jutun kirjoittaja ei ilmeisesti ole enää ravintola-alalla töissä. Jos tuollaiset asiat ärsyttävät, on elämä aika raskasta.

  • antero sanoo:

   Ainakin täällä päin on lähes joka ravintolalla täysi menu netissä, ja monella on myös ryhmätarjouksia/-menuja, joiden kautta isojen ryhmien palvelu käy nopeammin. Jos itse järkkäilisin isompaa kokoontumista ravintolaan, pyytäisin osallistujia ilmoittamaan ruokatoiveensa etukäteen ja tilittämään siitä maksun, ja näin voisin ilmoittaa tilaukset jo etukäteen ravintolalle pöytävarauksen yhteydessä. Nopeampi palvelu, ja helpompi maksu jos ruuat on päätetty ja maksettu jo ennakkoon. Ja itse en ole koskaan tehnyt ravintola-alan töitä, vaan ihan maalaisjärjellä ajatellen tällainen järjestely olisi kaikkien kannalta helpompaa ja sujuvampaa.

 6. jassu sanoo:

  Tossa ison porukan kuitin jaossa ei olisi muuten mitään ärsyttävää, muttakun tämä tieto tulee usein siinä vaiheessa kun laskua pyydetään. Sitten rupeet siinä jakamaan sitä laskua kymmeneen eri osaan niin siinä menee aikaa. Joten asiakkaiden aikaa ja tarjoilijan hermoja säästäen olisi toivottavaa jo ennenkuin aletaan tilata ruokia/juomia niin sanoa että laskut jaetaan niin on huomattavasti helpompi kaikille 🙂

 7. Huhhuh sanoo:

  Osa noista jutuista varmasti on ärsyttäviä eikä mitenkään puolusteltavissa, mut toivottavasti en ikinä joudu sinun ”palveltavaksesi”… voisi ehkä alan vaihto tehdä hyvää?

  En ole keski-ikäinen, mutta aika rankkaa yleistämistä. Omalla, vuosien aspakokemuksella: ikä ei kerro p*skapäisyydestä vielä mitään. On ollut teinejäkin ison herran asenteella asiakkaina ja sitten taas keski-ikäisiä naisia ja miehiä jotka ovat aivan ihania. Joskus on vaan huono päiväkin, meillä kaikilla.

  Ja miten siis ison porukan pitää hoitaa laskunsa? Kamala valitus, mutta ratkaisua ei tullut, vai maksaisitko muka itse kaikkien laskun ja sitten alkaisit kysellä rahojasi kaikilta erikseen? Ravintolahan voi varmasti myös ilmoittaa, ettei rahat kelpaa kun laskun jakaminen on tarjoilijan mielestä niin rasittavaa. Palkkaahan sulle siitä maksetaan.

 8. Pari huomiota sanoo:

  En hyväksyä minkäänlaista huonoa käytöstä missään tilanteessa, sillä arvostan sydämen sivistystä hyvin paljon, joten tässäkin tarinassa esiintyy paljon todellisia aaseja.

  Kaikki ei kuitenkaan ole aaseilua. Esimerkiksi minulla on jonkin verrran ylipainoa, mutta valitsen aina rasvattoman maidon, kun se on mahdollista. Omasta mielestäni rasvaton maito on vain kerta kaikkiaan raikasta ja hyvää – parasta maitoa, mitä saatavilla on. En edes ajattele, että yritän tällä nyt painoani hallita. Cappuccinoa en tosin olisi edes osannut rasvattomaan maitoon pyytää, enkä varmasti niin tule jatkossakaan tekemään. Jos maitolaadun saa kuitenkin valita, niin suuri osa varmasti perustaa valintansa omaan makuunsa, ei yrittääkseen ”pelastaa läskipe**ettään”, kuten aloittaja olettaa.

  Laskun jakamisesta olen samaa mieltä kuin ”asdfg”. Ainakaan minä en tiedä etukäteen, että mitä aion syödä – en ole välttämättä edes tutustunut ravintolan valikoimaan ja hintatasoon etukäteen. Olisi siis aika hankalaa varata oikeaa määrää käteistä, kun en sitä muutenkaan koskaan käytä. Minulla ei myöskään olisi käyttötilillä niin paljon rahaa, että voisin huoletta maksaa kaikkien niiden 25 hengen ruoat ja juomat. Muutaman kerran olen käynyt syömässä isolla porukalla ja niin, että kaikki ovat maksaneet omat ruokansa, mutta laskuissa ei ole koskaan ollut mitään vikaa, aina ovat olleet kohdallaan!

  Mitäs meistä keski-ikäisistä naisista 🙂 Tokkopa meistä keski-ikäisistä naisista kaikki ovat samanlaisia, kuten ei miehistäkään – tai nuorista tai ikäihmisistä. Me ollaan omia persooniamme kaikki, sanoisi Salmen Pasikin 🙂

 9. perkule sanoo:

  Kuullostaa vähän kummalliselta että pitää oikein salaa nauraa asiakkaiden omille valinnoille. Jospa he ajattelevat että jos he ottavat rasvattoman kahvijuoman ja suklaakakkupalan yhdistelmän niin se energian määrä yhteensä ei olisi niin paha kuin jos tilalla on rasvaa sisältävä kahvijuoma. Vaikka vaihtoehto ei olisi terveellinen, ovat he silti ”oikeilla jäljillä”.

  ”Keski-ikäiset naiset. Nuff said”
  Tämä puolestaan kuullostaa lähinnä surulliselta. Otetaan esiin yksi ihmisryhmä kokonaisuudessaan eikä perusteita anneta. Vaikka monessa muussa aiheessa kirjoittaja oli ihan oikeassa, näissä kohdissa aloin epäilemään hänellä olevan hiukan asenne-ongelmaa asiakkaita kohtaan. Ei ole ”nuff said”.

 10. Astarael sanoo:

  En usko, että kirjoittaja tarkoitti isoja seuruetta ylipäätään, vaan tarkensi niihin, jotka vaihtelevat paikkoja yms. En minäkään perässä pysyisi! Isot arvostukset niille tarjoilijoille, jotka ovat meidänkin kaveripiiristä selvinneet oikeilla laskuilla, kun kaikki ovat ottaneet mitä sattuu ja jakaneet annoksia jne!

 11. Heidi Hakola sanoo:

  ahh!!! tykkän tykkään tykkää! just tollasia joka päivä tääläki!! ohhoijaa…

 12. olet pahempi kuin yksikään aasiakas sanoo:

  ei kannata päivittää enempää listaasi, parempi että vaihdat alaa.

  • Karhu sanoo:

   Jep juuri näin! Listan laatija taitaa olla burn outissa tai muutaman viikon täysloman tarpeessa.

 13. Juujuu sanoo:

  Kyllä se erikseen maksaminen joskus on ainoa järkevä vaihtoehto asiakkaan kannalta, eikä sitä kukaan ole kieltänyt. Luulis asiakkaiden vaan ymmärtävän, ettei se ole järkevin vaihtoehto tarjoilijan kannalta, joka joutuu tulostamaan 25 erillistä laskua ja rahastamaan jokaisen erikseen, joten ymmärrystä sille, että se vie aikaa, olisi kiva olla.

  Noi likaiseen pöytään istujat on kyllä uskomattomia. MIKSI?! Mä olen kokki enkä joudu tästä kovin usein kärsimään, ihmettelemään sivusta vaan useimmiten, mutta kerran lounasajan lopulla noutopöytää täyttäessäni, kun ravintola oli jo todella hiljainen, tuli eräs herraisoherra lounaalle. Valitsi sen ainoan likaisen pöydän, josta edellinen asiakas oli just lähtenyt ja huikkasi mulle, että hei siivootko ton pöydän. No, toki. Menin pöytään ja hain sieltä muutaman lasin ja kahvikupin. Hetken päästä alkoi mekkala, kun herra olikin kerennyt jo viedä oman vesilasinsa pöytään ja olin siivonnut pois senkin! Kappas, edellisten asiakkaiden puolikkaat vesilasit ja sinun puolikas vesilasisi näyttivät yllättäen aika samalta… ANTEEKSI kun en tajunnut.

  • Karhu sanoo:

   Ravintoloissa tarjoilijat palvelee eivätkä ole kuninkaita. 🙂 Jos 25 hengen seurue kokoontuu vaikkapa luokkakokous-tyyppisesti niin on todella luontevaa maksaa jokainen omat ruokansa ja juomansa. Tarjoilija voi vaihtaa alaa jos vituttaa tehdä työtään normin rajoissa. 🙂

 14. TakakylänMies sanoo:

  Ihmetyttää tämän koko sivuston nillittäjät. Helvettiäkö teette asiakaspalvelussa jos se asiakas on mielestänne niin aasi? Menkää lukemaan ittenne johonkin muihin töihin jos olette todellakin niin viisaita että on varaa halveksua asiakasta. Itse en käy baareissa asiakkaana enkä töissä, koska en siedä sakkia kummallakaan puolella tiskiä. Ravintoloissakin on vähän rajoilla pystynkö olemaan oksentamatta kun tarjoilija kohtelee kuin aivovammaista ylimielisellä käytöksellään.

  • Anssi sanoo:

   No älä käyttäydy niin aivovammaisesti. Ongelma ratkaistu.

  • Röyhkeydenvastainen arkitaistelija sanoo:

   Muutama tämän sivuston tarinoista jättää kyllä miettimään, oliko tarinassa sittenkin aasin sijasta aasipalvelija. Mutta enemmistö sopii tänne kuitenkin ja silloin on kyseessä ihan terve avautuminen. Tässäkin valitetaan ihan asiasta (tosin rasvaton latte menee minustakin jo yli) mutta viesti vähän vesittyy kirjoittajan tunteenpurkauksen alla. Se, että on ammatiltaan asiakaspalvelija ei oikeuta kohtelemaan häntä kuin roskaa. Vaikka asiakas on arvokas, se ei ole antanut hänelle oikeutta orjuuttaa ja kyykyttää asiakaspalvelijaa. Ehkäpä pitäisi muuttaa koko ammatin nimi, koska sana palvelija triggeröi joissakin alistajan piirteitä. Hyvät aasit: maailma ei pyöri teidän ympärillänne. Ja tämä sivusto on tarkoitettu höyryjen purkuun, jota teidän maailmannapa-asenne aiheuttaa. Jos avautuminen ärsyttää noin paljon, ei tänne tarvitse tulla lukemaan.

 15. No Ihme sanoo:

  Takakylän mies : ompa hyvä ettet käy ravintolassa, tuolla asenteella. Ja te muut nillittäjät, mitä te teette tällä palstalla??? Tietääkseni tämä on tarkoitettu asiakaspalvelijoiden avautumispaikaksi, eikä aasiakkaiden huuteluareenaksi. Kirjoitelkaa vaikka paikallislehden tekstiviestipalstalle, jos haluatte asianne välttämättä kuuluville !!

 16. Tupuna sanoo:

  Työkavereitten kanssa pikkujoulua vietettiin. Varattu pöytä ja tilattu pikkujoulumenu, eli kaikkien ruoka tilaukset oli tehty menun (muistaakseni pari pääruokavaihtoehtoa) sisältä ja laitettu sähköpostilaa reilua viikkoa etukäteen. Tilaukseen olimme laittaneet tiedon , että meillä on aika tiukka aikataulu, olikohan se sitten virhe, koska kaiken saaminen kesti ja kesti ja kesti. Kyseessä oli siihenaikaan suosittu, hieno pihviravintola Helsingissä. olimme hyvissä ajoin paikalla, varauksen ajan olimme ajatelleet nopeuttavan toimintaa (ravintola aukesi juuri siihen aikaan), olikohan sekin virhe.? Meitä ei ollut mikään järjetön suurseurue, vain kymmenkunta ihmistä. Meidät ohjattiin pöytään, mutta meni parikymmentä minuuttia, ennekuin sähköpostilla tilaamamme juomat tulivat (olutta ja siideriä ) juomat tuli juotua, ruokaa ei kuulunut, eikä kukaan tullut kysymään tarvitsemmeko lisää juomaa. Olimme olleet ensimmäinen seurue ravintolassa, reilun tunnin kuluttua paikka alkoi olla täynnä, meillä ei vieläkään ruokaa. En vaan jaksa ymmärtää, etukäteen ilmoitetut ruuat, jotka valittu rajatulta ”sesonki” listalta, ensimmäiset asiakkaat, helpot juomatilaukset jne. Miten voi kestää niin kauan? Ja miksi eivät keränneet meiltä lisäeuroja myymällä lisää juomaa odotusajalla, tarjoilijan viittelöiminenkin tuntui olevan turhaa. Ihmettelin myös laskun saamisen hitautta, sekin oli aspaystävällisesti yhtenä köntsänä, koska työnantaja tarjosi ruuan ja kolme juomaa, eikä kukaan onnistunut tilaamaan lisää juotavaa vaikka mieli teki.

 17. AvP sanoo:

  Naurat varmaan myös niille ”jotka ottavat light limun hampurilaisaterian rinnalle”. Ilmeisesti hyvin nuoressa päässäsi ei ole koskaan käynyt mielessäkään, että siihen saattaisi olla muukin syy kuin ”läskiperse”.
  Aaseja asiakkaita mutta aika aasi olet itsekin. Onhan tämän kirjoittamisesta pari vuotta aikaa että ehkä olet jo aikuistunut vähän.

 18. Ounounou sanoo:

  Huomaa että se koira älähtää johon kalikka kalahtaa ku lukee nuita kommentteja :D.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *