Siitä alkoholilainsäädännöstä vielä..

Eräs mies tuli tiskilleni ja tilasi oluen ja viskin. Tiedän, että joka baarissa ei tätä alkoholilaki niin tarkasti noudateta tai pystytä noudattamaan, mutta meille on annettu selkeät määräykset että ei rikota alkoholilainsäädäntöä. Jotkut ymmärtävät hyvin, toiset raivostuvat ja jotkut eivät koko laista ole ilmeisesti kuulleetkaan.

Minä: Tuleekohan nämä molemmat juomat teille?
Asiakas: Kyllä
M: Valitettavasti en voi myydä näitä molempia juomia teille, koska alkoholilainsäädännössä sanotaan, että juomia saa anniskella vain yksi per asiakas. Että kumman haluat mieluummin?
A: Ai mitä?!? Miksei muka saa??

Väittely kestää hetken ja yritän mahdollisimman selvästi kertoa että miksi en voi myydä. Meiltä saattaa lähteä anniskeluluvat ja laki nyt on laki. Sanon vielä että voi toisen juoman juotuaan hakea toisen. Asiakas ei ymmärrä tätä vääryyttä.

Mies sitten päätyi olueeseen. Annoin oluen ja mies kantoi sen pöytään. Samantien mies tulee uudestaan.

A: Viski
M: en valitettavasti voi myydä sitä viskiä ennenkuin olet juonut pöydässäsi olevan oluen.
Tässä taas alkaa pieni väittely ja mies epäilee minua harjoittelijaksi kun en pysty myymään hänelle kahta juomaa kun muuallakin myydään. Kerron olleeni jo monta vuotta töissä ravintola-alalla, ja että meillä on tällainen käytäntö noudattaa alkoholilainsäädäntöä. Mies lähtee juomaan oluttansa.

Mies tulee takaisin ja sanoo; ”Anteeksi tuosta äskeisestä. Tässä on väärinkäsitys selvästi… Pyysin oluen ja viskin, en olutta ja tuplaviskiä.”
Yritin vielä kertaalleen selittää alkoholilainsäädännöstä, enkä oikein tiedä menikö se vieläkään perille.

Jaa tämä tarina:

6 kommenttia

 1. Parsakaali sanoo:

  Tuo laki on muuten ihan perseestä kun olet jossain täyteenahdetussa kuppilassa kaveriporukalla ja täytyy hakea yksitellen ja jonottaa ihan hillittömän kauan koska annoksia ei saada myydä useampaa kerralla. Tämä ei tietenkään ole asiakaspalvelijan vika.

  • Putkimies sanoo:

   Nyt täytyy myöntää etten itsekään ollut tietoinen ko. laista 🙂 Tai siis muistan kyllä hämärästi kuulleeni siitä joskus, mutta luulin että tämä on poistunut jo joskus 70-luvulla tai on eräänlainen kuollut kirjain jota ei noudateta (vähän sama kuin ”alkoholin tarjoileminen päihtyneelle”, joka käytännössä toteutettuna tarkoittaisi että kukaan ei saisi baarissa samana iltana 1-4 annosta enempää.)

   Ja enpä muista että koskaan vuosien varrella olisi missään tullut mitään ongelmaa asiassa. Välillä on tullut ostettua shotti+tuoppi-yhdistelmä jossa shotti vedetään huikalla huiviin ja sitten hörpitään rauhallisesti olutta, ja jossa tuopin hakeminen minuutin päästä erikseen olisi ihan turhaa ihmisten kiusaamista, ja monesti on myös tullut tarjottua kierros kavereille ja ostettua ja maksettua useampikin juoma kerralla, eikä kukaan ole siitä nokkaa koputtanut.

   Eihän vähänkään vilkkaammassa baarissa voi mitenkään edes henkilökuntaa riittää siihen että jokaista asiakasta kytätään onko juonut edellisen juomansa ennenkuin saa hakea uutta?

   Lähinnä tulee mieleen muutamat kerrat kun olen kokeilumielessä tilannut jotain erikoistuontiolutta, huomannut sen liian pahanmakuiseksi, jättänyt kesken ja tilannut jotain muuta. Että baarin täti olisi siihen ollut topakkana, että et kyllä saa uutta ennenkuin entiset on juotu pois 😀

  • Antverppen sanoo:

   Muutenkin vähän jo tökkii mennä porukalla juomaan ylihintaisia päihteitä jossain ’trendikkäässä’ paikassa, missä trendikkyys meinaa sitä että se on samanlainen kuin kaikki muutkin, mitä nyt ihmiset vain tykkäävät nyt käydä siellä. Jonottamisella tms saadaan sopivasti liskoaivoille luotua käsitystä haluttavuudesta. Ajanviettotapoina on juomisen lisäksi lähinnä istuminen ja vessassa ravaaminen, kun taas jonkun kämpillä voi harrastaa vaikka mitä. Siksi mieluummin vietän aikaa kaverien luona marketista tai alkosta hankituilla juomilla, jotka ovat halvempia kuin juottoloiden litkut.

   Tarkoitus ei nyt ollut pahoittaa kenenkään muun mieltä, kunhan vain avauduin tuosta baareissa jököttämisestä, minkä lisäksi joutuu vielä sietämään alkoholilainsäädännön takia juoksuttamista.

 2. ppp sanoo:

  Oikeastaan koskaan en ole tuohon lakiin omassa kotikaupungissani ollut törmännyt, jokaisesta anniskluravintolasta yleensä sai sen oluen ja viskin tai toisen oluen samalla. Olinkin alkuun hyvin tyrmistynyt kun yhdessä ravintolassa totesivat että eipä voida valitettavasti kahta juomaa samalla antaa ellei kaveri ole siinä mukana ottamassa sitä toista. Nopeasti kyllä selvensi myös sen lakiteknisen puolen tuosta ja Suomen tuntien en oikein edes yllättynyt. Toki mieluummin hyödynnän niiden kuppiloiden palveluja jossa maalaisjärkeä sovelletaan mutta en tietenkään syytä baarimikkoa lain noudattamisesta tai vaadi sitä rikkomaan.

  • foo sanoo:

   Ei ole ollut minullakaan koskaan vaikeuksia tilata baarissa lasillista viskiä ja oluttuoppia samalla kertaa. Ja ihan varmasti on tarjoilija nähnyt että itse juon molemmat juomat. Olenko siis minä tai tarjoilija nyt syyllistynyt johonkin rikokseen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *