Siivooja yllättää

Me siivoojat emme ole nykyään mitenkään tyhmiä; painvastoin. Saattaa olla, että olemma opiskeljoita, jolle ei paikkakunnan heikon työllisyystilanteen tai korruptoituneiden työmarkkinoiden takia löydy oman alan töitä. Siispä älä vähättele meitä.

Case-esimerkki: Olen siivoamassa erästä toimistoa, jossa 50+-ikäinen nainen istuu tietokoneensa ääressä puhisten ja puhkuen kuin virtahepo. Siivoilen toimistoa ja seurailen samalla hänen Excel-ohjelmassa tekemää copy-paste-leikkiä.

Kun tulen hänen kohdalleen, kysyn: ”Miksi et tee tuosta makroa?” Nainen katsoo minua kuin halpaa makkaraa ja kysyy nenän vartta pitkin: ”Mikä sellainen on? Mitä sä näistä voit tietää, kun olet siivooja?” Kerron hänelle, että opiskelen yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä ja tiedän siksi. Nainen ei usko.

Naisen nuori kollega puuttuu keskusteluun ja pyytää minua näyttämään, mitä tarkoitan. Näytän ja teen hänelle makron. Kun tulen uudestaan parin päivän päästä siivoamaan, alkuperäinen nainen pyytää tekemään hänelle vastaavan makron. Kieltäydyn, koska en hänen mukaansa osaa mitään. Nainen menee hämilleen ja minä olen tyytyväinen

Jaa tämä tarina:

25 kommenttia

 1. KaupassaOllutTöissä sanoo:

  Siivoojat eivät NYKYÄÄN ole tyhmiä? Entäs jos vaan siivoaa työkseen eikä ole korkeasti koulutettu, onko silloin tyhmä? Työ on kuitenkin vain työtä eikä kenenkään tulisi määrittää itseään sen perusteella mikä on koulutus tai työpaikka, surullista että sekä sinä että toimistontäti kuulostatte molemmat tällaisilta ihmistyypeiltä.

  • Miss Piggy sanoo:

   Meinasin kommentoida, mutta sinä teit sen paremmin :).

  • jeba sanoo:

   Erään asiakkaan kanssa tuli joskus töissä puheeksi, kuinka asiakaspalvelijoita välillä kohdellaam kuin alempiarvoisia ihmisiä, kuinka jotkut ovat ”vain” siivoojia tai ”vain” kassoja. Hän sitten tokaisi viisaasti, että ”työsi ei määrittele sinua, vaan sinä määrittelet työsi” ja paljon tuon paremmin en itsekään voisi sanoa 🙂

  • insinööri sanoo:

   Hauskana lisäyksenä, että Scott Adamsin sarjakuvassa Dilbert(toimistomaailmaa) viisain kaikista on ihan roskakuski, joka on roskakuski vain koska tykkää olla roskakuski.

   Toinen lisäys on, että meillä on suunnittelupuolella yms tapana ajatella asiat aina aivan liian vaikeasti ja aika monesti ratkaisu saadaan, kun kysytään joltain joka ei tunne asian hienouksia.

 2. nnnn sanoo:

  Miksi puuttua toisten työhön? Ei ole rasittavampaa kuin tehdä koneella jotain ja joku kyttää tekemisiä olan takaa.
  Itse esimerkiksi pyörittelen koneella asioita, jotka eivät tosiaan kuulu kaikkien silmille – jos siivooja alkaisi huutelemaan selän takaa, olisi kyllä jo todella epäkohteliasta..

 3. Kukkahattutäti sanoo:

  ”Painvastoin”, ”olemma”, ”opiskeljoita”. Tarinasi perusteella heikohkoon asiakaspalvelutaitoosi yhdistettynä ei kuulosta kovin fiksulta ainakaan…

 4. Kouluttamaton IT-työläinen sanoo:

  ”Kieltäydyn, koska en hänen mukaansa osaa mitään. Nainen menee hämilleen ja minä olen tyytyväinen”

  Tällainen asenne tekee minut surulliseksi… Itse saan parhaan työn tuoman tyydytyksen kun saan opetettua jollekin käyttäjälle uusia juttuja ja näen sen onnistumisen ilon hänessä. Mutta tämä onkin varmaan sen koulutuksen puutteen ansiota…

 5. Timon sanoo:

  Itse olisin ennemmin tehnyt sen makron. Tuo oli ehkä nokkelaa, muttei yhtään sen ystävällisempää kuin rouvan itsensä aiempi käytös.

  • teppo42 sanoo:

   Epäkohteliaasta käytöksestä on syytä saada jonkinlainen rangaistus. Eli ihan oikein teki tämä siivooja.

  • Karma sanoo:

   Sitä kutsutaan karmaksi, mitäpäs oli kiittämätön/ei pyytänyt anteeksi töykeää käytöstään

 6. SVK sanoo:

  Kirjoittaja kuvittelee ilmeisesti että ennen ei ollut opiskelijoita jotka tekisivät esim. siivoustöitä opiskelujen ohessa.

 7. Miri sanoo:

  Itsellä kävi aikoinaan niin toimistoja siivoillessa, että pari ylemmän tason henkilöä jatkuvasti vähätteli, nälvi ja jopa huusi meille siivoojille ”idiootteja kun olemme”, kerran sitten käytävälle tepasteli ”pikku pomo” puhelimeen puhellen, ja ruotsiksi tokaisi ”Voin puhua, olen käytävällä eikä täällä ole kuin siivooja, se mitään ymmärrä”, se oli sitten siinä mukava olla kun ruotsinkieliseltä paikkakunnalta kotoisin, joten yllättäen ymmärsin oikeinkin hyvin, ja noin muutenkin kun ruotsin opiskelu on suomessa pakollista, niin ehkei kannattaisi olettaa ettei toinen ymmärrä.. Kerran sitten työkaverin kanssa rupateltiin ruotsiksi tarkoituksellisesti oikein kovaan, ja kyseisen miehen toimiston vieressä, oli muuten hauska katsoa miten aikuinen mies muuttuu häpeästä punaiseksi 😉 Eipä sen jälkeen enää aukonut päätään.

 8. Niin... sanoo:

  Tottakai olisin tehnyt makron, rahaa vastaan. Ihmisillä on kummallinen luulo, että tietoteknistä syvääkin alan osaamista pitäisi saada puoli-ilmaiseksi, ei tule tapahtumaan. Makrot nyt vielä ovat lasten leikkiä kunnon niche-tason säätämiseen verrattuna.

 9. elina sanoo:

  Onko kohteliasta ja tapoihin kuuluvaa vilkuilla toimistossa toisen näyttöruudulle? Ja mennä vielä sanomaan, että ”mikset tee näin tai näin..? Avun tarjoaminen tuollaisessa tilanteessa on ehkä hankalaa vähättelemättä toista. Mulla on ainakin ollut sellainen käsitys, että siivotessa muiden toimistoja, pitää olla hienotunteinen ja yrittää olla näkemättä mitään papereita tai näytöllä näkyviä asioita. Jos kuitenkin ruudulle näkee ja onkin aivan ilmeistä, että rouvalla on vaikeuksia työnsä kanssa, olisi kai kohteliaampiakin tapoja tarjota apuaan.

  • Eero sanoo:

   Sekin varmaan riippuu työpaikasta, että uskaltaako/kannattaako vilkuilla tai ehdottaa asioita

 10. teppo42 sanoo:

  Aikoinaan Nokialla koodaajahommissa puhuttiin nimenomaan siivooja-efektistä, jossa siis siivooja pienellä kommentilla ratkaisee jonkun softaongelman jolle se koodin kirjoittaja itse on sokea mutta joku ulkopuolinen näkee heti että siinä on joku häikkä. En tiedä pohjautuuko todelliseen tilanteeseen, tuli vaan tästä mieleen…

 11. Mascewi sanoo:

  Aika harva niistä, ketkä sanovat hallitsevansa toimisto-ohjelmistot (eli microsoftin toimistosoftat), tietävät, että jokaisessa niistä on helppokäyttöinen järjestämistyökalu? Itse ainakin laittaisin toimisto-ohjelmistovirkaan hakeneet laittamaan haastattelussa listan nimiä ja taulukkolaskennan rivejä aakkosjärjestykseen. Jos he alkavat käsin niitä säätää, niin siitä lentäisi pihalle heti. Turhaa työnantajan ja mahdollisesti toisten työntekijöidenkin ajan haaskaamista, kun ei osaa oikeasti opetella, miten ohjelmisto toimii.

  • Rekkapena sanoo:

   Mielenkiintoista. Mitä nämä kyseiset henkilöt sitten hallitsevat? Osaavat vaihtaa fontin Comic Sansiksi?

 12. Suokalmu sanoo:

  Töissä kohtaan siivojia (siistijöitä?) päivittäin. Pääsääntöisesti mukavaa porukkaa ja vaikka koulutustaso olisi alhainen, varsinkin iäkkäämmillä, on heidän kanssan mukava yksin työskentelvän mukava rupatella ja esimerkiksi lisätä tietoaan alueesta jolla työskentelee. Aina on joku paikka tai vaikkapa kiinteistöasioista vastaava henkilö, jonka olemassaolosta voi oppia siivoojalta. Ja rupattelu muutenkin on kivaa. Yksikin siivooja puhuu viittä kieltä sujuvasti ja heittää todella hyvää läppää. Rento kaveri. Ja iäkkäämmiltä siivoojilta tulee hyviä yhteiskuntaan liittyviä heittoja. Hauskaa sakkia.

 13. G'Kar sanoo:

  Jos joku, jolle asia ei mitenkään kuulu, tulee neuvomaan minua työssäni, sanon hänelle taatusti ilkeästi olipa hän sitten siivooja tai insinööri tai kuka tahansa.

 14. Miksiköhän sanoo:

  ”Siivoojat eivät NYKYÄÄN ole tyhmiä? Entäs jos vaan siivoaa työkseen eikä ole korkeasti koulutettu, onko silloin tyhmä? Työ on kuitenkin vain työtä eikä kenenkään tulisi määrittää itseään sen perusteella mikä on koulutus tai työpaikka, surullista että sekä sinä että toimistontäti kuulostatte molemmat tällaisilta ihmistyypeiltä”

  Veit sanat suustani! Vain idiootit vähättelevät toisia ihmisiä sen mukaan missä he ovat töissä.

 15. Huhhuh sanoo:

  Siivoojat ei ole tyhmiä, olet oikeassa. Omassa asenteessasi sen sijaan näyttäisi olevan aika paljon parantamisen varaa – ammatista ja koulutuksesta riippumatta katkeruus ja ylimielisyys on aika rumaa…

  • AvP sanoo:

   Minkä takia tuossa olisi pitänyt kumartaa ja mielistellä? Paskalla asenteella et saa toisilta ihmisiltä mitään hyvää.

 16. KL sanoo:

  Eikö sinun kannattaisi vähän kasvattaa sanavarastoasi, niin et vaikuttaisi itse idiootille? Veikkaan, että tyhmän sijaan yrität viitatata siihen, että siivojilla voi olla muutakin ammattiosaamista kuin siivoustyö.

 17. Evi sanoo:

  Tuo vain osoittaa työnantajalle, että henkilö on kykenemätön hoitamaan itselle annettua yksiitoikkoista tehtävää kun ketterän moppaamisen sijaan menee kukkoilemaan ja stalkkaamaan liikesalaisuuksia. Ei jatkoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *