Valinnan vaikeus

Tein aikoinaan töitä tarjoilijana erinäisissä ravintoloissa. Kaksi ”hauskaa” sekä yleistä tapausta pitää nyt kirjata ja sen kautta purkaa päästä pois.

M: ”Hyvää päivää ja tervetuloa ravintolaan Ö. Olen Nönnönnöö, tarjoilijanne tänään. Päivän erikoisuuksiamme olisivat X sekä Y, ja päivän tarjous on Z. Voinko ottaa juomatilauksenne, vai tahdotteko hetken miettiä rauhassa?”

A: *Ei katso päin, tai mitenkään huomioi olemassaoloani* ”Kalja.”

M: (Aha.)

Huomio ravintolan asiakkaille. Se tarjoilija on, yllättäen kyllä, ihminen! Häntä voi katsoa silmiin, hänelle voi sanoa ”hei”, tai hänelle voi edes nyökätä. ”Kalja” on myöskin aika huono tilaus, jos hanasta löytyy 8 eri tuotetta ja pullosta vielä kolmattakymmentä lisää.

Sitten toinen hauska, juomiin liittyen.

A: ”Mitä oluita teillä on tarjolla?”

M: ”Meiltä löytyy hanasta A, B sekä C ja pullosta X, Y sekä Z.”

A: ”Onko teillä D:tä?”

M: ”Valitettavasti ei. Meiltä löytyy hanasta A, B sekä C ja pullosta X, Y sekä Z.”

A: ”Onko teillä F:ää?”

M: ”Valitettavasti ei. Meiltä löytyy hanasta A, B sekä C ja pullosta X, Y sekä Z.”

A: ”No onko teillä edes G:tä?”

M: ”Valitettavasti ei. Meiltä löytyy hanasta A, B sekä C ja pullosta X, Y sekä Z.”

A: ”No, laita sitten vaikka K…”

M: ”Valitettavasti meiltä löytyy hanasta A, B sekä C ja pullosta X, Y sekä Z.”

A: ”Ai teillä on X:ää? No laitapa sitä!”

Ja luonnollisesti tämä rumba toistuu seurueen seuraavalle henkilölle päästessä. (Hauskana tasapainona, kerran kävi niin että olin juuri viemässä väärää olutta pois, kun toinen asiakas veti hihasta ja tilasi juuri sitä. Totesin vitsikkäästi lukeneeni hänen ajatuksensa ja tarjoilin oluen n. 3s tilaamisen jälkeen. (Tähän tiedoksi: olut oli todettu vääräksi jo tuodessa, hygienia-asiat olivat kunnossa. Ei hätää!))

Jaa tämä tarina:

8 kommenttia

 1. myyjä vaan hei sanoo:

  Toi viimeinen tapaus on tuttua kaupankin alalla 😀 jostain syystä kun aasiakas kysyy ”onko teillä tätä tuotetta x” ja selittää että ”meiltä löytyy tuotteet z ja y” niin heti perään ”no entäs sitten tuotetta d?”… pitää välillä rautalangasta ja jostain muustakin yrittää vääntää että ei, edelleenkin meillä on vain ne tuotteet z ja y jonka tässä olen jo viisi kertaa toistanut..

  • teppo42 sanoo:

   Asiakaspalvelijan olisi syytä vastata tuollaiseen tiedusteluun että ”meiltä löytyy VAIN tuotteet Z ja Y.” Vasta tuo kommentti tarkoittaa että mitään muita tuotteita ei ole. Minulle asiakkaana tuo kommentti ilman tuota VAIN-sanaa vaikuttaa lähinnä siltä että yrität saada minut valitsemaan jotain muuta kuin haluaisin, vaikka olisikin saatavilla sitä mitä haluaisin.

   • Anssi sanoo:

    ”Meiltä löytyy esimerkiksi…” tarkottaa että siellä on muutakin. Pelkkä ”meiltä löytyy” on juurikin sitä, se mitä löytyy. Muuta ei ole vaikka kuinka vinkuisit ja kysyisit. Kuunnellun ymmärtäminen on suotavaa, myös ravintolassa asioidessa.

   • Putkimies sanoo:

    …Ja missä tahansa aspakoulutuksessa tai -ohjeistuksessa luultavasti sanotaan, että missään tapauksessa ei saa sanoa ”meiltä löytyy VAIN nämä”. Koska sehän antaisi negatiivisen vaikutelman valikoiman koosta.

    • teppo42 sanoo:

     No olisikohan sitten syytä päivittää tuota ohjeistusta? Eiköhän ymmärrettävyys olisi oleellisempaa kuin joku negariivinen vaikutelma?

     • Putkimies sanoo:

      Voisi ollakin ja varmasti monessa muussakin asiassa kuin tässä, jotta asiakkaat saisivat aina ajantasaista, kiertelemätöntä ja totuudenmukaista informaatiota korulauseiden ja mielistelyn sijasta, silläkin uhalla että se olisi liiketoiminnalle epäedullista. Mutta se vaatisi paljon korkeammalle taholle menemistä kuin yksittäisen ravintolan tai edes ketjun johtoon, puhuttaisiin käytännössä koko kaupan alasta koulutuksineen ja sitä sääntelevistä keskusliitoista. Itse asiassa sekään ei riittäisi koska opit näihin tulevat yhä enemmän ja enemmän ulkomailta (ja varsinkin suomalaisten yritysten ja ketjujen omistajilta siellä), joten pitäisi mennä asiakaspalvelukulttuurin alkulähteille tyyliin jonnekin jenkkeihin muuttamaan tapoja. Good luck with that.

 2. Tuttua sanoo:

  Tuo on niin tuttua. Hävettää aina mennä kaverin kanssa baariin kun se alkaa kyselemään jostain ihme oluista ja tivaamaan muka jotain makuja mitä siinä on vaikkei se oikeasti tiedä oluesta mitään. Ite katon mitä olutta siellä näkyy olevan tarjolla ja teen valinnan parissa sekunnissa. Ja kyseessä on siis perusbaari tyyliin Jykes pub eikä mikään hienompi olutravintola

 3. Huoh sanoo:

  Tällaisten urpojen takia pitäisi olla laki, joka sallii, että asiakaspalvelija saa jättää nämä tapaukse kokonaan huomiotta. Oppisivat olemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *