Yks tommonen!

Tilaamisen vaikeudesta.
Moni on siitä jo avautunutkin miten myyjän pitäisi osata lukea ajatukset, mutta kannanpa korteni kekoon.

Olen töissä kahvilassa, jossa myyjä antaa vitriinistä tuotteen asiakkaalle. On hämmentävää, miten vaikeaa tilaaminen toisille voi olla. Tilataan “yks tommonen”, eikä edes sormella osoiteta, mitä halutaan. Aikuinen ihminen käy mielummin minuutin keskustelun myyjän kanssa ja vastaa viiteen tarkentavaan kysymykseen, kuin sanoo suoraan mitä haluaa. Tässä esimerkkikeskustelu, jota rataa tilanne usein kulkee:

Asiakas: Mä voisin ottaa yhen tommosen (katsoo vitriiniä)
Minä: (Ajattelee: ai yhen vitriinin vai?) Ai sämpylän vai?
A: Joo
M: Minkäslaista? On meetvurstilla, kinkulla, paahtopaistilla, fetalla –
A: Se eka siitä
M: (Kummasta reunasta ja kumman puolelta ensimmäinen??) Ai tästä meetvurstilla?
A: Eiku toisesta reunasta
M: Siis kinkku?
A: Joo
M: (Antaa sämpylän) Noin ole hyvä!
A: Siis ei tällasta ku toi toinen
M: …. Ai croissant?
A: Joo!

Argh! Tuntuu välillä että asiakkaat leikkivät jotain aliasta, jossa koittavat selittää mitä tahtovat vahingossakaan mainitsematta itse tuotetta! On se niin vaikea sanoa vaan että yks kinkkusämpylä. Tai jos ei ymmärrä sämpylän ja croissantin eroa, niin edes sormella osoittaa, että tommonen kinkulla. Menevätkö nämä samat esim. baariin ja luettuaan seinältä juomatarjonnan ja hinnat, tilaavat baarimikolta “tollasen”, osoittaen 20 juomaa käsittävää hinnastoa?

Olen sen verran harjaantunut jo työssäni, että suunnilleen näen mitä asiakkaalla on mielessään, kun hän vain katseellaan osoittaa mitä haluaa. Täytteitä en tietenkään voi arvata. Kysyn silti yleensä terävästi (en tietenkään tylysti), että “Minkälainen on tommonen?” tai vastaavaa, pakottaakseni asiakkaan sanomaan ääneen mitä haluaa, ja saadakseni hänet itsekin tajuamaan, että myyjä ei tiedä mitä ajattelet. Moni on tästä oikeasti vähän hölmistynyt ja tajunnut naureskellen itsekin tyhmyytensä, ja sanonut sitten kunnolla mitä haluaa. Jos vaikka pikkuhiljaa oppisivat!

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *