Aasi rengaskaupoilla

“Talvi yllätti autoilijat” – tuo joka syksyinen uutinen. Ensimmäisten yöpakkasten helistellessä puiden oksia ja rapistellessa lehtiä keksivät autoilijat lähteä liikkeelle talvirenkaiden vaihdon toivossa. Tyypillisesti nämä renkaathan pitää saada heti alle, sillä joko asiakkaalla itsellään olisi pidempi matka tiedossa tai sitten se oma rakas pikku Pirkko-Kyllikki on lähdössä jonnekin ja ne renkaat pitää saada heti alle.

Seuraava tapahtuma sattui aivan hiljan. Asiakas, noin viisissäkymmenissä oleva nainen, soittaa liikkeeseemme ja käymme jotakuinkin seuraavan keskustelun:

A: “Päivää, täältä soittelee [nimi]. Olisiko teillä millaisia uusia talvirenkaita myydä?”
M: “Moikka! Monenkinlaista rengasta on valikoimissa, löytyy esimerkiksi uusinta Nokialaista, Good Yearia, Dunlopia. Olisiko ollut merkkitoiveita?”
A: “Ahaa, eli teiltä siis löytyy. No jos tulen nyt käymään niin laitettaisiinko uudet talvirenkaat alle? Tyttäreni lähtee huomenna ajamaan [paikan nimi] ja pitkä matka on edessä, enkä uskalla tyttörukkaa noin pitkälle reissulle lähettää ilman uusia renkaita.”
M: “Valitettavasti huoltomme meni kiinni pari tuntia sitten, teemme huolto- ja rengastöitä arkisin klo 9 – 16. Miten, olisiko ensiviikon keskiviikko hyvä, silloin löytyisi aikaa?”
A: “No mitenkä huomenna lauantaina heti aamusta? Olisi kova kiire saada nuo uudet renkaat.”
M: “Valitettavasti rengasmyynti ja huolto ei ole meillä viikonloppuisin auki, aikaisintaan ensi viikon keskiviikkona olisi aikaa. Ihmiset kun ryntäävät nyt vaihtamaan renkaita niin myös jono kasvaa.”
A: “Jaa, no onpas huonoa palvelua. Mutta sehän on vain valitettavaa teille, menetätte näin vain asiakkaita (rehevät naurut asiakkaalta tähän väliin). Niinkuin sanoin, mulla ei ole aikaa odottaa. Mutta eipä tässä mitään, kärsittepä nahoissanne.”
M: “No tämä on tilanne kaikkialla tällä hetkellä, mutta voithan toki yrittää kysyä vaikka [läheisen kaupungin nimi], jos vaikka [liike 1] tai [liike 2] kerkeisi ottaa vastaan, mutta epäilen etteivät tee tähän aikaan enää töitä eivätkä ole lauantaina auki.”
A: “Joo niin teenkin, mutta menetätte taas yhden asiakkaan kilpailijallenne. Että kannattaisiko katsoa peiliin siellä. Mutta joo, hyvästi!”
M: “Selvä homma, hyvää illanjatkoa!”

Mahtaa aasimuori pettyä, kun ei erittäin todennäköisesti saakaan uusia renkaita juuri silloin kun hän haluaa. Talvi kun yllättää autoilijat, ruuhkautuvat kaikki seudun renkaita myyvät liikkeet/autokorjaamot. Ja vaikka jotkut liikkeet saattavat tehdä täälläpäin työtä myös lauantaisin sesonkiaikoina, ovat nekin ajat menneet jo päiviä sitten. Erityisen ärsyttävää aasin käytöksestä teki hänen vähättelevä ja herjaava äänenpaino.

Tarinan opetus: Seuraa säätietoja. Jos säätietojen mukaan alkaa pakastaa ja oma ajaminen sijoittuu aamuun tai myöhäiseen iltaan, niin varaa se renkaiden vaihto ajoissa. Jos jätät asian viime tippaan, joudut odottamaan. Hyvin yksinkertaista.

11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *