Aasi rengaskaupoilla

”Talvi yllätti autoilijat” – tuo joka syksyinen uutinen. Ensimmäisten yöpakkasten helistellessä puiden oksia ja rapistellessa lehtiä keksivät autoilijat lähteä liikkeelle talvirenkaiden vaihdon toivossa. Tyypillisesti nämä renkaathan pitää saada heti alle, sillä joko asiakkaalla itsellään olisi pidempi matka tiedossa tai sitten se oma rakas pikku Pirkko-Kyllikki on lähdössä jonnekin ja ne renkaat pitää saada heti alle.

Seuraava tapahtuma sattui aivan hiljan. Asiakas, noin viisissäkymmenissä oleva nainen, soittaa liikkeeseemme ja käymme jotakuinkin seuraavan keskustelun:

A: ”Päivää, täältä soittelee [nimi]. Olisiko teillä millaisia uusia talvirenkaita myydä?”
M: ”Moikka! Monenkinlaista rengasta on valikoimissa, löytyy esimerkiksi uusinta Nokialaista, Good Yearia, Dunlopia. Olisiko ollut merkkitoiveita?”
A: ”Ahaa, eli teiltä siis löytyy. No jos tulen nyt käymään niin laitettaisiinko uudet talvirenkaat alle? Tyttäreni lähtee huomenna ajamaan [paikan nimi] ja pitkä matka on edessä, enkä uskalla tyttörukkaa noin pitkälle reissulle lähettää ilman uusia renkaita.”
M: ”Valitettavasti huoltomme meni kiinni pari tuntia sitten, teemme huolto- ja rengastöitä arkisin klo 9 – 16. Miten, olisiko ensiviikon keskiviikko hyvä, silloin löytyisi aikaa?”
A: ”No mitenkä huomenna lauantaina heti aamusta? Olisi kova kiire saada nuo uudet renkaat.”
M: ”Valitettavasti rengasmyynti ja huolto ei ole meillä viikonloppuisin auki, aikaisintaan ensi viikon keskiviikkona olisi aikaa. Ihmiset kun ryntäävät nyt vaihtamaan renkaita niin myös jono kasvaa.”
A: ”Jaa, no onpas huonoa palvelua. Mutta sehän on vain valitettavaa teille, menetätte näin vain asiakkaita (rehevät naurut asiakkaalta tähän väliin). Niinkuin sanoin, mulla ei ole aikaa odottaa. Mutta eipä tässä mitään, kärsittepä nahoissanne.”
M: ”No tämä on tilanne kaikkialla tällä hetkellä, mutta voithan toki yrittää kysyä vaikka [läheisen kaupungin nimi], jos vaikka [liike 1] tai [liike 2] kerkeisi ottaa vastaan, mutta epäilen etteivät tee tähän aikaan enää töitä eivätkä ole lauantaina auki.”
A: ”Joo niin teenkin, mutta menetätte taas yhden asiakkaan kilpailijallenne. Että kannattaisiko katsoa peiliin siellä. Mutta joo, hyvästi!”
M: ”Selvä homma, hyvää illanjatkoa!”

Mahtaa aasimuori pettyä, kun ei erittäin todennäköisesti saakaan uusia renkaita juuri silloin kun hän haluaa. Talvi kun yllättää autoilijat, ruuhkautuvat kaikki seudun renkaita myyvät liikkeet/autokorjaamot. Ja vaikka jotkut liikkeet saattavat tehdä täälläpäin työtä myös lauantaisin sesonkiaikoina, ovat nekin ajat menneet jo päiviä sitten. Erityisen ärsyttävää aasin käytöksestä teki hänen vähättelevä ja herjaava äänenpaino.

Tarinan opetus: Seuraa säätietoja. Jos säätietojen mukaan alkaa pakastaa ja oma ajaminen sijoittuu aamuun tai myöhäiseen iltaan, niin varaa se renkaiden vaihto ajoissa. Jos jätät asian viime tippaan, joudut odottamaan. Hyvin yksinkertaista.

Jaa tämä tarina:

15 kommenttia

 1. Miksi maksaa vaihdosta sanoo:

  Taidanpa illalla laskea montako euroa olen säästänyt, kun aina olen itse renkaat vaihtanut.

  • piatu sanoo:

   kaikilla ei satu olemaan omia rengaskoneita saatika kykyjä väännellä renkaita käsipelillä vanteille…

 2. Vastarannan kiiski sanoo:

  Jännä juttu. Tiedän esimerkiksi Tampereella monta rengasliikettä, jotka operoivat sesongin huippuaikana aamuvarhaisesta iltamyöhään, hyötyen itsekin rahallisesti tilanteesta. Monesti parin viikon sesonkimyynnillä kuitataan parin hiljaisemman kuukauden tyhjäkäyntiajat, vaikka ylimääräisestä puristuksesta ekstrakulujakin aiheutuu. Plussalle jäävät silti reilusti.

  Mutta toki, jos jos yrityksellä on kassa kunnossa eikä ylimääräiselle rahalle ole tarvetta, niin toki voi operoida vain juuri edellä esitettyjen aukioloaikojen mukaan. Valintojahan nuo ovat. En kuitenkaan usko, että kyseinen rouva jäi ilman renkaita tai niiden allelaittoa.

  • Joku Jokunen sanoo:

   Kaikkialla näin ei kuitenkaan ole, esimerkiksi omalla paikkakunnallani/lähialueilla. Omien kokemusteni mukaan aikoja saa olla oikeasti varailemassa jo hyvissä ajoin, sesonkina niitä en ole heti alle saanut. Vaikka niitä töitä paiskittaisiinkin viikonloppuisin niin vähintään on mennyt parin kolmen päivän päähän sesonkiaikoina.

   Liekö tässä siis bisnesrakoa tänne päin?

  • Putkimies sanoo:

   Uskonasioistahan ei periaatteessa voi kiistellä, mutta jos tähän aikaan vuodesta alkaa perjantaina iltapäivällä kello neljän jälkeen soitella uusien talvirenkaiden ja niiden allelaiton perään ja deadlinena on lauantai-aamu, niin 99% varmasti jää ilman.

 3. Epsome sanoo:

  Mikähän teini tämän on kirjoittanut? Vastaa ”noin viisikymppiselle”, nimellään itsensä esittelevälle: ”Moikka”?
  Varmasti se kännykänräpläystaukoaan firman puhelimen vieressä pitävä kausipoika. Se, jolle momenttisauva on tuntematon työkalu.
  Mikähän rengaskauppa tämä on kun puhelimeen vastataan mutta ”huolto” on ollut suljettuna pari tuntia?

  • Aapeli sanoo:

   Tarinan aasiakas löydetty!

  • ”Teini”poikahan se tässä sanoo:

   Entä jos kyseessä olisikin vaikka liike, jonka toimialaan kuuluu monia muitakin asioita kuin renkaiden myynti?

   Ikä- ja statusarvauksesi meni myös kyllä pahasti metsään. Ja kyllä, työpaikallamme puhutaan vähän miten milloinkin: moikka, terve, moro, heippa, hei… Toki myös vuorokaudenaikaa ilmaisevat termit huomenta, päivää ja iltaa kuuluvat myös sanavarastoon jos on riskiä pahoittaa asiakkaan mieli sanalla ”moikka” 😉

   • Epsome sanoo:

    Itse vastaisin myyjänä puheluun käyttämällä soittajan käyttämää tervehdyssanaa.
    ”tällä puhuu NN, päivää”
    ”Hyvää päivää, kuinka voi olla avuksi”

    Jos soitto alkaa ”täällä Make terve”, siihen voi vastata ”morjens, mitäs laitetaan”.

    Työkaverin ”huomenta” tervehdykseen voin vasta sanalla tööt, eikä kumpikaan pahoita mieltään.

    Kokemustahan asia vaatii. Älä kuitenkaan mene kännyä räpläämään firman puhelimen lähelle.

 4. Pussivieköön sanoo:

  Entisessä kotikaupungissa yksi rengasliike AINA muisti sanoa, et ”ei sitä aikaa mistään saa tälle viikolle” kun soitti ja kysyi renkaan vaihtoon aikaa. Koitti tyrkyttää liikkeen aikoja seuraavalle viikolle. Ja 15 vuotta jokaikinen kerta SAIN aina ajan jos en sille päivälle niin ainakin seuraavalle joltain kilpailijalta. Et siinäpä koittavat valehdella 🙂

  • Masa sanoo:

   Joo, niidenhän ilman muuta kannattaa valehdella, että aikoja ei ole. Tiedä vaikka tulisi firmalle tuloja muuten.

 5. Aasiakasneuvoja sanoo:

  Tätä harrastetaan ihan yleisesti, ei vaan rengaskaupoilla. Jos et voi aasiakkaalle muuttua tuotteeksi tai palveluksi, joka ei siis joko kuulu valikoimaan tai palvelutarjontaan ollenkaan, olet paska asiakaspalvelija ja firmakin on ihan paska. Rahat menee aina kilpailijalle ja minä kyllä kerron tästä kaikille tutuilleni, miten paska palvelu teillä on. Pitäisi tosissaan miettiä, kun menettää asiakkaita tälleen. HYVÄ! Firma, enkä minä, tuollaisia aaseja tarvitsekaan. Kaikille win-win-tilanne, kun vaihdat firmaa.

  • Naattis sanoo:

   Tämä. Etenkin kun asiakkaat ovat monesti niinkin absurdeja, että saattavat suuttua siitä kun kirjaston tiskiltä ei saakaan reseptilääkkeitä tai kioskilta kuumavesiboilereita.
   Ja kuvitteleeko asiakas oikeasti, että jossain isossa ketjufirmassa yhtäkkiä laitetaan firman säännöt, aukioloajat, lakisääteiset vapaapäivät, työvuorolistat ja tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden sopimukset uusiksi, jotta yksi äkäinen puhelinsoittelija saisi tahtonsa läpi?

 6. Ostoksilla sanoo:

  Ei liity sesonkeihin mitenkään mutta on muutaman kerran jäänyt vähän hämmentämään renkaita ostaessa se, että vaikka olen kesällä/syksyllä ostamassa talvea varten uusia renkaita (nastat) niin myyjä kysyy ”laitetaanko heti alle” ??? Taikka jos talvella ostan kesää varten uudet renkaat niin taas kysytään ”laitetaanko heti alle”. Miksi? En nyt välttämättä haluaisi pilata uusia nastarenkaita raapimalla niitä asfalttia vasten jos ei edes yöpakkasistakaan ole vielä tietoa. Taikka luottaa hyvään tuuriin ja liukastella jäässä ja lumessa kesäkumien kanssa.

 7. Rengasmies sanoo:

  Ja kuinka huono vanhempi pitää olla kun jättää lapsen auton talvirenkaiden vaihdon viime tippaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *