Huoltopisteen arkea

Työskentelen suuren elektroniikkaketjun apupisteellä. Meillä otetaan myydyt tuotteet huoltoon,  tai siis otetaan ne vastaan ja lähetetään huoltoliikkeeseen koska meillä ei ole valtuuksia tehdä takuuhuoltoja. (Laitteita ei saa avata kuin valtuutetut huoltoliikkeet jotta takuu säilyy.)

Monena päivänä aasiakkaat tuovat suutuspäissään laitteita huoltoon. Yleisimmin puhelimia. Puhelimien takuuehdot ovat hyvin tiukat ja itseaiheutetut ongelmat ei kuulu tuotetakuusen, koska ihan normaalien takuuehtojen mukaan ulkoiset viat ei ole valmistajista johtuvia vikoja, vaan yleensä aasiakkaasta johtuvia.

Tässä työpisteellä joudun kuutelemaan vaikka minkälaisia selityksiä miten vaikka se puhelin on nyt rikki ja se halutaan nimenomaan takuuhuoltoltoon. Siinä sitten kerrataan aina mitä takuuhuolto tarkoittaa ja mitä siihen ei kuulu. Monesti tutkin laitteet etukäteen ja totean että voi olla ettei mene takuuseen. Silloin aasiakkaalla menee ensimmäisen kerran kuppi nurin.

Takuuhuolto ei tietenkään maksa asiakkaalle mitään, mutta jos huoltoliike löytää takuuseen kuulumattoman vian laitteesta tulee kustannusarvio. Ja tarkistaneen teknikon työkulut ja postikulut vaikka asiakas ei haluaisi korjauttaa puhelintaan takuun ulkopuolisessa huollossa.

Sitten kun puhelin on saapunut huoltoon ja teknikko on siellä todennut että siinä esimerkiksi kosteusvaurio. Aasiakas on käyttänyt puhelintaan jossakin suihkussa tai lätrännyt juomien kanssa viikonloppuna. Näitä ei tietenkään muisteta tapahtuneen kun kysytään aasiakkaalta mistä kosteus olisi voinut tulla puhelimeen.

Kustannusarvion saadessaan aasiakkaalla menee yleensä kuppi nurin seuraavan kerran eikä ollenkaan muisteta mistä takuuehdoista puhuttiin kun puhelinta oltiin laittamassa huoltoon. Aasiakas taantuu muistisairaaksi, vaikka hän on allekirjoittanut myös huoltolähetteen jossa todennut ymmärtäneensä ehdot ja mahdolliset viat jotka lankeaa hänen maksettavakseen jos ei ole takuunalainen työ tulossa.

Rautalangasta väännetty asia on unohtunut tai se rautalanka jäi tiskille aasiakkaan lähtiessä. Joka tapauksessa on kaivettava uusi rautalanka joka kerta uudestaan esille ja alettava kertomaan mistä lasku koostuu.

Tällöin alkaa aasiakkaan parhaiden tarinoiden sarja:

”olen pitänyt puhelinta kuin kukkaa kämmenellä, sitten näyttää kuinka pitää puhelinta kuin kukkaa kämmenellä” – Kyllä hyvin uskottavaa.

”en ole koskaan pudottanut puhelinta” – Etpä niin, se näyttö on vaan tuhannen palasina siinä, itsekseen ne varmaan räjähtelee.

”en ole käynyt saunassa puhelimen kanssa, miten se voi muka kastua” Huolto laittaa kuvat todistaakseen että puhelimessa on kosteutta sisällä. ”ei voi olla minun puhelin!” – Kyllä se on, valtuutettu huoltoliike ottaa aina kuvat kosteusvaurioista ja tägää kuvaan puhelimen imei:n jotta tiedetään mistä kuva on. ”huijjaatte kuitenkin, niinkuin aina täällä kaupoissa huijataan” – Valitettavasti tämä on huoltoliikkeet kuva, me vain välitetään tämä tieto.

Tuollaisia vain mainitakseni. Sitten uhataan vaihtaa liikettä koska meillä huijataan asiakasta. Kerrotaan menevän seuraavaksi kilpailijalle ostamaan. (Vaikka siellä on sama huoltoliike käytössä ja samat periaatteet kaikissa puhelimien takuuehdoissa.) ”Mutta kun ne ei huijaa…”

Mielessäni aina toivon että he joskus kokevat samat lakisääteiset tappelut siellä toisessa liikkeessä, koska se on ihan sääntöjen muosta toimintaa kaupan hommissa. Tervetuloa sitten taas takaisin meille, varmasti kysyn miten se siellä toisessa paikassa toimi.

Tällaisia aasiakkaita sitä saa päivittäin katsella ja taistella. On tämä iloista työtä tämä palvelutiskin homma.

Onneksi välillä on reiluja ihmisiä jotka myöntää virheensä ja kertoo että rikkoi otse laitteen. Sitten on taas niitä jotka aikovat soittaa kuluttaja-asiamiehelle ja valittaa kaikille miten huonoa palvelua nämä meidän takuupalvelut on.

Siinäpähän soittavat, kuluttaja-asiamies sanoo saman kuin minä ja perintätoimisto hoitaa sitten loput jos ei kiinnosta maksaa.

Onneksi meillä työntekijöilläkin on tukiverkkomme ja kun toimitaan kaupan sääntöjen mukaisesti niin harvoin kuluttaja-asiamieheltäkään kuuluu perästä mitään.

Halusin tällä viestillä kertoa teille arvoisat kollegat huoltojen vastaanottotehtävissä työskentelevät, että ette ole yksin vaikka välillä se varmasti tuntuu siltä kun hoidatte firman v-mäisintä hommaa.

Voimia aasiakkaiden kanssa kohtaamiseen!

Jaa tämä tarina:

14 kommenttia

 1. Ville sanoo:

  Tutun kuuloista. Onneksi ei sentään jokapäiväistä, sillä sitä ei jaksaisi joka päivä samaa vatvoa. Yleensä vain pari kertaa viikossa

 2. Kellomies sanoo:

  Komppaan täysillä, olen itse töissä kultasepänliikkeessä. Pahin asia, mihin kellon tahi korun voi asettaa on yöpöytä. Pöydällä ne kellot sitten itsekseen pysähtelee ja kaulakorut napsahtelee poikki. ”Mitään en ole tehnyt ja se meni heti rikki!”

 3. teppo42 sanoo:

  Juu no syy että en koskaan hanki Samsungin kännykkää on juurikin tuollainen takuuhuolto ja kosteusvaurio. Netissä oli kyllä ihan laaja konsensus siitä että kyseisessä mallissa se vika oli tyyppivika, mutta niin vaan tuli takuuhuollosta takaisin ”kosteusviallisena” ja laskun kera. Eikä sitä ennen tai koskaan sen jälkeen ole yksikään puhelin tuollaisesta ongelmasta kärsinyt. Eikä todellakaan ollut kännipäissään vessaan pudotettu myöskään.

  On irrelevanttia että kaikki valmistajat mahdollisesti tekevät samoin, tai että se huoltofirma ei ollut Samsung vaan joku niiden valtuuttama paska. Enkä tietenkään myöskään vaahdonnut myymälän edustajalle. Enkä myöskään kuvittele että Samsungia itkettää että en koskaan enää heidän paskojaan osta.

  • Aapeli sanoo:

   Et vaahdonnut myymälän edustajalle… Mutta tulit tänne vaahtoamaan? OK.

  • Huoltoteknikko sanoo:

   Kai arvon (a)asiakas tietää että mikäli laitteessa on kosteusvaurio se raukeuttaa kaikki muutkin takuut vaikka eivät liittyisi edes toisiinsa. Olet nämä ehdot hyväksynyt puhelimen käyttöönoton yhteydessä (mitä et tietenkää lukenut) niin turha mussuttaa. Se neste ei sinne sisään itsestään mene.

 4. Hästägaasi sanoo:

  Sitä olen joskus miettinyt että kenelle aasi valittaa kuluttaja-asiamiehen toiminnasta jos tämä ei vie aasin tahtoa läpi. 😐

 5. LH~ sanoo:

  Mulla kerran kissa söi just 2-3kk vanhan puhelimen laturinjohdon säpäleiksi, soitin liikkeen (josta ko. vempeleen ostin) (takuu)huoltopisteelle ja kyselin neuvoja, puhelimeen vastannut nainen nauroi katketakseen kun kerroin mitä oli tapahtunut ja lupasi uuden laturinjohdon – ja koska sen tulo kestäisi, saisin siksi aikaa lainajohdon. Noh, enpä saanut uutta laturinjohtoa, mutta se lainajohto osoittautuikin paremmaksi xD Ainakaan kissa ei ole sitä syönyt 😀 Vielä. Tuota kauhun ja epätasapainon päivää odotellessa, siis… 😀

 6. Paavo Kolli sanoo:

  Kahteen kertaan vedottu kanssa aikoinaan kosteus vaurioon, paskapuhetta.
  vaan mitäpä pieni kuluttaja voi siinä tehdä, ei mitään.

 7. Mirin sanoo:

  Pakko kyllä todeta että voin hieman ymmärtää kosteusvaurio hämmästelyä, itse ostin puhelimen, alle 2kk ja lakkasi lataamasta, herjasi kosteusvauriota, ei mitään tietoa mistä olisi kosteutta voinut tulla, mutta turha viedä huoltoon jos moisia herjaa, 150e käytännössä hukkaan 😀

 8. Jorma sanoo:

  Itsepähän olet työsi valinnut!

 9. Meh sanoo:

  Kerran itseasiassa Samsungin näyttö hajosin täysin pudottamatta tms, puhelin oli koskematta pöydällä, kolme eri ihmistä huoneessa, kukaan ei ollut puhelimen lähelläkään, kun puhelimesta kuului ”naps” ja näyttö halki. Ei siinä auttanut kuin maksaa se lasin vaihto, eivät voineet huollossa uskoa, että laitetta ei oltu pudotettu, vaikka kolme ihmistä näin kivenkovaan väitti.

 10. Puhlu sanoo:

  Minua harmittaa vieläkin, että vein rakkaan puhelimeni näytönkorjaukseen kun se oli tipahtanut ja lasi särkynyt. Huollon jälkeen rupesi takakamera temppuilemaan, se särisi ja pätki ja kuva liikkui näytöllä.

  Vein takaisin samaan paikkaan ja sanoivat, että siellä oli kosteutta. Ja siihen vaadittiin vakava kosteusvaurio, että se oli kastunut se kameran juttu. Se joku tarra oli kuulemma väriään vaihtanut.

  En todellakaan ymmärrä, että missä puhelin muka kastui heti sen huollon jälkeen. En pidä puhelinta suihkussa, se ei uinut pöntössä tai muussakaan lätäkössä. Enkä juo alkoholia, että olisin voinut unohtaa sen, mitä sille kävi. Tämä vika kuitenkin alkoi käytännössä heti huollossa.

  Minulle tuli mieleen, että korjaaja itse kaatanut jotain juomaa päälle vahingossa. En oikeasti pysty ymmärtämään, että miten siihen tuli kosteusvaurio heti näytön korjaamisen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *