Aasiakas ja henkilöllisyystodistus

Olen töissä vilkkaalla paikalla sijaitsevalla huoltoasemalla. En tiedä johtuuko sijainnista, mutta jostain syystä tuntuu, että asiakaskunta tällä asemalla on erityisen vaativaa. Tässä eräs tapaus vähän aikaa sitten.

Asiakas tuli maksamaan monen kympin tankkauksen ja maksaessaan kortilla, hän painoi pin-koodin syötön kohdalla punaista, joka johtaa pin-koodin ohitukseen. Myyjän pitää hyväksyä pin-koodin ohitus kassasta ja pyytää asiakasta todistamaan henkilöllisyytensä, joten kysyin asiakkaalta haluaako hän ohittaa pin-koodin (usein käy niin, että asiakas painaa punaista vahingossa, vaikka tarkoituksena ei ollut ohitus) ja kerroin siihen tarvittavan henkkarit. Asiakas halusi silti ohittaa pin-koodin joten hyväksyin sen, mutta maksutapahtuman mennessä läpi, asiakas alkoikin kävellä kohti ovea. Huusin hänen peräänsä, että ”hei, sun pitää vielä näyttää henkkarit ja allekirjoittaa kuitti”. Aasiakas suuttui tästä ja kieltäytyi näyttämästä henkkareita. Hän yritti poistua mutta ovella sattui juuri silloin olemaan toinen työntekijä, joka esti hänen poistumisensa. Aasiakas palasi kassalle ja pyysin häntä uudestaan näyttämään henkkarit ja selitin, että kyseessä on turvallisuustoimenpide. Tällöin aasiakas alkoi haukkumaan minua huonoksi asiakaspalvelijaksi ja kieltäytyi edelleen todistamasta henkilöllisyyttään. Kysyin jo itsekin aika hermostuneena, että eikö hänellä ole papruja mukana vai mistä kiikastaa. Asiakas vastasi, että on mutta ei halua näyttää niitä minulle koska minulla on kuulemma huono asenne. Sanoin, että jos hän ei suostu todistamaan henkilöllisyyttään, on minulla syytä epäillä, että kortti millä hän maksoi ei ole hänen omansa ja tällöin minun on soitettava poliisit paikalle. Asiakas alkoi nyt raivota minulle ja huusi, että ”soita poliisit, soita! Minulla on oma kortti ja voin todistaa sen poliisille!” Sanoin hänelle, että poliisia ei tarvita jos hänellä kerran on oma kortti, ja hän todistaa henkilöllisyytensä minulle. Toinenkin työntekijä tuli siihen toteamaan, että säännöt on säännöt ja kaikki pääsisi helpommalla kun vaan aasiakas näyttäisi henkkarit ja allekirjoittaisi kuitin. Aasi raivosi vielä hetken ja haukkui saamaansa palvelua huonoksi kunnes lopultakin kaivoi lompakostaan ajokorttinsa. Nimi mätsäsi kortissa olevaan nimeen, joten ei ollut enää epäilystä, etteikö hän olisi maksanut omalla kortillaan. Käytös oli joka tapauksessa kummallista. Miksi hän ei voinut näyttää heti henkkareita kun kerran kortti oli hänen omansa vaan nostatti pystyyn hirveän shown? Ihme toimintaa…

Jaa tämä tarina:

9 kommenttia

 1. Kuha miettii sanoo:

  Ens kerral ehkä aspa osaa pyytää ennen pin-koodin ohitusta ne henkkarit… Pääsisi kenties itsekin vähän helpommalla, kun hyväksyy ohituksen vasta kun ne henkkarit on näytetty.

 2. Huoh... sanoo:

  Noitahan riittää. Kaikki eivät vain suostu jostain syystä ymmärtämään sitä, että ei ketään epäillä henkilökohtaisesti varkaaksi, jos henkkareita näytetään vaan ne joutuu näyttämään siksi, että niitä epärehellisiäkin ihmisiä oikeasti on. Ja jos katsoo tuollaisia tilanteita läpi sormien ja antaa annettujen henkkariohjeiden olla, niin joku kaunis päivä joku ville varas saa esim. sillä toisen kortilla jotain maksettua. Ja siitähän se haloo vasta nouseekin, kortin oikealle omistajalle ikävää ja käyhän se sitten ilmi myös, ettei ohjeita ple noudatettu ja se tietää ongelmia sille myyjälle – eli ainakin omalla kohdalla olen ehdoton siitä, että henkkarit näytetään jos tarve vaatii, siitä voi vängätä vastaan vaikka maailmanloppuun asti, mutta ei auta 😂

 3. Veijo Esso sanoo:

  Ongelmahan tuli siitä, että menit tyhmyttääsi hyväksymään oston ennen henkilöllisyyden varmistamista. Entäpä jos niitä papereita vain ei olisi ollutkaan mukana tai kortti ollutkaan oma.

 4. Hellunen sanoo:

  Tällaisissa tilanteissa pyydetään aina henkilöllisyystodistus ennenkuin maksu lyödään läpi! Se pitäisi jokaiselle asiakaspalvelijalle opettaa selkärankaan, sillä kortin väärinkäytöstä joutuu myyjä itse ongelmiin samassa rytäkässä.
  Kouluttamalleni tytölle meinasi käydä kerran niin että hän oli jo hyväksymässä isoa kartonkiostosta varastetulla kortilla kun ei kysynyt edes henkkareita pinkoodin ohitusta varten, mutta onneksi kassa hälytti että kortti on varastettu ja sulkulistalla!

 5. Aapeli sanoo:

  Näissä tapauksissa olisi mielenkiintoista päästää kaveri menemään, mutta ilmoittaa epäilys ja auton rekisterikilvet poliisille. Jos herra jää kiinni niin saattaisi ehkä miettiä seuraavan kerran kahdesti.

  (Aasiakkaat tuntien hän tosin palaisi vain takaisin huoltoasemalle raivoamaan…)

  • Hästägaasi sanoo:

   Haluaisin nähdä aasin reaktion tuossa kohtaa! 😀

   Poliisi: ”Olet kiinniotettuna varkaudesta epäiltynä”
   Aasi: ”Varkaudesta!? Olenko minä varas teidän mielestä!!? Haukutteko te mua, hä!!?!?

 6. Nicor sanoo:

  Miksi ihmeessä annoit maksun mennä läpi ENNEN kuin henkkareita oli näytetty? Toimit tuossa vastoin asiakkaalle mainitsemiasi turvallisuusohjeita. Kuitin tulostuminen pitäisi tapahtua siinä vaiheessa kun maksutapahtuma on valmis. Tämän jälkeen asiakkaan tehtävänä pitäisi olla vain tuotteiden pakkaaminen ja paikalta poistuminen. Asiakas voi ärsyyntyä jos häneltä vaaditaan vielä maksamiseen liittyviä toimenpiteitä tämän jälkeen.

  TOTTAKAI olen sitä mieltä, että tämän asiakkaan toiminta tilanteessa oli idioottimaista ja ilman perusteita. Tottakai olen sitä mieltä, että asiakas on vastuussa omasta kypsästä ja rakentavasta toiminnasta. Valitettavasti tuolla ulkona on paljon ihmisiä jotka eivät kykene ottamaan vastuuta omasta toiminnastaan. Heidän kohdallaan myyjän pelisilmä ja toiminta on ratkaisevia.

 7. Jeplu sanoo:

  Itse olen kassalla töissä, ja laki sanoo että jos asiakas ostaa k-16 tai k-18 tarkoitettuja tuotteita (pelejä, elokuvia ym), tulee asiakkaan näyttää kassalla henkilötodistusta että ikä riittää. On totta että harvalla 16-vuotiaalla on kuvallista henkkaria mukanaan jokapäiväisessä menossa, mutta tästä huolimatta asiakkaiden reaktiot ikärajalakiin ovat välillä naurettavia. Etenkin nuorisolta saattaa tulla ihan suoraan ”haista v”’u!”, tavarat saatetaan heitellä jonnekkin, yritetään 10 minuuttia puhua kassaa ympäri, yritetään toiselta kassalta, uhotaan ettei koskaan enää tulla liikkeeseemme, uhotaan että ”kirjoitan tästä nettiin”, ”ennenkään ei oo tarvinnu”, ”kaverikin sai” sun muuta typerää. Ihan vaan sen takia ettei nyt sillä kertaa sattunut ne omat henkkarit mukaan, tai ei ymmärretty/huomattu niitä viittätoista kylttiä myymälässä joissa sanotaan ”nuori asiakas, varaudu todistamaan ikäsi kassalla”.

 8. MZL sanoo:

  Itse aasiakkaana nostaisin paskamyrskyn jos minulta vaadituissa tilanteissa ei kysyttäisi papereita. Esim. rahan nostaminen kassalta pelkällä pankkikortilla olisi onnistuessaan erittäin epämiellyttävä tapahtuma. Ikinä en ole henkkareita pyydettäessä siitä nussuttanut, enkä niin aio tehdä vastakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *