Röyhkeyden huippu

Kohtasin töissä tilanteen joka muistutti kivasti siitä, että asiakkaiden törkeydellä ei ole mitään rajaa. Jos palvelet aasiakkaita sydämmellisesti ja kiltisti, sinua käytetään julmasti hyväksi.

Olen töissä vilkkaassa lounasravintolassa jossa myydään noutopöytää. Olin rahastamassa kassalla kun jonoon saapui rykelmä ihmisiä. Muutamia avustettavia sekä kaksi avustajaa. Ensimmäinen vanha rouva oli ostamassa itse lounasta ja jäi etsimään tasa rahaa. Hänen perässään tuli nainen (avustaja) joka hoputti rouvaa ja sanoi maksavansa oman sekä toisen avustajan ”tuon silmälasi päisen tuolla” ruokansa välissä koska kestää. (Vanhus oli ollut maksamassa ehkä puoli minuuttia) Samaan putkeen nainen ilmoitti olevansa oikeutettu lastenruoan hintaan, koska hänelle on tehty mahaleikkaus. Vastasin että odota pieni hetki rahastan rouvan ensin, etsiköön hän rauhassa. Heitin vitsillä että tuskin kukaan jonossa nälkään kuolee. Kerroin sitten että hän on juurikin oikeutettu halvempaan hintaan, jos on tehty vatsan ohitusleikkaus. Nainen höselti siinä ja sanoi että on käynyt täällä monta kertaa, mutta ei löydä nyt korttia joka oikeuttaa halvempaan hintaan. Vastasin ettei hätää. Uskon kyllä naista ja voin silti myydä halvemmalla. Toivotin hyvät ruokahalut.

Työkaverini palasi työpisteelleen kassalle, jonka jälkeen palasin ruoan valmistus tehtäviini ja vastailin tuolle porukalle kärsivällisesti heidän kysymyksiinsä ruoasta ja muista asioista. ”Hei ihminen mitä tuo on?”.

Jonkun ajan kuluttua tämä mahaleikkauksessa käynyt nainen palasi kassalle ostamaan jäätelöä. Hänen pitäisi saada jäätelö halvemmalla kun ei edelleenkään voi syödä paljoa. Työkaverini oli siinä ja pahoitteli ettei meillä ole sellaista vaihtoehtoa kassassa. Saman hintainen on kaikille söivät sitten minkä verran tahansa. Nainen myöntyi ja osti kuitenkin.

Olin siivoamassa linjastoa kun kuulin kyseisen naisen kysyvän seurueeltaan ”Kuka teistä haluu syödä jäätelöä tästä kun jaksoin syödä vaan vähän?”. Eräs avustettava meni hänen kanssaan jäätelöpisteelle. Alkoivat ottamaan jäätelöä ja menin heti paikalle sanomaan ”Hei kuulkaas ystävät hyvät, ette te voi syödä siitä samasta kiposta jäätelöä. Jokaisen on ostettava oma”. Avustaja sanoi minulle että hänpä ei jaksanut syödä kuin pari lusikallista joten ottavat nyt tästä lisää. Selitin vielä että jäätelö on henkilökohtainen ja säännöt ovat kaikille samat. Nainen alkoi korottaa ääntään ja sanoi että olisi mieluusti maksanut vain 90senttiä mutta sellaista vaihtoehtoa ei ollut. Pahoittelin vielä kertaalleen asiasta ja kerroin että jäätelö on ylimääräistä joten sitä ei ole kukaan hänen tilanteessaan ottanut. Nainen ilmoitti että hepä nyt silti syövät tämän jäätelön. Vastasin että se olisi sama asia kun hän olisi ottanut jäätelöä maksamatta ollenkaan. Olan kohautus kuittasi tämän ja he kävelivät pöytään joka oli siinä vieressä. Pidin itseni rauhallisena ja seurasin perässä ja sanoin ”Tämä on sopimatonta ja en voi antaa teille erikoiskohtelua, vaikka olen hyvää hyvyyttäni antanut sulle sen halvemman hinnan ja vielä ilman sitä korttia joka siihen oikeuttaa”. Muut asiakkaat tuijottivat ympärillä, kun tämä nainen vastasi minulle että ymmärtää kyllä minunkin kantani ja paasasi siitä ettei voi syödä paljoa. Viittasin muihin tuijottaviin asiakkaisiin ja sanoin että kohta muut alkavat vaatia samaa jonka jälkeen asiasta nousee huuto. Asiakas vastasi että niin varmaan sitten nousee, mutta he syövät jäätelön. Seisoin siinä sanattomana ja tunsin kaikkien katseet edelleen porautuneena. Sanoin että tämä ei sitten voi enää toistua ja ottaa kortin ensi kerralla mukaan kun tulevat syömään. Lähdin pois paikalta ja nainen jäi pyörittelemään silmiään muille.

Oli pakko mennä hetkeksi keräämään itsensä pois asiakkaiden luota. Palasin työpisteelle ja työkaverini sanoi että seurue oli poistunut ja tämä avustaja oli jättänyt limpparit pitkin pöytiä ja kaikki astiansa hujan hajan…

Jos tulen koskaan elämässäni tarvitsemaan itse avustajaa, toivon etten joudu yhtä minäkeskeisen avustajan armoille.

Jaa tämä tarina:

6 kommenttia

 1. Miksi sanoo:

  Miksi et soittanut paikalle poliisia, ilmiselvään näpistykseen? Summa oli varmaan kohtuullisen pieni, mutta teko täysin tahallinen ja henkilö säännöistä ja muista ihmisistä piittaamaton.

 2. Minä sanoo:

  Yhdyssanoja, kiitos.

  • Vivian Korhonen sanoo:

   Vitutuspäissään varmaan kirjoitellaankin Hesarin snobi kolumnia

 3. Tietämätön sanoo:

  Mielestäni tästä tarinasta jäi puuttumaan jotain oleellista, eli miten tuo jäätelötarjoilu oli järjestetty? Nainen osti jäätelön, muttei jaksanut syödä kuin vähän, joten hän meni avustettavansa kanssa hakemaan lisää?

 4. Ukko34 sanoo:

  Tarkoitetaanko tässä yhteydessä ”seurueella” erästä tiettyä Mercedes-benzillä ajavaa ihmisryhmää?

 5. hohhoijjaa sanoo:

  Reilut 20 vuotta hyvin erityyppisissä ihmiskohtaamisissa työskennelleenä voin sanoa ettei suomalaiselle voi olla myötämielinen, se tulkitaan näissä viidakoissa heikkoudeksi ja sinut raadellaan luita myöten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *