Aasiakkaita ja aasiakaspalvelua

Monenmonta vuotta olen toiminut ravintola-alalla eri työtehtävissä ja nähnyt jos jonkinmoista aasiakasta ja palvelijaa.
Mieleen baarimestarin työstä on jääneet ärsyttävyydessään ne asiakkaat, jotka tulevat joltain pieneltä paikkakunnalta, joissa drinkeille on mitä omituisimmat nimet. Tällainen aasiakas kun tilaa sillä ihmenimellä ja kysyt että mitäkähän siihen tulee, niin aasiakas pyörittelee silmiään kuin karusellia ja tuhahtelee ja haukut saat, jollet tiedä mitä siihen ”punaiseen kumisaappaaseen” tulee. yleisimmin nämä tilaukset ovat olleet joitain todella yleisiä drinkkejä, joille pikkupaikalla on vaan mietitty omat nasevat nimet ja siten päästään pätemään kaupunkiriennoilla 😀

Toinen ärsyttävyys ovat raadollisen rumat kotihengettäret, jotka tietävät olevansa seinäruusuja ja pelkäävät kulmakunnan kuppilan tarjoilijan viettelevän uhkeat uroonsa. Ei ole yksi eikä riitä kaksikaan kertaa, kun olen saanut vihaisen lauman akkoja kimppuuni pelkästään siitä syystä, että olen panostanut ulkonäkööni töihin tullessani. Saatoinpa joskus todeta ääneen että katsohan nyt tuota elämänkumppaniasi, mistä kohtaa hän näyttää siltä, että oletat minun olevan hänestä kiinnostunut?? 🙂 olen täällä töissä vain siksi että ansaitsen elantoni, en todellakaan havittele maatalon emännäksi sinun paikallesi, koska nähtävästi se on rankkaa työtä, kun ulkonäkökin siinä noin rupsahtaa! 😉

Kaupassa asioin minäkin, joten on tullut sitten aasiakkaan näkökulmastakin katseltua maailmaa. Moni kaupantäti/-setä ei todellakaan ole oikeassa ammatissaan!! Kannattaisi muistaa, että tuskin se asiakkaan vika on jos aamukahvi ei maistunut hyvältä tai tuli vaatteet väärinpäin päälle. Mikään ei ole kammottavampaa,kuin äkäinen hihnapiippaaja! Siinä ei päivä kyllä laisinkaan parane aasiakkaallakaan.

Kaupassa kyllä tosin kohtaa monta persoonaa. Viimeisin mieleenjäänyt tilanne loistokkaasta aasiakastapahtumasta on parin viikon takainen. Olin tehnyt ostokseni ja lähdin etsiskelemään kassaa (mieluummin mahdollisimman lyhyttä jonoa). haahuillessani eräs herrahenkilö vinkkasi minulle, että tähän aukeaa kohta kassa, tuu kans jonottamaan. Siihenpä menin sitte herran perään, minun perääni tuli jo jonoa, odottamaan kassalle pääsyä. siinä me kiltisti jonotimme, odottaen että hihnapiippaaja saa kassansa ojennukseen ja avaa portit, kaikki nätisti jonossa. hihnalle ei etummainen herra vielä latonut mitään, odotimme siivosti. Aavistuksen ennen kassan aukaisua, jonon ohi hurjasteli kärryineen täti-ihminen, reilusti ohi koko jonon, alkoi lappaamaan tavaroita hihnalle, jolloin muut älähtivät (itse olin niin yllättynyt, että suu vain aukesi mutta ääntä ei tullut). Täti havahtui ja totesi vain että ei hän tiennyt että tähän samaiselle kassalle se koko jono jonotti. Hihnapiippaaja ei kommentoinut tilannetta muutoin kuin alottaen piippaamaan tämän etuilevan aasiakkaan tavaroita. Siinä vaiheessa ajattelin, että kaiketi on oltava sitten vastaisuudessa kauppajonossakin röyhkeä, kun ei se näytä kassaneitejä vaivaavan mitenkään. Vaikka kassaneidit etuilusta ym. kirjoittelevat tänne harvasepäivä.
– aasiakaspalvelija –

Jaa tämä tarina:

6 kommenttia

 1. nii-ii sanoo:

  Siinä ei hirveästi ole tehtävissä, jos joku änkeää koko jonon ohitse. Toki siitä sanotaan, mutta käytännössä nopein keino on ottaa ne ostokset, jos nyt ei käy niin hyvä tuuri, että vartija on juuri silloin paikalla laittamassa etuilijan omalle paikalleen. Kun mietitäänpäs nyt ihan järjellä… Käsket etuilijan poistua (tuskin on aikeissa tehdä sitä) ja sitten lähdet keräämään hihnalta niitä hänen tavaroitaan pois, kun kieltäydyt myymästä…sitten väittelet hänen kanssaan asiasta, niin helposti siihen menee tuplaten se aika kuin mitä menee siihen, että ne ostokset vain ottaa.

  Ikäväähän se etuilu on, mutta käytännössä sille ei hirveästi mitään mahda. Enkä minä ole töissä myöskään opettamassa aikuisille ihmisille käytöstapoja. Unohtamatta tietenkään sitä mahdollisuutta, että etuilija on törkimyksen lisäksi vielä joku muuten vain ongelmainen ja siinä sitten kilahtaa ja käy jonkun päälle, sekö sitten on kivaa.

  • J sanoo:

   Sama juttu. Jos nopeasti rahastaa, niin vähemmän aikaa siinä kuluu kuin asiasta tappelussa.

   Ja mikä ihmeen erotuomari myyjän muutenkaan pitäisi olla? Jos asiakasta häiritsee etuilu, niin sen voi aivan vapaasti käydä ilmoittamassa tälle etuilijalle itselleen.
   Itse teen yleensä niin, että etuilijan kohdalla huikkaan jonolle, onko ok jos hän nyt tulee välistä. Mutistaan aina vaan jotain ”joo ihan ok…” -typpistä. Voi ihan vapaasti avata sen suun jos haittaa.

 2. Kaira sanoo:

  No onpas munattomia aasipalvelijoita. Tosiaan itse olen monasti lukenut, kuinka nimenomaan KASSAA häiritsee etuilu. Ja asiakkaana odotan mielelläni muutaman minuutin kauemmin, jotta oikeus tapahtuu.

  Kukas nuo röyhkimykset laittaa kuriin, jollei henkilökunta? Juuri teidänlaistennen ääliöiden takia etuilua tapahtuu ja tulee aina tapahtumaan.

 3. Janina sanoo:

  Itse pyrin aina puuttumaan etuiluun ollessani kassalla, ystävällisesti mutta tiukasti huomauttamalla, että muut olivat ennen ko. henkilöä ja voisiko hän ystävällisesti odottaa omaa vuoroaan, kuten muutkin.
  Pidän itseäni ammattilaisena, ja olen myös ylpeä osaamisestani. Näin tosiaan ei ole kaikkien kohdalla. Se kiukkuinen kassatäti tai muutoin heikon asiakaspalvelutaidon omaava myyjä saa omankin olon vaivautuneeksi koko ammattikunnan puolesta. Usein tullut eteen tilanne (jolloin siis itse ollut asiakkaan roolissa), että olisi tehnyt mieli puuttua asiaan ja hiukan ohjeistaa asiakaspalvelun jalossa taidossa. Onneksi suuri osa meistä on kuitenkin ammattilaisia (ehkä lukuunottamatta hypermarkettien kassoja, jotka ainoastaan opiskelurahoja tienatakseen kassalla istuvat).

 4. sopsa sanoo:

  Meillä ainakin on ollut joskus ohjeistuksena, että se on tavallaan asiakkaitten oma asia, kenen annetaan mennä kassalle muun jonon ohi. Kuten nii-ii jo sanoikin, niin nopeimmin jono etenee, kun ei kauheasti aleta miettiä, kenen vuoro oikeasti oli. Se on sitten eri asia kassalla, jonne asiakkaita tulee useammalta suunnalta. Siellä kassahenkilön pitää olla tarkempi, kuka oli ensin.

 5. Anssi sanoo:

  ”Hihnapiippaaja.”

  Muutapa korpeen siitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *