Ajatustenlukua

Olen tehnyt monenmoista asiakaspalvelutyötä, enimmäkseen kauppojen/ruokapaikkojen kassoilla ja välillä tuntuu että pitäisi omistaa kristallipallo tai lukea asiakkaiden ajatuksia.

Kirjakaupassa aikoinaan työskennellessäni kauppaan tuli usein asiakkaita jotka etsivät jotain tiettyä kirjaa mutta eivät osanneet kertoa mitään tuntomerkkejä siihen. Ei kirjailijan nimeä, ei kirjan nimeä, ei mitään hyödyllistä. Yleensä tuntomerkit olivat luokkaa ”No siinä on keltainen kansi, kirjailija muistaakseni mies, vai olikohan nainen…?” Sitten puhistaan ja tuhistaan kun en keksi kyseisten vinkkien perusteella mikähän kirja olisi kyseessä eikä koneeltakaan löydy noin ympäripyöreillä tiedoilla mitään. Silloin tällöin oikea kirja löytyykin ja olo on kuin salapoliisilla.

Pikaruoka-alallakin pyörähtäneenä olen törmännyt vaikka millaisiin tilanteisiin joihin varmasti monet samaa työtä tehneet osaavat samaistua. Esimerkkejä:

– kauhaisen mukiin jäitä, täytän mukin juomalla ja annan asiakkaan tarjottimelle, asiakas näkee kaiken tämän. vasta sitten viitsitään mainita: ”olisin kyllä halunnut ilman jäitä…”
– kysyn ennen maksamista että saisiko olla muuta/otatko majoneesia/tarjoan jotain muuta lisätuotetta, asiakas vastaa ei, maksun suoritettuaan hän muuttaakin mielensä: ”pistä sittenkin vielä majoneesi”. ymmärrän kyllä että mieli muuttuu mutta tämä hidastaa ikävästi palvelua.
– tilataan joku ateria, maksamisen jälkeen spotataan listalta joku muu annos jonka olisikin halunnut mielummin. ”mikset sanonut että tällänenkin on? olisin kyllä halunnut sellaisen mielummin” anteeksi, en voinut tietää että jos tilaat jotain niin oikeasti haluatkin jotain muuta. ja sitten kun kysyn että ”no vaihdetaanko, voidaan vielä korjata” niin heittäydytään marttyyriksi: ”no ei nyt enää, meni jo, ei voi mitään”.
– vaihtoehtoisesti ne jotka ovat tilanneet jotain, tavarat kasattu tarjottimelle ja toivotan hyvää ruokahalua, alkaakin valittaminen: ”olisinkin halunnut tän pehmiksen mielummin suklaakastikkeella ku mansikalla… voidaanko vaihtaa?” varsinkin lapset on pahimpia, mikään ei olekaan enää hyvä kun sen saa nenän eteen.
– asiakas tilaa jotain, toistan tilauksen ja saan asiakkaan hyväksynnän, maksetaan ja sitten kun tuotteet ovat tarjottimella: ”mä tilasin kyllä X:n enkä Y:tä!!!” tai ”missä se mun majoneesi on minkä tilasin?” huokaus.

Myös tilanteet joissa asiakas tilaa hampurilaisen ilman suolakurkkua koska on allerginen mutta haluaakin majoneesin mikä sisältää suolakurkkua ovat riemastuttavia. Ystävällisesti sanon asiakkaalle että jos olette allerginen niin ette voi syödä tätä kyseistä majoneesia. Alkaa hyvin vaivaantunut selitys miksi suolakurkku aiheuttaa vain tietyissä ruuissa (eli niissä mistä sen näkee…) oireita, sanokaa ihan suoraan vaan ettette tykkää, ei minulle tarvitse alkaa valehtelemaan ja sopottamaan tekosyitä!

tätä voisi jatkaa loputtomiin ja jankuttaa samoista asioista mitkä jokainen asiakaspalvelija työssään kohtaa mutta ehkä lopetan tähän. 😀

– kassaneiti –

Jaa tämä tarina:

32 kommenttia

 1. Timon sanoo:

  No itselläni on juurikin sellainen tilanne, että se suola/maustekurkku voi hampurilaisen välissä aiheuttaa allergisen reaktion, mutta kurkkua on majoneesissa, niin ei välttämättä oireile mitenkään… Itselleni tullut usein nolo olo mennä vaihtamaan kassalle hampurilaista, kun sen kerran on tilannut ilman niitä kurkkuja ja sieltä ne kuitenkin löytyy. Ikävää kumpaankin suuntaan. Mutta myös ravintolapuolella työskennelleenä olen huomannut, että sipuli on usein myös ”allergisoiva” jos se on suoraan annoksessa näkyvillä. Mutta jos annos ilman tilataan niin sellaisena se sitten myös toimitetaan? Jotkut ihmiset ovat kyllä uskomattomia, ”se on sellainen öö sellainen, vai olikos se sittenkin tuollainen” ja siitä pitäisi maagisesti osata arvata, mitä pirua ollaan hakemassa… ”Teillä oli joskus sellaista hyvää leipää, tilatkaa sitä uudelleen.” ”… minkähänlainen leipä oli kyseessä?” ”No se oli tota sellanen tumma. Missä oli klimppejä.” ?? Ok. Klimppileipää tulossa.

 2. J-P sanoo:

  Minulla on käynyt tuo jää-asia melkein joka kerta, kun käyn pikäruokalassa. Eli tilaan juomani aina ilman jäitä (kesällä toki, jos on kuuma ilma, niin jäillä, mutta yleensä kuitenkin) ja melkeinpä aina saan juomani jäillä, jonka sitten korjaan, kun saan tilaukseni.
  Itse uskon, että jäiden laittaminen juomaan on vain niin automaattista, että sitä ei ajattele enempää, kun niitä laittaa, mutta joskus jää kyllä sellainen tunne, että asiakaspalvelija ei vain kuuntele, mitä asiakas sanoo ja siksi laittaa juomaan jäitä.
  Tässäkin esimerkin tilanteesta jäi sellainen tunne, että asiakaspalvelija ei ehkä ole lainkaan huomannut, että se juoma kyllä tilattiin ilman jäitä ja nyt luulee, että asiakas on kesken tilauksen ”vaihtanut mieltään”.

 3. J sanoo:

  Olen myös kuullut, että kokonaisena suolakurkku voi aiheuttaa reaktion, mutta majoneesissa ei.
  Hyvä tietenkin tarjoilijan mainita, että tuotteessa on mainittua allergisoivaa ainetta, mutta sen enempää ei tarvitsisi puuttua, etenkin jos oma tietämys erityisruokavalioista on hataralla tasolla.

 4. Blueberry sanoo:

  Itse olin pari vuotta ravintola-alalla, niihin suolakurkkujen ja sipuleiden inhoajiin tottui, ei siinä mitään kummaa ollut. Mutta osa ihmisistä ei tykkää siitä suolakurkkujen etikasta/aiheuttaa jotain allergiaa tms.

 5. MiiMuu sanoo:

  Tuota en oo koskaan ymmärtänyt, että selitetään ”oon allerginen”, jos ei tykkää jostain kun voisi vaan pyytää sen tuotteen ilman täytettä X. En kyllä ymmärrä kaverini taktiikkaa yhtään sen paremmin. Hän ei voi sietää suolakurkkua perinteisessä muodossa, mutta koska tykkää kurkkumajoneesista nii ei kehtaa pyytää sitä hampurilaista ilman suolakurkkua. Sitten pääseekin nolona katselemaan vierstä kun se purilainen levitellään pitkin tarjotinta, kaivellaan ja käännellään kaikki läpi, että saa kurkut pois -.-

  • Sorsamon sanoo:

   Minun ymmärtääkseni allergiaan vedottaessa ruoka valmistetaan täysin eri välineillä ristikontaminaation välttämiseksi. Oma juttunsa toki ne, jotka sanovat olevansa allergisia, kun eivät vain pidä, mutta jos asiakkaana reagoin voimakkaasti allergisoivaan ainesosaan, toivon kyllä, ettei ruokani valmistuksessa ole käytetty samoja välineitä tai hansikkaita kuin tavallisessa versiossa.

   • MiiMuu sanoo:

    Siis tuon kommenttini pointti oli, se että en ymmärrä allergiasta valehtelevia ihmisiä (siksi sana allerginen oli heittomerkein varusteltu). Saa sen aterian ilman täytettä X pyytämällä – ihan ilman selityksiä.

  • Ilmaveijari sanoo:

   Jotkut ihmiset selvästi kokevat diagnoosit tai muut poikkeamat arvovaltaisiksi asioiksi ja haluavat ilmaista asiat niiden kautta, mikä on toki typerää. Eivät he ajattele, että keittiössä pitää käyttää eri välineitä tai vastaavia.
   Samaa sakkia ovat mm. kouluajoilta tutut tyypit, joilla nuha, kurkkukipu, väsymys ym ovat aina angiina. Yhdessä vaiheessa kaikilla ala-asteella tuntui olevan angiina. Se oli jotenkin trendikästä.

 6. loloo sanoo:

  äsken oli sellainen tapaus että asiakas tilasi hampurilaisen ilman salaattia ja ilman majoneesia. myöhemmin tulee hampurilaisen kanssa ihmettelemään:
  – anteeksi, mutta tässä on kurkkua. olisin kyllä halunnut ilman kurkkua.
  – joo anteeks olin lyönyt kassaan että vain ilman majoneesia ja ilman salaattia. tehdäänkö siis uusi ilman salaattia, ilman majoneesia ja ilman kurkkua?
  – joo. minä katso en halunnut mitään kasviksia siihen.
  – ookoo. otetaanko sitten sipulikin pois?
  – joo, otetaan.
  sitten kun olin varmuuden vuoksi listannut hänelle kaikki ainesosat, sain selväksi, ettei laiteta muuta kuin juusto ja ketsuppi 🙂 eli joo se ajatusten ilmaisu voi olla vähän vaikeeta joskus 😀

 7. annika sanoo:

  Jos purilaisen tilaa ilman suolakurkkua, niin silloin sen saa tuoreena ja kuumana. Ei tarvi tyytyä monta minuuttia ”tiskillä” olleeseen.

  • J-P sanoo:

   Tämä on kyllä niin turha kikka, että oikein päähän sattuu. Ne ”tiskillä” olleet hampurilaiset eivät ole sen huonompia kuin muutkaan. Tai siis ne ”tuoreet” ja ”kuumat” purilaiset eivät ole sen parempia kuin ihan yhtä kuumat ja ihan yhtä tuoreet siinä tiskillä. Samojan hampurilaisia ne on kaikki.

   • Blueberry sanoo:

    Riippuu hyvin paljon kyllä ruokapaikasta, vanhassa duunipaikassa saatettiin seisottaa purilaisia niin kauan kuin huvitti, vaikka se maximi on 25 minuuttia… Mutta jos ravintolassa on kiireistä ja pinnissä seisoo pari purilaista ja saa toisen niistä ni voin kertoa ettei ole ehitneet seistä siinä kovinkaan kauaa 😀 just jos kiireisenä aikana tilataan kaikki purilaiset ilman kurkkua eikä haluta sitä mikä on ollut valmiina max 5 min, hidastetaan työntekijöitä jne…

 8. wead sanoo:

  Mä en ymmärrä näitä, jotka tilaamisen jälkeen vaihtavat; ne hidastavat meitä muita. Todetkaa, että ette saa vaihtaa, luulisi oppineen tilata, jos on aikuinen ihminen. Siinä jonon vieressä voi seisoa vaikka 3 tuntia ja miettiä mitä tilaa ja tulla jonoon vasta sitten, kun tietää.

  • J sanoo:

   wead: niin, menisihän siihen vaihtoon vajaa 5min kallista elinaikaasi.

   • aDevil sanoo:

    J:n kommentti on varmaankin trolli, mutta lankean varmuuden vuoksi…

    Kannattaa miettiä, kumpi on fiksumpaa: se, että sitä ”ylimääräistä” aikaa palaa siltä jahkaajalta (siihen, että miettisi tilauksensa etukäteen sivussa/jonottaessaan) vai yhteensä niiltä 20:ltä muulta jonottajalta. Entäpä jos jokainen vuorollaan alkaa jahkailla samalla tavalla, saa viimeisenä jonossa oleva odotella reilun tunnin ylimääräistä. Kannattaa joskus ajatella itsensä sinne jonon viimeiseksi…

    Nämä on pieniä asioita yhdelle ihmiselle, mutta pienellä ajattelulla voi lopulta helpottaa niin omaa kuin monien muidenkin ihmisten elämää. Mä en ymmärrä, miksi joidenkin pitää kaikki tehdä aina vaikeimman kautta.

    • J sanoo:

     Enemmän ihmettelen sitä huokailua ja niskaan huohottamista jos joudut sekunninkin odottamaan jonossa. Ei se elämä varmaan lopu siihen, että jouduit mäkkärissä odottelemaan viisi minuuttia kauemmin kuin tavallisesti.

     • Asiakas sanoo:

      Oma suhtautumiseni pidentyvään odotukseen riippuu siitä, mistä se johtuu.
      Jos nyt siellä pikaruokalan jonossa menee 5min pidempään siksi, että joku asiakas on loukannut itsensä kaatuen, ja henkilökunta rientää tätä auttamaan, niin ymmärrän kyllä, ja ei haittaa vaikka menisi +15min tuossa tapauksessa.

      Mutta jos se 5min odottelu tulee siitä, kun ”J” ei osaa aikuisenakaan päättää jonotuksen aikana ateriaansa, ja alkaa tilauksen jälkeen lisää ämpyilemään, niin tietysti kismittää, ja saisivat nämä aasiakkaat syödä kotonaan.

  • Mimme sanoo:

   Ei vika ole aina jonottajassa. Oman kaupunkini mäkkärissä tiskin yläpuolella on vain ajankohtaiset kampanjat, koko valikoima löytyy puolestaan seinältä paikasta, jonne usein ruuhkan takia katsomaan vasta, kun on jonossa toisena tai kolmantena.

 9. kikiikii sanoo:

  wead osuu kantaan. Huvittaa kiskoilla, ravintoloissa yms. tuo ilmiö. Jonossa seistään hyvällä lykyllä 10 minuuttiakin ja vihdoin kun päästää tiskille alkaa se märehtiminen ”mitä mää ottasin….hmm. oisko toi vai sittenki tää vai peräti tuo tuolla”…. Ärrh!

  • wead sanoo:

   Hyvä, että täältä löytyy samaa mieltä olevia; olisipa jossain asiakaspalvelupaikkoja (pikaruokalat, lippukassat jne.), joissa olisi rajoitettu maksimiasiointiaika per asiakas. Siis tyyliin enintään 3 minuuttia per asiakas. Jos ei siinä ajassa saa kakottua ulos, mitä haluaa, voi mennä jonon hännille ja miettiä siinä uudestaan jonottaessaan. Kyllä se järkevässä ajassa tilauksen kakominen myyjälle onnistuu, kun on muutaman kerran alusta uudestaan jonottanut.

 10. asba sanoo:

  Itsellä on allergia eräälle yleiselle ruoka-aineelle ja se tietyssä määrin aiheuttaa allergiaoireita. Kokonaisena tai paloiksi pilkottuna aiheuttaa oireita, jo pelkkä kosketus jos iho on edes pikkuisen ”rikki” turpoo kyseinen kohta ym. puhumattakaan syömisestä isommissa määrin. Kun taas pienenä määränä syötynä/tietyllä tapaa käsiteltynä ei välttämättä tule oireita ollenkaan. Se että joku sanoo että on allerginen ja joku majoneesi saattaa sopia, saattaa se oikeasti myös olla allerginen. Allergia asteita on monia ja toki jossei itsellä ole allergioita niin ei välttämättä ymmärrä asiaa että näin saattaa oikeasti olla 😉

  • Meh sanoo:

   Nimenomaan näin! Itse olen jostain syystä yliherkkä tonnikalalle öljyssä. Tonnikala ja öljy erikseen menevät (ihan sama mitä öljyä, kunhan se nyt on alunperinkin ruuaksi tarkoitettu) mutta tonnikala öljyssä ei, aiheuttaa oksennusreaktion viimeistään yöllä.

  • outo vaiva sanoo:

   Kaverin lapsi ei voi syödä raakaa kotimaista omenaa.
   Ulkomaiset omenat voi syödä raakana, mutta kotimaiset omenat täytyy käsitellä. Hillottaa, paistaa piiraaseen tai valmistaa jotenkin muuten.

 11. Velma sanoo:

  Toi kirjakauppajuttu on yksi niistä, missä oikeasti näkee sen todellisen osaajan. Kirjakaupoissa on nykyään enenvässä määrin töissä niitä myyntitaitoisia, jotka eivät ole sitten niin kirjataitoisia. Jos kirjoista oikeasti tietää paljon, niin se epämääräisemmillä tiedoilla oikean selvittäminen ei ole niin iso vaiva. Tää sama tietty pätee joihinkin muihinkin kauppoihin, missä myyjien voisi olettaa tietävän jotain myymistään tavaroista, mutta totuus on sitten liian usein toinen.

  • Ilmaveijari sanoo:

   Samoja juttuja on notalwaysrightissakin. En ole oikein jaksanut uskoa, että noin tyhmiä ihmisiä on olemassakaan, mutta että niitä on ihan täällä kotimaassa. Huhhuh. Toki ymmärrän, jos jokin vähän lukeva lapsi on nähnyt jonkin kirjan ja hän tietää kirjoista lähinnä että on ”se sininen kirja … ja sitten se PUNAINEN”, mutta luulisi iän karttuessa kertyvän ymmärrystä noinkin perusasioista.
   Ja toisaalta täällä näkee joissain asioissa jo avuttomampia ihmisiä kuin jenkkilässä, joten ei ole syytä mollata turhaan.

   • K sanoo:

    Olen itsekin kirjakaupassa työskennelleenä nähnyt tuon ilmiön… aikuinen ihminen tulee kysymään kirjaa jossa saattoi olla keltainen kansi muttei ole varma oliko se keltainen sittenkin joku esine ja siinä oli punainen tausta. Yritäppä siinä sitten selvittää kun kaupasta löytyy n. yli 100 nimikettä keltaisella kannella… sitten kun alat kyselemään aasiakkaalta lisää niin saat vastaukseksi a) itkupotkuraivarit kun aasiakas ei nyt satu muistamaan muuta ja myyjä on niin tyhmä ettet tiedä mitä aasiakas meinaa tai b) sinun ammattitaitosi kyseenalaistetaan ja pohditaan kun ”nyt se myyjä ei vain tiedä myymälässä sitä kirjan paikkaa/osaa hakea sitä koneelta ja sen takia halutaan toista myyjää tilalle joka varmasti tietää paremmin”.

 12. Maustekurkku sanoo:

  Se turha kurkku mitä hampurilaisiin työnnetään on MAUSTEKURKKU, eikä suolakurkku. Jos hampurilaiseni välissä olisi ehtaa suolakurkkua, niin ilolla sen nauttisin. Vaan se ällötävä maustekurkku ei vaan uppoa, ei mitenkään, pilaa koko nautinnon. Tilatessani kysyn onko haluttua burgeria valmiina, ja mikäli ei ole, niin pyydän saada sen ilman maustekurkkua. Jos on valmiina, niin käy mulle, ronkin kyllä ne maustekurkut itse sitten pois. Kotiin jos ostan, niin koirat kyllä nekin syö 😀

 13. kutale sanoo:

  Naurattaa kyllä aina nämä hampurilaispaikkajutut. Hirveän vaikea saada oikean sorttista roskaruokaa. Itse tekemällä saa just semmoisia hampurilaisia kuin haluaa, halvemmalla ja parempia, terveellisyydestä puhumattakaan 🙂

 14. jääpuikko sanoo:

  Jäiden laittaminen juomaan automaattisesti on yksi suurimmista vääryyksistä pikaruokaloissa.

 15. okb sanoo:

  Hesessä ja mäkissä on välillä yllättävänkin vaikee tehdä tilaus!
  Jos sanot kaiken putkeen ”yks kana ateria fantalla, yks kerrosateria colalla ja siihen isot ranskalaiset, yks paprikamajoneesi ja kurkkumajoneesi” niin hetken päästä konettaan naputeltuaan kassa kysyy ”niiiiiin, siis tulee kana ateria, milläs juomalla?” Ja joudut aloittamaan koko litanjan uudestaan. Jos taas teet tilauksen hitaasti siten että kassa ehtii kaiken naputella sitä mukaan kun kerrot tilausta, niin yrittää se kassa kokoajan sulle kertoo loppusummaa ”se olis sitten 14e, ai tulee vielä dippi? 15e. Ja isot ranskalaisetkin, joo, 15,50e kiitos”
  Argh! 😀

  • kassatytsy sanoo:

   Itse Hesekassalla työskennelleenä. Se on valitettavasti sen kassa systeemin vika, et jokainen ateria pitää lyödä erikseen. Kettumaisinta tää on lasten aterioiden kohdalla kun vanhemmat luettelee et ”kolme lasten ateriaa, joista yks hamppari pelkällä ketsupilla, yks ketsupilla ja juustolla ja yks ilman sipulia” kun se typerä kassaohjelma vaatii, että ensin valkkaa ekaan ateriaan hampurilaisen/juustohampurilaisen/nugetit, juoman ja sitten vielä sen lelun tai jätskin ja kun siihen jätskiinkin pitäis vielä kastike valita! Eli ei oo kassahenkilön vika se!

 16. Juujuu sanoo:

  Mun mielestä allergiat TÄYTYY mainita, mikäli kyseessä todella on allergia. Mikäli ei ole, niin jättäkää se sanomatta. Kiitos. Mun työpaikalla on tapana varmistaa asiakkaalta, jos pyydetään ilman jotain, että onko kyseessä allergia, että tiedetään, kuinka paljon eforttia asiakkaan annokseen laitetaan. Jos ei ole kyse allergiasta, niin huoleti samoilla välineillä ja samoilla käsillä/hanskoilla ruokaa tiskiin kuin muillekin, mutta jätetään vaan se ei-haluttu aines pois, simple as that.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *