Asiakas pyytää avuksi Herraa ja Poliisia

Sattuipa kerran niin, että neuvontapisteelleni käveli eläkeikää lähentelevä naisihminen. Aluksi hän vaikutti aivan mukavalta ja rauhalliselta normaalilta naiselta, mutta hänen ongelmansa osoittautui hankalammaksi selvitellä.

Aasi: Päivää. Minä haluaisin poliisin.
Herra Ohje: (ajattelee: no niin minäkin.) Haluatteko siis poliisiasemalle vai poliisimiehen paikalle tähän näin?
Aasi: Haluan poliisimiehen tänne nyt. Kun täällä teidän kauppakeskuksessanne harjoitetaan vakoilua ja kyttäämistä.
Herra Ohje: Anteeksi? Voitteko selventää.
Aasi: Nuo teidän vartijat. Ne kyttäävät minua. Seisoskelevat tuolla kakkoskerroksessa ja katselevat alaspäin ja kyttäävät. Aina kun menen ohi.
Herra Ohje: No ensinäkään he eivät ole vartijoita vaan järjestyslainmukaisia järjestyksenvalvojia… Ja heidän työnkuvansa on valvoa että kauppakeskuksessa vallitsee järjestys… Yläkuvakulmasta tehtävä on helpointa suorittaa…
Aasi: MUTTA H KYTTÄÄVÄT MINUA! Äsken minä jäin oikein tahallani tyrkylle tuohon keskusaukiolle ja ne kyttäsivät minua ihan koko ajan! Minä sitten vihaan vartijoita!

Juttelimme pitkähkön tovin vartioinnista, järjestyksenvalvonnasta ja heidän tehtävistään kauppakeskuksessa. Aasi rupesi vähitellen ymmärtämään että mistään kyttäämisestä ei ole kyse, ja että vartijan ja järjestyslainmukaisen järjestyksenvalvojan oikeudet sekä toimenkuva poikkeavat toisistaan aika lailla – pääosin siinä, että vartija vartioi omaisuutta ja järjestyksenvalvoja ylläpitää järjestystä (helppoa, eikös?). Sitten yllättäen, tämä vanhempi rouva päätti heittää jonkin aivan uuden vaihteen päälle, ja kyynelsilmin kohotti katseensa kattoa kohti, käsillään ilmaa kourien.

Aasi: Minä tästä lähtien aina kun näen vartijan, alan rukoilla Taivaan Isää että suojelee minua heidän kyttäykseltään ja antaa heille jonkinlaista muuta mielenrauhaa! Jospa hekin löytäisivät Juma! lan ja kohottaisivat katseensa taivaalle että heidän ei tarvitse kytätä ihmisiä! En tiedä mitä tyydytystä he siitä saavat… Ihmisen täytyy olla kurja jos toisia kyttäämällä voi tunnontuskitta nostaa palkkaa!
Herra Ohje: … (ja minä selitin tälle aasille sitä vartijoiden/JLJV:iden toimenkuvaa tosiaan edelliset 30 min…)
Aasi: Onneksi löytyy sinunkin kaltaisia ymmärtäväisiä ihmisiä. Toivottavasti he eivät sinua kiusaa kun olet täällä töissäkin.
Herra Ohje: Niin nyt täytyy tunnustaa että oikeastaan nämä meidän vartijat ovat minun kollegoita.
Aasi: (täysin pöyristyneenä ja tyrmistyneenä) Että sinäkin olet vartija, niinkö?
Herra Ohje: Muunmuassa – yhdessä kohteessa toimin myös esimiehenä.
Aasi: (kyynelsilmin) Ne ovat saaneet siis sinutkin. Kyllä Paha asuu kaikkialla meissä syntyisissä… JUMALAN SIUNAUSTA (lähtee pois)

Tuli kyllä ihan jotakin muuta, kuin siunattu olo.
Tottahan se on, että kaikenlaista paranoidia on liikentessä, mutta voin vakuuttaa, että useimmilla järkkäreillä on kuitenkin ihan oikeitakin tehtäviä hoidettavana, vaikka se ei siltä päällepäin aina näytäkään. Silmälläpitoa ja tilannearvion tekemistä pystyy tekemään parhaiten juuri niin, että vaikuttaa lungilta, mitä nyt omasta kokemuksestani pystyn sanomaan.

Siunausta vain!

– Herra Ohje –

Jaa tämä tarina:

1 kommentti

  1. Raija sanoo:

    On niin paljon avo-hoitopotilaita liikkeellä terveydenhuollon vajavaisten resurssien takia, joten tällaista varmaan sattuu enemmänkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *