Asiakaspalvelu pelottaa

Täällä on jo useampaan otteeseen avauduttu asiakkaista jotka eivät tervehdi ja joille kaikki muutkin kommunikointitilanteet vaikuttavat vähintäänkin haastavilta, mutta näiden ja muiden ärmättien lisäksi on tullut vuosien saatossa spotattua vielä yksi hämmentävä asiakasryhmä joka melkeinpä huvittaa kohdattaessa.

Sellaiset monesti keski-iän jo ohittaneet ihmiset, jotka reagoivat kaikkeen asiakaspalveluun kuin kyseessä olisi joku ennennäkemätön vieraan planeetan rituaali. Aina puhuteltaessa tämä ihmisryhmä kavahtaa kuin jokin metsän eläin. Silmät suurenevat, suu jää puolittain auki kuin kalalla, ja sen sijaan että sieltä tulisi ”moi”, ”ei kiitos/kyllä kiitos” tai vastaavaa, kuuluu vain pelästynyttä hengitystä ja asiakas ottaa haparoivia askelia taaksepäin ja vilkuilee ympärilleen jotenkin hämääntyneenä siitä, että juuri hänelle puhutaan.

Kun tervehdit asiakasta tämän saapuessa, tai kun käyt kysäisemässä voitko auttaa jotenkin, sieltä tulee välittömästi peura ajovaloissa-katse, mahdollinen hipelöitävänä ollut tuote putoaa takaisin hyllyyn ja asiakas livahtaa hyllyn kulman taakse piiloon. Palaa toisinaan ehkä hiljaa takaisin jos poistut paikalta.

Kun huikkaat asiakkaan lähtiessä että ”kiitos, näkemiin”, ”hyvää päivänjatkoa” tai vastaavaa, tulee jälleen asiakkaalta olan yli se yllättynyt ja pelokas katse ja askeltahti kiihtyy kohti ulko-ovia.
Koskaan ei tule sanaakaan takaisin vastaukseksi.

Ymmärrän sen, että harva pitää esim. siitä kun myyjä on jatkuvasti kyselemässä jotain tai ettei liikkeessä saa olla rauhassa hetkeäkään ilman että joku on tyrkyttämässä uutuustuotteita, mutta nämä asiakkaat ovat siis sellaisia tapauksia joille se yksikin ”moi” tuntuu olevan liikaa. Ehkä näiden ainoat palvelukokemukset ovat peräisin jostain perähikiän 50-lukulaiselta huoltoasemalta, tai sitten eletään muuten vaan sivistyksen ulottumattomissa kun pelkkä tervehdys saa nämä henkilöt säpsähtämään ja muuttumaan mykäksi?

Jaa tämä tarina:

1 kommentti

  1. Kerppu sanoo:

    Hyvin kuvailtu! Näistä asiakkaista saisi tehtyä oman luonto-ohjelman. Pistää todellakin miettimään että tulevatko kyseiset asiakkaat kerran vuodessa ihmisten ilmoille jostakin savupirtistä jossa ainoa naapurikin asuu 45km päässä vai mistä moinen suhtautuminen vieraita ihmisiä kohtaan oikein kumpuaa?
    Toki tuossa toiminnassa on jotain jollain tapaa hyvin perisuomalaista ja vastustan myös itse niitä käytäntöjä joissa pomo/ketju haluaa että henkilökunta tarttuisi jokaiseen asiakkaaseen kuin hai uimariin jo heti liikkeen ovella vaikka kumpikaan osapuoli ei siitä pidä, mutta kun pelkkä ohimennen tervehtiminen riittää pelästyttämään asiakkaan lukkoon niin hankala siinä on enää koittaa mitään apuakaan tarjota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *