Asiakaspalvelun riemuja

Olen töissä ketjuliikkeessä, jonka konseptiin kuuluu, että jokaista asiakasta tervehditään ja hänelle mennään juttelemaan sekä kysymään mitä hän etsii jne. Asiakaspalvelu on kunnon asiakaspalvelua ja asiakas saa halutessaan apua. Jos ei halua, ystävällinen “Kiitos, mä vaan katselen” riittäisi todella hyvin vastaukseksi ja asiakas saisi rauhassa katsella.

Välillä tulee kuitenkin niitä asiakkaita vastaan, jotka selvästikään eivät halua asiakaspalvelua. Eräs vanhempi naisasiakas tuli liikkeeseen ja menin häntä tervehtimään iloisesti ja kysyin, miten voisimme häntä auttaa tänään. Nainen katseli tuotteita sanaakaan sanomatta. Ajattelin, että koska hän oli +70-vuotias, ehkä hänellä on huono kuulo ja toistin tervehdykseni ja kysymykseni, vain hieman kovempaa, johon asiakas rääkäisi “KYLLÄ MINÄ KUULIN!!!! EIKÖ TÄÄLLÄ SAA KATSELLA RAUHASSA??!?!” Juu, toki saa… Katselkaa toki rauhassa, anteeksi että tulin tervehtimään…

Kaikenlaista hassua tapahtuu myös ulkomaalaisten asiakkaiden kanssa. He usein olettavat, että heidän ulkonäöstään näkee, mitä kieltä he puhuvat (monesti toki näkee, että joku on ulkomaalaistaustainen, mutta omasta mielestäni se ei riitä vielä siihen, että menisin esim. kaikkia tummaihoisia palvelemaan englanniksi. “Ulkomaalaisen näköiset” ihmiset voivat katsokaas olla supisuomalaisia!). Monesti kun menen moikkamaan, ulkomaalainen asiakas ei joko sano mitään ja hymyilee, tai sitten (harvoin) kertoo englanniksi, että ei puhu suomea. Paljon yleisempää on, että ei sanota mitään ja vain virnistellään ja mulkoillaan eikä saada sanaa suusta.

Kerran tuli eräs hieman kreikkalaisen näköinen nainen sisään liikkeeseen ja menin häntä palvelemaan. Tervehdin ja kysyin, miten häntä voisi palvella. Asiakas ei vastannut mitään. Kysyin uudestaan suomeksi, mitä hän on etsimässä (asiakas ei näyttänyt kovin paljoa “ulkomaalaiselta”, joten luulin hänen osaavan suomea ja että hän ei vain kuullut minua). Nainen katsoo minua ja sanoo ivallisesti “DO I LOOK LIKE I SPEAK FINNISH?”. Juu-u, ulkonäöstä toki näkee mitä kieltä ihminen puhuu, anteeksi etten tajunnut.

Huoh.

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *