Asiakkaat ryhmittäin

Asiakkaat jakautuvat havaintojeni mukaan muutamaan pääryhmään, ja kun tämän hyväksyin elämäni helpottui huomattavasti.

1. Käytöstavat hukassa- ryhmä
Minä tervehdin aina, tämän ryhmän edustajat eivät koskaan, eivät sanoilla eivätkä eleillä. Ryhmän valioyksilöt voivat käydä koko ostotapahtuman läpi sanomatta sanaakaan.

2. Kyselijät
Ei siinä mitään jos kysytään mistä löytyy lähin ottomaatti tai vessa. Mutta ollessani erään firman lipunmyynnissä töissä minulta kysyttiin mm. seuraavia asioita:
-Millainen sukkahousuvalikoima yläkerran k-supermarketissa on?
-Voinko maksaa tän tähän? (asiakas ojentaa minulle ylinopeussakon laskua)
-Onko tämä se paikka mihin jätetään ajokorttihakemukset?

Ryhmän valioyksilöt tuhahtavat halveksivasti kun en tiedä vastauksia näihin uteluihin, tai osaa suoralta kädeltä kertoa heille mihin heidän tulisi asioineen suunnata.

3. Huono päivä-ryhmä
Aika itsestäänselvä. Kaikki on pielessä, mikään ei ole hyvin, mihinkään ei olla tyytyväisiä, ja oma paha mieli puretaan aspaan jonka on periaatteessa vaan yritettävä kuunnella ja niellä kaikki haukut. Joskus on huono päivä, mutta pitäisi aikuisen ihmisen osata käyttäytyä silloinkin kun ei mene oma elämä ihan putkeen. Tämän ryhmän valioyksilöitä ovat ne, jotka käyvät huonon tuulen puuskassaan henkilökohtaisuuksiin asti.

4. Lukutaidottomat
Isoin haaste Lukutaidottomien kanssa on maksupäätteen käyttö. Näytöllä kun lukee täsmälleen mitä pitää tehdä milloinkin, mutta silti PIN-koodia aletaan näppäilemään liian aikaisin tai kortti otetaan liian aikaisin pois. Usein Lukutaidottomilla on myös kuullunymmärtämisen kanssa ongelmia, sillä kun kerron että keltainen korjaa jos koodiin tuli näppäilyvirhe, Lukutaidoton reagoi painamalla punaista tai ottamalla kortin pois koneesta. Ja eikun uudestaan. Lukutaidottomien valioyksilöt kuitenkin näyttävät kädessään olevaa Mars-patukkaa myyjälle ja kysyvät: “Onko tämä se Mars-patukka?”

5. Ihanat
Ihanien ryhmään ehdottomasti toivoisin lisää edustajia. He ovat mukavia asiakkaita, jotka moikkaavat, ehkä tilanteen salliessa jopa juttelevat, heidän kanssaan voi vähän vitsailla ja nauraakin ja mikä tärkeintä: he hymyilevät aspalle takaisin. Usein ihanien ryhmässä on kunkin paikan kanta-asiakkaita, mutta joskus tulee vastaan niitäkin helmiä jotka ovat ihania vaikkeivät olisi koskaan aiemmin kyseisessä paikassa asioineetkaan. (Uskon vahvasti että todella monet ihanat ovat itse olleet tai ovat edelleen asiakaspalvelutyössä). Valioyksilöt ihanista saavat ainakin minut rakastamaan työtäni.

Siinä oli muutama ryhmä joista olen tehnyt lukuisia havaintoja vuosien varrella. Kaikki eivät varmastikaan aina kuulu samaan ryhmään, joskus on huonoja päiviä ja joskus ei vaan tiedä keneltä muultakaan kysyä miten osoitteenmuutos jne. tehdään. Mutta kaikki ovat varmasti ihaniakin joskus, ja se on piristävä ajatus 🙂

8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *