Aukioloaikojen ymmärtämisen vaikeudesta

Olen palkkatyöläisenä pienessä, mutta laajoilla aukioloilla varustetussa kukkakaupassa, jonne kuljen bussilla aamuin illoin toiselta puolelta kaupunkia. Kauppamme on auki myös pyhäpäivisin yhtä pitkillä aukioloilla kuin arkena, erityispyhinä jopa kauemmin. Silti on näitä, joille aukiolot ovat ilmeisesti vain jonkinlainen ohjenuora omalle saapumisajalle. Usein liikettä sulkiessani on joku hätähousu jalka oven välissä pyrkimässä sisälle, tai vastaavasti aamulla reilusti ennen aukeamisaikaa tulossa pimeään tupaan, kun minulla on vielä kukat kaapissa ja ulkovaatteet päällä. Yön ajaksi kaikki leikot ovat nosteltu kylmiöön, joten tästä seuraa joka kerta pikainen nostelurumba, jotta asiakkaalle mieleiset kukat saadaan esille leikkovihreiden ym. takaa. On ihan ymmärrettävää, että joskus arvioi vaikkapa liikenteen väärin ja siitä syystä asiointi jää viimetippaan, mutta pieni kysymys ”ehtiikö vielä asioida nopeasti?” ei paljoa maksa. Lisäksi asiointi voisi siis ihan oikeasti tapahtua nopeasti, koska ei se kukkien osto nyt maailman vaikein tehtävä ole, enkä jaksaisi loppuiltaa päätöstäsi odottaa (etenkään palkatta ja omalla vapaa-ajallani). Kuten aiemmin totesin, julkisilla liikkuva työläinen voi tunnin ainoasta bussista takiasi myöhästyessään, nälkäisenä ja väsyneenä pitkästä päivästä olla aika palveluhaluton. Pyrin tietysti palvelemaan myös nämä ilmeisen lukutaidottomat aasit hymysuin. Parhaimmillaan asiakas on myös soittanut etukäteen, että hän ei ihan ehdi ennen sulkemisaikaa, mutta voisinko jäädä hetkeksi häntä odottamaan. Arvatkaa jäänkö. Kuvitelkaapa menevänne esimerkiksi verotoimistoon aukioloaikojen ulkopuolella. Eipä taida palvelua tippua. Arvostakaa toisten vapaa-aikaa siinä missä omaanne!

Jaa tämä tarina:

4 kommenttia

 1. Noisori sanoo:

  Päivittäistavara-puolella pystyy samaistumaan. Pääsiäismaanantaina kauppa oli auki klo12-16 ja meillä oli ollut viikon ajan esillä yhteensä 5 A3-kokoista lappua missä kerrotaan poikkeusaukioloajoista.

  Kun olin tuntia ennen avaamista täyttämässä arpa- ja tupakkatelineitä, niin ihmiset kävelivät ovea päin! Tukkimiehen kirjanpidon mukaan kuulin 6 tömähdystä ja näin pari läheltäpiti tilannetta.

  Kun kauppaa suljettiin klo16, niin tarvitsimme kahta henkilöä ovella, koska ihmiset yrittivät puol väkisin sisään kauppaan ja yhdellä työntekijällä oli täysi työ saada ihmisiä kassalle sulkemisajan jälkeen.

  Sitten kun olimme saaneet asiakkaat ulos ja ovet lukkoon + kaupan siihen kuntoon, että saatoimme poistua, niin eiköhän kaupan parkkipaikalla ole n. 10 vihaista asiakasta jotka ihmettelivät, että miksi ovet ovat kiinni? Poikkeusaukioloajoista kertovat laput olivat edelleen ulko-ovessa.
  ——
  Normaalien aukioloaikojen aikaan on samoja ongelmia, mutta hieman pienemmässä mittakaavassa.

 2. Noisori sanoo:

  Lisäksi ihmiset tuntuvat kuvittelevan, että sillä on jotain merkitystä, että mihin aikaan he ovat tulleet kauppaan sisälle. Aukiololakien puitteissa esim. hypermarketit eivät saisi myydä yhtään sellaista tuotetta, minkä asiakas on saanut haltuunsa sulkemisajan jälkeen.

  Kyseistä lakia ei pystytä käytännössä valvomaan, mutta se antaa oikeutuksen hoputtamiselle ja tarvittaessa oikeutuksen sille, että asiakas pakotetaan kassalle.

  Pienemmissä marketeissa tapahtuu välillä sellaista, että asiakkaalta jää kaljat ostamatta kun kaljakaapit ovat juuri menneet kiinni. Sitten nämä sankarit alkavat mongertaa, siitä kuinka he olivat kaupassa ennen klo21..ihan niin kuin sillä olisi jotain merkitystä.

  Jos asiakas saa juomat haltuun klo20:59, niin kassaneiti voi myydä ne vaikka klo 23. Jos asiakas saa juomat haltuun klo21:01, niin hän ei voi myydä niitä vaikka asiakas tulisi heti kassalle.

 3. myyjä123 sanoo:

  Olen ollut pienessä erikoisliikkeessä töissä kauppakeskuksessa ja oikeasti asiakkaat ennen aukioloaikaa, pimeään liikkeeseen tulevat a) joko oven väliin huutelemaan tai b) koputtavat rullaa/lasiovia ja huutavat ulkopuolelta ”ootko sä auki?!” tai ”koska avaat?!”. Hyvät aasiakkaat, jos myyjä on sisällä ja pulju täysin pimeänä niin se tarkoittaa että myymälä ei ole auki mutta saattaa jopa aueta sen 15min sisään. Lisäksi olen tavannut näitä urpoja jotka pienestä raosta änkeävät sisälle sulkemisajan jälkeen kun liike pimeänä ja kaikki hyllyt sisällä ja sitten ihmetellään ”etkö sä oo enää auki? kai sä nyt vielä mulle voisit myydä”. Parhaimmassa tapauksessa päivän tilitykseen menevät rahat on siinä pöydällä ja asiakas ei missään tapauksessa saa rahoja nähdä mutta näitä tapahtuu kun asiakas tulee luvatta liikkeeseen…

  Ja sitten on myöskin näitä jotka ihan rauhassa venailevat ja katselevat kun liike on menossa kiinni ja suuttuvat kun heitä kehotetaan joko menemään kassalle maksamaan tai lähtemään ulos kaupasta jos eivät ole osanneet mitään ostettavaa päättää. Aasiakkaat, myyjätkin ovat ihmisiä ja heillä on oma vapaa-aikansa.

  Lisäksi kerran olen ruuhkassa tilittäessäni joutunut selittelemään miksi lähden pois kassalta kun jonot olivat todella pitkät (haloo urpot, mä en ole töissä 24/7, kyllä se minunkin työaikani joskus loppuu. ellei arvon aasiakas halua maksaa minulle sitä palkkaa sitten mikä menee yli työajan).

 4. Palvelijatar sanoo:

  Itse työskentelen pienessä liikkeessä, jossa suurin osa asiakkaista on vakkareita. Liikkeen aukioloajat ovat muuttuneet jo jonkin aikaa sitten, mutta silti on näitä jotka tulevat kello 20:59 liikkeeseen luullen että olemme vielä auki. Suurin osa ymmärtää tilanteen kun kuulee että olemme juuri sulkemassa. Usein annan näiden mukavien asiakkaiden ottaa nopeasti tarvitsemansa. Mutta sitten on näitä jotka tulevat liikkeeseen klo 20:58, ja katsovat ylimielisesti minua kun kerron että vielä olisi muutama minuutti aikaa ennen kuin laitan ovet kiinni. Paras oli tapaus, joka kysyi järkyttyneenä kahta vaille sulkemisaikaa ”kai mä voin viel ostaa”? Kerroin että juu mutta pari min aikaa. Asiakas katseli kaaaaaikessa rauhassa valikoimaa, ja lopulta kysyi onko meillä ”sitä yhtä hyvää leffaa mis on hyvät musat”. Noh, vihdoin keksin mitä hän tarkoittaa, ja vailla mitään kiirettä hän asteli kassalle ja sain hänet ulos liikkeestä. Usein myös on käynyt niin, että kun palvelen mattimyöhäis-asiakasta, ja olen yksin vuorossa, tulee toinen asiakas sisällä kun kello on jo useita minuutteja yli sulkemisajan! En ole ehtinyt laittaa ovea kiinni sillä olen edellisen asiakkaan kanssa kassalla. Ja sitten tämä seuraavakin vastaa ”enks mä voi nopee ottaa ihan vaan yht juttuu”, kun kerron että olemme kiinni. Jos kieltäydyn, alkaa inttäminen ”ihan nopee vaan”. Noh ei siinä mitään, mutta palkkani juoksee tasan 15 mun sulkemisen jälkeen, ja tämä aika kuluu kassanlaskuun. Kun tää ”ihan nopee vaan” -asiakas on sitten ei niin nopean asiointinsa jälkeen ulkona seitsemää yli yhdeksän, tämä tarkoittaa että lasken kassaa osin omalla ajalla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että missaan ensimmäisen metron, mikä saa minut myöhästymään sopivasta bussista. Tulen toiselta puolelta kaupunkia joten tämä ”yks pikku juttu ihan nopee vaan” saattaa viivästyttää kotiinpääsyäni 20 minuutilla. Asiakashan ei tiedä tätä, eikä sitä että olen ennen työvuoroa paahtanut 8h koulussa. Toivoisin kuitenkin asiakkaiden tai aasiakkaiden ymmärtävän, että minä olen asiakaspalvelija kello 21:00 asti. Jos sen jälkeen jäät puoliväkisin norkoilemaan ja ostamaan ”vaan sitä yhtä juttua”, ei kannata yllättyä jos en palvele sinua hymyillen. Olen puhunut Ps. Ovelle on tultu myös koputtelemaan ja anomaan ”vaan yhtä nopeeta ostosta”, kun olen avain kourassa laittamassa oveen lukkoja kiinni. Että näin. Suosittelen ajoittamaan asioinnin niin että sen kerkiää tehdä, tai jos ei tiedä milloin liike menee kiinni, jättää ne erikoiskohtelun toiveet muualle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *