Siivoojan arkea

Olen toiminut siivoajana/siistijänä erilaisissa kohteissa yhteensä parisen vuotta. Näissä hommissa kun on, moni katsoo siivoajaa pitkin nenän varttaan kuin kasaa P…. Mutta joo, ajattelin jakaa asioita siivoojan arjesta ja samalla pari “ohjeistusta” meihin liittyen.
***

– Emme ole käveleviä roskakoreja

Olin siivoamassa toimistoja, ja eräs toimistotyöntekijä pyysi käsipaperia vuotavan nenänsä takia. Siis jos viitsisin tuoda samalla, kun tulen vaihtamaaan roskapusseja roskiksiin. Toin henkilölle paperia ja vaihdoin muiden pisteiden roskapussit ennen hänen pisteensä roskista. Tämä henkilö ojentaa mulle räkää valuvaa paperitolloa käteen, ja vaatimalla vaati että ottaisin sen suoraan hänen kädestään. Kerroin useampaan otteeseen ystävällisesti, että puolen metrin päässä hänestä on hänen pisteensä roskis, jota en ole vielä vaihtanut, jotta hän voisi laittaa sen paperin sinne (minua ei suoraan sanottuna – kovin montaa muutakaan, kiinnosta ottaa kenenkään räkää valuvaa paperitolloa käsiini). Lopulta päätin tehdä kompromissin: otin hänen pisteensä roskapussin ja avasin pussin suun hänelle, jotta saisi sen tollon sinne laitettua. Erittäin nyrpeän näköisenä hän sen sinne laittoikin.

– Alentavat kommentoinnit työhömme liittyen

Varsinkin paikoissa, joissa opetetaan (yläasteet, amikset, lukiot, yliopistot jne jne…) varsinkin nuoria ihmisiä, opettajat varsinbkin tuntuvat pitävän meitä alimpana pohjasakkana. Yliopistolla siivotessani eräs opettaja kertoi parille oppilaalleen: “Kannattaa käydä tämmönen korkeampi tutkinto niin ei päädy siivoojaksi!” …tosin totuushan on se, että suuri osa (suomalaisista) siivoojista on juuri niitä korkeasti koulutettuja. Toisaalta hyvä asia, että opettajat “pelottelevat” oppilaitaan paremman tuvaisuuden toivossa, mutta karu totuus on silti se, että Suomessa korkeakoulutetuille työntekijöille on vähän töitä – ellei suopstu tekemään siivoustöitä. Sitä paitsi, jos alentavaa kommenttia alkaa tulemaan tiety(i)ltä henkilöiltä enemmänkin, saattaa vessat ja pöydät lähteä helposti samalla rätillä. Saatte arvata kumpi siivotaan ensin. Alentavia kommentteja löytyy kyllä laidasta laitaan, jos niitä jaksaisi vaan kirjoitella, tämä on vain tosi yleinen kommentti.

– Emme vieläkään ole käveleviä roskakoreja – tai sylkykuppeja

Jos olen siivoamassa vaikkapa kauppakeskusta, monet heittävät mopin eteen roskia, kun niitähän minä juuri siinä keräilen – vaikka se oikea roskakorikin olisi puolen metrin päässä, tai se siivouskärry roskapusseineen heti vieressä. Ei se ole oikeasti kivaa. Jotkut jopa sylkevät siihen mopin eteen, tai vielä parempaa, juuri mopatulle pinnalle! Tosi aikuismaista käytöstä. Ikävä kyllä suurin osa tätä harrastavista on oikeasti aikuisia eikä teinejä.

– Emme ole muuten huoltomiehiäkään…

Vähintään kerran viikossa tulee joku kertomaan, että jostain on palanut lamppu, viemäri on tukossa tai hanan kahva on mennyt rikki. Vaikka haluaisin ja osaisinkin, en voi näitä töitä suorittaa, esimerkiksi senkin takia että meillä on aikataulut työtehtävien puolesta. Joutuisimme silloin jättämään jotain tekemättä ja siitähän haloo vasta syntyykin.
Meilläkään ei ole suoria puhelinnumeroita huoltomiehille vaikka olisi samaa firmaa, ja joutuisimme soittamaan siviilipuhelimesta (ja maksamaan laskumme itse) ja jonottamaan saman verran kuin tekin. Ottakaa itse yhteyttä huoltomieheen, kiitos.

Bonuksena: “Miks te siivootte ton toimiston kaks kertaa viikossa ja mun toimiston vaan kerran viikkoon?”
– Koska kyseinen henkilö on maksanut ITSE lisäsiivouksesta firmalle, jolloin kyseinen koppi kuuluu työtehtäviini. Osta sinäkin lisäsiivous, niin kyllä siivotaan!

No nämä nyt tuli ensimmäisenä mieleen, koittakaa arvostaa siivoojia hieman enemmän 🙂 silloin tällöin kiittäminen ei ole pahasta, varsinkin jos se on aiheellista tai pyynnöstänne tehdään jotain ekstraa. 🙂

14 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *