Elämäni kamalin työpäivä

Tämä on kertomus kamalimmasta aspatilanteesta, jonka olen ikinä kokenut. Olin ollut töissä tavaratalossa vasta jonkin aikaa, mutta vaihto- ja palautusoikeudet oli tehty erittäin selväksi.

a) Ilman kuittia ei vaihdeta.

b) VHS-kasetteja ei vaihdeta.

c) Rikkirevittyjä pakkauksia ei vaihdeta.

Minut pyydettiin VHS-kasettien luo. Siellä odotteli mamma, jolla oli mukanaan VHS, jolle oli nauhoitettu. Asiakas olisi halunnut vaihtaa kasetin, koska se ei kuulemma toiminut.

M: ”Valitettavasti kun meillä ei vaihdeta näitä VHS-kasetteja.”

A: ”No ja ihan varmana vaihdatte, kun tämä on rikki!”

M: ”No mutta olette kuitenkin saanut nauhoitettua sille?”

A: ”No niin olen, mutta kun tämä on rikki, niin sitä ohjelmaa ei voi katsoa! Lapsen piirretyt on siinä!”

M: ”No olisikos kuittia niin tarkistan ostopäivämäärän?”

A: ”No ei tietenkään oo mitään kuittia, kun en tiennyt että te tällästä romua myytte! Heti meni rikki!”

M: ”Voisikohan nyt olla niin, että on videolaitteessa jokin vika tai jotkut säädöt väärin?” (VIRHE!)

A: ”KUULES SINÄ LIKKA! MEIDÄN VIDEOISSA EI VARMANA OLE MITÄÄN VIKAA, MEILLÄ ON IHAN UUDET VIDEOT! SINÄ ET TIEDÄ MISTÄÄN MITÄÄN! KYLLÄ SINÄ NYT ANNAT UUDEN TILALLE JA VAHINGONKORVAUKSIA!”

Tässä vaiheessa katsoin parhaaksi soittaa myymäläpäällikölle… ”Blaadiblaa, VHS mikä on vissiin rikki, tai nauhoitusta ei kait voi katsoa” (VIRHE 2!). Myymäläpäällikkö lupasi uuden tilalle, että eiköhän edustaja korvaa. Oli sitten rikki tai ei.

A: ”‘VISSIIN’ JA ‘KAI’! JOHAN MINÄ SULLE LIKKA SANOIN ETTÄ SE KASETTI ON RIKKI! RIKKI! ETKÖS SINÄ LIKKA NYT YMMÄRRÄ!”

Kerroin hyvityksestä asiakkaalle ja lähdin etsimään paperia että voin kirjoittaa lapun hyvityskasetin päälle etteivät ala kassalla kyselemään.

Ja mammapa lähti perääni huutaen:

”SINÄ, SINÄ OLET TODELLA HUONO ASIAKASPALVELIJA! IKINÄ EN OLE SAANUT NÄIN HUONOA PALVELUA MISTÄÄN! EN MISTÄÄN! NYT MINÄ HALUAN NÄHDÄ MYYMÄLÄPÄÄLLIKÖN JA TEHDÄ SINUSTA VALITUKSEN!”

Ja tietenkin, TIETENKIN pomo sattui juuri sillä hetkellä tulemaan vastaan ja mamma paasasi hänelle 10 minuuttia siitä, kuinka olen töykeä ja pahansisuinen ihminen, täysin väärässä paikassa töissä, jne jne jne. Seisoin siinä sitten itku kurkussa posket punaisina vieressä, kun mamma haukkui minut pomolle pystyyn.

Ja arvatkaa, mitä pomo sanoi? Käski MINUN pyytää anteeksi ASIAKKAALTA! Lopputulos: vessaan itkua tihrustamaan ja kesken päivän kotiin heti kun pomo oli lähtenyt. Trauma jäi.

Jaa tämä tarina:

26 kommenttia

 1. Leeloo sanoo:

  1. Kuittia ei tarvita, jos tuote on virheellinen
  2. Et missään vaiheessa pahoitellut asiaa asiakkaalle, vaan suhtauduit ylimielisesti häntä kohtaan.
  3. Älä syyllistä asiakasta tai arvostele hänen toimintatapojaan.
  4. Olisit voinut kysyä kohteliaasti, miten vika ilmenee
  5. Olisit voinut soittaa heti esimiehellesi, kun et näköjään tiedä perusasioitakaan reklamaatioiden käsittelystä.
  6. Oli ihan oikein esimieheltäsi käskeä sinua pyytämään asiakkaalta anteeksi.

  t. itsekin aspa

  • Aaspa sanoo:

   Todiste ostosta pitää todellakin olla. Asiakas olisi voinut esim. ostaa videon aivan toisesta liikkeestä (tai esim. toisesta ketjusta). Ei omassa työpaikassanikaan vaihdeta ihan mitä sattuu vain koska asiakas niin haluaa. Pitää pystyä todistamaan, että tuote on meiltä hankittu. Tämä nyt on aivan selvä asia. Ja toisekseen, jos on ohjeistettu, että VHS-kasetteja ei vaihdeta niin silloin keskustelun olisi kuulunut päättyä siihen kun aspa sanoo, että niitä ei vaihdeta. Piste. Myymäläpäällikkö ja/tai esimies kummatkin toimivat firman ohjeistusten vastaisesti ja jättivät Aasiakkaalle sellaisen olon, että sitä voi tehdä mitä haluaa ja puhutella ihmisiä miten haluaa ilman mitään seuraamuksia. Aina maailma ei pyöri Aasiakkaan navan ympärillä.

  • sandon sanoo:

   Ei tuollaista käytöstä asiakkaalta voi hyväksyä! Miten niin muka saa raivota myyjälle ja heti alkaa raivota. Kohteliaastikin voi asian ilmaista.

  • Anssi2 sanoo:

   Sun kannattaisi ehkä vaihtaa alaa tai lakata valehtelemasta.

  • Gerbiili sanoo:

   Mutta aasin käytös oli aivan yhtä ylimielistä ja epäkypsää. Vaikka myyjätkin voivat joskus olla tahdittomia, ei se minusta oikeuta haukkumaan toista ihan lyttyyn. Vaikka olisi tilanteessa ”ylästatuksessa”, ei sitä tarvitse moukkamaisesti käyttää väärin.

  • Hui! sanoo:

   Jestas. Usein mä sympatiseeraan asiakaspalvelijoita, että miten ne jaksaa päivästä toiseen koska ”me tolkunkin ihmiset” ollaan vaan aikamoisia pässejä tietämättämme. Mutta nyt on kyllä ”itsekin aspa” kutsumusammatissa kun empatiaa ei heru edes kollegalle.:D t. Aspa myös

  • Rantomi sanoo:

   1. Eikös kuitti ole todiste, että tuote on saatu kyseisestä liikkeestä, muutenhan voisin ostaa citymarketista television ja mennä palauttamaan sen giganttiin. Ja koska ilmeisimmin kyse on tavaratalosta eikä mistään erikoisliikkeestä niin kuitti on vielä tärkeämpi, koska tuotteita voi hyvinkin helposti saada muualtakin.

   2.Se ei ole ylimielistä kysyä asioita, jotta saa tietää tuotteen virheestä.

   3. En näe syyllistämistä tekstissä, pikemminkin ongelman selvittelyä, minkä aasiakas on itse halunnut tulkita syyllistämiseksi. Niin ja se ei siltikään oikeuta huutamiseen.

   4.Sitähän hän tuossa yritti selvitellä, kunnes aasiakas rupesi arvostelemaan ja käskyjä antamaan?

   5. Heti kertomuksen alussa sanottiin miten vaihto- ja palautusoikeudet toimivat, tai ainakin miten hänelle ne oli ohjeistettu. Hän toimi ohjeiden mukaan, mutta esimies oikeudellaan päätti poiketa näistä. Se ei ole mitenkään aspan vika, että hän ei riko annettuja ohjeita ja esimiehen olisi pitänyt mainita asiakkaalle, että näin on ohjeistettu myyjiä, mutta hän voi tehdä asian näin.

   6. Ei ollut oikein, koska suoranaista loukkaamista ei ollut tapahtunut ja myyjä selkeästi oli käyttäytynyt asiallisesti, toisin kuin aasiakas. Se on aasiakas, jonka tässä tilanteessa pitäisi pyytää anteeksi. Tai esimiehen, koska on ohjeistanut huonosti.

 2. Hästägaasi sanoo:

  Ei helvetti… Ja minä kun luulin että eihän noin aasia aasiakasta voi olla olemassa! Ilmeisesti olin väärässä. 9_9 Tsemppiä nykyiseen työhösi! 🙂

 3. myyjä vaan hei sanoo:

  Minulle sattunut hieman samantapainen ollessani joulusesonkina erään tavaratalon kassalla, tosin kyse oli alennuksesta. Tärkeän näköinen liikemies puku päällä tuli kassalleni parin maitopurkin ja muun tuotteen kanssa. Yhtäkkiä tämä aasiakas alkaa huutaa minulle että maidot oli alennuksessa ja nyt on koneella kyllä väärä hinta. Noh, tein niinkuin myymälän säännöissä on ohjeistettu eli soitin osastolle ja kysyin että onko kyseinen maito alessa. Osastolta vastattiin että asiakkaalla on nyt se viereinen maitotölkki ja alennuksessa on ollut maito joka oli päässyt loppumaan mutta alennuskyltti oli vielä paikallaan (tosin tyhjän hyllyn kohdilla). Sanottiin että kyllä se maito joka asiakkaalla on niin on ihan sen hintainen kuin kassasta tulee. Kerroin tämän asiakkaalle ystävällisesti että tarjouksessa oli toinen maito joka on ikävä kyllä päässyt loppumaan. Minulla luki harjoittelija nimikyltin tilalla niin eikös tämä aasi käy heti siihen kiinni ja alkaa huutaa että harjoittelijat ei ikinä tiedä mitään, aivan p_skaa asiakaspalvelua ja saan vielä lähteä työpaikaltani tän päivän aikana.. aasi lähtee tuohtuneena ja palaa kassalleni 15min päästä kassavastaavan kanssa jonka aasi on hakenut infosta. Tämä oma esimieheni oli sitten luvannut nämä normaalihintaiset maidot aasille sillä alehinnalla ja aasi katsoo myhäillen tyytyväisenä kun esimieheni tulee kassalleni, ottaa ohjat käsiin ja kommentoi aasille että ”kyllä nää harjottelijat vielä joskus oppii” ja kommentoi jotain asiakaspalvelutaidoistanikin… siinä olisi tehnyt mieli sanoa pari valittua sanaa kun esimieheni nolasi minut tämän aasin nähden sekä muiden asiakkaiden nähden.. Ja kyse oli siis -0,40snt alennuksesta!

  • Huhhuh.. sanoo:

   Voi luoja miten nolo ja typerä esimies. Itsekin olen omassa kaupassani toinen esimiehistä, eikä ikinä tulisi mieleenkään nolata työntekijää ongelmatilanteissa. Hankalatkin asiat pystyy pomo halutessaan hoitamaan ihan diplomaattisestikin, eli ei syyttää työntekijää tai asiakasta, mutta ei sen kummemmin puolustella kumpaakaan – vaan hoitaa tilanteen vain alta pois ja se siitä ja elämä jatkuu joka osapuolella.

  • Epsome sanoo:

   Jos alennustuote loppuu ja ei ole ilmoitettu että ”niin kauan kuin tavaraa riittää”, on vastaava tuote myytävä alennettuun hintaan. Nyt oli alennuskyltti paikallaan ja asiakkaalla vastaava tuote. Eli asia meni lopulta oikein. Oliko alennus 0,4 senttiä?
   Kuka tässä on aasi?

   • myyjä vaan hei sanoo:

    Kyse oli siitä etten voi mennä harjoittelijana tekemään vastoin annettuja ohjeita. Vai jos joku sanoo sinulle osastolta että et voi myydä tuotetta alehinnalla että kyllä se mikä asiakkaalla on nyt siellä on ihan oikealla hinnalla niin menetkö omin nokkinesi kuitenkin laittamaan alehinnan? Tyylillä ihan sama mitä kukakin sanoo, mä nyt teen näin. Kuka silloin olisi se aasi? Ja tosiaan, minut piti loppujenlopuksi nolata sen 0,40snt takia. Tilanne olisi voitu selvittää myöhemmin puhumalla esim että esimieheni olisi vuoron jälkeen ottanut juttusille ja kysellyt tilanteesta sen sijaan että haukkui minut kaikkien nähden ja kuunteli vain asiakkaan versiota tapahtumista…

    • Epsome sanoo:

     Asiakkaanko pitää tietää mitkä ohjeet on harjoittelijalle annettu, tai onko ohjeet oikeat. Esimies/alaissuhde onkin jo toinen juttu. Jos alennus on (edelleen) 0,4 senttiä(siis merkityksetön), olisit antanut sen ja hoitanut asian esimiehen kanssa myöhemmin.

 4. Elina sanoo:

  Ai hitto oikeesti kun pistää tommoset asiakkaat niin vihaksi. Itse kanssa aspassa töissä, ja tietenkin tietyissä tilanteissa vähän yritetään joustaa mutta tuo on kyllä ihan sikamaista käytöstä asiakkaalta! Miten se on, että aina ne eniten huutavat ja raivoavat ihmiset saa vaan aina peräksi sitten esimiehiltä, koska eivät halua menettää asiakasta tai saada huonoa mainetta. Onneksi joskus kerran vuodessa aina yksi noista mulkuista kasvattaa moraalin ja soittaa jälkikäteen ja pyytää anteeksi käytöstään.

 5. Ei enää myyjä sanoo:

  Tulipa paha mieli kirjoittajan puolesta. Mikä ihmisiä vaivaa, että pitää tällaisista asioista nostaa tuollainen meteli ja käydä sättimään toista ihmistä, oli asiakaspalvelija tai ei, noin inhottavasti? Toki voi olla, että joskus kyse on mielenterveysongelmasta, mutta useimmiten kyseessä vain k*sipäisyys. Ja tuo esimies, huh huh! Mahtaa olla vaikeaa elää ilman selkärankaa… Onkohan oikeasti edes superkannattavaa mielistellä ja hyysätä näitä idioottiasiakkaita, koska siihen aasiakaspalveluun, mitä näiden eteen täytyy tehdä, menee todella paljon työaikaa, ja se kaikki on pois muilta maksavilta (ja yleensä normaaleilta & mukavilta) asiakkailta. Useimmiten nämä urpot vaan valittavat, jotta saisivat hyvityksiä tai alennuksia tuotteista, mistä toiset asiakkaat maksaisivat täyden hinnan.

  T. Ex-aspa (joka tällaisten kertomusten jälkeen lopettaa sen haaveilun paluusta asiakaspalvelu -ja myyntityöhön)

 6. Anneli sanoo:

  Kun olin töissä siinä toisessa Suomen suurimmista kauppaketjuista, siellä oli sääntö että alle 100 e tuotteet vaihdetaan/hyvitetään ilman kuittia ja selityksiä. Ihan suoraan vaan. Se säästi niin henkilökunnan kuin aasiakkaidenkin hermoja ja aikaa. Hyvitykset oli kuulemma (pomo sanoi juuri näin) kärpäsenpaska kokonaisuudessa. Tätä ei kuitenkaan saanut mainostaa ja huudella ympäriinsä, se oli sellainen hiljainen periaate. Mutta eihän nyt missään asiakaspalveluammatissa pääse aasiakkaista vaikka olis kuinka höveleitä sääntöjä. Aina oli niitä jotka vaati korvaamaan bensat vaikka asuivat 15 min kävelymatkan päässä…

 7. vaihto-oikeus sanoo:

  Eihän tuossa ollut kyse mistään vaihto-oikeudesta, vaan viallisesta tuotteesta. Näitä ei koske kauppojen omat vaihto- ja palautusoikeudet, vaan virheellinen tuote _on_korvattava_. Kauppa saa ensisijaisesti tarjota asiakkaalle rikkinäisen tuotteen korjausta tai vaihtoa (mitä asiakaskin tässä oli vailla), tai hyvittää tuotteen rahana.

  Tokihan mamma vähän ylireagoi, mutta jos itse yrittäisin vaihtaa rikkinäistä tuotetta ja myyjä alkaisi ynisemään miten tätä tuoteryhmää ei voida vaihtaa, sanoisin kyllä itsekin takaisin kun se vaan ei ole kaupan/yksittäisen myyjän päätettävissä.

  • L.A sanoo:

   Ensinnäkin, etkö lukenut? Kertojalle oli annettu ohjeet, että VHS-nauhoja ei saa vaihtaa. Joten jos hän olisi omin luvin ottanut vastaan, olisi taatusti seurannut vähintään puhuttelu.
   Toiseksi, ainoa todiste nauhan viallisuudesta oli aasiakkaan sana. Ja kyseisen moukan perustelu: ”Vian on pakko olla nauhassa, koska VIDEO ON UUSI eikä siinä siten VOI OLLA MITÄÄN VIKAA.” Ei kovin uskottavaa…

   • Myyjä sanoo:

    Etko ymmärtänyt? Kertoja oli ymmärtänyt väärin, että palautusohjeet koskevat myös rikkinäisiä tuotteita, vaikka ne koskevat vain ehjiä tuotteita. Videon toimivuuden olisi voinut selvittää, mutta sen sijaan kertoja lähti riitelemään asiakkaan kanssa.

 8. Karhu sanoo:

  Asiakaspalvelija, vaihda työpaikaa. Jos työpaikassa on noin idiootti esimies, lisäksi laittaa sinut pyytämään aneeksi idioottiasiakkalta sitä, että noudatit kaupan sääntöjä, niin i tuossa paikassa voi olla kovin hyvin asiat.Mätä johto = henkilöstö kärsi. Kannattaa tehdä selvksi elämässä mutenkin astaavissa tilanteissa, että nouatit sääntöjä ja jos säännöt ovat van huvikseen eikä itä tarvite noudattaa, hekilökunnan olisi hyvä tietä se etukäteen. Ymmärrän, että oi ollaujo tmv, utta huutamiseen ja nöyryytykseen ei saa alistua. Alistuminen kun on aaseille merkki siitä, että he voivat jatkaa toimintaansa.

 9. Karhu sanoo:

  Lisäys edelliseen viestiini: onpas tässä koneess huono näppäimistö, kun osa kirjaimista jäi pois ellei niitä hakkaa kovaa, ja nyt tekstini näyttää kirjoitustaidottoman tekemältä. 😀

 10. Elina sanoo:

  Minut on myös haukkunut asiakas aivan pystyyn kun hän ei löytänyt etsimäänsä lasten sänkyä. Netissä oli kuulemma ollut myynnissä vielä aamulla, mutta iltapäivällä olivat jo liikkeestä loppu. Yritin selittää ettei se nettikaupan saldo aina pidä paikkaansa ja varsinkin jos tulee kauempaa niin kannattaisi soittaa liikkeeseen etukäteen. Liikeen oma, sisäinen saldojärjestelmä, on tarkempi kuin se mikä netissä on kuluttajan käytössä.

  Siitähän se huuto sitten alkoi, olin henk.koht. syyllinen siihen ettei nettikaupan saldo ollut ajantasalla, he olivat ajaneet turhaan ”pelkän sängyn takia” vaikka kärry oli täynnä tavaraa, liikkeessä oli kuuma, tungosta, kahvila oli liian kallis, vessat epäsiistejä jne. lista ja huuto vain jatkui. Pysyttelin rauhallisena ja pyysin anteeksi sitä, että sängyt olivat todella suosittuja eikä varasto pysynyt kysynnän perässä. Ja taas huudettiin naama punaisena ja syytettiin minua varaston toiminnasta.

  Pahinta tilanteessa oli varmaankin se kun esimieheni osui paikalle tämän tilanteen jo hieman rauhoituttua. Asiakas aloitti taas valituksensa ja haukkui minut epäpäteväksi ja epäystävälliseksi. Pomo sitten päätti haukkua minut koko osaston ja asiakkaiden edessä. Tämä toistui monta kertaa ja lopulta jouduin lopettamaan työpaikassa työpaikkakiusaamisen ja toistuvien paniikkikohtausten takia. Ko. pomo jatkaa työssään ja oli kuulemma tyytyväinen kun sai savustettua minut ulos työpaikalta.

  Kuka tulee huutamaan ja haukkumaan myyjiä heidän työpaikalleen? Voiko yksi, surkea laatuinen sänky, olla sen arvoista?

 11. Myyjä sanoo:

  Nyt oli kyllä myyjä aasi. Kyseessähän ei ole ehjän tuotteen palautus, jota varten yllä olevat säännöt ovat vaan viallisen tuotteen reklamaatio, johon pätevät eri säännöt. Muutenkin, jos vakioasikas tahtoo rahat takaisin muutaman mummonmarkan videokasetista, niin kannattaako siitä eeppistä riitaa tehdä vaan antaa vaan rahat takaisin ja säilyttää asiakkaan luottamus.

  • Iris sanoo:

   Hmm, ensinnäkin kuka tuossa tilanteessa todisti että tuote oli viallinen? Jos siihen kasetille oli kuitenkin pystynyt nauhoittamaankin. Lisäksi asiakkaalla ei ollut kuittia, ja eikös yksi myyjille annetuista säännöistä ollut että ilman kuittia ei vaihdeta?? Eihän asiakas olisi voinut edes todistaa ostaneensa nauhaa ko. liikkeestä? Eikä tuossa kai puhuttu vakioasiakkaastakaan… käytöstavat kyllä ihan pielessä tuolla aasiakkaalla, joten tuskin olisi suuri menetys jos kyseinen asiakas ei enää jatkossa asioisi tuossa liikkeessä.

   Erittäin typerä pomo myös, että käskee myyjää pyytämään anteeksi asiakkaalta tuolaisessa tilanteessa. Itselleni mysö tapahtunut hieman vastaavaa kerran, että olisi pitänyt pyytää anteeksi jotain, mitä en edes ollut todistetusti tehnyt (eräälle asiakkaalle oli pakattu sanojensa mukaan väärät leipomotuotteet, mutta ei ollut varmaa kuka oli juuri silloin ollut myymässä kun ne oli pakattu, eikä toisaalta voitu mitenkään todistaa, oliko todella väärät tuotteet pakattu, vai oliko asiakas mahdollisesti itse pyytänyt vahingossa vääriä tuotteita; kuitenkin minun olisi pitänyt pyytää anteeksi että MINÄ olin pakannut väärät tuotteet hänelle). Kyllä pomon pitäisi mielestäni pitää myyjiensä puolta tuollaisessa tilanteessa, jossa asiakas on selkeästi se epäasiallisesti käyttäytyvä osapuoli. 🙁

 12. Zetor sanoo:

  Mistä ihmeestä näitä vessassa itkua tihrustavia aspoja oikein löytyy? Painutteko te myös vessaan itkemään aina jos jääkaapista otetun maitotölkin päiväys on uhkaavasti menossa umpeen? Vai onko tämä sitä ”erityisherkkien” paskaa mistä aina välillä kuulee?

 13. heikki88 sanoo:

  vanha mutta tietä se mutta sano myymäläpäällikö oli aasiakas ei noi törkeä saa ola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *