Entinen alusvaatemyyjä

Olin useamman vuoden töissä liikkeessä jossa myytiin rintaliivejä, alushousuja, yö -ja oloasuja, sukkatuotteita ja kaikkea minkä voi edes jollain tapaa ymmärtää alusvaatteena. Tässä muutamia tapauksia:

1. Minä: hei, olisiko jotain tiettyä etsinnässä?
Asiakas: no rintaliivejä tietty!!!
Joo eihän täällä muuta olekaan ja monesti meiltä etsitään ihan muuta myös kuin rintaliivejä.

2. Minä: hei olisinko voinut auttaa?
Asiakas: ei, haluan katsoa vain!
Menee hetki ja asiakas mutisee kaverilleen että haluaisi sovittaa mutta ei löydä kokoa jne jne.. Sitä varten olen siellä, mitä tahansa onkin mielessä niin kerro ja jos muutat mielesi niin pyydä apua äläkä natise kun kukaan ei auta vaikka juuri tarjottu apua.

3. Se että olet käyttänyt samaa kokoa 30 vuotta ei todellakaan tarkoita että koko on oikea ja jos olet koskaan lukenut uutisia niin jatkuvasti todistetaan miten jopa 70% naisista käyttää vääränkokoisia liivejä. Minun työni on kertoa mikä on sinun oikea koko ja miksi olisi tärkeää käyttää oikeaa kokoa mutta minulle on aivan sama mitä aiot ostaa. Ainakin yritin auttaa.

4. Vaihto-oikeus ei ole pakollinen ja meidän ketju ei sitä ole myöntänyt. Älä siis natise tästä, siitä lukee joka paikassa että ei ole palautus -tai vaihto-oikeutta ja me myyjät emme voi tähän vaikuttaa. Me joudumme ongelmiin jos vaihdamme tuotteita koska ”löytyi halvemmalla naapuri liikkeestä” tai ”en tykännyt sittenkään väristä”.

5. Noudata pesuohjeita. On ihan turha tulla huutamaan kun liivi on pilalla jos olet rummuttanut sitä koneessa 60 asteessa. Kaikkiin tuotteisiin on selvästi merkitty miten kuuluu pestä ja jos et ymmärrä niin kysy. Ja näissä on turha valehdella, näemme kyllä tuotteista mitä niille on tehty.

6. Kaikkialla kaupan alalla on alennuksia ja kampanjoita. Jos meillä on tänään normaali hintaista ja huomenna joku tuote alennuksessa niin on turha tulla huutamaan että on huijattu. Kaupan ala vaan on sellaista että hinnat muuttuu usein.

7. Kaikki käy mutta ei mikään. Ihmiset jotka tullessa sanovat että ei ole mitään väliä millaiset kunhan saisi kerrankin oikean kokoiset. Sitten kun alan viemään tuotteita niin ”ei sinistä, ei saa olla pitsiä, en tykkää olkaimista, liian vähän hakasia, ruma rusetti” jne ja yhtäkkiä jäljelle ei jää joko mitään tai sitten valkoinen t-paita liivi on ainoa mikä vastaa kriteereitä vaikka aluksi kaikki käy. Ja näitä asiakkaita on paljon. Helpottaa molempien työtä kun kerrot heti alkuun jos et voi sietää jotain väriä tai haluat että on ehdottomasti jotain yksityiskohtia.

8. Ihmiset jotka eivät ymmärrä rintaliiveistä yhtään mitään mutta silti inttävät kaikessa vastaan.
A:minulle ei käy yhtään tällainen push up malli (näyttää hyllyssä olevaa liiviä)
M: itseasiassa se on balconet ja kaikki teidän edelliset liivit on sitä mallia
A: tällainen kangas ei tue yhtään isoa rintaa (näyttää taas hyllyä)
M:itseasiassa se on meidän myydyin malli ja suunniteltu juuri todella isolle rinnalle
A:teillä ei näköjään ole mitään muuta kuin vanhojen naisten liivejä (sanoo moni nuori asiakas)
A:teillä ei ole mitään muuta kuin nuorten ja pieni rintaisten liivejä (sanoo moni iso ja vanhempi asiakas)
A:teillä ei varmasti ole minulle täällä mitään
Hyvä tulla tuolla asenteella sisään – saa varmasti hyvää palvelua.

En enää tekisi päivääkään työtä kaupassa tai muualla missä pitäisi kestää kaikkea sitä oksennusta mitä ihmiset päästää myyjien päälle mutta on onneksi myös mukavia muistoja.

Jaa tämä tarina:

7 kommenttia

 1. Mnn sanoo:

  3. Oman kokemukseni mukaan rintaliivikauppojen myyjätkään eivät osaa valita oikeankokoisia rintaliivejä. Toisinaan kannattaa vain pitää kiinni omista tuntemuksistaan, onhan sekin tiedossa, että naisten rintojen koko voi vaihdella kuukautiskierron mukaan.

  6. Hyvä myyjä kyllä kertoo, että huomenna olisi tulossa tkampanja ja kysäisee, pääsisikö asiakas paikalle seuraavana päivänä.

  • öalskdhföorueha sanoo:

   Mun kokemus on, että paikallisissa putiikeissa myyjät eivät halua sanoa onko koko ok vai ei. En tiedä onko ne sitten peloteltu niin hyväksi, etteivät enää uskalla.

  • Entinen alusvaatemyyjä sanoo:

   Niin, kuten kirjoitin, minulle on ihan sama minkä koon asiakas ottaa, minun työni on vain kertoa oikea koko, mittanauha kun ei valehtele. Ja painotin aina asiakkaalle että vaikka tämä olisi oikea koko niin ota se mikä tuntuu hyvältä.

   Ilmeisesti et ole koskaan ollut kaupan alalla? Tämä on pahinta mitä asiakkaalle voit sanoa, se opetetaan jopa jo merkonomi koulussa ja johan sen järki sanoo koska ei kai meillä olisi yhtään myyntiä sinä päivänä jos kaikille sanoisin että tulkaa huomenna kun on ale?? Äly hoi. Myös varasto olisi täynnä varauksia koska en voisi muuten luvata että juuri hänen kokoa on jäljellä. Toivottavasti olet jollain ihan muulla alalla, koska et varmasti ole kannattava työntekijä.

  • Äly hoi! sanoo:

   Kukkuluuruu ja kuusikossa kukkuu! Hyvä myyjä ei todellakaan laita ovelle lappua ”Huomenna alet! Älkää hyvät ihmiset tänään ostako!!!”. Taidat olla asiakas joka näitä alennuksia käy kyselemässä? Nää on niin kuultuja nää ”Eihän teillä oo tästä alennuksia tulossa kohtapuoliin että jos venyttäisi ostoa?”, ”Ottaisin yhden tuommoisen jos ei ole nyt sitten lähiaikoina tulossa alennukseen?”. Tai lyhyt ja ytimekäs ”Millon teillä on tulossa tästä alennus?”. Vastaus kaikkiin on ”En valitettavasti osaa sanoa.”, vaikka tietäisin että huomenna on tulossa. Ja tämä on jo ihan johdon ohjeistus.

   • birb sanoo:

    Valehdellahan asiakkaalle ei saa (tyyliin, ei ole tulevia aleja tms) mut tulevista aleista kertominen asiakkaalle on myös markkinasalaisuuden rikkominen mikä aika poikkeuksetta on palkkaussopimuksen rikkomus ja johtaa mitä luultavimmin joko varotukseen tai potkuihin.

 2. Vaikea asiakas sanoo:

  Tähän on nyt pakko kommentoida asiakkaan näkökulma; Ilmoitan aina mennessäni ostamaan rintaliivejä, että etsin kokoa 65G olevia mustia tai punaisia (jos oikean sävyinen punainen löytyy) rintaliivejä. Siltikin väkisin on vängätty kokeilemaan esim. mintun vihreitä liivejä. En maksa yli viittä kymppiä liiveistä jonka väristä en pidä. Ja mittanauhalla on mitattu ympärysmittaa, kun ei uskottu kokoa. (Ja mittauksen jälkeen myyjä myönsi minun olleen oikeassa koon suhteen. Mahani koko kun ei vaikuta rinnan ympärykseen)

  • Entinen alusvaatemyyjä sanoo:

   Ensinnäkin tuo mittaaminen on vain hyvää asiakaspalvelua, meille on opetettu että asiakas olisi hyvä mitata aina liikkeeseen tullessa, koska koko saattaa muuttua hyvin lyhyessäkin ajassa eikä asiakkaan näin tarvitse turhaan kokeilla väärän kokoisia liivejä vaan saa heti henkilökohtaista palvelua. Tuskin kukaa ammattitaitoinen myyjä katsoo asiakkaan vatsaa kun puhutaan rintaliivien koosta, koska se ei siihen kokoon vaikuta.
   Toisekseen tämäkin on tutkittu juttu että kaikilla ihmisillä on myös tiedostamattomia tarpeita. Vaikka minä tietäisin että tarvitsen mustat liivit niin kyllä minusta olisi asiakkaana ihana yllätys kun myyjä esim esittelisi juuri tulleen uutuus tuotteen (emme valitettavasti sitäkään nää asiakkaasta mistä väristä hän pitää) ja saisin sen mustan liivin kanssa /sijasta jonkun toisen ihanan tuotteen. Tätäkin kutsutaan hyväksi asiakaspalveluksi kun saa myös jotain mitä ei ole edes itse osannut etsiä tai ajatella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *