Tulipalon uhrit

Työskentelen pienessä myymälässä keskikokoisessa kauppakeskuksessa. Kuinka ollakaan, ihana työpäiväni keskeytyy, kun kauppakeskuksen palohälytin menee päälle. Luonnollisesti joudun ilmoittamaan liikkeeni asiakkaille kyseessä olevan palohälytys, ja ohjeistan heitä ystävällisesti poistumaan käteni osoittamasta suunnasta löytyvästä ovesta.

Asiakkaat poistuvat kärttyisinä jupisten, kun olen tehnyt selväksi, että valitettavasti en voi myydä heille heidän jo poimimiaan tuotteita, vaan tuotteet on laskettava pois ja lähdettävä ulos pikaisesti. Ja että ostoksia voi tulla jatkamaan, kunhan palokunta antaa siihen luvan. Ymmärrän tuohtumuksen, koska on täysin absurdia, että asiakas ei voi ostaa suklaapatukkaa ja limonaditölkkiä ennen kuin poistuu palavasta rakennuksesta.

Vedän nopeasti päälleni takin ja keltaisen liivin ja poistun kauppakeskuksesta ensin kuitenkin kehottaeni muutamaa asiakasta käänytymään ovella kannoillaan, sillä tämä korvia huumaava piippaus on palohälytys ja silloin ei ole suositeltavaa mennä rakennukseen sisälle.

Seisomme ulkona. Palokuntaa ei kuulu. Vartija käännyttää asiakkaita ovella tasaiseen tahtiin. 10 minuutin kuluttua kauppakeskuksen asiakas tulee keltaisesta liivistäni inspiroituneena nykäisemään hihasta. Asiakas on tuohtunut. Seuraa keskustelu:

(A: asiakas, M: minä)

A: Mitä tämä nyt on??

M:
Tämä? Tämä on palohälytys.

A:
Jaa. Mistä se johtuu??

M:
Valitettavasti en osaa sanoa. Joudumme odottelemaan palokuntaa selvittämään tilanteen.

A:
Aha. Koska tuonne sitten pääsee sisälle?

M:
Sitten kun palokunta antaa luvan tulla takaisin sisälle.

A:
Jaa. No kun meidän Sepolla (nimi muutettu) pitäisi olla nyt tuolla *****paikassa kavereiden kanssa syntymäpäiväjuhlat mutta täällä on joku palohälytys.

M:
Olen hyvin pahoillani tästä vaivasta, mutta valitettavasti joudumme nyt vaan odottelemaan että palokunta antaa luvan mennä takaisin sisälle ja ne syntymäpäiväjuhlat kyllä varmasti odottavat siellä.

A:
Jaa. Tästä on kyllä sitten saatava kunnon korvauksia.

M:
Korvausvaatimusten kanssa voitte olla tästä tilanteen selkiydyttyä yhteydessä siihen paikkaan, jonka asiakkaana olitte. He varmasti pystyvät hyvittämään tätä vaivaa jollain tavalla, esimerkiksi lahjakortin muodossa.

A:
Aha. Tässä menee kyllä syntymäpäivät aika pilalle, eikä siinä lahjakortit paljoa lohduta, kun paljon lapsia, joilla päivä ihan pilalla (Vilkaisen pihalla leikkiviä lapsia joilla näyttää olevan oikein mukavaa keskenään.), että kyllä tästä pitää rahallista korvausta saada.

M:
Yleensä yrittäjillä ei ole ollut tapana maksaa asiakkaille rahallisia korvauksia palohälytyksistä, joista ei ole seurannut mitään aineellista vahinkoa, mutta sellaisista voitte olla yhteyksissä suoraan kauppakeskukseen.

A:
Hmh. *Kävelee pois*

Semmoista. Aasiakkaan hengen suojeleminen on kiittämätöntä hommaa.

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *