Koodaillaan

Työskentelen sekatavarakaupassa, jossa on mahdollista ostaa lähes kaikkea paitsi elintarvikkeita. Kaupassamme on noutopiha eli varasto, josta isommat tavarat noudetaan. Pihalla on käytössä porttikoodi, jonka saa kassalla kuittia vastaan KUN tavara on noudettu.

Olen työskennellyt monissa erilaisissa kaupoissa ja kioskeissa, minua ei häiritse se, että asiakas unohtaa käyttää bonus-korttia ja muistaa sen vasta maksutapahtuman jälkeen. Eikä se, että muovikassin ostaminen kaataa jonkun talouden. Tai se, että ostosten ylittäessä kolminumeroisen summan vaaditaan ilmaista munkkikahvia, kun asiakas on tuonut suuren panoksen yrityksellemme.

Sen sijaan minua ahdistaa se porttikoodi-systeemi. Kyseessä on ylemmältä taholta tullut opastus eli suomeksi sanottuna kaupan käytäntö. Se ei ole henkilökohtaista vittuilua, eikä myyjä ole tahallaan ilkeä, kun ei voi sinulle porttikoodia antaa, jos sinulla ei ole näyttää kuittia todisteena ostoksista. Valitettavasti nyky-yhteiskunnassa kukaan ei enää luota toisen sanaan ja se, että itse tiedät olevasi roope rehellinen ei vaikuta myyjään mitenkään. On myyjän vastuulla tarkistaa, että asiakas on maksanut tuotteet, ennen kuin hän kaahaa pihalta vapauteen ja häviää maisemista.

Sekin, että olet maksanut sen viikko, kaksi viikkoa tai kuukausi sitten ei riitä siinä kassalla. Me tarvitsemme konkreettisia kuitteja. Se, että olet ottanut lapsesi tai koirasi kesäkuumalla mukaan ja jättänyt sen autoon ei valitettavasti ole meidän ongelmamme. Myyjä ei tahallaan laita sinua hakemaan sitä kuittia autosta, vaan toimii saamiensa ohjeiden mukaisesti. Myyjä itse on syntipukki, mikäli antaa koodin sinulle ilman kuittia ja näinollen voi saada jopa kirjallisen varotuksen tai äärimmäisessä tapauksessa potkut.

Joten ethän kiukuttele siinä kassalla kuinka myyjä on joustamaton kusipää. Ne ohjeet ovat tulleet ylimmältä johtoportaalta ja myyjä tekee vain työnsä. On inhottavaa saada päivittäin lokaa niskaansa siitä, että noudattaa sääntöjä. Siinä kassalla ei vain voi sooloilla miten mieli tekee.

Kiitos ja hei!

Jaa tämä tarina:

1 kommentti

  1. Erkkola sanoo:

    Hyvä kirjoitus. En työskentele kassalla, mutta vastaavia tilanteita joutuu asiakkaana todistamaan liiankin usein. Kaikista hulluinta on se, että aasi raivostuu asiakaspalvelijan toimiessa vastuullisesti, eli pyrkiessään varmistamaan ettei maksettu tavara vahingossakaan joudu vääriin näppeihin. Eikö olekin nimenomaan hyvä juttu, että asiakaspalvelija kantaa huolta asiasta? Miltäköhän aasista tuntuisi, että jollekin tuiki asiattomalle tyypille myönnettäisiin erivapauksia ja, hups vaan, itse raivoavan aasin omaisuutta katoaisi tuntemattoman matkaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *