Huoltomiehen näkökulmaa

Takana itelläni on pätkissä yhteensä vuoden verran ulkoaluehoitajan töitä usean kesän ajalta sekä niinikään luin itseni juuri kiinteistönhoitajaksi kun alalta saatu kokemus vei itsensä mukanaan ja työttömyyden myötä istutin itseni koulunpenkille ja suuntana on jossain vaiheessa sisätyöt ja tekninen kiinteistönhoito, mitä suurimalla todenäkökisyydellä, ja siltä osin maukkaita yksityiskohtaisia tarinoita odotellessa. Sitä ennen hieman yleisesti näkökantoja ulkoaluetöistä ja alasta.

Ulkoaluemies ei ole mitään seuraavista asioista: Ennustaja, poppamies, sahamaani. Joskus sää on semmonen ettei aikataulutukset mene putkeen, tai kone hajoaa, ja varakonetta ei ole tarjolla, joten joskus työt saattavat seistä. Kummalekkaan ei kukaan mitään voi ja tällöin saattaa esim. ruoho kasvaa normaalia pidemmäksi, saksilla kun sitä ei lähdetä leikkamaan ja säille ei voi mitään. Joskus näiden syiden takia saattaa ulkoaluemies poikkeuksellisesti tehdä pitkiä päiviä, ja tällöin, kun sinä tulet kello 16 töistä, saatamme me jatkaa vielä monta tuntia, meihin ei aina välttämättä päde normaali virka-aika, kuten teknisiin huoltomiehiin. Hyväksy tämä, äläkä tule meuhkamaan miten emme saisi tehdä enään töitä kello 16 jälkeen. Työt saavat jatkua niin kauan kunnes talonyhtiössä vallitsee hiljaisuus.(Näin on kerran minulle käynyt että henkeäni uhaten tultiin meuhkamaan siitä että rehelliset ihmiset haluavat nukkua päivänokoset). Ymmärettävää, mutta valitettavaa, ja kyseinen ”herrasmies” pääsi asioimaan poliisin kanssa.

Huoltomiehet ovat ihmisiä hekin, ymmärtävät että vahinkoja käy, mikäli asunnostasi on puhtaan vahingon myötä hajonnut jotain, kerro suoraan mitä on käynyt, konkarit osaavat kyllä tunnistaa milloin heille puhutaan palturia, ja kokemuksen myötä osaavat tunnistaa miten mikäkin vaurio suurinpiirtein syntynyt. Esim tarina siitä että lavuaari on uponnut kannakkeistaan seinään kun joku kaatunnu sitä vasten, on helposti tunnistettavissa palturiksi, koska moinen vaurio ei synny muuta kuin toistuvasta työntävästä voimasta. (Kaikki lienee ymmärettävät mitä sukupuolen välistä leikkiä moisen vauriolavuaarin päällä on harrastettu.)

Viimeiseksi, huoneistoihin sisäänpääsy. Yleisavaimella sisäänpääsy huoneistoihin on huoltomiehelle kivuttomin, helpoin ja vaivattomin sisäänpääsy. Mikäli kukaan ei ole kotona, jättää huoltomies käynnistään aina kirjallisen dokumentin, joten huomaamatta ei kenenkään asunnossa koskaan käydä. Se että määritetään viasta soitettaessa keikka muotoon ”soita ja sovi”, vaan koska pelkää että huoltomies varastaa jotain ja haluaa siksi olla paikalla, on täyttä typeryyttä ja huoltomiesten aliarvioimista. Toki alallemme mahtuu kaikenmoista ihmistä, mutta huoltoyhtiö tietää AINA kuka asunnossa on käynyt, ja tämä on selvitettävissä. Mikäli vika on semmoinen että vaatii asukkaalta selittämistä, tai asunnossa on lemmikkejä, on ok että käynnin ajankohta sovitaan, mutta jos näin teet, vastaa hyvä ihminen siihen puhelimeen. Sekä ymmärrä että huoltomiehillä on virka-aika, jonka aikana käynti tehään, ja jos itse olet töissä 7-16 välillä, ajottuu tällöin virka-aika meilläkin sinun työssäkäyntiajallesi, ja käynti ei ole myöhemmin mahdollinen.

Jaa tämä tarina:

24 kommenttia

 1. Esko A sanoo:

  Mitäs sitten kun se huoltomies varastaa jotakin. Onpas siitä paljon apua, että huoltoyhtiö tietää varkaan. Rosmo ei myönnä eikä asukkaallakaan ole mitään muuta todistetta kuin oma sanansa. Sinne meni seteliniput kirjahyllyn laatikosta.

  • Timon sanoo:

   Nyt täytyy kyllä kysyä, että mikseivät ne ole pankissa? Ei niin että varasta puolustelisin, mutta… Turvallisempiakin säilytyspaikkoja varmasti on, ei ole nykypäivänä järkevää säilöä isoja määriä käteistä koteihin, kun liikkeellä on kaikenlaista väkeä.

  • Kiinteistönhoitaja sanoo:

   Huoltoyhtiö on aina velvollinen luovuttamaan tilanteessa tiedot viranomaisille ja luovuttavatkin. Kyseessä on kumminkin aina huoltoyhtiön maine pelissä. Huoltoyhtiöhän ei missään vaiheessa päätä kuka on syyllinen tai syytön, tämän tekevät aina viranomaiset.

  • Mascewi sanoo:

   Huoltomiesten aikatauluilla ei kovin helpolla pysty etsimään rahanarvoista esineistöä huoneistosta ja toki jokainen säilyttää arvotavaroitaan poissa näkyviltä. Itsellä arvokkaimmat tavarat (eivät siis setelit vaan tunnearvon takia korvaamattomat ym) ovat sellaisessa paikassa, että siitä kyllä huomaa, kun sinne on menty koskemaan eikä se muutenkaan käy vahingossa. Ja saa hieman vaivaakin nähdä. Parilla kaverilla on pieni kassakaappi piilossa hankalassa paikassa, kestää sitten arvotavarat hetken aikaa tulipaloakin ym vahinkoa.

   • Reino sanoo:

    Ai että huoltomiesten takia pitää piilottaa arvoesineitä? Minulla on ainakin kämpässä levällään niin paljon arvokasta että aika holvi pitäisi olla johon ne huoltokäyntien ajaksi säilöisi.

 2. Esko A sanoo:

  Eikö Timonilla ole kotona yhtään rahaa tai mitään muutakaan varastettavaksi kelpaavaa. Vituttaahan se varastettu kymppikin tai vaikka luvatta syöty appelsiini pöydältä. Ja syyllinen ei joudu vastuuseen.

  • Kiinteistönhoitaja sanoo:

   Totta vituttaa varmasti, mutta väitteesi että syyllinen ei vastuuseen joudu, ei pidä paikkansa, rikosilmoitus niin viranomaiset tutkivat mikäli ylittää tutkimiskynnyksen.

 3. RJ sanoo:

  Ei muuten jää dokumenttia käynnistä. Piti aikoinaan tulla pistorasian vaihto, sovittiin huoltoyhtiön kanssa päivä ja noin-kellonaika. Huoltomiestä ei näkynyt tai kuulunut, soitto huoltoyhtiöön ja vastauksena että homma hoidettiin edeltävänä päivänä.

 4. gigamera sanoo:

  Ei se pelko varkaudesta tms ole se suurin syy siihen, että mielummin ollaan kotona ja sovitaan se aika. Itse en vain yksinkertaisesti tykkää siitä ajatuksesta, että joku tuntematon on kotonani kun itse olen muualla – ihan sama varastaako tämä ihminen mitään vai ei. En myöskään halua ketään rimputtamaan ovikelloani ja kolistelemaan asuntooni heti aamusta, jos ole ollut ilta- tai yövuorossa.
  Jos asiakas tosissaan pelkää, että huoltomies jotain varastaa niin sitten hän pelkää – siinä ei ole mitään typerää eikä kenenkään aliarvioimista. He haluavat sopia itselleen sopivan ajan, koska se antaa heille mielenrauhan.

  • Kiinteistönhoitaja sanoo:

   Kyllä, usko tai älä, asialle todella yleinen selitys on ”varastatte jotain kumminkin”. Tai sitten olen kohdannut normaalia vainoharhasempia ihmisiä omalla alueellani th:ssa. Se että ajatus tuntuu epämukavalta, on voi voi, kyseessä on niinikään myös huoltomiehen työpäivän aikatauluttamisen tehokkuus, saisi keskitettyä useamman keikan samalle alueelle, ettei tarvii poukkoilla päivän mittaan ajaen 200km päivässä, kun voisi selvitä 50km. Onko se puhelu aamulla sitten sen parempi? Ja toisekseen, ei tarvitse määrittää soita ja sovi, vaan kun ilmoitat/soitat virheestä, voit jo tällöin ilmoittaa että esim kello 12 -> sopii sinulle. Kyllä siinä on aliarvimoimista, mikäli tosissaan olettaa että huoltomiestä kiinnostaisi mitä kelläkin on asunnossa.

 5. Arttu sanoo:

  Jos huoneiston asukas sanoo, ettei sinne huoltomies tule omalla yleisavaimellaan, niin silloin huoltomies ei tule – paitsi täysin pakottavassa tilanteessa, eli silloin, kun ihminen tai omaisuus on välittömässä vaarassa. Kyseessä on toisen ihmisen koti, jonne sinä menet tekemään työtäsi. On selvää, että kotirauha on sinun työntekoasi tärkeämpi asia.

  • Kiinteistönhoitaja sanoo:

   Eihän kukaan ole väittänyt että asuntoon mennään väkisin, näin ei tehdä, muuta kuin kuten itsekkin totesit pakottavasta tarpeesta. Ei kyse siitä ole että asiaa ei kunnoitettaisi, päinvastoin, asiaa kunnoitetaan ärsytävyyteen asti, mutta samaana aikaan haukutaan huoltoyhtiötä tehottomuudesta. Olen ollut mukana kun huoltomies on saanut palautetta tehottomuudesta, kun keikka on ollut määrettynä ”soita ja sovi” ja ei olla vastattu puhelimeen, ja haukuttu jälkikäteen kun ei olla käyty.

  • Vesku sanoo:

   Voi tulla taloyhtiölle kalliiksi jos huoneistoihin on varattu huoltokäynti ja vaikka kaksi päivää aikaa kiertää joka huoneisto läpi. Ja sitten löytyy ihmisiä joille ei löydy sopivaa aikaa ja jotka kieltävät yleisavaimilla käynnin. Se että huolto toteutetaan myöhemmin erillisenä aikana ja ehkä yksi asunto aina silloin tällöin maksaa ylimääräistä niin sehän laskutetaan erikseen ja se on aina taloyhtiön kassasta pois = vastikkeet nousevat.

   • Putkimies sanoo:

    No, ehkäpä nuo ihmiset ovat valmiita maksamaan korkeampia vastikkeita siitä ilosta, etteivät vieraat tyypit käy heidän asunnoissaan heille sopimattomina aikoina?

    • nii.. sanoo:

     No mutta niitä ihmisiä saattaa vituttaa, jotka eivät halua maksaa korkeampia vastikkeita näiden mielensäpahoittajien takia?

     Minua ainakaan ei hirveästi innostaisi sellainen. Käskettyä työtä se huoltomieskin vain tekee ja jos hommaan kuuluu asuntoon meno, niin sitten kuuluu.

    • Lissu sanoo:

     Emme me muut ole valmiita maksamaan lisää siitä ilosta että taloyhtiössä on yksi tai kaksi aasia joiden pitää saada olla paikalla ja onnistuvat siinä huoltomiehen työaikojen ulkopuolella.

     • gigamera sanoo:

      En minäkään haluaisi maksaa muiden veden lotraamisesta, sotkuista, jätteiden lajittelun laiminlyönnistä, telkkareiden ym romujen raahaamisesta roskakatokseen (irralliset romut ja roskapussit, jotka eivät ole roska-astioissa maksavat talonyhtiölle 500e/kpl), autokatoksista tai parkkiruutujen uudelleen maalaamisesta (en omista autoa), känniääliön sammumiseta johtuvan vesivahingon korjaamisesta jne. Ne vaan on maksettava, kun talonyhtiössä sattuu asumaan. Harvoinpa ne vastikkeet edes huoltomiehen takia nousevat, muutenhan sitä huoltomiestä ei ikinä kannattaisi kutsua korjaamaan mitään – erikseenhän ne niillekin keikoille kutsutaan. Veden tuhlaaminen ja roskien lajittelematta jättäminen + roskakatoksen väärinkäyttö ne pahimmat pirut vastikkeen nousussa ovat.

      P.S. ”Hyvät asukkaat. Tietoomme on tullut, että pihapiirin lapset ovat leikkineet nurmikon kasteluun tarkoitetuilla vesipistellä. Leikkien jälkeen hanat ovat jääneet auki ja niistä on valunut vapaasti vettä noin 2 viikon ajan. Valitettavasti tästä syntynyt lasku tulee kaikkien asukkaiden maksettavaksi. Jatkossa vesileikit talonyhtiön vesipisteillä on kielletty.”. Tuohon viime kesän riemuun verrattuna se huoltomiehen erillinen käynti ei maksa juuri mitään. Tosin sovin kyllä ne käynnit aina huoltomiehen työajan puitteissa, enhän itsekään tee töitä työajan ulkopuolella.

 6. G'kar sanoo:

  Minun mielestäni se, ettå koneet on rikki, eikä varakonetta ole saatavilla ei ole mikään selitys millekään. Varakoneita on oltava riittävästä, jotta sellaista ei satu. Olen itse töissä konekuskina, eikä meillä voi sanoa asiakkaalle ”sorry, mutta kone on rikki”. Varakone hankitaan vaikka mistä. Halvaksi tingitty hinta ei ole mikään perustelu, jos ei sopimuksessa lue, että koneiden ollessa rikki töitä ei tarvitse tehdä.

 7. Yksi asukas sanoo:

  Varkautta en minäkään pelkää. En silti tykkää siitä, että kun olen nukkumassa alasti yksiössäni yövuoron jälkeen, niin sisään änkeää yleisavaimella huoltomies. En myöskään haluaisi, että kissani vilahtaa porraskäytävään, kuten on joskus tapahtunut huoltomiehen (ja monen muunkin) avatessa ovea. Ihmisillä voi olla paljon syitä siihen, miksi he eivät toivo huoltomiehen tulevan kotiinsa yksin.

  En ole lavuaarien seinäänpainumisen asiantuntija eikä aiheesta ole edes kokemusta. Näin omalla logiikallani on ihan helppoa ajatella, että lavuaari nimenomaan painuu seinään silloin, kun sen päälle kaatuu kovalla voimalla, jolloin voimat ovat taatusti kovemmat kuin aikuisten leikeissä parhaimmillaankaan. Minusta on myös vaikeaa ajatella, että joku tosiaan harrastaisi niitä leikkejä lavuaaria vasten kerta toisensa jälkeen havainnoiden, että joka työnnöllä lavuaari (joka on kuitenkin niin tukevasti kiinni, ettei se kaatuminen vaikuta mihinkään) painuu hieman syvemmälle seinään. Mihin siis tämä huoltomiehen kokemus tässä asiassa perustuu? Onko hän itse työntänyt monesti lavuaarin seinän sisään mainitsemallaan metodilla, mutta myös kaatuillut sitä päin yhtä usein ja voi näin todeta, että kumpi toimii paremmin? Vai onko hänellä valtavasti asiakkaita, jotka kertovat, että ovat tällaista harrastaneet lavuaaria vasten ja siksi se on painunut sisään? Sen sijaan lavuaarien päälle kaatujat ovat aina saaneet erilaista jälkeä aikaiseksi? Miksi sille on huoltomiehen kannalta edes merkitystä, että valehteleeko asiakas vaurion syystä vai ei?

 8. Jenni sanoo:

  En nyt halua loukata huoltomiehiä, mutta omat kokemukseni huoltomiehistä ovat valitettavan… nihkeitä. Eräässä kämpässäni oli alkamassa putkiremontit ja sitä varten huollon piti käydä säätämässä asuntoni pattereita ihan ensimmäisenä. Sanoin, että yleisavaimella voi kyllä tulla, mutta jos mahdollista, niin voisi soittaa ensin TAI AINAKIN soittaa ovikelloa. Asuin yksiössä ja kävikin sitten niin iloisesti ensimmäisen kerran, että tyypit tupsahti yleisavaimella sisään kun olin suihkussa! Koska kylpyhuone oli aivan ulko-oven lähellä, olisin kyllä kuullut jäätävän kovaäänisen ovikelloni, jos sitä olisi soitettu. Yllätys oli melkoinen kun suihkusta tullessani eteisessä seisoi kolme huoltomiestä, jotka olivat siinä vaan hiljaa odotelleet, että tulen suihkusta… Säikähdin melkoisesti.

  Jatkossa laitoin aina kotona ollessani oven turvalukkoon, anteeksi vaan, nyt oli sitten pakko soittaa sitä ovikelloa.

  Kun työmiehet kävivät asunnossani päivän aikana oli jälki aina jotain täysin siivotonta. Vaalealla matollani oli kävelty kengät jalassa, maalia oli irtoillut seinistä patteriurakan yhteydessä, eikä sitä oltu mitenkään siivottu pois. Kylpyhuoneesta löytyi kerrankin jonkun paskainen ja hikinen t-paita lattialta ja itse huoneessa oli tavarat jätetty keskelle lattiaa… Huoh.

  Tämä on vain yksi tarina monista 🙁

 9. makohai sanoo:

  Pitää kyllä sanoa, että meidän taloyhtiön huollossa on käsittämättömän töykeää porukkaa huolimatta siitä kenen kanssa asioi ja ihan mistä asiasta tahansa. Yleensä vituttaa jo valmiiksi, kun tietää joutuvansa soittamaan asiasta X koska se nyt sattuu huoltoyhtiölle kuulumaan ja tietää saavansa tylyä kommunikaatiota huolimatta siitä miten itsensä esittelee. Tämä ei ole edes vitsi, muiden asukkaiden kanssa on tästä ollut juttua kun itse rupesin jossain vaiheessa kaivamaan foliohattua kaapista luullen käytöksen kohdistuvan vain itseeni. Ilmeisesti yhtiötä ei kuitenkaan laiteta vaihtoon, kun on sen verran edullista…tai en minä tiedä miksei, on asiasta valitettukin muutamaan otteeseen.

  Pyrin välttämään asiointia heidän kanssaan viimeiseen asti. Eräänkin kerran kun sanoin puhelimessa NELJÄ kertaa kuuluvasti ja hitaasti, että asuntoon EI TULLA yleisavaimella (iso koira, ei laske vieraita sisälle jos on yksinään kotona) ja sovittiin päiväksi C. Sattuipa niin, että vaikka mun piti olla töissä, olikin vapaapäivä ja istuin siinä tekemässä rästihommia koneella. Joskus puolen päivän aikaan soi ovikello ja pari sekuntia myöhemmin joku rupesi räpeltämään lukkoa. Säikähdin tietysti pirusti ja koira pisti mekkalan pystyyn. Siinä puputohveleissa hiihdin eteiseen vastaan jossa hölmistynyt huoltomies vetää väliovea kiinni nähdessään mut pelkissä yövaatteissa.

  Minä hermostuin tietysti ihan julmettumasti ja viis veisasin vaikka huoltomies vastasi yhtä tylysti takaisin. Selvisi, että heidän jossain dokumentissa/lapussa/tiedotteessaan ilmoittamastani viasta luki isolla ”yleisavaimilla sallittu”

  Lievästi lähti luotto ja jatkossa pidän huolta, että olen kotona aina. Mietin siinä kun mies lähti, että mitähän olisi sattunut jos olisin ollut töissä ja tyyppi tullut omin päin sisälle. Vähän hirvitti.

 10. Soita ja sovi sanoo:

  Itsekin huoltoyhtiössä työskentelevänä täytyy yhtyä tuohon, että sisäänpääsy yleisavaimella on aina kaikkien osapuolien kannalta helpoin.

  Aasiakasmaisinta, idioottimaisinta ja urpointa on, kun asukas pyytää että huoltomies soittaa ja sopii käyntiajan mutta ei vaivaudu vastaamaan. Parhaimmillaan ollaan viikon verran, useamman kerran päivässä, yritetty tavoittaa asukasta, mutta kun ei niin ei. Pari viikkoa myöhemmin asukas soittaa asiakaspalveluun huutaen ja raivoten, kun on kohdannut vääryyttä. Edelleen on tuo ilmoitettu asia korjaamatta. Kun mainitaan tuosta vastaamattomuudesta, on vastaus ”Niin, enhän minä vieraista numeroista tuleviin puheluihin koskaan vastaa”…..

 11. aa sanoo:

  Lisäksi se syy etten halua olla yövaatteissa huoltomiehen saapuessa. Tai näin kesällä vielä vähemmissä vaatteissa.

 12. Nakke sanoo:

  Huoltomiehiin ei päde normaali virka-aika mutta sitten yhtäkkiä päteekin. Eli pätee tai ei päde, riippuu siitä mikä on edukkainta huoltomiehelle. Entä asiakkaan etu, luulin että huoltomiehen ammattikin on palveluammatti?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *