Huoltomiehen näkökulmaa

Takana itelläni on pätkissä yhteensä vuoden verran ulkoaluehoitajan töitä usean kesän ajalta sekä niinikään luin itseni juuri kiinteistönhoitajaksi kun alalta saatu kokemus vei itsensä mukanaan ja työttömyyden myötä istutin itseni koulunpenkille ja suuntana on jossain vaiheessa sisätyöt ja tekninen kiinteistönhoito, mitä suurimalla todenäkökisyydellä, ja siltä osin maukkaita yksityiskohtaisia tarinoita odotellessa. Sitä ennen hieman yleisesti näkökantoja ulkoaluetöistä ja alasta.

Ulkoaluemies ei ole mitään seuraavista asioista: Ennustaja, poppamies, sahamaani. Joskus sää on semmonen ettei aikataulutukset mene putkeen, tai kone hajoaa, ja varakonetta ei ole tarjolla, joten joskus työt saattavat seistä. Kummalekkaan ei kukaan mitään voi ja tällöin saattaa esim. ruoho kasvaa normaalia pidemmäksi, saksilla kun sitä ei lähdetä leikkamaan ja säille ei voi mitään. Joskus näiden syiden takia saattaa ulkoaluemies poikkeuksellisesti tehdä pitkiä päiviä, ja tällöin, kun sinä tulet kello 16 töistä, saatamme me jatkaa vielä monta tuntia, meihin ei aina välttämättä päde normaali virka-aika, kuten teknisiin huoltomiehiin. Hyväksy tämä, äläkä tule meuhkamaan miten emme saisi tehdä enään töitä kello 16 jälkeen. Työt saavat jatkua niin kauan kunnes talonyhtiössä vallitsee hiljaisuus.(Näin on kerran minulle käynyt että henkeäni uhaten tultiin meuhkamaan siitä että rehelliset ihmiset haluavat nukkua päivänokoset). Ymmärettävää, mutta valitettavaa, ja kyseinen ”herrasmies” pääsi asioimaan poliisin kanssa.

Huoltomiehet ovat ihmisiä hekin, ymmärtävät että vahinkoja käy, mikäli asunnostasi on puhtaan vahingon myötä hajonnut jotain, kerro suoraan mitä on käynyt, konkarit osaavat kyllä tunnistaa milloin heille puhutaan palturia, ja kokemuksen myötä osaavat tunnistaa miten mikäkin vaurio suurinpiirtein syntynyt. Esim tarina siitä että lavuaari on uponnut kannakkeistaan seinään kun joku kaatunnu sitä vasten, on helposti tunnistettavissa palturiksi, koska moinen vaurio ei synny muuta kuin toistuvasta työntävästä voimasta. (Kaikki lienee ymmärettävät mitä sukupuolen välistä leikkiä moisen vauriolavuaarin päällä on harrastettu.)

Viimeiseksi, huoneistoihin sisäänpääsy. Yleisavaimella sisäänpääsy huoneistoihin on huoltomiehelle kivuttomin, helpoin ja vaivattomin sisäänpääsy. Mikäli kukaan ei ole kotona, jättää huoltomies käynnistään aina kirjallisen dokumentin, joten huomaamatta ei kenenkään asunnossa koskaan käydä. Se että määritetään viasta soitettaessa keikka muotoon ”soita ja sovi”, vaan koska pelkää että huoltomies varastaa jotain ja haluaa siksi olla paikalla, on täyttä typeryyttä ja huoltomiesten aliarvioimista. Toki alallemme mahtuu kaikenmoista ihmistä, mutta huoltoyhtiö tietää AINA kuka asunnossa on käynyt, ja tämä on selvitettävissä. Mikäli vika on semmoinen että vaatii asukkaalta selittämistä, tai asunnossa on lemmikkejä, on ok että käynnin ajankohta sovitaan, mutta jos näin teet, vastaa hyvä ihminen siihen puhelimeen. Sekä ymmärrä että huoltomiehillä on virka-aika, jonka aikana käynti tehään, ja jos itse olet töissä 7-16 välillä, ajottuu tällöin virka-aika meilläkin sinun työssäkäyntiajallesi, ja käynti ei ole myöhemmin mahdollinen.

24 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *