Huono myyjä

Työskentelen erään puhelinoperaattorin liikkeessä myyjänä.

Eräänä päivänä myymälässämme oli hiljaista ja liikkeeseen paukahti n. 30v nainen, joka totesi suoraan että haluaa ostaa puhelimen jossa on hyvä kamera ja liikkeen kaikkien myyjien täytyy kertoa puhelin jossa on hyvä kamera.

No minä ensin kerroin yhden puhelimen ja sen kameran ominaisuudet. Aasiakas sitten tivasi kaikki myyjämme läpi ja he komppasivat samaa puhelinta. (Tämä oli vielä tässä vaiheessa ihan ok koska oli hiljaista, vaikka yleensä sidommekin vain yhden myyjän asiakkaaseen, koska lisää asiakkaita saattaa ilmaantua koska vain ja pyrimme pitämään palvelun mahdollisimman nopeasti saatavilla kaikille)

No asiakas sitten siirtyi minun kanssani tiskilleni kyselemään puhelimen kamerasta lisää ja halusi nähdä puhelimen. Puhelinta ei ollut myymälässämme esillä pienen näytehyllyn takia joka rajoittaa demolaitteiden määrää, josta meinasi syntyä jo iso ongelma, mutta onneksi minulla oli kyseinen malli omassa käytössäni jota näytin asiakkaalle.

Kerroin asiakkaalle sitten puhelimen kameran megapikselimäärät(etu ja taka), sen että siinä on kaksi linssiä takana ja että puhelimessa on ammattitason muokattavuus kuvaa ottaessa. Asiakas kysyi miksi sen kamera on parempi kuin puhelimessa X jota hänelle oli esitelty saman operaattorin toisessa liikkeessä juuri (Ihmettelin miksi asiakas oli edes tullut liikkeeseemme jos hän oli juuri ollut toisessa liikkeessämme ja saanut esittelyn siellä laitteille). Kerroin että molemmissa on spekseiltään samanlaiset kamerat, mutta minun ehdottamassa mallissa oli enemmän muokattavuutta. Asiakas pyysi että esittelisin tarkemmin miksi se on parempi. No kerroin sitten että siinä oikeastaan se pääsyy on, muuten ei ole juurikaan eroa minkä ihmissilmä pystyisi käytännössä erottamaan. Asiakas vaati sitten että olisin motivoituneempi? esittelemään hänelle kameraa tarkemmin, koska hänelle oli toisessakin liikkeessä esitelty pitkä litania laitteesta X koska hän on ostamassa 500e laitetta. (Ihmettelin tässä vaiheessa uudelleen että jos hän on ostamassa laitetta niin miksi hän ei sitä ostanut myymälästä jossa äsken oli, koska siellä oli kyseisiä laitteita molempia näytillä sekä varastossa) No sanoin kuitenkin asiakkaalle että mitä hänelle oli kerrottu sen toisen laitteen kamerasta mitä hän haluaa tietää koska siitä ei ole juuri enempää kerrottavaa mikä vaikuttaisi laitteiden eroon. Hän ei osannut kertoa mitä hänelle oli kerrottu, kuulemma vain oli joku valmis litania (ilmeisesti puhelimesta, ei kamerasta josta hän tivasi minulta esittelyä). No kysyin että onko jotain tarkkaa speksiä mitä hän haluaa tietää kameran sensorien lukemista, että voin ne kyllä hänelle selvittää. Asiakas sanoi vaan että haluaa samanlaisen esittelyn siitä kuin oli saanut toisessa liikkeessä, minä tivasin että minkälainen se esittely oli, että voisin kertoa vastaavat tiedot tästä minun ehdottamasta laitteesta. Hän ei vieläkään osannut sanoa mitä tahtoisi tämän puhelimen kamerasta tietää enempää. Sanoin sitten että siinä on oikeastaan kaikki mitä voin parhaani mukaan suorilta kertoa laitteen kamerasta, että haluaako hän ostaa jommankumman puhelimen? Hän vain jatkoi edellisen liikkeen esittelyn kehumista kertomatta mitä haluaisi laitteen kamerasta tietää (No mikset ostanut sitä laitetta sieltä liikkeestä vaan tulit tänne kyselemään lisää jos se esittely oli niin mahtava jo valmiiksi siellä?).

Asiakas hetken siinä sitten mumisi kuinka olen huono myyjä enkä osaa esitellä laitetta hänelle ja hän on ostamassa kallista puhelinta (kallis mutta katteeton liikkeellemme, mikä ei vaikuta myyntiin vaan tottakai autan parhaani mukaan). Asiakas sitten poistui jatkaen muminaa kuinka huono myyjä olen ja että oli valmis ostamaan laitteen mutta ei nyt osta minulta sitä. Toivotin hyvät päivänjatkot ja tervetulleeksi uudelleen jos haluaisi puhelimen hankkia meiltä.

En tiedä mistä hankki puhelimen, vai siirtyikö seuraavaan liikkeeseen kyselemään ja jätti lopulta koko puhelimen hankkimatta jollei hänelle pidetty kahden tunnin powerpoint-esitystä aiheesta matkapuhelimen kamera. Eniten tilanteessa ärsytti se että kerroin asiakkaalle kaikki tiedot kamerasta ja tarjouduin hankkimaan tarkempia lukemia pienimmistäkin kameran osista jos asiakas tarkentaisi minkälaista tarkempaa tietoa hän tarvitsee ja silti olin asiakkaan mielestä huono myyjä koska en osannut lukea hänen ajatuksiaan.

-Kameramaisteri-

Jaa tämä tarina:

11 kommenttia

 1. Karoliina sanoo:

  Aika huono myyjä olet, kun et osaa asiakkaan ajatuksiakaan lukea. Jäikö kristallipallo taas kotiin, hä?

 2. Putkimies sanoo:

  Ihan klassinen aasityyppi. Tulee kauppaan ja väittää haluavansa vakaasti ostaa tuotetta X ja tivaa kovasti tietoja siitä ja kertoo mistä kaikkialta muualta sitä saa ja mihin hintaan ja mitä siitä on kerrottu jossain toisessa liikkeessä. Loppujen lopuksi kuitenkin lähtee tyytymättömänä ostamatta mitään ja monesti myös valituksilla ja potkuilla uhkaillen, vaikka taikoisit tiskin alta tuotteen keksijän joka pitäisi sen jokaisesta pienimmästäkin ominaisuudesta tyhjentävän esitelmän.

  Tämä johtuu siitä, ettei sillä aasilla koskaan ollutkaan aikomuksena ostaa yhtään mitään (tai jos oli, niin korkeintaan idea-asteella) eikä sitä kiinnosta antamasi informaatio oikeastaan paskaakaan. Se on jo ennen liikkeeseen astumistaan päättänyt että tuolla on huonot myyjät ja paska palvelu joten sieltä ei osteta mitään vaan haukutaan kaikki pystyyn, ja kaikki tuo kyseleminen on pelkkää savuverhoa ja fuulaa sille että pääsee purkamaan omaa pahaa aasioloaan johonkuhun toiseen, mikä olikin koko touhun alkuperäinen tarkoitus.

 3. Pera sanoo:

  Asiakas haluaa esittelyn monen sadan euron laitteesta ennen ostopäätöstä? Voe hele mikä AASI! Eihän myyjät siellä mitään sellaista ole tekemässä vaan iltalehteä lukemassa ja keskenään kahvittelemassa!

  Terveisin Epsome

  • Aleksi sanoo:

   Kerro toki mikä on esim. vähimmäiskesto esittelylle joka asiakkaille pitää antaa? Jos tuotteesta on kerrottu jo kaikki, niin mitä sinä siitä kertoisit vielä lisää?

   • Pera sanoo:

    En osaa sanoa. Pitää odotella että Epsome pääsee ite kertomaan tarkemmin. Oon vielä sen verta paska trollailussa että osaan vaan ton perusosan ja tarkemmat selvennykset on hakusessa. Kyllä se Epi ite varmaan kohta kertoo, meinaan on aktiivisena. Ylilaudalla oli taas outie-pallit troolailu ja Suoli24:ssä oli jotain trollia gaykeskusteluissa eli Epsome on hereillä ja aktiivisena.

    • Trombi sanoo:

     Anteeksi, itsekin klikkasin vähän liian nopeasti miinuspainiketta ennen kuin tajusin tuon parodian. Pahoittelut Pera!

  • Hotdog sanoo:

   Luitkohan sä samaa tekstiä kuin muut..?

  • Tandefeldt. sanoo:

   Häpeäkseni tunnustan että ehdin jo klikata miinus-painiketta, ja sitten vasta huomasin että parodioit trolli Epsomea. Sori nyt tästä.

 4. myyjienmyyjä sanoo:

  Oletit että ei tarvi kertoa koska asiakas käynyt toisessa kaupassa…muutenkin outo kertomus. Jos olet myyjä niin myyt ja kerrot, vaikka sitten pitkän kaavan kautta. Voi olla mahdolliatacertä asiakas ei omannut riittävää tietoa että voisi edes kysyä mitään speksiä. Nyt taisi kyseessä olla oikeasti vain huono myyjä. Terveisin myymäläpäällikkö

  • huonomyyjä sanoo:

   Oletin että tarvitsee kertoa ja kerroinkin kattavasti kaiken minkä tiesin. Tarjouduin selvittämään kaiken minkä asiakas halusi vielä tietää sen päälle, mutta aasiakas halusi lisää tietämättä mitä halusi. Tämän lisäksi asiakas kertoi kuinka hyvän esittelyn oli saanut muualla, mutta ei osannut kertoa mikä teki esittelystä hyvän. Pelkkä esittelyn pituus ei omasta mielestä tee esittelystä hyvää koska tyhjästäkin voi jauhaa pitkiä aikoja.

 5. Elämäntapanörtti sanoo:

  Siis pitää sanoa että tuo aasiakas kuuluu sarjaan joille löisin täyskiellon mihinkään laitteisiin, koska tuskin oppii tuon kännykän kameraa edes kunnolla hyödyntämään.

  Mitä olen itse miettinyt kännykkää niin olen etsinyt netistä valmistajan sivulta tiedot ja lukenut ja vertaillut sitä kautta, että millaiset ne ominaisuudet on ja jos on enemmän kiinostanut, katsonut myös onko aiheesta youtube videoita, mutta sehän taitaisi näille aasiakkaille olla liian haastavaa, eli kysynkin, että onko oppimiskykyä lainkaan? On meinaan nykyajan tärkein ominaisuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *