Järjestyksenvalvoja ekonomin puruluuna

Tapauksesta on jo useampi vuosi aikaa, mutta arvet muistuttavat tästä aasiakaskohtaamisesta edelleen. Pahoittelut pitkästä tekstistä, hätäisimmät voi skipata alkupuoliskon.

Työskentelin opiskeluaikoina järjestyksenvalvojana (JV) useissa pääkaupunkiseudun hieman tasokkaammissa ravintoloissa/hotelleissa ja asiakaskunta oli useinmiten sen mukaista. Eräänä iltana sitten työskennellessäni erään rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijainneessa ravintolassa (jossa voi ja usein myös nautitaankin pelkkiä juomia), saapui paikalle varakkaamman oloinen noin keski-ikäinen herra (paljastui myöhemmin ekonomiksi) Aasiakas (A1) ja tämän seurassa toinen mokoma (A2). Kello oli tässä vaiheessa jo sen verran paljon, että valomerkkiin oli enää aikaa noin vartti. Tilauksena oli pullo skumppaa. Eli heillä oli sitten aikaa noin 45 minuuttia juoda kahdestaan juomansa ja poistua ravintolasta. Todettakoon että oli hiljainen ilta ja ravintolassa ei ollut näiden kahden aasiakkaan lisäksi ketään muuta asiakasta ja henkilökuntaa minun lisäkseni vain yks tarjoilija, sillä keittiökin oli mennyt jo kiinni.

Tuli sitten valomerkin aika ja valoja väläytetiin normaaliin tapaan. Tämä luonnollisesti on useimmille ravintoloissa joskus käyneille tuttu merkki siitä, että puoli tuntia on aikaa ravintolasta poistumiseen. Tästä sitten aikaa kului vielä 15 minuuttia minkä jälkeen keskustelu eteni seraavasti:

JV: Hei! Ravintolamme suljetaan 15 minuutin kuluttua.
A1: Okei.

Jatkan tämän jälkeen muita hommia ja valmistelen ravintolaa sulkemista varten. Menen sitte uudestaan aasiakkaide luokse 10min myöhemmin:

JV: Hei! Ravintolame suljetaan 5 minuutin kuluttua, pyydän teitä siirtymään pikkuhiljaa hissejä kohti. (Kyseiseen ravintolaan ja sieltä pois pääsee siis vain hissejä käyttämällä)
A1: Joo.

Jatkan taas sulkuvalmisteluja ja viimeinen tarjoilijakin on tässä vaiheessa poistunut jo takahuoneeseen tilitystä tekemään. Kun kello sitten tulee sulkemisajan verran, palaan aasiakkaiden luokse:

JV: Hei! Ravintolamme on nyt suljettu. Pyydän teitä poistumaan hissiaulan suuntaan.
A1: Joo. Me juodaan vaan nää juomat ensin ja lähdemme sitten. (Huom, molemmilla lasit vielä puolillaan ja pullossakin melko reilusti tavaraa jäljellä).
JV: Se ei valitettavasti käy päinsä, teidän tulisi nyt poistua ravintolasta. (Koska ravintolalla on anniskeluluvat klo 4 saakka tilausravintolaosaston vuoksi ja sulkemisaika oli normi aukioloaikojen mukaisesti puolenyön hujakoilla, niin ei varsinaisesti ollut ”pakko” saada heitä ulos juuri tasan sulkemisaikaan ja koska paikan tason huomioiden pyritään tarjoamaan mahdollisimman hyvää palvelua kohtuuden puitteissa(pitähän henkilökunnankin kotiin päästä joskus), niin annoin heidän jäädä istumaan vielä hetkeksi, jotta voivat edes lasinsa juoda tyhjäksi ja josko tajuaisivat lähteä itse…)

Minuutit kuitenkin juoksivat ja kello oli 5min yli sulkemisajan, jolloin taas aasiakkaille menen juttelemaan:

JV: Nyt valitettavasti pitäisi ravintolasta poistua.
A1: Joo, me juodaan vaan nää juomat ja lähdetään sitten.
JV: Ravintolan sulkemisaika meni jo 5 minuuttia sitten, en valitettavasti voi sallia sitä.
A1: Onpa todella huonoa palvelua! Minä haluan antaa palautetta!
JV: Selvä, haen teille palautelomakkeet. (Lähinnä antaakseni aasiakkaille vielä jollain verukkella hieman lisäaikaa poistuakseen itse, sillä viimeisin asia, mitä ko. ravintolassa halutaan tehdä on ihmisten kantaminen ulos.)

Tuon palautelomakkeet aasiakkaille ja he täyttävät ne miten sattuu. Odotan kuitenkin että molemmat aasiakkaista ovat laskeneet lomakkeen ja kynän takaisin pöydälle ja kello alkaa tässä vaiheessa olemaan jo noin 15min yli sulkemisajan:

JV: Olkaa hyvä ja poistukaa nyt ravintolasta.
A1: Me juomme nämä juomat ensin! (Puoliksi huutaen)
JV: Olen pyytänyt teitä nyt jo useampaan kertaan poistumaa ravintolasta, nyt käske teitä poistumaa ravintolasta. Olkaa hyvä ja poistukaa.
A1: Emme poistu. Juomme juomat ja lähdemme sitten.
JV: Olkaa hyvä ja poistukaa!
A1: (ei reagoi mitenkään)
JV: Olkaa hyvä ja poistukaa ravintolasta tai joudun poistamaan teidät ravintolasta.
A1: (ei reagoi mitenkään)
JV: Poistukaa ravintolasta! (Korotan ääntäni hieman, jotta käskymuodosta ei jää epäselvyyttä)
A1: (ei reagoi mitenkään)

Tässä vaiheessa ajattelin, että eiköhän sitä ole tarpeeksi monta kertaa jo kehoitettu ja käsketty aasiakasta poistumaan ja varoitettu voimakeinojen käyttämisestä (ulos viemisestä), niin kävelin aasiakkaa tuolin taakse ja nappasin hänet kainaloista ylös penkistä (nostin sis vain ylös tuolista en muuta, sillä ajattelin että se olisi riittävä katalyytti sille, että lähtisivät itse kävelemään hissejä kohti):

A1: Jumalauta! Päästä Irti! Älä koske muhun!
JV: Poistukaa!
A1: ME JUODAAN NÄÄ JUOMAT!
JV: Poistukaa!

Tässä kohtaa A1 ottaa kiinni työasunani olleen puvun rinnuksista, jolloin otan aasista otteen ja lähden kuljettamaan häntä hissiä kohti, jolloin.

A2: Päästä irti siitä! (kävellen hieman minun ja taluttamani aasin perässä)
JV: Pyysin teitä useaan otteeseen poistumaan raintolasta, mutta koska ette vapaaehtoisesti postuneet, joudun valitetavasti postamaan teidät ravintolasta.

Matkan varrella hisseille taluttamani aasi alkaa rimpuilemaan ja huitomaan/lyömään vapaana olevalla kädellään sen verran kovasti päätäni kohti, että minulta lentää jopa rillit lattialle. Päätän siis viedä aasin maihin ja näin teenkin, mutta:

A2: Vittu päästä irti siitä! Vittu mä potkaisen sua päähän!

Koska olen tosiaankin yksin koko ravintolasalissa kahden nyt aggressiivisesti käyttäytyvän miehen kanssa, niin ei ole taktisesti kovin edullista olla matalana (pää jalan tavoitettavissa), joten nousen maahan viemäni aasin kanssa pystyyn ja lähden viemään häntä taas hissiä kohti. A2 seuraa taas parin metrin päässä perässä.

Saan A1 hissiin ja painan nappia, jotta hissi lähtee oven sulkeuduttua kohti katutasoa ja A2 menee itse hissiin kaverinsa perässä ja olen laittamassa vanhanmallisen hissin ovea kiinni… Mutta juuri kun ajattelen asian olevan selvä, niin A1 nappa työasuuni kuuluneesta tavallisesta kravatista (ei siis turvakravatti, mikä irtoaa vedettäessä) kiinni ja vetää minut kuin talutushihnasta pikkuruiseen hissiin hänen ja kaverinsa väliin. Tilaa ei siis ole erikoisemmille liikkeille ja asiaa muutenkin hankaloittaa talutushihna kaulassani. Ahtaassa tilassa painiessa A1 sitten alakynteen jäämäisillään päättää PURRA MINUA SORMEEN ihan voimiensa takaa, jolloin kaivan vyöltäni kaasusumuttimen (juovamallia, mikäli joku ihmettelee käyttöä ahtaassa tilassa) ja annan aasille jälkiruoaksi hieman paprikaa. Tämä rauhoittaa tilanteen toviksi ja saan molemmat aasit tilaan, missä on helppo odottaa poliisien saapumista (tilittämässä ollut tarjoilija oli kuullut metelin ja soittanut poliisit paikalle).

Poliisit sitten saapuivat ja aasit sitten kävivät kuitenkin väittämään, että minä olisin pahoinpidellyt heitä jne, joten näytin heille (poliiseille ja aaseille) tuoreeltaan valvontakameroiden tallenteet tapahtumasta (jokainen kuljettu sentti näkyi nauhoilla pöydältä hissiin saakka). Aasit kuitenkin silti halusivat tehdä asiasta rikosilmoituksen minua vastaan. Noh, arvata saattaa mitä siitä käsittelystä seurasi: Aasille rangaistusta ja minulle vapauttava päätös ja kasa euroja.

Mainitakoon kuitenkin vielä, että aasi oli poliisikuulusteluissa väittänyt jopa, että minä olisin purrut myös häntä (joo, toki, kuuluu ihan vakio voimankäyttökoulutuksen oppeihin tuo pureminen ja jännä kun ei mitään siihen sopivia jälkiä löytynyt, kun taas minulla edelleen vuosia myöhemminkin näkyy jäljet). Ja asian käsittelyssä kävi ilmi myös se, että aasilta oli murtunut sormi kyseisen illan aikana, joten muistanee käyttäytyä jatkossa paremmin.

Tarinan opetuksena on siis, että tee niin kuin JV sanoo, ei hän huvikseen pyydä sinua tekemään jotakin.

Jaa tämä tarina:

8 kommenttia

 1. Hemuli sanoo:

  Kerrankin hyvin kirjotettu ja jännä juttu täällä!

 2. myyjätär sanoo:

  Huh! Taas saa ihmetellä aasien älyvapautta! Tossa olis voinu käydä tosi paljon pahemminkin! Onneks aasit kuitenkin saivat rangaistuksensa.

 3. jepjou sanoo:

  Hyvä ettet heti ensimmäiseks korottanu ääntäs, olet siis ammattitaitoinen. Valitettavasti alallasi on myös urpoja.

 4. Karhu sanoo:

  Käsittämätöntä kun jotkut ihmiset eivät ymmärrä että säännöt koskevat heitäkin. Tsemppiä sinne turva-alalle!

 5. Huoh sanoo:

  Näitä tapauksia varten teillä pitäisi olla takahuoneessa varalla pari verenhimoista pitbullia, jotka sitten voisi vapauttaa aasien kimpuun, kun mikään järkipuhe ei tehoa. Siinä sit vois katsella mairea hymy naamalla kuinka dogit viipaloivat mitättömän muurahaisen kilon klimpeiksi, jotka vois sit myydä sisäfileenä läheiseen ruokakauppaan. Tosin urpojen liha on yleensä aika sitkeää…

 6. Nakke3 sanoo:

  jenkkilässä hissin ala-aulasta olisi löytynyt pari raatoa ja 35-40 hylsyä

 7. Juhnimus sanoo:

  Itsekin JV hommissa todennut että se vähän ennen valomerkiä ostetun juoman juominen on kyl ihan liian vaikeaa monelle kun ei se 30 min vaan riitä ja sit on pakko kiukutella, ihan kuin ei ennen ois ravintolassa käyty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *