Jos sinulla on huono päivä, ole kiltti ja älä pura sitä asiakaspalvelijaan.

Tämä ei ole niinkään kirjoitus erilaisista kokemuksista, vaan pikemminkin suunnattu kirjoitus asiakkaille, joilla on tapana valittaa ja loukata asiakaspalvelijoita.

Haluan ensiksi tehdä selväksi, että kyllä, jokainen valitsee ammattinsa ja sen seuraukset on kestettävä. Usein kuitenkin myyjä (esimerkiksi) joutuu kuulemaan niin paljon halveksuntaa ihan syyttä suotta, että siihen pitäisi tulla loppu.

Miettikääpä tilanne, kun itse istutte päivästä toiseen kassan takana, kohdaten satoja ja satoja ihmisiä päivässä. Siihen määrään ihmisiä mahtuu aivan hirveä määrä näitä valittajia ja tahallaan loukkaavia henkilöitä. Usein juuri kassatyöntekijä saa kuulla kaikki haukut ja valitukset kaupan toiminnasta ja kaikesta meidän käsien ulottumattomissa olevista asioista. Juuri se henkilö, joka sillä hetkellä vähiten pystyy vaikuttamaan asioihin. Jos kuitenkin jotain on sanottava, niin sanokaa se asiallisesti, älkää kohdistako kiukkuanne siihen yhteen myyjään. Myyjä kyllä tekee ihan varmasti parhaansa asianne eteen tai neuvoo teitä sen kanssa eteenpäin. Se on ihan hirveä tilanne, vaikka miten kokenut konkari olisikin siinä ammatissa, kun ihminen alkaa räkä lentäen huutamaan suoraa päin naamaa ja koko jono katsoo myyjän reaktiota ja arvostelee.

Jos sinulla on huono päivä, ole kiltti ja älä pura sitä asiakaspalvelijaan. Hän joutuu sen jälkeen jatkamaan vielä työpäiväänsä, luultavasti pahalla mielellä sinun takiasi. Oikeasti, me olemme vain ihmisiä, ei meitä ole luotu kestämään kaikkea. Me emme halua olla kansan sylkykuppeja.

Ne pienet asiat, jotka teille ei ole niin merkittäviä, on meille äärettömän tärkeitä. ”Hei”, ”Kiitos”, ”Näkemiin”, ovat meidän työpäivän pieniä piristysruiskeita. Se, että tervehdin teitä ja vastaat tervehdykseen ”muovipussi”, ei ole sama asia. Se on suoraan sanoen loukkaavaa.

Ei, me emme loukkaannu joka asiasta ja kestämme kyllä kritiikit ja valitukset aiheesta. Mutta se joka asiakaspalveluammatissa on tai on joskus ollut, tietää, miten paljon turhaa valitusta ja haukkumista joudumme päivittäin kuulemaan. Miettikää itse tilanne työssänne tai muuten, että joudutte pilkan kohteeksi ihmisten edessä ja ette pääse siitä tilanteesta pois. Siltä tuntuu olla kassalla ihmisten arvosteltavana. Jos teen virheen, se ei tarkoita että olen kokematon ammatissani. Jokainen tekee työssään virheitä, meidän työssä ne virheet vain muistetaan parhaiten…

On myös olemassa valitettavan paljon asiakaspalvelijoita, jotka ovat väärässä ammatissa. Mutta on myös meitä, jotka kyllä pitävät työstään ja yrittävät aina parhaansa ja saavat silti kuraa niskaansa joka ikinen päivä, vaan siksi että sinulla on huono päivä.

Jaa tämä tarina:

7 kommenttia

 1. myyjä123 sanoo:

  Aamen. Itsekin yhdyn tähän täysin. Olen töissä kaupassa jossa käy paljon kansainvälistä porukkaa. Välillä kohtaa näitä suomi aaseja joille ensin sanoo ”hei, kuinka voin auttaa?” ja kun vastausta ei kuulu niin toistan saman englanniksi. Sitten vasta alkaa tulla vastausta tyylillä ”kyllä mä puhun ihan suomea!!”… Ja ymmärrän että se ärsyttää asiakasta kun mikään ei toimi (kaupassamme usein on jokin asia vialla) ja niin se ärsyttää myyjääkin kun työvälineet ei ole kunnossa. Mutta arvon asiakkaat, saamme vähintäänkin joka toiselta kuulla siitä päivän aikana, niistä vielä puolet vihaisella asenteella huutaen. Olisi siis kiva jos arvon asiakas ajattelisi pikkuisen nokkaansa pidemmälle… ja jos myyjä nätisti pyytää ottamaan yhteyttä firman erilliseen asiakaspalveluun koska ei itse voi asialle mitään, ole hyvä ja lopeta naama punaisena huutaminen. Koska asia ei miksikään siitä muutu kun se myyjä ei yksinkertaisesti voi asialle mitään… Mutta ikävä kyllä se on sitten aina se myyjä joka saa kuunnella sen saarnan loppuun. Välillä kun kehottaa ottamaan asiakaspalveluun yhteyttä kun on ensin kuunnellut saarnan saamatta suunvuoroa niin yleisin vastaus asiakkaalta on ”en mä nyt mihinkään tollaseen jaksa aikaa käyttää”… ok, lopeta siis valittaminen.

  • noh sanoo:

   Jos joka toiselta saa kuulla asiasta x, pitäiskö asialle x tehdä jotain? Homma ei parane jos valitus loppuu. Omat hommat eka kuntoon jos jostain rahaa meinaa periä.

   • mortti sanoo:

    Kuten tuossa aiemmin jo oli sanottu, ei se myyjä/kassa pysty asiaan vaikuttamaan. Vuoropäällikkö tai sitten tosiaan toi asiakaspalvelu on se oikea paikka reklamaatioille.

 2. Asiakas itsekin sanoo:

  Näinhän se on! Ihan suoraan sanottuna iljettää ihmiset, jotka käyttäytyvät miten sattuu ja vaativat silti itselleen ensiluokkaista kohtelua kaikilta muilta (jopa kanssa-asiakkailta).
  En ole koskaan esimerkiksi tällä sivustolla sitä ymmärtänyt, miten jotkut ottavat kierroksia ja haukkuvat asiakaspalvelijoita, jotka huomauttavat siitä kuinka mukavaa tervehtiminen ja kiittäminen olisi. Mitä ihmeen luolaihmisiä nämä ulisijat ovat, eikö nämä pienet sanat ole osa ihan tavallisia käytöstapoja? Näiden sanojen sanominen ei myöskään maksa mitään, eikä siinä kyllä aikaakaan mene kamalasti. Jaksan aina vain ihmetellä sitä, miten se on joillekin niin vaikeaa ja miten jotkut vielä puolustelevat tällaista urpoa käytöstä joillakin typerillä perusteluilla, kuten esimerkiksi ”suomalaiset on epäsosiaalisia, ei tarvi moikata, jos ei haluu!”. Joo no ei tarvi ei mutta minä ainakin ajattelen että ihminen joka on toistuvasti epäkohtelias ja ylimielinen on jollakin tapaa aivan hemmetin tyhmä, epämiellyttävä ja oikeastaan jopa melkoisen kurja olento.

 3. Mascewi sanoo:

  Laitan vielä muistutuksena, että ymmärtävällä suhtautumisella voi saada kaikenlaista kivaa aikaan. Kerran tilattiin ylityöpäivänä pizzat duuniin ja kuski oli antanut meidän eväät vahingossa edelliselle asiakkaalle. Siinä sitten hirveässä riuduttavassa nälässä aattelin että kun kuitenkin hoitaa asian kohteliaasti niin on jotain mahdollisuuksia saada eväät lähes järkevässä ajassa. Saatiin kivasti lisäevästä, kun en alkanut riehua 🙂
  On noita muitakin, mutta tuo on jäänyt mieleen parhaiten.

 4. Badgeville sanoo:

  Ohoh. Varmaan tämän takia menin opiskelemaan datanomiksi enkä merkonomiksi sillä itse varmaan räjähtäisin jokaiselle asiakkaalle

 5. Kiire sanoo:

  Tämän takia luovuin aspasta. Suurkeittiöllä ihmiset on nyt pääsääntöisesti kiitollisia että saavat edes jotain kupuihin. Ei toki kiitosta enkä sitä odotakaan. Se on vain työtä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *