Joukkoliikenne ja ydinfysiikka

..niillä ei ole mitään tekemistä keskenään, eikä’ niitä voi verrata toisiinsa.
Mutta kuitenkin ei niin pienelle osalle matkustajia tämä päivittäinen joukkoliikenteen käyttäminen edustaa ydinfysiikkaa.

Matkustajan velvollisuus – siis niitä velvollisuuksia on ihan oikeasti – on huolehtia, että hänellä raitiovaunuun tai bussiin noustessa on voimassa oleva matkakortti tai matkan maksamiseen rahaa. Helppoa, eikös vain? Ja paskat!

Useamman kymmenen kertaa yhdeksän vuoden aikana kuljettajan hommissa olen törmännyt matkustajiin, joille on ylivoimainen asia käsittää, että jos matkakortista on mennyt aika ja arvo umpeen, niin sitten kaivetaan kuvetta ja maksetaan käteisellä.
Ja tässäkin on kaksikymppiä ylin raha. Tietoa löytyy ihan oikeasti aikataulukirjoista. Viisikymppisiä ja suurempia seteleitä kuljettajan ei tarvitse ottaa vastaan.
Perusteita on niitäkin ihan oikeasti täysijärkisille.
Niin, jos matkakortin painoarvo on nollassa, maksat matkasi rahalla, ja jos rahaa ei ole, kävelet – ihan oikeasti. Tai voit painua kadunkulmaan kerjäämään sen tarvitun 2,70 euroa.
Kaupoissakaan et vie tavaroita ilmaiseksi ulos sillä perusteella, että ”ei ole rahaa,mutta kun….”

Tyhmiä kysymyksiä, niitä riittää. Tässä pari sellaista.

Bussi tulee pysäkille kilvitys selvästi näkyen: Kamppi – Kampen.
Aasiakas: – Minne tää bussi menee?
Kuski soveltaa lapsi-psykologiaa ja vastaa: -Malminkartanoon.
Aasiakas: – Mut tos lukee Kamppi?
Jep jep, Sinnehän se bussi sitten menee, jos kerta Kamppi lukee

– Bussikuskilla tj 14 –

Jaa tämä tarina:

4 kommenttia

 1. Lin sanoo:

  Tuo vittuilu bussin pääteasemasta on aika asiatonta. Useammin kuin kerran olen nähnyt bussin, johon on jäänyt päälle linjan toisen pään pääteasema, eli numero on oikein ja reitin tuntevana voin olettaa sen menevän toiseen päähän, mutta harvemmin matkustavalle voi tuottaa ongelmia. Yleensä olen kysynyt että ”kai tämä Kamppiin menee kun edessä lukee Ruoholahti?” (En tunne Hesalaisia busseja.) Ja ei kaikki luota automatiikkaan tai itseensä sen kanssa. Silloin on kiva että on ihminen varmistamassa.

  • foo sanoo:

   Kamppi ja Ruoholahti ovat niin lähellä toisiaan että pelkästään niiden välillä on vähän turha liikennöidä busseja. Mutta muuten kyllä olen ihan samaa mieltä, olen minäkin nähnyt busseja joihin on jäänyt vahingossa väärän pääteaseman kyltti päälle. Olen asiasta kuskille huomauttanut ja kuski on kiitellyt huomiosta ja vaihtanut kyltin oikeaksi.

  • Nappi sanoo:

   Meilläpäin välillä käy niin että kuski unohtaa laittaa päättäriltä lähtiessä numerot/päätepysäkin näkyviin. Onneksi suurin osa dösistä näkyy karttapalvelussa niin tietää että se ”ei linjalla”-tapaus onkin just se bussi johon haluan. Tämäkin bussi kulkee parhaimmillaan 20 minuutin välein, niin ihan hyvä varmuuden vuoksi huitoa, kysyä ja huomauttaa kuskille. Eivät ole pahastuneet (toisaalta asum Tampereella).

 2. Aaltonen sanoo:

  En kerro, missä kaupungissa tämä tapahtui, mutta sattuipa kerran omalle kohdalle hupaisa tapaus. Voin vakuuttaa, että tarina on totta.

  Odottelin pysäkillä bussia, joka ajaisi paikkakunnalle X. Samalta pysäkiltä lähtivät myös paikkakunnan Y autot. Kohta pysäkille saapuikin bussi, jonka linjakilvessä luki paikkakunta Y:n nimi. No, kaikki tuolle paikkakunnalle matkalla olleet ihmiset nousivat kyytiin, maksoivat matkansa ja hakivat itselleen istumapaikat. Porukkaa oli aika paljon. Kohta paikalle saapui vielä yksi matkustaja, joka meni kysymään kuljettajalta, ajaako tämä nimenomainen bussi paikkakunnalle X (siis sinne, minne itsekin olin menossa). Kuljettaja meni aivan noloksi ja kääntyi selittämään autossa istuville matkustajille, että ei hän olekaan lähdössä paikkakunnalle Y, vaan nimenomaan tuohon toiseen suuntaan! Hän oli luonnollisesti todella pahoillaan tilanteesta ja pyyteli kovasti anteeksi. No, ei siinä mitään – matkustajat poistuivat ihan tyynesti autosta odottamaan sitä omaa kyytiään, kun taas me paikkakunnan X bussia odotelleet nousimme tähän autoon. Kuljettajaparkaa kävi vähän sääliksi, mutta luulen kyllä hänen jälkikäteen osanneen jo nauraa tapahtuneelle.

  Että näinkin voi käydä, ettei siihen bussin linjakilpitekstiin olekaan luottamista. Onneksi tuo yksi matkustaja esitti kuljettajalle tuon ”tyhmän” kysymyksensä! Pääsivät ihmiset poistumaan kyydistä, ennen kuin auto ennätti lähteä liikkeelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *