Kielitaito

Olin 16-vuotiaana eräässä huvipuistossa pikaravintolassa kassalla työskentelemässä. Kielitaito vaatimuksena oli osata suomea, englantia ja ruotsia. Ruotsini on aina ollut huono, mutta silloin osasin sitä kohtuullisesti. Olin töissä työtoverini kanssa ja naisasiakas saapuu kassalle. Tervehdin häntä suomeksi ja hän alkaa puhumaan ruotsia. Ymmärsin kyllä, mutta olin todella epävarma kielitaidoistani. Työtoverini sen sijaan oli loistava kielissä, joten pyysin häneltä apua.
”Hei *nimi* voitko tulla tulkkaamaan?”
Siihen naisasiakas:
”Kyllä mä suomeakin puhun!”
Ai helvetti, ja nyt sen kerrot!

– Henuiitti –

Jaa tämä tarina:

6 kommenttia

 1. Blueberry sanoo:

  Toi on niin hämmentävää 😀 varsinkin jos on kaks asiakasta, joista toinen puhuu suomea ja toinen vierasta kieltä…

 2. Raija sanoo:

  Tätähän käy päinvastoinkin. Kerran Ruotsin reissulla mietin kuumeisesti erään tarvikkeen nimeä ruotsiksi ja yhdessä kaverin kanssa sitä pohdittiin. Myyjä seisoi siinä ihan lähellä kuullen keskustelumme ja kun vihdoin päästiin yksimielisyyteen ostoksen nimestä ja se sanottiin hänelle, niin hän vastasi selvällä suomen kielellä, mistä se löytyy. Se meni mielestäni jo piruilun puolelle 🙂 Jälkeenpäin nauratti.

  • Anssi sanoo:

   Olin ystäväni kanssa Tukholmassa sijaitsevassa pelikaupassa, ja juttelimme siinä sitten suomea keskenämme. Valitsimme ostoksemme, maksoimme ja poistuimme. N. viisi minuuttia kaupasta poistumisen jälkeen kaverini tokaisee: ”Se kauppias puhui suomea. PERKELE.”

   Jälkeenpäin nauratti. Miten voikaan olla mahdollista ettei rekisteröi edes mitä kieltä joku puhuu.

 3. Lin sanoo:

  Miten asiakkaan muka tuli tietää ettet pärjäisi ruotsiksi, jos paikassa oli tarkoitus palvella kaikilla kielillä? Kielitaitoa kun on aika mahdoton nähdä pärstästä. Tottakai asiakas voi valita tuollaisessa tilanteessa millä kielellä mieluiten asioisi. Varmasti tuossa sitten huomatessaan ettet kuitenkaan ruotsia osannut halusi olla helppo ja vaihtoi suomeen. Ei yhtään aasimaista mielestäni.

  • totoro sanoo:

   Olishan se asiakas voinut suomea puhua alusta asti kun kerta suomessa ollaan, ei nykypäivänä osata ruotsia muualla kuin rannikkoseudulla. Eikä tarvitsekaan, ei sitä pahemmin muualla suomessa edes puhuta 😛

 4. Nakke sanoo:

  Tervehdit kuitenkin sanomalla ”Hei!”, eli samma på svenska?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *