Kokemuksia asiakaspalvelusta

Tässä tulee nyt muutama tarina samaan syssyyn.

Olin kauan sitten elämäni ensimmäisessä oikeassa kesätyöpaikassa. Olin 19-vuotias, ja työpaikka oli autogrilli pienehköllä paikkakunnalla. En ollut koskaan ennen ollut asiakaspalvelutöissä, mutta suurimmaksi osaksi pidin työstäni ja tein mielelläni yövuorot, joita sitten sattuikin minulle enemmän kuin muille.

Eräs kerta on kyllä syöpynyt mieleen ikuisiksi ajoiksi.

Olin taas kerran yövuorossa. Ohjenuorana oli, että normaalisti viikolla pestiin parilat ja levyt kaksi tuntia ennen sulkemisaikaa, mikäli ehdittiin. Olin aloittanut parilan pesun ohjeiden mukaan, kun sisään horjui melko tukevassa humalassa oleva keski-ikäinen mieshenkilö. Hän sammalsi, mutta kertoi kuitenkin tilauksensa selkeästi. Koska hänen haluamansa ruoka-annos vaati parilan käyttöä, joka oli siis juuri sillä hetkellä pesussa, kohteliaasti kerroin, että ruuan valmistuksessa menee nyt muutama minuutti kauemmin, kun olen pesemässä välineitä. Siitäkös sitten alkoi kauhea huuto.

Kuulemma oli aivan käsittämätöntä että ei voi heti myydä kun tilataan, välineitä ei missään nimessä saisi pestä paikan ollessa auki, olen kamala ihminen, ja hän soittaa välittömästi paikan omistajalle ja kertoo miten kauheasti häntä täällä kohdellaan. Koska kyseessä oli ensimmäinen hankala asiakas minulle ikinä, ja satun olemaan herkempää sorttia, en osannut tehdä muuta kuin alkaa itkeä. Tein ruuan, jotta asiakas poistuisi mahdollisimman pian, kyyneleitä silmistäni pyyhkien.

Kun asiaa mietin jälkeenpäin, olisin voinut vain olla sanomatta mitään ja pestä parilan loppuun ja sen jälkeen aloittaa ruuan valmistuksen. Asiakas ei olisi huomannut mitään. Se ei ollut vaihtoehto että olisin käskenyt miehen pihalle, koska siitä hyvästä minulle olisi huutanut myös pomo.

Muutama vuosi sitten olin erään pienen retkeily- ja mökkeilyalueen vastaanotossa töissä. Sielläkin sattui ja tapahtui, mutta kuten aiemmin, pidin työstäni, enkä pitänyt sitäkään sen suuremmin rasittavana, että selvitin lähes jokaiselle asiakkaalle sisäänkirjautumisen yhteydessä asioita, jotka olisi voinut joko päätellä maalaisjärjellä tai lukea netistä. Se kuului työhön, eikä haitannut.

Mutta huvittavin tarina ehdottomasti oli se, kun vastasin puhelimeen, ja siellä soitti rouva jostain kauempaa, oli ilmeisesti ollut alueella aiemminkin.

Asiakas: ”Joo mä tilaisin semmosen lomatalohuoneiston, semmosen mis on sauna”
Minä: ”Siis lomamökin vai lomatalohuoneen?”
Asiakas ”Nii semmosen lomatalohuoneiston mis on sauna”
Minä: ”Eli saunallisen lomamökin”
Asiakas ”Ei kun lomahuoneiston mis on sauna”
Minä: ”Ok”
Asiakas ”Nii niitä mitkä on siin rinteessä, semmone neljän hengen huone”
Minä: ”Öööö”
Asiakas: ”Niin mä kyl kuvittelin että siellä vastaa joku joka on paikan päällä eikä toisel puolel Suomee”
Minä: ”Joo kyllä olen paikan päällä”
Asiakas: ”Nii siis semmone yksittäine huoneisto sieltä rinteestä, ei se eka vaan toka”

Puhelun jälkeen jäi vähän epätodellinen olo että mitä just tapahtui. Alueella siis oli kahdenlaisia huoneita ja kahdenlaisia mökkejä retkeilualueen lisäksi. Ainoastaan yhdessä majoitustyypissä oli sauna. Saunalliset mökit olivat niinsanotusti rinteessä rivissä, ja hän ilmeisesti sellaista halusi.

Muitakin juttuja on sattunut ja tapahtunut. Olen myös työskennellyt baarissa, jossa tulee vastaan jos jonkinmoista hiihtäjää. Jotenkin asiakkaat eivät aina tunnu ymmärtävän, että lakia kuuluu noudattaa.

Esimerkiksi viime kesänä sain kuulla olevani erittäin sydämetön ja julma ihminen, kun käskin asiakasta viemään täyden avatun kaljatölkkinsä ulos anniskelualueelta. Hän ei kuunnellut ja jätti sen pöydälle, joten kieltäydyin myymästä hänelle mitään. Lopulta hän vei tölkkinsä muualle, mutta aivan käsittämätöntä käytöstä.

Ja ei, en tee asiakaspalvelutyötä täysipäiväisesti, vaikka pidänkin siitä. Tällä hetkellä käyn kesäisin harrastamassa asiakaspalvelua, varsinaisessa työssäni en ole asiakkaiden kanssa tekemisissä oikeastaan ollenkaan.

Jaa tämä tarina:

8 kommenttia

 1. Miss Piggy sanoo:

  liian pitkä,en lue!!

  • Hyvin kirjoitettu sanoo:

   Miksi vaivautua kirjoittamaan sitten kommentti? Ei ollut liian pitkä todellakaan ja hyvin jaksotettu, ettei ollut ongelmia lukemisessa

  • \"Juntunen\" sanoo:

   Jaahas, sivuston oma nirppanokkainen valittaja on aktivoitunut jälleen.

 2. KauppiaKolmannessePolvessa sanoo:

  Siis tämäkö aspa olettaa että asiakas tietää aina automaattisesti kaikki tarjolla olevat vaihtoehdot niistä huoneistoista ja mökistä ja jos ei tiedä niin heti menee hämilleen eikä vaikka korjaa sitä asiakkaan väärinkäsitystä?
  Ja jos alkaa heti itkemään kun yks juoppo sanoo pikkusen ikävästi niin ehkä niin herkkänahkaisen kannattaa harkita toista alaa…

 3. Mies sanoo:

  Jos asiakas halus saunallisen loma-asunnon ja lomakylässä oli vaan yhenlaisia majotustyyppejä saunalla niin mikä siinä asiakkaan tilauksessa oli epäselvää?

  Itekkin olen aspa mutta kyllä omaa järkeeni sentään käytän vaikka asiakas ei oikeita termejä osaiskaan..

  • Justacustomer sanoo:

   ”Haluan saunallisen huoneiston”
   -vain mökeissä on sauna
   ”Ei mökkiä”

   ?????

 4. nude sanoo:

  Mitähän sairasta mielihyvää jotkut aasit saavat nuorten asiakaspalvelijoiden pelottelusta ja uhkailusta? Olen itsekin nuorempana ja juuri työelämässä aloittaneena säikähtänyt aasien käytöstä. Heti jos sanoo vastaan niin aasi uhkaa pomolle soitolla tai vastaavalla… Siinä nuori ja arka tyttö kyllä säikähtää, kun ei kuitenkaan potkuja halua… 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *