Kokemuksia asiakaspalvelusta

Tässä tulee nyt muutama tarina samaan syssyyn.

Olin kauan sitten elämäni ensimmäisessä oikeassa kesätyöpaikassa. Olin 19-vuotias, ja työpaikka oli autogrilli pienehköllä paikkakunnalla. En ollut koskaan ennen ollut asiakaspalvelutöissä, mutta suurimmaksi osaksi pidin työstäni ja tein mielelläni yövuorot, joita sitten sattuikin minulle enemmän kuin muille.

Eräs kerta on kyllä syöpynyt mieleen ikuisiksi ajoiksi.

Olin taas kerran yövuorossa. Ohjenuorana oli, että normaalisti viikolla pestiin parilat ja levyt kaksi tuntia ennen sulkemisaikaa, mikäli ehdittiin. Olin aloittanut parilan pesun ohjeiden mukaan, kun sisään horjui melko tukevassa humalassa oleva keski-ikäinen mieshenkilö. Hän sammalsi, mutta kertoi kuitenkin tilauksensa selkeästi. Koska hänen haluamansa ruoka-annos vaati parilan käyttöä, joka oli siis juuri sillä hetkellä pesussa, kohteliaasti kerroin, että ruuan valmistuksessa menee nyt muutama minuutti kauemmin, kun olen pesemässä välineitä. Siitäkös sitten alkoi kauhea huuto.

Kuulemma oli aivan käsittämätöntä että ei voi heti myydä kun tilataan, välineitä ei missään nimessä saisi pestä paikan ollessa auki, olen kamala ihminen, ja hän soittaa välittömästi paikan omistajalle ja kertoo miten kauheasti häntä täällä kohdellaan. Koska kyseessä oli ensimmäinen hankala asiakas minulle ikinä, ja satun olemaan herkempää sorttia, en osannut tehdä muuta kuin alkaa itkeä. Tein ruuan, jotta asiakas poistuisi mahdollisimman pian, kyyneleitä silmistäni pyyhkien.

Kun asiaa mietin jälkeenpäin, olisin voinut vain olla sanomatta mitään ja pestä parilan loppuun ja sen jälkeen aloittaa ruuan valmistuksen. Asiakas ei olisi huomannut mitään. Se ei ollut vaihtoehto että olisin käskenyt miehen pihalle, koska siitä hyvästä minulle olisi huutanut myös pomo.

Muutama vuosi sitten olin erään pienen retkeily- ja mökkeilyalueen vastaanotossa töissä. Sielläkin sattui ja tapahtui, mutta kuten aiemmin, pidin työstäni, enkä pitänyt sitäkään sen suuremmin rasittavana, että selvitin lähes jokaiselle asiakkaalle sisäänkirjautumisen yhteydessä asioita, jotka olisi voinut joko päätellä maalaisjärjellä tai lukea netistä. Se kuului työhön, eikä haitannut.

Mutta huvittavin tarina ehdottomasti oli se, kun vastasin puhelimeen, ja siellä soitti rouva jostain kauempaa, oli ilmeisesti ollut alueella aiemminkin.

Asiakas: “Joo mä tilaisin semmosen lomatalohuoneiston, semmosen mis on sauna”
Minä: “Siis lomamökin vai lomatalohuoneen?”
Asiakas “Nii semmosen lomatalohuoneiston mis on sauna”
Minä: “Eli saunallisen lomamökin”
Asiakas “Ei kun lomahuoneiston mis on sauna”
Minä: “Ok”
Asiakas “Nii niitä mitkä on siin rinteessä, semmone neljän hengen huone”
Minä: “Öööö”
Asiakas: “Niin mä kyl kuvittelin että siellä vastaa joku joka on paikan päällä eikä toisel puolel Suomee”
Minä: “Joo kyllä olen paikan päällä”
Asiakas: “Nii siis semmone yksittäine huoneisto sieltä rinteestä, ei se eka vaan toka”

Puhelun jälkeen jäi vähän epätodellinen olo että mitä just tapahtui. Alueella siis oli kahdenlaisia huoneita ja kahdenlaisia mökkejä retkeilualueen lisäksi. Ainoastaan yhdessä majoitustyypissä oli sauna. Saunalliset mökit olivat niinsanotusti rinteessä rivissä, ja hän ilmeisesti sellaista halusi.

Muitakin juttuja on sattunut ja tapahtunut. Olen myös työskennellyt baarissa, jossa tulee vastaan jos jonkinmoista hiihtäjää. Jotenkin asiakkaat eivät aina tunnu ymmärtävän, että lakia kuuluu noudattaa.

Esimerkiksi viime kesänä sain kuulla olevani erittäin sydämetön ja julma ihminen, kun käskin asiakasta viemään täyden avatun kaljatölkkinsä ulos anniskelualueelta. Hän ei kuunnellut ja jätti sen pöydälle, joten kieltäydyin myymästä hänelle mitään. Lopulta hän vei tölkkinsä muualle, mutta aivan käsittämätöntä käytöstä.

Ja ei, en tee asiakaspalvelutyötä täysipäiväisesti, vaikka pidänkin siitä. Tällä hetkellä käyn kesäisin harrastamassa asiakaspalvelua, varsinaisessa työssäni en ole asiakkaiden kanssa tekemisissä oikeastaan ollenkaan.

8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *