Shampanjaa vai mitä se nyt oli

Tapahtui joitain vuosia sitten eräässä yökerhossa. Eräs keski-ikäinen hienostoleidi tuli tilaamaan shampanjaa. Avasin shampanjapullon, sanoin hinnan (muutaman kympin ero normaaliin kuohuvaan) ja leidi pillastui ja intti, että hinnan tulisi olla se ja se.

Tajusin, että hän oli tarkoittanut tarjouskuohuviiniämme ja yritin selittää, että hän oli selkeästi tilannut _shampanjaa_, eikä tarjousskumppaa. Avattu pullo kun on jo ostopäätös.

Leidi polki jalkaa, eikä suostunut maksamaan shampanjaa, vaan päätti, että hänellä on oikeus saada kuohuviiniä (eli hänen kielellään ”sitä shampanjaa”) sillä ja sillä hinnalla, eikä ole hänen vikansa, että kallis shampanjapullo on nyt avattu turhaan (ko. paikassa ei ainakaan siihen aikaan myyty laseittain shampanjaa). Lopulta selvisi, että hän haluaa kutsua kaikkea kuohuvaa shampanjaksi, koska shampanja kuulostaa vaan paremmalta ja ylellisemmältä ja kyllähän nyt tarjoilijan tulisi tämä tajuta.

Avattu shampanja myytiin lopulta täydellä hinnalla hänen seurueelleen ja leidi ei tajunnut ikinä, että oli itse harhaanjohtanut tilanteessa. Seurue oli kyllä anteeksipyytelevä ja nolona ja yritti selittää leidille, että ei pidä sanoa shampanja, jos haluaa sitä muutaman kympin tarjouskuoharia.

Samalla logiikalla voisin mennä tilaamaan piruuttani kyypparilta ”tuoppi/bisse” ja olettaa, että tarjoilija tajuaa, että haluan lonkeron jäillä. Ei voi ymmärtää.

Jaa tämä tarina:

6 kommenttia

 1. Baarimaija sanoo:

  Juuri tästä syystä meillä ainakin useimmat baarimikot aina erikseen kysyvät: ”tätä X shampanjaako nimenomaan?” Meillä on siis yökerhossa valikoimissa vain yksi kuohari ja yksi shampanja. Yläkerran viiniravintolassa taas shampanja automaattisesti tarkoittaa kyllä ihan shampanjaa ja niille löytyy sitten ihan oma pitkä listakin.

 2. Nakke3 sanoo:

  Ja sitä hintaa ei tietenkään voinut kertoa ENNEN pullon avaamista? Toivottavasti sait esimieheltäsi varoituksen tai vähintään vakavan puhuttelun.

  • Mortti sanoo:

   Kyllä se on asiakkaan tiedettävä mitä haluaa tilata. Ja jos tilaa jotain muuta kun on tarkoittanut niin voi voi, oma moka. Varmista enne kuin tilaat että olet tilaamasa juuri sitä mitä takoititkin tilata. Tuosta käyttäytymisestä hinnan paljastuttua olisi voinut harkita jopa asiakkaan poistamista koko ravintolasta…

 3. Heidi sanoo:

  Ja toisinpäin. Olen kohdannut seurueen joka hyppi silmille, kun hinta oli kerrottu ennen pullon avaamista. Koko paikailla olo ajan naukuivat ”meitä pidettiin köyhinä.” ”eihän tälläisessä tuppukylässä edes osata.” ja muuta vastaavaa. Kyse oli kuitenkin pari sadan pullosta, joten varmistua oli mielestäni tässä ”tuppukylässä” ihan aiheellinen.

 4. Tuija Kosonen sanoo:

  Yli 30 vuotta sitten nuori työkaveri vei asiakkaalle shampanjapullon kun sitä pyysi. Hinta sitten oli järkytys. Vanhempi hovimestari sitten piti meille nuorille puhuttelun, kertoi että moni pitää myös Elyseetä shampanjana ja neuvoi ehdottomasti aina hienotunteisesti tarkistamaan tarkoittiko asiakas varmasti aitoa shamppanjaa. Tämäkin on ammattitaitoa, ei pelkästään omilla tiedoilla tärkeily.

 5. Eero sanoo:

  Sitä saa joo mitä tilaa mutta olisin kyllä varmistanut ennen avaamista että tätä nimenomaan halutaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *