Kuullun ymmärtämisen vaikeus

Olen jo lähes viisi vuotta työskennellyt paikallisessa pikaruokaravintolassa ja aasiakkaita tulee vastaan lähes joka vuorossa. Tuoreimman aasiakaskohtaamisen päätin nyt jakaa tänne.

Olin eilen iltavuorossa ja alkava flunssa hieman hankaloitti työntekoa (korvat lukossa, yskitti) mutta en antanut sen haitata työntekoa vaan palvelin asiakkaita omana iloisena itsenäni. Sitten kassalleni tuli isä ja poika. Tervehdin heitä iloisesti ja isä alkaa latelemaan tilausta (A=asiakas, M=minä):

A: Otettaisiin kaksi juustoateriaa kiitos!
M: mitäs juomia näihin laitettaisiin?
Mies kysyy pojaltaan juotavan ja vastaukseksi saan Spriten.
M: saisko sitten olla muuta?
A: sitten vielä yksi salaatti ja vissy.

Näppäilen tuotteet koneelle ja toistan tilauksen:
M: Eli teille tuli kaksi juustoateriaa Spriteillä ja sitten vielä salaatti vissyllä (ja sanoin laskun loppusumman).
Asiakas hymyilee, nyökkää ja maksaa ostoksensa. Annan kuitin ostoksista ja alan latomaan tuotteita tarjottimelle.
Kun olen saanut kolme juomaa, ruokailuvälineet ja kahdet ranskalaiset tarjottimelle, mies katsoo minua veemäinen virne naamallaan ja käydään seuraava keskustelu:

A: ja miksiköhän me saatiin kolme juomaa?
M: no eikös teille tullut kaksi ateriaa plus salaatti ja juoma, eli yhteensä kolme juomaa?
A: näytetäänkö me siltä että meitä olisi kolme?!?
M: noo ette, mutta ajattelin jos vaikka pöydässä olisi yksi syöjä lisää..

Pahoittelen virhettäni (vaikka toistin tilauksen ennen maksua ja mies nyökkäili iloisesti että kaikki ok) ja palautan aasiakkaalle toisen aterian hinnan. Ruokailu heiltä sujui mukisematta ja heidän lähtiessään kävelen kaksikkoa salissa vastaan, otan katsekontaktin ja hymyillen sanon ”kiitos hei”. Vastaukseksi saan vaan nyrpeän katseen pojalta ja sen saman veemäisen hymyn isältä, ei kiitosta.

Näitä tapauksia sattuu lähes joka päivä, ja suurimman osan ajasta yksi ihminen tulee kassalta tilaamaan viisi ateriaa. Kysyessäni tuleeko mukaan saan vastaukseksi että ”eei kun täällä syödään, kaikki muut on vaan pöydässä oottamassa”. Tästä johtuen pidän ”virhettäni” ihan inhimillisenä, edelleenkään me myyjät emme ole selvännäkijöitä että voisimme automaattisesti tietää kuinka monta syöjää tilaushetkellä on ravintolassa!

Jaa tämä tarina:

13 kommenttia

 1. Putkimies sanoo:

  No tää nyt oli ehkä vähän turhan arkipäiväinen ja simppeli juttu ollenkaan tänne laitettavaksi. Vähän siinä rajalla esiintyikö varsinaista aaseilua ollenkaan, ehkä tuota miehen asennetta lukuunottamatta.

  Mokahan tässä oli puhtaasti molempien; sinun se, että miehen kysyttyä pojalta mitä _hän_ haluaa juoda oletit automaattisesti että mies ottaa sitä samaa (vaikka tilasi vielä toisenkin juoman erikseen), ja miehen puolelta se että ei puuttunut siihen kun toistit väärän tilauksen, eli ei kuunnellut/tajunnut.

  • Joopa sanoo:

   Aterioihin kuuluu juoma. Miksi oli niin vaikeaa sanoa, että ei tarvitse omaan ateriaansa Spriteä, kun ottaa vissyn?

  • Meh sanoo:

   Aasiltahan vielä kysyttiin että meneekö tilaus näin kuten aspa oletti (eli kaks ateriaa, ateriaanhan kuuluu juoma, salaatti ja vissy), aasi nyökkää että just näin. Mikä tässä oli aspan vika??

   • piipuli sanoo:

    No ehkä se, että ei varmistanut että mikä juoma isälle / tuleeko isällekin sprite, koska mulle tuli myös tuosta tilauksesta mieleen että tilaavat kaksi juustoateriaa ja lisäksi vissyn ja salaatin (näinhän ei ilmeisesti ollut). Toki aasiakkaan vika myös kun ei tajunnut korjata tilausvahvistuksen kuullessaan, mutta silti. En siis näe aspan virhettä suurena, mutta tämän tilannekuvauksen perusteella olisin itse kyllä kysynyt vielä että mikä juoma isälle tulee.

    • No mutta sanoo:

     Siis tarinan kertojahan varmisti, että isälle tulee sprite. Vaikkei tullutkaan. Luetteli tilaajalle tilauksen sisällön, jonka tämä sitten varmisti paikkansapitäväksi. Olisi idiootti kuunnellut, kun hänelle puhutaan.

 2. Hästägaasi sanoo:

  Veemäinen virne… Mä en ymmärrä mitä mielihyvää nämä molopäät saa siitä, että myyjän päivästä tehdään pala helvettiä…

 3. teppo42 sanoo:

  Minä ymmärrän tuon (tilauksen) ehdottomasti niin että siinä haluttiin kaksi ateriaa, ja lisäksi vielä vissy ja salaatti. Toisen aterian juoma jäi tosiaan kysymättä, mutta eipä aasiakaskaan selvästikään kuunnellut siinä vaiheessa kun aspa luki sen tilauksen. Molemmat siis teki virheitä mutta aasiakas oli se mulkku.

 4. Nakke sanoo:

  Minä ymmärsin tilauksen niin, että poika otti ateriaansa spriten, isä vissyn ja sitten vielä yksi salaatti.

  • Mikä tässä nyt on vaikeaa sanoo:

   Jos tilaa kaksi ateriaa, niin siihen tulee kaksi juomaakin. Ei voinut äijä sanoa, ettei tarvitse juomaa ateriaansa kun ottaa vissyn?

  • jepjou sanoo:

   Ei ei eiii. KAKSI ateriaa, salaatti _ja_ vissy. Jos et tiennyt, niin purilaispaikoissa ateriaan sisältyy aina juoma. (Snägärit on eri asia)

 5. Pan sanoo:

  …mutta miksi aasiakkaalle piti palauttaa toisen aterian hinta? Oliko ylimääräinen juoma niin suuri loukkaus heitä kohtaan, vai eikö sen toisen aterian ollutkaan tarkoitus olla ateria, vaan hampurilainen ja ranskalaiset erikseen, vai eikö sitä olisi pitänyt olla ollenkaan, mutta miksi aasi sitten alun alkaen tilasi 2 juustoateriaa?!

 6. Pan sanoo:

  …mutta miksi aasiakkaalle piti palauttaa toisen aterian hinta? Oliko ylimääräinen juoma niin suuri loukkaus heitä kohtaan, vai eikö sen toisen aterian ollutkaan tarkoitus olla ateria, vaan hampurilainen ja ranskalaiset erikseen, vai eikö sitä olisi pitänyt olla ollenkaan, mutta miksi aasi sitten alun alkaen tilasi 2 juustoateriaa?!

 7. Mary sanoo:

  Mä ymmärsin kyllä niin, että myyjä on siis kuullut väärin sen tilauksen (koska mainitsee alussa että oli vähän flunssaa ja korvat lukossa), eli että asiakas oiskin sanonut ”yks juustoateria” kahden sijaan, ja sitten se salaatti ja vissy. Ja sen jälkeen sitten vaan alkanut asiakkaan veemäisyys myyjän toistaessa tilausta ja maksua ottaessa. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *