Kuumat bussimatkustajat

Työskentelin helteisenä kesänä linja-autonkuljettajana. Aika monta kertaa sain kuulla asiakkailta valitusta, miten autossa on KUUMA! Kertaakaan en huutanut kenellekään ajatuksiani ääneen vaikka mieli teki. Ajattelin, että ASIAKAS ISTUU +40 ASTEISESSA MATKUSTAMOSSA VARTIN, MINÄ ISTUN AURINGONPAISTEISEN TUULILASIN TAKANA KUUSIKYMMENASTEISESSA OHJAAMOSSA HIESTÄ LITIMÄRKÄNÄ YHDEKSÄN TUNTIA! Pahoittelin joka kerta ystävällisesti asiakkaille ilmastoinnin puuttumista ja selitin hikeä pyyhkien, että ikkunat ja kattoluukut pidetään sentään matkustamossa auki ja tuulettimet täysillä, jotta ilma vaihtuu. Että hyvää matkaa vaan kaikille!

Jaa tämä tarina:

9 kommenttia

 1. Miss Piggy sanoo:

  Jos kaikilla on tuskaista ja kuumaa, niin miksi mikään ei muutu? Eikö meillä ole työsuojelulait olemassa? Ja jos asiakkaat valittaa, niin eikö se ole myös vähän sinun asiasi? Ei kait se mikään peruste ole, että sinulla on kuumempi?

  • Mortanius sanoo:

   Eipä tuohon asiaan kuski pysty juurikaan vaikuttamaan. Jos autossa ei ole ilmastointia, eikä yritys sitä autoon asenna, ei kuskikaan voi yhtäkkiä ilmastoinniksi muuttua…
   Ja voisivathan ne valittavat asiakkaan huomioida senkin seikan, että kuskin on PAKKO kärsiä kuumuudesta kok työpäivänsä. Asiakkaan ei ole pakko matkustaa bussilla. Jos busssissa on liian kuuma niin kävele tai mene taksilla. Jos ei ole varaa taksiin tai ei jaksa kävellä on turha valittaakkaa.. Ainakaan sille kuskille. pistäköööt valituksen siihen portaaseen joka voi asialle jotain tehdäkkin, eli liikennöitsijälle.

   • Silti sanoo:

    Ei ole kysekään siitä, että kuljettajaa syytettäisiin, vaan siitä että kuljettaja on asiakkaan yhteys yritykseen ja kuljettajan odotetaan vievän viesti eteenpäin, että asiakkaat valittavat ilmastoinnin puuttumista.

 2. Mascewi sanoo:

  Eteläisissä maissa on paikoin junissa ym kunnon paksu sellaista kalvoa ikkunoiden päällä, mikä estää pahimman paahteen pääsyä sisälle. Voisi kokeilla täkäläisissä busseissa sitä. Joissakinhan on ilmastoinnit, mutta kuumana päivänä ilmastoituun tilaan meneminen pariksi minuutiksi on elimistölle raskasta.
  Ja kuuma aika vuodesta on täällä vieläkin lyhyt. Kannattaisi muidenkin alkaa noudattamaan yksinkertaisia ohjeita, joilla elämästä saa silloin mukavamman:
  – nestettä riittävästi kurkusta alas.
  – elektrolyyttejä tarvitaan! Eli mieluiten merisuolaa tai mineraalisuolaa normaalia enemmän ruokaan, koska hikoilu poistaa suolaa valtavasti.
  – kahvinkäyttö vähemmälle, se kuivattaa ja tekee muutenkin sykettä kasvattavan vaikutuksen takia olon helteillä tukalaksi!
  – alkoholinkäyttö maltillisemmaksi! joidenkin mielestä on kiva juoda alkoholia auringonpaisteessa, mutta kehossa siitä tulee aina myrkytysreaktio eikä elimistö silloin ole parhaassa tikissä lämpötasapainosta huolehtimiseen.

 3. Bussikuski sanoo:

  Eipä ole yhtään enempää kuskin asia kuin kassan asia, kun kaupan hinnoista valitetaan. Yhtä paljon molemilla vaikutusvaltaa muutoksiin.
  Eihän se ole peruste, että kuskilla on kuumempi, mutta laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

  • Miss Piggy sanoo:

   Kuka vastaa julkisessa liikennevälineessä sen turvallisuudesta yms. Sorry, minusta se on kuski. Käsittääkseni auton/ ratikan hallintalaitteet on siellä kuskin pömpelissä. Ja olen kyllä niin tyhmä, että jos bussi/ ratikka on tulikuuma eikä ilma liiku, niin mieleeni hiipii ajatus, että jos kuski ei ole huomannut laittaa ilmastointia päälle.
   Tässähän taannoin eräs bussikuski vastasi kritiikkiin, että hänen tehtävänsä on ajaa bussi pisteestä A pisteeseen B, eikä palvella asiakkaita. Että näin.
   Ja Mortanius; toi heitto, että mene taksilla tai kävele, classic!!

   • This Little Piggy sanoo:

    Ootko nyt tosissas? ”Ei ole huomannut laittaa ilmastointi päälle”, niin kun kuskihan on itse jääkaappi eikä ihminen, joka myös mielellään pitäisi helteellä viileämmästä ilmasta. Ja ihan oikeesti, ei se kuski sitä autoa voi viedä ilmastointikorjaukseen, jos esimies ei sitä päätä. Liikenneturvallisuus on aivan eri asia kun ilmastoinnin puuttuminen.

   • JJ68 sanoo:

    ” Käsittääkseni auton/ ratikan hallintalaitteet on siellä kuskin pömpelissä. Ja olen kyllä niin tyhmä, että jos bussi/ ratikka on tulikuuma eikä ilma liiku, niin mieleeni hiipii ajatus, että jos kuski ei ole huomannut laittaa ilmastointia päälle.”Nykyajan matalalattiabusseissa kuski ei pysty vaikuttamaan matkustamon lämpötilaan tai ilmastoinnin päällä olemiseen.Ne on esisäädetty tehtaalla/maahantuojalla polttoainetaloudellisista syistä,joten Tzori sullekin,miss piggy.

 4. Solvaline sanoo:

  Samaa mietin juuri 😀
  Osa ihmisistä valittaa myös lämpimikseen(!), vaikka tietävät itsekin, ettei tilanne sanomalla korjaannu. Jos ei ole ilmastointia, niin totta kai bussissa on kuuma, mutta ehkä ihmiset kaipaavat vain myötätuntoasi. Sitäpaitsi joissain sairauksissa kuumuus pahentaa oloa todella voimakkaasti, tiedän sen omasta kokemuksesta. Silloin olo voi olla pahempi kuin sinulla (joka sentään pystyt istumaan bussissa niin kauan. Sairas ei välttämättä edes kykene.) vaikka olisivat siellä vain hetken.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *