Lähimaksun vaikeus

Lähimaksu on hieno ominaisuus, joka nopeuttaa kassalla asiointia huomattavasti. Laitat vain korttisi lähelle lukijaa, pari sekuntia ja maksu on valmis. Helppoa ja nopeaa, eikö totta? Väärin.

Ongelmat alkoivat jo ennen kuin maksupäätteemme päivittyi tukemaan lähimaksua. ”Onko tässä lähimaksua?”, jonka jälkeen läpsytellään ja pyyhitään lukijaa kortilla, vaikka vastaukseksi saatiinkin jo ”Ei valitettavasti”.

Kun lukija viimein alkoi tukemaan lähimaksua, ”Onko tässä lähimaksua?” ja läpsyttely sai vastaukseksi ”On, mutta teidän korttinne ei tue lähimaksua.”

Ne asiakkaat, jotka ovat tajunneet lähimaksun hienoudet ovat mielessään tehneet asiasta aivan liian hankalan. Sen sijaan, että se kortti laitettaisiin lähelle kortinlukijaa, sitä pyöritellään kymmeniä sekunteja käsissä ”oikein päin”, koska juuri näin; lukijassa on pieni kamera, jonka pitää nähdä maksukortin lähimaksulogo/siru/kortin numero tms. Kortti pitää myös asettaa lukijan suuntaisesti lukijan päälle.

Ja jos niin huono tuuri käy, että lukija pyytää syöttämään kortin ja näppäilemään pin-koodin, esimerkiksi ostosten ylittäessä 25€ rajan, tai sitten vain pistokoemaisesti muuten vain, niin hämmennys on maailmankaikkeutta suurempi:

”Häh? Eikö tässä ollutkaan lähimaksua?”
”Eikö se ottanutkaan? *hierotaan/läpsytellään korttia lukijaa vasten*”
”Kymmenellä sentillä meni yli. Oletko nuin tarkka?” (niinkuin minä voisin siihen jotenkin vaikuttaa.)

Lähimaksu. Hyvä idea, mutta ei siltikään aasiakasvarma.

Ei tämä tietenkään ole se ongelmista suurin, mutta kun tätä joutuu katselemaan ja selittelemään joka päivä monia kymmeniä kertoja, alkaa se muutaman kuukauden jälkeen jo hieman korpeamaan.

Jaa tämä tarina:

22 kommenttia

 1. \"Wifi-maksu\" sanoo:

  Ja sitten on ne jotka painaa sitä korttia sitä maksupäätettä vasten niin kovaa että kortti meinaa katketa. Ja ne jotka sipasee jonku sekuntin sadasosan verran. Onpas kerran sattunu sellanenkin mamma joka väitti että iso yritys jossa työskentelen vie hänen tililtä rahat jos hän käyttää lähimaksua.

 2. Lähimaksaja sanoo:

  Osa laitteista ei sano tuosta pin-varmennuksesta mitään. Ykskaks siinä vaan lukee ”syötä kortti” tai mitä siinä nyt normaalisti sirulla maksaessa lukeekaan. Vika ei tietenkään ole kaupassa tai kassapalvelijassa, vaan itse maksupäätteen käytettävyydessä.

  Toivottavasti se korjaantuu pian!

  • skinkki sanoo:

   Pin-koodi kysytään satunnaisesti jokaiselta silloin tällöin. Se on turvallisuuskysymys, jos korttisi esimerkiksi varastetaan, sitä ei voi käyttää lähimaksuihin loputtomasti. Ei ole siis ole mikään vika, vaan ominaisuus, joka on mielestäni ihan hyvä.

   Yleistä harmitusta omista lähimaksukokemuksista kassan takaa: monesti asiakkaat eivät edes lue, mitä maksupääte sanoo. Hankaavat korttia jo laitteeseen vaikka tuotteiden piippaus on vielä kesken ja ihmettelevät kun ei toimi. Tai vilautetaan niin, ettei laite ehdi lukea. Tai pidetään 10 cm päässä, josta laite ei lue. Jos seuraisi, mitä laite kertoo, ratkeaisi moni ongelma 😀
   Se kertoo, koska kortin voi syöttää, milloin sen voi ottaa pois ja milloin maksu on hyväksytty. Jos se pyytää korttia uudelleen, se pitää syöttää lukijaan sisälle. Yksi luku on myös asiakkaat, jotka vilauttavat kortin ja lähtevät kävelemään vielä laitteen varmentaessa maksua. Ovat siis jo melkein ovella menossa kun maksu on hyväksytty. Siinä voi käydä niinkin, ettei maksu menekään läpi ja sitten onkin jo asiakas pihalla.

   Ja sitten ne, jotka laittavat kortin koneeseen ja alkavat syöttää pin-koodia, ja sitten lamppu syttyy, AI NIIN, OISHAN TÄSSÄ OLLU SE LÄHIMAKSUKIN! ja nykäistään kortti pois koneesta ja sitten pitääkin ottaa kaikki uudestaan… oisit vaan syöttäny sen koodin niin ois päästy nopeammin eteenpäin 😀

   Mutta esimerkiksi baareissa lähimaksu on helpottanut asiointia kyllä huomattavasti, kiireessä ei tartte kuskailla asiakkaalle päätettä ja odottaa kun arvotaan seuraava pin-koodin numero.
   Hyvä ominaisuus, suurin osa käyttää sitä sujuvasti, mutta vielä on petrattavaa 🙂

 3. Jampe sanoo:

  Verkkokauppa.com:n myymälässä on lähimaksumerkki kassan korttilaitteessa, mutta silti lähimaksu ei toimi. Olisivat teipanneet merkin piiloon.

  • Baariorja sanoo:

   Laite voi olla lähimaksuun sopiva mutta yritys ei silti syystä xyz halua sitä käyttää tai ei käytä.

   • Jampe sanoo:

    Siispä: Olisivat teipanneet lähimaksumerkin maksupäätteestään piiloon.

 4. teppo42 sanoo:

  Jos siinä maksupäätteen näytössä (ei itse maksupäätteessä!) on se lähimaksun kuva (yleensä vasemmassa alareunassa) niin silloin päätteessä on käytössä se lähimaksu.
  Sinänsä en tuota kääntelyongelmaa ihmettele, sama vaikeushan on monilla kun palauttavat tyhjiä pulloja. Menee totaalisen hukkaan se ohje siitä että ”palautus nopeutuu kun laitat viivakoodin ylöspäin” kun siinä viivakoodin hakemisessa menee keskivertoeläkeläisellä vajaa minuutti.

  • Visakoivu sanoo:

   Hämmentävintä tässä on se, ettei lähimaksua tosiaankaan kaikista logon omaavista maksupäätteistä löydy. Varmaankin asiakkaan näkökulmasta on aika hämmentävää, kun marketissa lähimaksu onnistuu ja sitten postissa tismalleen samannäköinen maksulaite, joka ei logosta huolimatta tue lähimaksua. Olen kuullut, että lähimaksulla varustetut maksupäätteet olisivat kalliimpia ja joskus se lähimaksu on poistettu käytöstä mm. turvallisuussyistä.
   Tämän takia en ihmettele, että asia aiheuttaa päänvaivaa joillekkin.

 5. Jarni sanoo:

  Vihreän kortin kaupoissa minun kohdallani käy lähes poikkeuksetta siten, että lähimaksulla bonusten luvun jälkeen lukija lukee maksukortin, muttei hyväksy maksua ensimmäisellä kerralla. Herjaa, ettei ole sopiva etukortti tai jotain vastaavaa, en muista tarkkaan. Toisella kortin lähelle viennillä velkoo maksukortin oikein. Ei ole maata kaatava, mutta mielenkiintoinen bugi. Muille tuttua?

 6. Hotdog sanoo:

  Sama ongelma noilla bussien/junien/metrojen kortinlukijoilla. Mikä ihme siinä on että sitä korttia ei voi vain laittaa siihen, pitää sitä paria-kolmea sekuntia ja ottaa pois? Miksi sitä täytyy a) hakata, b) heiluttaa ympyrää tai c) pitää metrin päässä?

  Tai nämä uudet lukijat. Lähettyvillä on ohjeet niiden käyttöön. Ohjeita voi myös pyytää kuskilta/konnarilta. Mutta näin lyhyessä vaikeudessaan: valitse matka, paina OK jos maksat yhden, ja näytä korttia. Liian monta kertaa nähnyt kun ihmiset tuijottavat ”näytä korttia”-ruutua ja kysyvät pitääkö nyt näyttää sitä korttia. Juu ei, muuten vain laite viettää aprillipäivää…

  • myyjienmyyjä sanoo:

   Voit myös ihmettelyn sijaan lyhyesti tehdä työsi ja ohjeistaa asiakasta, kyllä se lopukta helpottaa

 7. Maksava asiakas sanoo:

  Itelläni on kortissa yhdistetty Plussa- ja pankkikortti + visa. Jos vien Keskon liikkeessä lähimaksukortin lukijan luo, niin pääte tunnistaa jopa Plussa-ominaisuuden.. ja alkaa sitten sekoilemaan. Se ottaa Plussat mutta ei maksua ja kassan pitää sitten erkikseen naputella maksu aktiiviseksi tjsp. Joskus jopa kassakin hämmentyy sekoilusta ja korttia pitää vedellä ees taas maksupäätteeltä pois ja takaisin.
  Nopeampaa ja yksinkertaisempaa on pistää kortti lukijaan ja näppäillä PIN. En sitten tiedä onko tämä plussan ja maksun päälekkäin meno jo korjattu? Tämä oli tilanne pari kuukautta takaperin useammassa Keskon maksupisteessä. Bonuskortittomat ostokset sujuu lähimaksulla tosi kivasti.
  Muutenkin erilliset etukortit syövät inhottavasti maksamisen helppoutta. Useamman lapsen vanhempana sellaisia kuitenkin käytän pitkin hampain. Perheemme saa plussia/bonuksia yleensä 1-2 satkun verran vuoteen. Ei ole moisesta vara kieltäytyäkkään. Sinkkuna en etukortteja käyttänyt. Liian suuri vaiva ja liian pieni hyöty.
  Mahtuisipa tulevaisuudessa kaikki etukortit samalle kortille. Teknisesti tälle ei olisi mitään estettä. Yhteinen kaikille kelpaava standardi vaan puuttuu.

  • Kassa ukko sanoo:

   Ei siinä varsinaisesti mitään vikaa ole ikinä ollut, asiakkailla vain on ollut hankaluuksia ymmärtää ja henkilökuntakaan ei ilmeisesti ole ihan kärryillä. Tämä siis oma kokemukseni kun kassalla olen istuskellut ja silloinkin, kun etämaksu tuli käyttöön.

   Ongelma yleensä johtuu siitä, ettei ymmärretä että maksupääte tunnistaa ensin bonuskortin maksuvaiheessa, vaikka asiakas olisi jo aiemmassa vaiheessa tunnistautunut. Tämä taas johtaa siihen, että asiakas ottaa korttinsa pois lukijasta vaikka homma on vielä kesken, joka taas puolestaan johtaa mahdollisesti maksutapahtuman keskeytymiseen koska pääte ei tunnistanut maksukorttia ja iskee siitä virheilmoituksen. Ongelma ratkeaisi ihan sillä, että korttia pidettäisiin lukijalla hyvä tovi sen ainaisen venkslaamisen sijaan mutta tämä lienee liikaa toivottu.

   Ja miksikö bonusasiakkuus tunnistetaan toistamiseen, sehän on ihan hölmöä! No, oma käsitykseni on se, että näin asiakas saa mahdolliset plussarahat käytettyä jos hän ei esimerkiksi ensimmäisellä kerralla huomaa kyselyä tai muuttaakin mielensä.

 8. Putkimies sanoo:

  MIKÄÄN tekninen laite ei ole, eikä ole koskaan ollutkaan, aasiakasvarma. Eikä tule, ennenkuin keksitään sellainen joka ajatusmanipulaatioaaltoja käyttäen yksinkertaisesti pakottaa aasin toimimaan edes etäisesti järkevällä ja ihmismäisellä tavalla.

 9. myyjienmyyjä sanoo:

  Perus logiikka on se että jos käyttäjä ei osaa laitetta, on laite silloin suunniteltu guonosti tai ohjeistus on huono. Kumpi tässä tapauksessa?

  • Bassy sanoo:

   Tai sitten asiakas on vain tyhmä. Tätä lähimaksuakaan ei voi enää yksinkertaisemmaksi tehdä.

 10. Työläisnainen sanoo:

  Jep, lähimaksu on hyvä systeemi; nopeuttaa asiointia varsinkin kun työskentelen sellaisessa paikassa missä ostot ovat yleensä muutamia euroja. Homma kusee siinä vaiheessa, kun ihmiset rupeavat leikkimään sen lähimaksamisen kanssa: testaavat kuinka kaukaa maksupääte lukee kortin, nojaavat maksupäätteeseen koko komeudessaan kun lompakko (ja sitä myöden myös maksukortti tietenkin) on povitaskussa, testataan josko se maksu onnistuisi kun oikeen nopeasti juoksee siitä maksupäätteen ohi ja lennosta vähän vilauttaa sitä korttia sinne päin… Voi luoja!!!!

 11. Kalle sanoo:

  Joka päivä teille kassatyöntekijät tulee vastaan tilanteita, jossa asiakkaalle on tullut postitse uusi pankkikortti jossa on lähimaksuominaisuus. Vanha kortti on ollut käytössä muutaman vuoden (tai miten pitkään ne nyt onkaan) ja varsinkin yli kolmekymmentävuotiailla on muutakin elämää, kuin lukea pankkikortin mukana tulleita käyttöohjevihkoja. Korttia tulee käytettyä ihan samallalailla kuin vuosia ennenkin.
  Vasta, kun ensimmäinen baarimikko kysyy, että käytetäänkö lähimaksua herää asiakkaalla lamppu ”onko mulla semmoinen?”.
  Teineille tiedoksi, että kun sitä ei erikseen tilata, vaan ne tuli uusiin automaattisesti postitettuihin kortteihin automaattisesti.
  Joku on aina se ensimmäinen aspa, joka neuvoo uutta kortin omistajaa…

  • L.A sanoo:

   Ehkäpä kannattaa lukea ne ohjeet tai jättää käyttämättä uusia ominaisuuksia. Säästäisi kaikkien aikaa ja hermoja.

   • Kalle sanoo:

    Höpö höpö poika. Mulle tuli kahdeksan kuukautta sitten uusi kortti. Miksi ihmeessä lukisin käyttöohjevihkon? Olen käyttänyt pankkikorttia melkein kolmekymmentä vuotta. Baarimikko kysyi käytetäänkö lähimaksua ja minä siihen, että onko mulla sellanen? Baarimikko sanoi, että on ja minä sanoin, että kortti tuli toissapäivänä postissa enkä ollut kiinnittänyt siihen huomiota. Ihan hyvin olen siitä päivästä lähtien käyttänyt sitä, mutta harvemmin yli neljäkymmentävuotias perheellinen ostaa missään alle 25 euron ostoksia. Kaikkien ajat ja hermot on taatusti säästyneet ipana.

   • N.Y sanoo:

    Jouduitko sä todellakin lukemaan OHJEET, kun sulle tuli uusi pankkikortti postissa? Vai käytätkö vielä Elecktronia? LOL

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *