Ohjeita kaupankäymiseen

Vähintäänkin noin kerran viikossa ihmetyttää ihmiset, heidän toimintansa,käytöstavat ja niiden puuttuminen. Harkinnassa on alkaa pitää läheisille kaupassakäymiskoulutusta jotteivat he ärsyttäisi myyjiä samalla tapaa kuin minua ärsytetään.

Olen kaupassa töissä. Asioita joita en ymmärrä tai joista en pidä:

1. Olen asiakaspalvelija en sylkykuppi. Olen ihminen. Jos et tunne minua et voi tietää mitä olen elämässäni tehnyt tai kokenut. Et pysty myöskään kertoa mihin kykenen ja mihin en. Jos painan kassasta väärää nappia jotka ovat n. 3 mm päässä toisistaan se ei tarkoita että olen älyllisesti vajavainen tms. Ja siitä ei tarvitse saada sydän-, tai ahdistuskohtausta.

2. Kun otat muovikassin, joko vilautat ja ilmoitat siitä minulle tai laitat sen tavaroidesi alkupäähän mikäli haluat heti kassin. Jos laitat sen hihnan toiseen päähän niin älä odota kärttyisenä että kaivan sen jauhojesi,maitojesi, kurkkujesi ja leipiesi alta ensimmäisenä. En yletä siihen. Aasi.

3. Kyllä korttikoneet on uusinta uutta mutta… jos se ei ensimmäisellä kerralla lue korttisi magneettijuovaa niin valitettavasti en pysty kertomaan mikä sitä vaivaa. Olen kaupassa töissä. En fujitsun tehtaalla korttikoneita suunnittelemassa. En tiedä kyseisen koneen sielunelämästä juuri mitään. Enemmän kuitenkin kuin sinä. Aasi. Joten jos et malta odottaa koneeseen tulevaa syötä pin-koodi tekstiä niin älä hyvänen aika sentään r*nkkaa sitä korttia edes takaisin. Se menee yhtä sekaisin kuin windows95 monesta klikkauksesta. Ja kyllä. Tämä kaikki on minun syytäni.

4. Jos teen virheen. Myönnän sen. Toisin kuin sinä yleensä. En pysty salaisesti ohittamaan pin-koodiasi se lähtee sinusta (koska tod näk et jaksanut odottaa koneen pyytävän koodia jolloin näppäilit sen tyhjään ja painoit ainoastaan ok nappia) jos näin käy tarvitsen henkkarit. Vaikka olisit ollut ”talossa 1525 vuotta” tai muuta vastaavaa.

5. Kyllä olen kaupassa töissä. Mutta jos kesäaikaan olen istunut viimeiset 30 vuoroani kassalla niin en välttämättä tiedä löytyykö jostakin hyllyvälistä esimerkiksi kissallesi nimipäivätoivotuksellista hiirilelua äänillä. Voin sen kuitenkin selvittää. Hommaa helpottaisi tosin jos ei olisi juhannus ja ihmisiä 100 kpl jonossa. Voisit vain ottaa hyllyvälissä myyjää hihasta kiinni ja kysyä.

6. Jos olen hyllyjen välissä tekemässä töitä ja keskustelen asiakkaalle, neuvon häntä jossain tai muuta sellaista kuuluu käytöstapoihin odottaa omaa vuoroaan eikä rynnätä huutamaan päälle että mistä löytyy kahvipaketit jotka ovat vieressäsi lavalla hyllyn päässä.

7. Ja kyllä vaikka olen kaupassa töissä niin ei en ole henkilökohtaisesti testannut kaikkea myytävää kaupassa anjoviksista miesten kalsarimateriaaleihin ja lasinpesunesteen tehoon. Ja ei sitä ei myöskään vaadita enkä ansaitse potkuja sen takia etten tiedä miltä sipulisillit maistuvat tai etten tiedä kuinka kuumat pitkät kalsarit ovat jos puet ne lenkille yllesi. En myöskään ole hortonomi joten en tiedä jos paketissa ei lue että minkä värinen hortensian nupustasi kasvaa.

8. Jos käyttäydyt kuin p*rsreikä älä oleta minun nyökkäilevän ja pyytelevän anteeksi vaan varaudu siihen että tunnen oman arvoni.

9. Jos jonoa on n. 3 ihmistä niin ei en hälytä heti kaikkia kaupan työntekijöitä palvelemaan kaikkia erikseen ja pakkaamaan tavaroitanne ja pyyhkimään jälkiänne. Jos siellä toisaalla ei ole ihmisiä laittamassa niitä teidän tavaroita hyllyyn niin ensikerralla et saa hyllystä mitään sinne kassalle asti. Mutta ei hätää sitten kyllä kassapäässä on palvelijoita.

10. Kun olen kassalla kassa on minun alueeni. Älä änkeä sinne nojailemaan, tiirailemaan tupakoita tai minun puolelleni maksamaan. Sillä ei ole sinun asiasi nähdä kassan sisältöä tai näytön tapahtumia. Minun työni minun alueeni. aasi.

11. Jos olet alle 30 ja kaverisi kanssa kaljakaupoilla teidän täytyy molempien todistaa ikänne jos kysyn. Se on laki. Pahoittelut. Noudatan mieluummin lakia kuin teini-ikäisten hormonihirviöiden ruikustusta.

Huh. Onneksi on mukaviakin asiakkaita. Harmittavan usein vain löytyy näitä sankareita rikastuttamaan elämäämme. Ja kaikki tosielämän tapahtumista. Onneksi huomenna on vapaa.

Jaa tämä tarina:

13 kommenttia

 1. Memmy sanoo:

  Niiiiiin totta. En ymmärrä mikä pakottava tarve asiakkailla on kuikuilla virheen tapahtuessa kassan näyttöä tai röökiä pyytäessä yrittää katsoa mitä savukkeita meillä on (haha et nää niitä koska kaapissa on suojat mitkä estää näkemisen). Ja tuo miksi pitää heti raivota jos hinta/tarjous/summa ole oikein, voimmr asiallisesti sen selvittää. Mikä myös oletus on että kaupassa töissä olevat ovat myös asiakkaiden henkilökohaisia avustajia? Itsepalvelukauppa, me EMME hae sinulle joka ikistä tavaraa, ole hyvä hae itse, jos et löydä, kysy ja he sitten. Toki myös jos myymälään astutaan sisälle ja ei heti näe etsimäänsä tuotetta, voi sen myös itse yrittää ekana etsiä eikä 3 askeleen jälkeen ruveta raivoomaan miksi ei löytänyt kyseostä tuotetta. Kiitos :’DD

  • Nakke3 sanoo:

   Tässä olisi kyllä kaupan alalla a) asennekasvatuksen paikka ja b) asiakkaille tiedottamisen paikka siinä, mitä myyjältä saa kysyä. Yleinen käsitys on se, että se joka on kaupan työasu päällä kaupassa, on henkilökuntaa jolta voi kysyä jos ei halua haaskata aikaa etsiskelyyn. Jos myyjä ei olekaan asiakkaan palveluksessa, olisi se syytä ilmaista selkeästi esim. kaupan ovella/portilla ja työasuissa kissankokoisin kirjaimin: ”KYSYMYSTEN ESITTÄMINEN HENKILÖKUNNALLE EHDOTTOMASTI KIELLETTY”. Tietäisi ainakin, missä kaupassa kannattaa asioida ja varsinkin, missä ei.

   • mörökölli minut vieköön sanoo:

    Oletpa hieman hakoteillä. Kauppoja joissa myyjiltä ei saa kysyä, ei ole. Poikkeuksetta näissä tarinoissa ongelma on siinä että aasiakas olettaa, että ensimmäinen myyjä tietää kaiken ja pystyy HETI antamaan täsmällisen oikean vastauksen. Se eilen aloittanut harjoittelija pystyy ehkä vain neuvomaan sinut jonkun muun luokse, joka pystyy auttamaan. Jos itse heittäytyy tässä kohtaa huutavaksi kusipääksi pääsee tarinaksi tälle sivustolle ja jää (toivottavasti) ilman sitä vastausta jota tarvitsi.

    • Hertta sanoo:

     No just näin. Ja kun istun siinä kassalla edessäni vuori rahastettavaa tavaraa, jonka kanssa pitäisi olla tarkkana, tulee aasiakas kiljumaan punaisena et kun ei löydä ja missä se on jne. Sori vaan, kassa ei ole neuvonta silloin kun keskityttava toisen asiakkaan kanssa asioimaan! Enkä ole idiootti enkä tyhmä lehmä, onko tullut koskaan mieleesi ,sinä raivoisa aasiakas, että saatan olla sinua paljon koulutetumpi, tässä istun vain olosuhteiden pakosta.

   • Kyllä sanoo:

    Pointti ei ehkä ollut tuo, vaan se, että ei pidä pahoittaa mieltään heti, jos ei ratkaisua/vastausta ongelmaan tule samantien. Esim. juuri tuo kassamyyjältä kysyminen, ei siitä kassalta voi lähteä toiselle puolelle kauppaa näyttämään, missä on korppujauho. Vaan pitää hetki odottaa, että joku muu lähtee sen näyttämään. Tai jos on joku ongelma, joka vaatii ratkaisua ja sitä tullaan takavasemmalta kertomaan kesken toisen asiakkaan vuoron –> joudut odottamaan omaa vuoroasi tai vaihtoehtoisesti toista henkikökuntaan kuuluvaa. Tämä tuntuu olevan se suurin itkun aihe.

    Odota omaa vuoroasi tai etsi sellainen henkilö, jolla ei ole mitään kesken asiakkaan kanssa. Ei se mitään rakettitiedettä ole eikä oveen kirjoitettuja ohjelappuja.

   • Pois kaupasta sanoo:

    Eli se olet sinä joka raivoat aina siellä kaupassa? Mitä jos palkkaisit jonkun kaupassakävijän puolestasi niin kaikilla olisi mukavampaa?

   • Onsenysaatana sanoo:

    Nakke3, voisitko tähän alas siis selventää tuon, että tuleeko pitkissä kalsareissa kuuma? Miten suodatat aisteillasi asiakkaasta hänen kaiken fyysisen datansa, kuten ruumiinrakenne, lihasprosentti, rasvaprosentti, nesteprosentti, elimien toiminnat, hormonitoiminta, mielenterveys ja lasket solujen tuottaman energian ja lämmön, tietäen samalla asiakkaan tuottaman rasituksen määrän kuntoilun aikana; jotka kaikki vaikuttavat siihen, mikä loppujen lopuksi riippuu asiakkaan tulkinnasta. Täysin aivokuolleita kysymyksiä ja ikinä ei ymmärretä, että joitain asioita ei pystytä edes tieteellä selvittämään, kun loppujenlopuksi kyse on mielipiteestä. Meikäläiseltä kysyttiin yhtenä päivänä, että sopiiko xl kokoiset kalsarit. Kyllä jääpuikkokin perseeseen katoo, mutta vitustako minä tiedän mikä asiakkaan mieltymys on siihen.

 2. Näin sanoo:

  Itse asiassa toi kaljakohta ei ole laki vaan kaupan tapa toimia. Laki ei vaadi iän todistamista kuin alaikäisyysepäilyjen kohdalla eikä Alkossakaan raja ole 30 v vaan jotain vähemmän (mutta enemmän kuin 18 v).

  Miksi näin sitten tehdään jos lakikaan ei vaadi? Siksi, että kaupan etujärjestö tahtoo osoittaa vastuullisuuttaan siinä, että alaikäisille ei myydä päihteitä. Motiivi ei toki ole pyyteetön huoli kansanterveydestä.

  Kauppa tavoittelee tällä kolmekymppiskäytännöllään lupaa myydä viinejä. Se on niin iso asia, että selkeästi yli 25-vuotiaalta papereiden kysymättä jättäminen on vakava virhe, jota seurataan mysteerishoppauksella ja vastaavilla toimenpiteillä.

 3. myyjä vaan hei sanoo:

  Voin samastua kaikkeen oltuani töissä ruokakaupasta vaatekauppoihin ja koettuani kaikki mahdolliset aasit (tai ainakin siltä tuntuu että kaikki on jo nähty). Yksi asiakastyyppi kyllä jäi mainitsematta tekstissä nimittäin alennusten ruikuttajat. Todella moni tekee sitä että jos ostaa paljon niin heidän mielestään ”paljousalennus” on paikallaan. Ja sitten ei ymmärretä millään että myyjä ei niitä hintoja päätä eikä 99% tapauksissa myyjällä ole valtuuksia antaa edes alennuksia. Alennusta myyjä voi yleensä antaa vain jos tuotteessa on pieni virhe tms. Silti sitä huutoa ja raivoamista saa kuunnella vaikka kuinka nätisti selittäisi aasille että kun on vain myyjä niin alennuksia ei noin vain voi jaella.

 4. Epsome sanoo:

  Onkohan tehty väärä ammatinvalinta?

  • Käytöstavat sanoo:

   En tiedä mutta toivottavasti ääliöiden puolustelijat ovat tehneet sellaisen valinnan että ovat laittaneet muut henkilöt asioineet heidän puolestaan kauppaan. Ei tarvitsisi myyjien eikä normaalien asiakkaiden kärsiä ääliöiden ininästä kaupassa.

  • Leon sanoo:

   Onkohan valittu väärä sivusto luettavaksi? 😛

 5. Nicor sanoo:

  2. Asiakkaiden kannattaa muistaa, että Lidl:ä lukuunottamatta sinun ei tarvitse laittaa muovikassia hihnalle. Kassamyyjillä on niille pikakoodi. Mainittakoon myös, että sinun ei pussia näyttäessä tarvitse sanoa sanaa ”muovipussi”. Me myyjät näemme niitä sen verran usein, että me kyllä tiedämme mitä ne ovat.

  3. Lähes aina kun kone ei lue magneettijuovaa, niin ongelma johtuu siitä, että asiakas a) vetää kortin liian hitaasti b) vetää korttia epätasaisesti siten,että magneettijuova välillä nousee pois sieltä. Eli suomeksi sanottuna: Mitä nopeampaa ja tasaisemmin kortin vetäisee, sitä varmemmin lukija lukee sen.

  Lähimaksu-ominaisuutta käyttäessä: a)Bonukset voi tässäkin ottaa heti ensimmäisen tuotteen jälkeen b) seuraa näytöstä milloin lukija on valmiina maksua varten c) Pidä kortti noin sentin päässä lukijasta. En tiedä miksi, mutta toimii varmemmin ja nopeammin.. kuin jos painat sen kortin kiinni lukijaan.

  8. Jokaisen myyjän kannattaa muistaa, että positiivisuus ja leveä hymy on suurinta henkistä myrkkyä näille,jotka pyrkivät purkamaan huonoa oloansa teihin.

  9. Jostain syystä ne asiakkaat, jotka valittavat eniten jonoista ovat kaikkein hitaimpia asiakkaita ja toimista päätellen he haluavat nimenomaan kuluttaa aikaa kassalla.

  11. Jos ollaan tarkkoja, niin mikään laki ei mainitse, että alle 30-vuotiailta näyttäviltä pitäisi kysyä papereita.Tuo on vain kauppojen oma käytäntö. Esim. Alkossa kysytään alle 25-vuotiailta näyttäviltä. Ikäraja-kyselyissä ärsyttää tämä, että papereita pitää kysyä jok’ikinen kerta ja jos 50:llä kerralla se ajokortti on mennyt päivä sitten vanhaksi, niin et voi myydä. Laki velvoittaa varmistumaan ostajan täysi-ikäisyydestä,mutta tuo on jo hoidossa. Tuota jatkuvaa kyselyä tehdään ammattimaisten mielenpahoittajien vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *