Kirjaston vaki-aasi

Suoritan tällä hetkellä sivaria kirjastossa. Hoidan pääasiallisesti vahtimestarin tehtäviä, kahdessa vuorossa. Vastuullani on aamuisin lajitella ja jakaa saapuva posti, avata ovet asiakkaille, päivisin hoitaa lähtevä posti, lajitella ja purkaa aineistokuljetukset, sekä iltaisin kiertää talo läpi ja lukita ovet. Lisäksi päivän mittaa on erilaisia pienempiä tehtäviä, kuten asiakkaiden kysymyksiin vastailua ja laitteiston virittelyä. Onneksi lisäkseni on kaksi vakituista vaksia, joten aivan kaikkea ei tarvitse hoitaa yksin. Työ itsessään on varsin mukavaa ja aika on kulunut erittäin nopeasti, siitäkin huolimatta, että valitsin sivarin lopulta ns. pienimpänä pahana. Pääasiallisesti ongelmatilanteilta on vältytty ja olen oppinut tuntemaan joitain vaki-asiakkaita myös nimeltä ja heidän kanssaan tulee välillä työn lomassa juteltua. Tähän on tosin yksi poikkeus…

Yksi vakkareista on vanhempi mies, kirjaston jo vuosia sitten eläkkeelle jäänyt kiinteistönhoitaja. Vanhemmilta työntekijöiltä olen kuullut, ettei hän ollut vielä työskennellessään mikään malli-työntekijä. Nykyään hän käy kirjastossa päivittäin, saapuu paikalle heti aamusta, asettelee jalkansa ulko-oven edessä olevalle laatoitukselle, aina samaan kohtaan. Hän odottaa, että ovi avataan tasan yhdeksältä ja jos myöhästyt edes minuutin, alkaa armoton oven ryskyttäminen, joka jatkuu kunnes joku tulee avaamaan. Heti kun oven saa auki, hän haukkuu suoraan päin naamaa ja käy usein haukkumassa osaamattomuuttasi myös muille työntekijöille. Vastaavasti jos olet ajoissa, hän ei tee elettäkään kiittääkseen tai tervehtiäkseen, ja saattaa jopa tällöin antaa haukkuja päin naamaa.

Viimeisin kohtaamiseni tämän herran kanssa oli tänään aamulla. Aamuisin, vähän ennen kirjaston aukeamista pidämme aamuinfon, jossa käymme läpi päivän tapahtumat. Talossa on viime-aikoina ollut paljon muutoksia käytäntöihin, joiden takia tällä kertaa asiaa oli hieman tavallista enemmän, joten tilaisuus meni hieman pitkäksi. Kun viimeinkin info loppui ja olin juuri kävelemässä rappuja alas avatakseni ovet, kuului se tuttu oven ryske. Avatessani ensimmäisen oven, eräs vakkari huomautti, että olin myöhässä, johon vain totesin, että pomolla oli tavallista enemmän asiaa ja sain asiakkailta myötämielisiä kommentteja. Kun avasin toisen oven, jonka takana Herra Aasi seisoi, hän sanoi minulle päin naamaa: ”Vika ei ole pomossa, vaan sinussa.” Tämän sanottuaan hän vain käveli ohitseni. Hämmentyneenä sain sanottua jotain siitä, etten voi noin vain lähteä, jos pomolla on asiaa, mutta tuskin hän sitä kuuli.

Palvelukseni on tällä hetkellä noin puolivälissä ja olen sinä aikana joutunut muutaman kerran ongelmiin tämän herran kanssa. Hän on aikaisemmin käynyt haukkumassa minua ”osaamattomuudestani” muulle henkilökunnalle. Vanhemmat työntekijät ovat kertoneet, että kyseinen herra on käyttäytynyt samalla tavoin jo vuosien ajan. Jopa silloin, kun hän vielä työskenteli, hän usein haukkui muuta henkilökuntaa ja valitti joskus jopa siitä, että häntä pyydettiin tekemään jotain työnkuvaansa kuuluvaa, kuten vaihtaa palanut lamppu. Nykyään herra sitten kehtaa valittaa, kun ihmiset eivät osaa hommiaan kunnolla.

Kun tämä herra haukkui minua ensimmäisen kerran, olin perehdyttämisjakson jälkeen tekemässä vuoroa ensimmäistä kertaa yksin. Tällöin ihmettelin, miksei hän perehdyttämisen aikana haukkunut kertaakaan, vaikka mokailinkin aika rajusti. Tämä selvisi myöhemmin: minut työhöni perehdyttänyt vaksi, oli kerran pistänyt tälle herralle vastaan. Tämän jälkeen he eivät ole olleet puheväleissä, eikä Herra Aasi suostu kysymään tältä vaksilta edes neuvoa, vaan lähtee mielummin kotiin kuin hoitaa asiansa. Pitäisikö itsekin yrittää samaa? Menisi ainakin viimeiset puoli vuotta hieman mukavammin.

Jaa tämä tarina:

19 kommenttia

 1. Nakke3 sanoo:

  Jos en saisi tällä kertaa niin paljoa miinusta, kun annan ystävällisen neuvon: pomo olettaa, että hoidat vastuullasi olevat työsi, joihin kuuluu esim. oven avaaminen kello 9. Jos pomolla on niin paljon asiaa, että huomaat kellon juoksevan, voit ystävällisesti huomauttaa että ”anteeksi, kello on 8:57 ja minun täytyy käydä avaamassa ovi. Voimmeko jatkaa sen jälkeen?” Jos kyseessä on infotilaisuus, voit vaivihkaa poistua paikalta avaamaan oven ja palata tilaisuuteen. Eli sinällään tuo vanha vaksi oli kommentissaan ”ei ole pomon vika vaan sinun”, aivan oikeassa.

  • Samira sanoo:

   No eiköhän muukin henkilökunta ole samassa palaverissa, joten ei niitä asikkaita voi yksin sisälle päästää.

  • Sipuli sanoo:

   Niin että avataan asiakkaille ovet ja jätetään keskenään pyörimään siksi aikaa että kyseinen aamupalaveri saatetaan loppuun henkilökunnan tiloissa?

  • Sivari-Eero sanoo:

   Pomo myös olettaa, että infotilaisuudessa ollaan paikalla. Niissä käydään läpi kirjaston toimitaan oleellisesti liittyviä asioita, jotka eivät välttämättä asiakkaille kuulu. Homman nimi nyt vaan on se, ettei asiakkaita voi päästää sisään, jos päivän valmistelut on vähän vaiheessa.

   • penstti sanoo:

    Ja jos kirjoittaja olisi palannut infotilaisuuteen, kuka olisi ollut vahtimassa/auttamassa asiakkaita kirjaston puolella? 😀

  • nih sanoo:

   Kyllä se pomo itse huolehtii että hommat tehdään tärkeysjärjestyksessä. Jos hän pitää avaamista tärkeämpänä kuin meneillään olevaa palaveria, hän keskeskeyttää palaverin ajallaan ja jatkaa sitä myöhemmin.
   Jos koko henkilökunta on varattuna, on selvää että liikettä ei voi avata.

  • Tandefeldt. sanoo:

   Oletko tosiaan noin ymmärtämätön? Jos pomolla on tiedottamisen arvoista asiaa, se voi olla mitä vain täsmennetyistä turvallisuusohjeista uusiin tietoteknisiin käytäntöihin. Silloin ei noin vain poistuta paikalta.

   Eli olet itse väärässä, ja kirjoittaja oikeassa. Valitan.

  • Leon sanoo:

   Jos joka kerta kun kommentoit, (oletan kirjoituksesi perusteella) menet lahjakkaasti miinuksen puolelle… niin eikö ole kertaakaan käynyt mielessä se että kenties kommenteissasi on jotain vikaa?

 2. sydney sanoo:

  Porttikielto tollasille aaseille! Ei kaikkea tartte kestää, tuohan on jo työpaikkakiusausta… Jos vaikka aasi oppis käytöstapoja.

 3. sydney sanoo:

  Porttikielto tuollaisille pitäis antaa! Ei asiakaspalvelija tai vahtimestari ole mikään sylkykuppi, jota saa päivittäin haukkua! Toisaalta aika surullinen tapaus tämä kyseinen aasi, kun ei selvästikkään ole mitään muuta sisältöä elämässään…

 4. Maksava asiakas sanoo:

  Selkeästi mielenterveydessä onglmia tuolla aasiakkaalla. Itse jättäisin vaan tyypin sanomiset täysin huomiotta. Kaikki paikalliset varmaan tuntee tapauksen. Tämän sortin hulluille ei ole koskaan mieliksi. Itse olen vaan ”hymistellyt” näille tapauksille malliin: ”Aa-ha”, ”Vai sellaista tällä kertaa”, ”Mmm-Hm.” ja jatkanut muita puuhia. Ärsyttäviähän nämä tapaukset on ehdottomasti, mutta jos hullun kanssa käy paskaa viskomaan, niin on riski siitä, että tuhrautuu vaan itsekin.

  • Putkimies sanoo:

   Joo, mt on vahvasti läsnä tässäkin tapauksessa. Jo tuo että joka aamu on ihan pakko tullaan samaan aikaan paikalle ja asetella tarkasti jalatkin ihan samaan kohtaan, on varma merkki siitä että kas vippastaa vippastaa, hiukka vippastaa.

 5. Epsome sanoo:

  ”valitsin sivarin lopulta ns. pienimpänä pahana”. Hohoijaa…

  • Sivari-Eero sanoo:

   Armeija ei yksinkertaisesti arvomaailmaani sopinut, eikä totaalikieltäytyminenkään nyt varsinaisesti houkuttanut. Onko siinä jotain väärää, että toimii omantuntonsa mukaan? Ainakin omasta mielestäni on pahempaa valehdella itselleen.

  • Pera sanoo:

   Ei juma tämä Epsome on mahtava 😀
   Miehen(pojun) trollailutaidot on ihan ylilautatasoa 😀

 6. Kuzma sanoo:

  Maksat siellä siis miesveroa vuoden työskennellen ilmaiseksi. Kumma, ettei tässäkään nähdä mitään syrjivää.

  • Tandefeldt. sanoo:

   Ja miten tämä liittyy yleensä tähän tapaukseen?

   • Sivari-Eero sanoo:

    Samaa mietin itsekin. Kuitenkin, mitä nyt tuohon alkuperäiseen kommenttiin tulee, sivarit ovat oikeutettuja täysin samoihin etuuksiin kuin varusmiehetkin, siinä mielessä ei tässä mitään syrjivää ole. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että nykymuotoisessa asevelvollisuudessa on ongelmia, mutta tämä sivusto ei liene oikea paikka niistä puhumiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *