Meillä ei ole tätä tuotetta, koska emme pidä sinusta

Työskentelen yhdysvaltalaisessa hampurilaisketjussa, joka tuli Suomeen pari vuotta sitten ja laajenee kovaa vauhtia. Valikoima on kasvanut parin vuoden aikana muutamalla tuotteella ja kasvaa edelleen, mutta yksi tärkeä tuote meiltä vielä puuttuu: gluteeniton sämpylä.

Menemättä liikesalaisuuksiin, gluteenittoman sämpylän hankkiminen on kestänyt niin kauan, koska sen hankkiminen on tehty ketjun puolesta mahdottoman hankalaksi. Jostain syystä aasiakkaat kuitenkin välillä kuvittelevat, että emme ole ottaneet sitä valikoimaan ihan vain kiusanteon ilosta. Kun kerron, ettei meillä ole keliaakikoille sopivaa hampurilaista, saan kuulla tuohtuneita kommentteja kuten: “Miten siinä voi kestää näin kauan?” “Tää on ihan kohtuutonta. Tiedätsä miten paljon Suomessa sairastetaan keliakiaa?” “Teidän kilpailijat pystyy tarjoamaan paljon parempaa palvelua!” “No mä meen sit Mäkkäriin!” “Miten vaikeeta voi olla tehdä yks gluteeniton hampurilainen?” Jos yritän kertoa ketjun tarkoista elintarvikehygieniasäädöksistä ja siitä, miten asiakkaille halutaan tarjota mahdollisimman loppuun asti mietitty tuote, saan nähdä kädenheilautuksia ja meneviä selkiä tai kuulla: “Älä jauha paskaa.”

Ihan suoraan sanottuna: jos suutut minulle siitä, että minä yksin yhden yksikön työntekijänä en pysty tarjoamaan sinun ruokavalioosi sopivaa tuotetta, minua ei haittaa ollenkaan, vaikka kävisit jatkossakin Mäkkärissä. En halua dissata erikoisruokavalioita, ihmettelen vain ihmisten kyvyttömyyttä ymmärtää laajempia kokonaisuuksia ja sitä, että isojen ketjujen prosessit ovat todella hitaita. Kun kaikki tapahtuu Helsingin ja Euroopan pääkonttorin välillä, kaikki ei suju kuin rasvattu, vaikka 2000-luvulla ollaankin.

Lopuksi haluan sanoa, että useimmat asiakkaat, joilla on jokin allergia tai muu ruokaan liittyvä rajoite, ovat todella ihania, ymmärtäväisiä ja mukavia palvella!

16 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *