Meillä ei ole tätä tuotetta, koska emme pidä sinusta

Työskentelen yhdysvaltalaisessa hampurilaisketjussa, joka tuli Suomeen pari vuotta sitten ja laajenee kovaa vauhtia. Valikoima on kasvanut parin vuoden aikana muutamalla tuotteella ja kasvaa edelleen, mutta yksi tärkeä tuote meiltä vielä puuttuu: gluteeniton sämpylä.

Menemättä liikesalaisuuksiin, gluteenittoman sämpylän hankkiminen on kestänyt niin kauan, koska sen hankkiminen on tehty ketjun puolesta mahdottoman hankalaksi. Jostain syystä aasiakkaat kuitenkin välillä kuvittelevat, että emme ole ottaneet sitä valikoimaan ihan vain kiusanteon ilosta. Kun kerron, ettei meillä ole keliaakikoille sopivaa hampurilaista, saan kuulla tuohtuneita kommentteja kuten: ”Miten siinä voi kestää näin kauan?” ”Tää on ihan kohtuutonta. Tiedätsä miten paljon Suomessa sairastetaan keliakiaa?” ”Teidän kilpailijat pystyy tarjoamaan paljon parempaa palvelua!” ”No mä meen sit Mäkkäriin!” ”Miten vaikeeta voi olla tehdä yks gluteeniton hampurilainen?” Jos yritän kertoa ketjun tarkoista elintarvikehygieniasäädöksistä ja siitä, miten asiakkaille halutaan tarjota mahdollisimman loppuun asti mietitty tuote, saan nähdä kädenheilautuksia ja meneviä selkiä tai kuulla: ”Älä jauha paskaa.”

Ihan suoraan sanottuna: jos suutut minulle siitä, että minä yksin yhden yksikön työntekijänä en pysty tarjoamaan sinun ruokavalioosi sopivaa tuotetta, minua ei haittaa ollenkaan, vaikka kävisit jatkossakin Mäkkärissä. En halua dissata erikoisruokavalioita, ihmettelen vain ihmisten kyvyttömyyttä ymmärtää laajempia kokonaisuuksia ja sitä, että isojen ketjujen prosessit ovat todella hitaita. Kun kaikki tapahtuu Helsingin ja Euroopan pääkonttorin välillä, kaikki ei suju kuin rasvattu, vaikka 2000-luvulla ollaankin.

Lopuksi haluan sanoa, että useimmat asiakkaat, joilla on jokin allergia tai muu ruokaan liittyvä rajoite, ovat todella ihania, ymmärtäväisiä ja mukavia palvella!

Jaa tämä tarina:

16 kommenttia

 1. J-P sanoo:

  Sitä ei ilmeisesti haluta dissata millään lailla erikoisruokavalioita, mutta McDonald’sia saa dissata ihan surutta jopa niin, että se on mainittu ainoana ravintolana huonompana vaihtoehtona tälle ”yhdysvaltalaiselle hampurilaisketjulle”.
  Ja en nyt osaa sanoa, miten tämä toimisi juuri tässä ketjussa, mutta aika monessa hampurilaisravintolassa on mahdollista tilata hampurilainen ilman leipää. Jotkut kutsuvat sitä esim. vähähiilihydraattiseksi vaihtoehdoksi. Joka tapauksessa tällainen hampurilainen sopii myös keliakikoille. Eikä sen takia tarvitsisi listalla olla uutta tuotetta korvaamaan leipiä, joten sen voisi hyvin laittaa sinne listalle vaihtoehdoksi.

  • Keliaakikko sanoo:

   ”Jotkut kutsuvat sitä esim. vähähiilihydraattiseksi vaihtoehdoksi. Joka tapauksessa tällainen hampurilainen sopii myös keliakikoille. ”
   Väärin! Mikäli ainekset ovat missään vaiheessa voineet olla kosketuksissa sämpylöihin (samalla grillilläkin paistaminen riittää), tämä EI ole keliaakikolle sopivaa ruokaa. Ihan nyt vaan muistutuksena, että pienikin muru gluteenia ruoan seassa riittää ohutsuolen nukkatuhoon.
   Eli jos ravintolalla ei ole ohjeistuksia gluteenittoman ruoan turvalliseen valmistukseen, ei pidä mennä itsekseen sooloilemaan. Voi aiheuttaa tahattomasti pahan tilanteen asiakkaalle.

   Ja itse tarinaan, ei voi kuin ihmetellä joidenkin keliaakikkojen käytöstä. Kyllä se aina harmittaa jos jostain ei itselleen sopivaa ruokaa löydy, mutta se ei ole henkilökunnan syytä, eikä millään ravintolalla ole velvollisuutta tarjoilla gluteenitonta.

  • Herbertti sanoo:

   Hampurilainen ilman leipää? 😀
   Ei ole sillon hampparia nähnytkään ja kyllä voi ihan rehellisesti retostella sillä, että tää amerikkalainen on parempi ku mäkkäri, se on päivänselvä asia ja sitä on turha kiistää kenenkää.

  • Anssi sanoo:

   Asiakas tilasi minulta kerran burger-burgerin. Eli sämpylän sijasta lisää pihviä. Aika hyvältä mätöltä näytti.

 2. pik sanoo:

  Taas ”fiksu” kommentti. Juuri aloittaja pääsi kertomasta, miten jäykät säännöt ketjulla on ja joku keksii vaihtoehtoja listalle.
  Keliaakikon tuotteet pitää valmistaa niin, etteivät ne koske astoita ja välineitä, joissa valmistetaan muita tuotteita. Ketju ei siis näin ollen luo sellaisia valmistusoloja, koska tuote ei ole listalla. Miten vaikeaa aloituksen pointti oli ymmärtää?

 3. teppo42 sanoo:

  Itse en ymmärrä lainkaan näitä erikoisruokavaliovammaisia. Jos sulla on ongelma niin se on SUN ongelma. Jos et voi syödä jossain niin sitten et voi, syö kotonasi! Minulla on hyvin vähän ymmärrystä edes siihen että aletaan muokkailemaan lista-annoksia yhtään mitenkään. Jos ei kelpaa niin syö kotonasi!

  • Mascewi sanoo:

   Itse syönkin kotonani mieluusti, kiitos vain. En kärsi keliakiasta, mutta olen huomannut kuukauden paussin jälkeen pelkän vehnäleivän olevan tuskallista sulatettavaa vatsalle. Saan myös tulehdusmaisia oireita. Gluteenittomuus on itselleni tapa huolehtia terveydestä ja kierränkin kyseisen raflan kaukaa.

   Silti allergikkojen ym haukkuminen vammaisiksi on jotain niin noloa ja sivistymätöntä että teppo42 voisi pysytellä kotonaan kunnes ymmärtää, miksi jotkut eivät syö jotain elintarvikkeita. Järki käteen, pahvi!

   • Keliaakikko sanoo:

    Miten sen nyt ottaa, sanon itsekin itseäni välillä gluteenivammaiseksi.
    Eli ei se nyt niin kauhea haukkumasana ole 😉

   • Exmyyjä sanoo:

    Ja minä itteäni laktoosivammaiseksi..

  • EL sanoo:

   Haista kuule paska, teppo42. Ihan kuin olisin ihan huvikseni keliaakikko ja pakotan itseni olemaan syömättä edes etäisesti samankaltaisia herkkuja kuin ”normaalisti” syövät ihmiset.

  • Wilkku sanoo:

   Kysehän ei ole siitä, ettei kelpaisi vaan siitä, että ruoasta tulee sairaaksi. En ymmärrä huutamista tai myyjän sättimistä, mutta en myöskään teppo42:en asennetta. Ei keliakialle eikä muullekaan ylihekkyydelle voi mitään. Itse olin työharjoittelussa peruskoulun keittiöllä ja meidän piti osata olla todella tarkkoja erään pojan ruokavalion kanssa. Poika oli pahasti allerginen ja väärä aine hänen ruoassaan olisi voinut tappaa hänet. Vaikka kyseessä ei ollutkaan ravintola, niin olisiko sinusta tämän pojankin pitänyt mennä aina kotiin syömään?

 4. Kurios sanoo:

  Offtopic: Gluteenilla saa kyllä muhkeita känttyjä, mutta suosittelen kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota jonkin aikaa (useampi viikko), minkä jälkeen sitten pistää vaikka yhden kunnon gluteenimätön naamariin. Ainakin itse huomasin, että tietty ’ähkymäinen’ epämukavuuden tunne vatsan seutuvilla ei johdukaan ruokamäärästä, vaan tuosta leivänturvotusliimasta.

  Mutta mainostuksen jälkeen voin todeta että se on helppoa tsekata itse etukäteen, mistä saa gluteenitonta evästä. Itsekin googlasin tuon Burger kingin ja totesin ettei tarvitse niissä asioida. Joitain asioita syön harvakseltaan gluteenisisällöstä huolimatta, mutta vaalea leipä ei kuulu tähän kategoriaan.

 5. Miksiköhän sanoo:

  Miksi ne eivät voi kehittää esim. sellaista salaattia jossa olisi mukana se pihvi ja juusto? Varmasti menisi kaupaksi muillekin kun vain kekiaakikoille ja karppaajille.

 6. tiskin paremmalla puolen sanoo:

  …ja kuinka ollakaan, monet valittajista on juurikin näitä luulovammaisia, vähähiilihydraattiseksi hurahtaneita joilla ei kuitenkaan tunnu olevan mitään ongelmaa mättää suklaakakkua jälkiruoaksi, mutta kaikki annokset pitäisi saada gluteenittomina/laktoosittomina. Keliaakikot kun on järjestään tottuneet siihen, että jos on epäilystäkään niin jättävät syömättä, osaavat ottaa selvää ravintolasta jo ennen sinne menoa jne… Ei ole ihme, että kaikki tuntemani *oikeasti* keliakiaa sairastavat on hoikkia…

  Kuka menee hampurilaispaikkaan ja odottaa jotain muuta kuin hampurilaisia? Vähän niinkuin menisi kiinalaiseen sanoen, ettei voi syödä hapanimeläkastiketta tai mausteista ruokaa. Tai kasvisravintolaan ja nostaa äläkän kun ei löydy pippuripihviä jne…

 7. EL sanoo:

  Jos tämän ko. hampurilaisketjun suurin syy sille, ettei gluteenitonta sämpylää vieläkään ole, on se, että halutaan mahdollisimman loppuun asti mietitty ja tehty tuote elintarvikehygieniasyistä, nostan hattua. Älkää välittäkö näistä vihaisista keliaakikkoasiakkaista, he ovat joko aikuisia vastadiagnosoituja tai noudattavat gluttidieettiä ilman mitään testejä ja diagnooseja, koska se on trendikästä. Mää oon ollut lähes 20 vuotta gluteenivammainen, ja vasta viime aikoina oon huomannut, etten enää jaksa katkeroitua kahviloiden pienenpienistä gluteenittomien valikoimasta tai kuivista leivonnaisista ja pullista. Olen kiitollinen niistä tuotteista jotka on jo kehitelty. Meille on muonaa hyllyissä paljon enemmän kuin mitä 10 vuotta sitten!

 8. Riekkosak sanoo:

  Olen keliaakikko ja jos tiedän jo ennakkoon, ettei jostakin ravintolasta saa gluteenitonta ruokaa, en mene sinne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *