Onko tässä donitsissa gluteiinia?

Vuosien takainen tapahtuma tuli mieleeni ja päätin sen nyt kertoa. Olin aikoinani nuorten suosimassa kahvilassa töissä. Iltapäivällä joukko nuoria vähäsanaisia neitoja marssi ostamaan donitsit. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja tilaukset helposti….KUNNES! Yksi tytöistä syöksyi tiskille ja kiljui ”onko tässä donitsissa gluteiinia!!?” Ja olihan siinä, vehnäjauhoista leivottua höttöpullaa… Tyttö syöksyi vessaan (oksentamaan). Palasi pöytään ja kohta toi kaverinsa kassalle huutamaan että”Eksä tajuu et mun kaveri voi kuolla jos se saa jauhoi.” Pahoittelin ja kerroin etten voinut tietää asiasta kun siitä ei minulle mainittu, olihan tarjolla gluteiinittomiakin vaihtoehtoja. Myöskin tuotteissa luki mitä ne sisälsi. Yritin tarjota pirtelöä ja lahjakorttia paniikissa ja pelästyneenä tiedosta monien anteeksipyyntöjen kera. Se ei riittänyt vaan tytön kaveri soitti tytön äidille ja sain puhelimen käteeni jossa äiti haukkui tappajaksi ja idiootiksi ja ties miksi. Yritin selittää etten voinut tietää ja pyysin anteeksi! Enhän minä voi sadoilta asiakkailta kysellä mahdollisia allergioita, silti olin äidin mielestä itse paholainen joka yrittää tapattaa ihmisiä. Seuraavana päivänä kyseinen tyttö ja äiti tulivat paikan päälle viellä selvittämään asiaa. Mikään ei mennyt perille ja syyllinen oli myyjä. Paha mieli siitä jäi ja edelleen hirvittää koko tapahtuma! Onneksi silloiset työkaverit lohdutti. Nykyään en enää ole tiskin takana mutta välillä muistelen menneitä ja pakko sanoa että kyllä jotkut ihmiset osaa olla uskomattomia kaheleita, vahinkoja sattuu ja aina kaikki ei ole myyjän vika.

Jaa tämä tarina:

11 kommenttia

 1. Heeeo sanoo:

  Se on muuten gluteeni, eikä gluteiini.

 2. Martti sanoo:

  Yllä mainittu perhe taas osoittaa että jälkikasvun hankkimiseen pitäisi olla joku testi/lupa. ”Uhrin” äidin käyttäytyminen vaikuttaa todella kypsältä.

 3. Veijo Esso sanoo:

  Eieieeiei, taas yritettiin tarjota aivan aiheetta aasille ties minkälaisia palkkioita tyhmyydestänsä. Helppoja asiakkaaita ei ikinä kiitellä lahjuksilla, mutta huutavat kuspäät hemmotellaan vielä mulkuimmaksi.

  • Itseaiheutettua sanoo:

   Näin juuri. Jos aspat itse palkitsevat ääliöitä ja käyttäytyvät hyviä asiakkaita kohtaan neutraalisti, niin on AIVAN turha itkeä huonoista asiakkaista. Omalla käytöksellään aiheuttavat vaan sen että ääliöasiakkaita tulee lisää kun ne oppii että ääliö käytös palkitsee.

   Korjaustoimenpide: Jos virhe on yksiselitteisesti asiakkaan, ei pahoittelua eikä palkintoa. Yksityiskohtaisesti selittää asian lyhyesti ja jos ei mene jakeluun niin poliisi tai vartija paikalle. Ja siitä ei kannata itse murheita ottaa jos joku käyttäytyy ääliösti. Ainoa syy murehtia on jos omalla käytöksellään alkaa palkitsemaan ääliöitä.

  • Tupuna sanoo:

   Juu, ja jos käytös on tuollaista, ei sillä ylenmääräisellä hyvittelyllä edes saa aasiakasta olemaan haukkumatta kaikille liikettä, missä ”yritetään tappaa keliaakikot”. Menee siis hyvittelyyn käytetty aika ja raha täysin hukkaan!

  • L.A sanoo:

   Sanonta ”älä lyö lyötyä” ei taida olla tuttu?
   Vaikka aasiakkaiden paapominen onkin typerää ja syvältä, aspalle, joka ei näistä päätä, on turha (ja suorastaan ilkeää) valittaa. Lisäksi kertoja oli, ymmärrettävästi, paniikissa. Joten armahtakaa raukkaparka, jookos?

 4. Ems sanoo:

  Se on gluteeni, ei gluteiini. Ja jos kyseessä oli Arnold’s tai muu sen tapainen massapaikka, niin se pitäisi kyllä asiakkaan ihan ite tietää, että näissä ravintoloissa ei todellakaan ole gluteenittomia vaihtoehtoja juuri ollenkaan. Myyjät ei osaa arvata toisten ruokavalioita ja siinähän menisi liikaa ylimääräistä aikaa, jos kaikilta asiakkailta kysyttäisi erikseen, että ”onko sulla laktoosi-intoleranssi, keliakia vai joku muu mikä?” Ei oikeesti vie asiakkaalta liikaa aikaa kysyä gluteenittomista vaihtoehdoista. Ja selvästikään ei ollut omena kauas puusta pudonnut, kun äidin ylireagointi ja käytös samaa luokkaa kuin tytöllä.

  T. Keliaakikko since 1997.

  Ps. Jos sitä vehnää nyt kerran sattuu vahingossa syömään, niin ei siihen kuole. Itse olisin kuollut jo ajat sitten.

 5. Vastarannan kiiski sanoo:

  Noissa tapauksissa kannattaa vaan katkaista peli heti alkuunsa asiallisen tylysti. Esim. ”Me emme jatkossakaan arvaile ihmisten allergioita tai rajoituksia vaan oletamme ihmisten pitävän itse huolen niistä. Kerromme ja opastamme kyllä mielellämme, mikäli myymistämme tuotteista halutaan lisätietoa. Suosittelen jatkossa mainitsemaan allergian tilausvaiheessa. Mukavaa päivän jatkoa ja tervetuloa uudelleen.”

 6. Siivooja90 sanoo:

  Pissis teinit on just tollasia,heillekin myyjä on joku ajatusten lukija

 7. mantarvi sanoo:

  Nykyään kannattaa laittaa kaikkiin tuotteisiin näkyviin nuo L/G/VL -merkinnät. Kyse ei ole ihmisten heikentymisestä, vaan diagnosoinnin parantumisesta. On ihan luonnollista tulla iän myötä herkäksi laktoosille ja gluteenille (jota ei todellakaan kirjoiteta gluteiini, ”there is no I in gluten”). Siksi on vain hyvää palvelua merkitä tuotteet selkeästi.

  Toki ei kannata olla idiootti asian suhteen. Jos jokin vahinko tapahtuu, niin ensimmäinen homma on hoitaa ihmiset kuntoon (esim. paljon nestettä gluteenia saaneelle huuhtelemaan tuo ’liima’ pois ja sitten lepoa). Muille huutaminen ei vie tätä asiaa eteenpäin. Ja varsinkin kun jämähtää huutamaan jollekin niin se on turhaa ajanhukkaa.

 8. Kalle sanoo:

  Olisit soittanut poliisit paikalle. Tyttö yritti itsemurhaa ja kuuluu suljetulle osastolla. Kivahan se on laittaa vahinko kiertämään, kun ei sitten halunnutkaan kuolla ensimmäisen donitsin haukkauksen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *