Passikuvaamisen iloja

Passikuvan otattaminen on asia, mikä kansalaisella täytyy tehdä harvoin, nykyisin vain viiden vuoden välein. On ihan ymmärrettävää, että tilanne on asiakkaalle aina melko uusi ja joillekin myös ahdistava, suomalainen Pirjoraijaleena kun harvemmin viihtyy kameran edessä, vieläpä kohtisuorassa katsekontaktissa kameraan. Vaikka tilanne onkin jokaiselle asiakkaalle aina uusi ja yhtä ihmeellinen, se ei meille kuvaajille sitä valitettavasti ole. Purankin tähän sydämeltäni asioita, mitkä saavat varmasti monella passikuvaajalla hiukset harmaantumaan ja pulssin nousemaan lähes päivittäin. Ottakaa opiksenne ja säästäkää meidän raukkojen hermoja!

Silmälasit.
”Ei voi olla totta! Pitääkö ne todellakin ottaa pois päästä? Minulla oli kyllä lasit siinä edellisessä kymmenen vuoden passissakin! Eihän minua kukaan tunnista ilman niitä!” Kyllä ne nyt kiltisti kannattaa ottaa pois, koska säännöt tiukentuvat vuosi vuodelta. Ketään, kuka passiasi katsoo neljän sekunnin ajan lentokentällä, ei kiinnosta miltä näytät lasit päässä tai ilman. Ja lasit voi AINA ottaa päästä pois jos rajalla tuleekin kinkkinen tilanne kun kasvojasi verrataan kuvaasi. Et ole syntynyt lasit päässä. Ne eivät valitettavasti kuulu naamaasi.

Hauskat letkautukset.
”Hehheh, näytän ihan vankikarkurilta” *Arvioiva katse kuvaajaan päin, olikohan se sen mielestä hauska?*. Lause saattaa sinusta olla ihan letkeä, mutta arvaapa mitä me mietimme, kun kuulemme saman lauseen joka toisen aasiakkaan suusta kymmeniä kertoja päivässä? Siinä ei välttämättä jaksa enää revetä mehevään nauruun.
”Tästä naamasta tarvitsisi passikuvan, mutta meneeköhän teidän kameranne rikki? Hehheh.”
”Ei tästä naamasta parempaakaan saa.” Ei niin.

Ohjeiden noudattamatta jättäminen.
Joillekin on käsittämättömän vaikeaa istua kohtisuorassa kameraa kohti (ei, nykyään ei enää voi istua vinottain pää kallellaan kuten ehkä 20 vuotta sitten). Vaikka aasiakasta ohjeistaisi parikin kertaa istumaan suoraan kameraan päin, alkavat jotkut ”huomaamatta” hivuttamaan itseään tuolilla sivuttain ja kääntämään parempaa puoltaan kameralle. Myöskään sellainen kuva ei varmasti mene läpi, missä käännät päätäsi ja katsettasi 45 astetta sivulle. Aiheutat itsellesi vain turhia juoksuaskelia, kun sinut käännytetään poliisiasemalta takaisin otattamaan uusi kuva.

Kuvaajan kuvaustaitojen epäileminen.
Meillä on tapana näyttää kameran ruudulta aasiakkaalle omaa kuvaansa, ja siten tavallaan pyytää siitä hyväksyntä. ”Eikös tuo ole aika kaukaa otettu, minusta kasvojen pitäisi olla lähempänä.” Kuvahan ei tosiaan tulostu suoraan siitä kamerasta, se käytetään vielä kuvankäsittelyohjelman läpi. ”Oletko nyt aivan varma että värillinen kuva käy passiin?” Onhan tässä tosiaan muutamien tuhansien passikuvien ottamisen jälkeen hieman epävarma olo, koitetaanpa jos se silti sattuisi menemään värillisenä näin 2010-luvulla poliisilta läpi.
Olen nuorena naisihmisenä tällä alalla, ja erittäin usein saan jo, varsinkin vanhempien miesaasiakkaiden astuessa ovesta sisään, vienon hymyilevän katseen, joka kertoo selkeästi
epäileväisyydestä taitojani kohtaan. Eihän tällainen tyttönen voi tietenkään osata ottaa passikuvia/varsinkaan tietää millaisia niiden pitää olla. Yleensä juuri nämä aasiakkaat ovat niitä, jotka kyseenalaistavat taitoja tyhmillä kysymyksillä.

Ymmärtämättömyys.
Poliisi suosittelee kuvan lähettämistä nykyisin sähköisenä suoraan heille, kävitpä poliisiasemalla tekemässä hakemuksen tai teitpä sen kotona netissä. Meidän nimeltä mainitsemattomassa kuvaamossamme kuvattava asiakas täyttää pari tietoansa pienelle paperilapulle, jonka alareunassa kehotetaan lukemaan alta muutama ytimekäs lause, mm. että kuva lähtee suoraan Poliisille ja että asiakas saa hetken päästä kännykkäänsä oman sähköisen kuvatunnuksensa. Tässä lienee jotain ylitsepääsemättömän vaikeaa ymmärtää, koska lähes j-o-k-a-i-n-e-n kysyy lähtiessään: ”Lähteekös tämä kuva nyt sitten sinne poliisille ja mistä saan sen kuvatunnuksen?” Selitäppä siinä nuo asiat vielä lopuksi jokaiselle aasiakkalle. Vaikuttaa jo lähes siltä, että koko Suomen kansa kannattaisi ehkä lähettää jonkinlaiselle luetunymmärtämiskurssille.

Jos siis passisi on vanhenemassa, tarvitset siihen kuvan ja käyt kuvattavana, käyttäydy mahdollisimman neutraalisti ja ripeästi (takanasi on todennäköisesti jo pari muuta passikuva-aasiakasta odottamassa). Kuuntele ohjeet, sillä kerromme kyllä kaiken tarpeellisen tiedon mitä tällä käynnillä sinun tarvitsee tietää. Älä epäile taitojamme, emme me täällä muuten olisi töissä jos emme tietäisi mitä olemme tekemässä. Kiitos ja hyvää matkaa!

Jaa tämä tarina:

29 kommenttia

 1. Miss Piggy sanoo:

  Ei jumalauta! Piti nyt tästäkin jo tehdä ”näin käyttäydyt/ näitä et saa sanoa” opastus. Jos hermo menee siitä, että asiakkaat, ne sun palkan maksajat sanoo sinun jo moneen kertaan kuuleman kevennyksen tai asian, niin usko minua, vaihda alaa! Teet palveluksen sekä itsellesi että meille asiakkaille!
  Ja tämä” käyttäydy mahdollisimman neutraalisti ja ripeästi”!!! Ei hyvää päivää!

  • Kermit sanoo:

   Taidat kuulua itsekin näihin aasiakkaisiin?

  • Markus sanoo:

   Parempaa viihdettä tällä sivulla alkaa olemaan Miss Piggyn itkupotku-raivarit, kun ei saa ”hauskoja” tarinoita 😀

   Tiesithän, että itsekin voit lähettää juttuja kohtaamisista, mitä näet vaikka kassajonosta seuraamalla? Näytä meille muille mallia, että mikä on ”hyvä” tarina.

   Se on asia erikseen, että kannattaako ottaa nokkiinsa asiakkaiden hokemista mälsistä vitseistä, mutta tuo argumentti ”palkanmaksajat” on jotain mitä en ikinä ole ymmärtänyt.

   Osaako joku nimetä ammatin/työn, jossa toimeentulo ei ole riippuvainen toisesta ihmisestä tai kuluttajasta? Eihän sellaista ole. Eipä siis asiakaspalvelijan velvollisuus ole sen enempää sietää hölmöilyä.

   Mutta sitäkään ei pidä unohtaa, että aspa työssä ollaan paikalla asiakasta varten.

  • Descartes sanoo:

   On erittäin valitettavaa, että koet tällaisen pienen ”postauksen” takia noin vakavan emotionaalisen romahduksen. Suosittelen sinulle asiantuntevaa psykologista apua, sillä tuoolainen reagointi implikoi vakavia tunnepuolen ongelmia.

  • Mortti sanoo:

   Eiköhän jokainen saa lattaa tänne sivulle juuri sellaisen tarinan jonka haluaa.. Jos nämä ”käytösohje” jutut häiritsee noin paljon niin paina rohkeasti vaan seuraava/edellinen nappia ja jätä nämä väliin… Jos tällaiset tarinat vaikuttavat psyykkeeseesi noin pahasti , niin usko minua, vaihda sivustoa. Teet palveluksen itsellesi ja erityisesti meille muille sivuston käyttäjille. 🙂

 2. jeps... sanoo:

  Eihän se palkka nyt suoraan sieltä asiakkaalta tule ;’D

  Tai jos olet tuota mieltä, niin eikös se tarkoita että jos palkka on väärin (puuttuu tunteja jne) niin saa antaa asiakkaalle tilinumeron, että laita tuonne puuttuvat ja ole vastaisuudessa tarkempi.

  Ei vaan, onhan se varmasti ärsyttävää, jos tullaan viralliseen kuvaan ja aletaan tekemään sitä ihananihanaa selfiehuulimutruposea:D

 3. Putkimies sanoo:

  Mulle tuli ihan sama mieleen tuosta ”vankikarkuri”-kohdasta… Jos sen kerran tosiaan kuulee kymmeniä kertoja päivässä, niin eikö asian pitäisi olla suunnilleen sama kuin rekkakuskille pieni kuoppa tiessä? Eli jos se alkaa tosissaan ottaa pattiin, kannattaa vakavasti harkita alan vaihtoa.

 4. Mascewi sanoo:

  Jos asiakkaat ovat kilttejä ja kertovat piristääkseen kuluneita juttuja niin en tajua miksi siitä pitää ottaa pattia? Eivät sentään huuda kurkku suorana. Pitääkö jokaisen keksiä täysin uusi vitsi vai onko parempi ettei sano mitään, ettet leimahda?

  Lisäksi oletko varma, että miehet hymyllään kyseenalaistavat suuren taitosi ja osaamisesi? Ehkä he tykkäävät nuoresta naamasta heitä palvelemassa? Joitain ehkä ujostuttaa nätin naisen kanssa asiointi? Jos jokaisesta kohtaamisesta etsii vain halveksuntaa itseä kohtaan ja loukkaantumisen aihetta niin ei se ainakaan paranna asiaa.

  Ja tämä on kannustus. Katso maailmaa lapsen silmin, innostuneena ja iloisena, äläkä kyynisen vanhuksen katkeralla katseella.

 5. Huhhuh sanoo:

  Täällä näkyy joka postauksessa näitä ihmeen vastakommentteja (usein samoilta tyypeiltä vieläpä) Tässäkin tekstissä kirjoittaja halusi purkaa sydämeltään asioita joihin varmasti kaikki passikuvaajat voivat samaistua… Rakastivatpa työtään paljon tai vähän vähemmän. Ainakin mun käsittääkseni tää sivusto on just tätä varten, että niistä asioista voi purkautua!

 6. iIi sanoo:

  Tämä on tullut jo niin monessa jutussa täällä esille että alkaa jo ärsyttää; kuluneet vitsit. Onko siis asiakkaan tehtävä tietää mitkä heitot olet kuullut jo tuhat kertaa? Mullakin tuli tuo vankikarkuri-juttu mieleen kun viimeksi passikuvaa hain, ja jos olisin puhelias ihminen niin sehän olisi tullut spontaanisti sanottua kuvaajallekin sen enempää miettimättä kuinka monta kertaa kuvaaja on mahtanut sen kuulla. Se on vaan jutustelua, ei ne asiakkaat varmasti mieti etukäteen että mitäs hauskaa sitä murjasis tänään, tietyissä tilanteissa vaan tulee ihmisillä alitajunnasta samanlaisia juttuja ja jotka tykkää puhua yleensä verbalisoi näitä ajatuksia small talkiksi. Deal with it tai kärsi.

 7. MM sanoo:

  ”käyttäydy mahdollisimman neutraalisti ja ripeästi”

  AHAHAHAHA! Toivottavasti koko juttu olikin sit lopulta läppää?

 8. kukkahattu sanoo:

  Tuo suoraan poliisille kuvan lähettäminen on aika uusi juttu. Eikö sitä pientä lappua antaessa voi aspa muka kertoa tuota asiaa?

 9. Valokuvaaja itsekkin sanoo:

  Kolme aijempaa komemetia ovat kaiki osuvia.
  Lisäksi passikuvassa saa olla lasit. Säännöt eivät niitä kiellä.
  Aiheuttavat toki kuvaajalle lisä vaivaa kun pitää ottaa huomioon heijastukset ja että sangat eivät peitä pupilleja, mutta lasit ovat kullä sallittuja passi kuvassa.

 10. Närki sanoo:

  Siinä meillä vasta onkin suomalainen RaijaPirkkoLeena, vai mikä olikaan. Ei ne ihmiset odota, että pidätyskuva-letkautuksen jälkeen naurat kippurassa lattialla vartin verran, kunhan sanovat nyt jotain, ettei ole aivan hiljaista. Ilmeisesti liikaa puhumista teikäläiselle. Huono aspa mielestäni.

  • apapap sanoo:

   Päinvastoin, naurahtelen tietysti aina näille kommenteille, ei siinä hapanta naamaakaan näytetä kun asiakaspalvelussa ollaan. Tänne tietääkseni sai purkaa näitä asioita mieleltään?

 11. Topmodel sanoo:

  Ensinnäkin, saatte aivan HUIKEAT rahat siitä, että painatte sitä nappia. Työ ei vaadi teiltä edes ennakkovalmistelua. Aivan turhaa motkotusta.
  Aina ei myöskään ole kyse siitä, etteikö ymmärtäisi lukemaansa, joskus ihminen vain haluaa varmistaa, että meneehän tämä nyt niinkuin kuvitteli. Kuten sanoit, passikuvia asiakkaat eivät ota kovin usein, joten heillä voi olla aiheen suhteen hieman epävarmuutta. Sinun tehtävänäsi on ottaa oikeaoppinen kuva, sekä tehdä tilaneesta mahdollisimman sujuva.

  Otapa kunnon selfie ja kato itseäsi silmästä silmään ja mieti oisko alanvaihto paikallaan!!!

 12. Normiaasi sanoo:

  Tuo kuvien sähköinen lähettäminen poliisille nyt vain on uusi asia, itsekin kun viitisen vuotta sitten passini viimeksi uusin sain vielä kuvat käteen ja niiden kanssa piti kävellä kamarille. Se on luonnollista että asiakkaat kyselevät ja ovat epävarmoja uusista käytännöistä, se nyt vain kuuluu työn luonteeseen että tällaisessa tilanteessa sitä itselle itsestäänselvää asiaa joutuu joka toiselle selittämään. Jos tämä on jotenkin ylivoimaista niin sitten ei tosiaan auta kuin alan vaihto, kaikki eivät sovellu palvelualoille.

 13. Ems sanoo:

  Toisin kuin vähän liiankin usein monien mielestä tällä sivustolla, niin alan vaihto ei kyllä ole mikään ratkaisu, vaan lähinnä asenteen muuttaminen. Itsellä särähti korvaan tossa kohtaa, kun jotkut ”ei osaa lukea siitä paperista, että kuvat menevät suoraan poliisilaitoksen tietoihin”. Jotkut eivät ehkä oikeasti näe lukea sitä, kun taas toiset ”eivät näe”, eli ovat tällaisessa asiakastilanteessa enemmän ja vähemmän paniikissa ja kokevat kaikenlaiset sosiaaliset tilanteet kauhistuttavina eivätkä pysty keskittymään kunnolla. He kykenevät hoitamaan asiansa muuten mutta pienen präntin lukeminen ei kyllä käy mielessäkään ellei joku siitä erikseen mainitse. Mahdollisimman ripeään ja neutraaliin toimintaan on turha tällaisia ihmisiä käskeä, he panikoivat juurikin sitä ja eivät haluaisi olla vaivaksi ja aiheuttaa hidastuksia.

  Mistäkö tiedän tämän? Olen itse vähän tällainen (vaikka asiakaspalvelija olenkin) ja tiedän monia muita, joille nopeat asiointitilanteet tuottavat paniikkihikoilua, varsinkin jos ovat ekaa kertaa käyttämässä jotakin palvelua.

  Vähän kärsivällisyyttä ja positiivisempaa asennetta peliin, niin hyvä tulee!

 14. faktat sanoo:

  Samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa. Lisäisin myös, että poliisin passikuvaohjeiden mukaan passikuvassa SAA olla silmälasit päässä. Tiedän kokemuksesta, että on vaikeaa ottaa passikuva itse (kyllä, niinkin saa tehdä) niin, että rillit eivät aiheuta varjoja tai muita kiellettyjä efektejä. Siksipä silmälasipäisen kuvan haluava meneekin tietysti valokuvaajalle, joka ammattitaitoisena osaa ottaa kuvan, jossa silmälasit ovat kasvoilla, mutta eivät aiheuta ongelmia.

 15. JJ68 sanoo:

  ” Vaikuttaa jo lähes siltä, että koko Suomen kansa kannattaisi ehkä lähettää jonkinlaiselle luetunymmärtämiskurssille. ” ….Muiden maiden kansalaisista puhumattakaan.Ajoin erään bussiyhtiön linjaa paikasta a,paikkaan b.Eräs kansanryhmä ei meinaa millään tajuta,sitä mitä kahdessa linjakyltissä lukee.Lähes poikkeuksetta tämä kansanryhmän edustajat tulivat kysymään meneekö bussi paikkaan a tai b.Mikä vittu siinä on niin vaikeeta?Ja kyllä ,tämä kanryhmä osaa lukea englanniksikin.Ja en ole enää aasiakaspalvelija,ei oo mun juttu…

 16. Epsome sanoo:

  Hyvä kuvaus ammattitaidottomasta tekijästä jonka mielestä palkkansa maksaja toimii väärin.

  • AvP sanoo:

   Asiakasko sen minun palkkani maksaakin? Luulin että ne rahat tulevat työnantajalta. Palaa hyvä Epsome pois sieltä 1800-luvulta.

 17. ex-fotomyyjä sanoo:

  Itsekin fotomyyjänä ( ilmeisesti samassa puljussa) olleena niin totean tämän verran:

  Asiakkaat eivät ole työnantajia. He tuovat rahaa sisään ja jos yksi tuhannesta närkästyy niin ei se puljua kaada. Toisekseen, tämän sivuston ideana on myöskin purkaa tätä ammattilaisen tuskaa ja kuinka välillä vituttaa ne samat vanhat läpät (joista mm. kaupan kassatkin täällä asiasta sanovat), se ei silti poista sitä faktaa että edelleenkin se asiakaspalveluhymy pysyy kasvoilla tilanteessa kuin tilanteessa.

  Ennenkaikkea ymmärrän sen vitutuksen joka tulee, kun ammattitaito kyseenalaistetaan ja neuvojen vastaanottamattomuus hidastaa muiden asiakkaiden palvelua ja mahdollisimman jouhevaa palvelua. Ja USKOKAA POIS, vuosien kokemuksella sen kyseenalaistavan hymyn kyllä tunnistaa kaukaa. Me tässä ollaan ne ammattilaiset jotka tekevät tätä TYÖKSEEN. Aina asiakas ei ole oikeassa, itseasiassa hyvin harvoin on.

  Jokaisella meistä on töissään asioita joihin kyllästyy ja jotka vituttaa, parempi se on täällä niitä purkaa kuin asiakkaalle päin näköä. Harvoin fotomyyjät töykeitä ovat ja kohteliaisuus ja asiakaspalveluasenne on työaikana täysin päällä. Vitutusta voi kukanenkin purkaa vapaa-ajalla miten haluaa.

 18. valokuvaaja sanoo:

  Tuo silmälasiasia: Passikuvassa saa olla silmalasitkin päässä, mutta niissä ei saa olla heijastumia. Onkin sitten kysymys vain ammattitaidosta, mikäli ei pysty ottamaan asiakkan haluamaa kuvaa.

  • apapap sanoo:

   Heijastuma ei ole ainoa asia mitä ei saa olla. Sangat eivät saa olla silmien päällä eivätkä heittää varjoa silmien päälle. Se ei ole ammattitaidosta kiinni. Kuvaamoissa niin meillä ja varmasti muuallakin, on vaikea alkaa asiakkaan takia kattoon asennettua salamaa alkaa kääntelemään niin että varjot eivät osuisi pahaan kohtaan. Ja kuten yllä mainittu, se on ihan siitä virkailijasta kiinni meneekö se kuva läpi vai ei, yritetämme vain yrittää vähentää asiakkaan juoksuaskelia meiltä poliisiasemalle ja takaisin.

 19. Jaakkotwöö sanoo:

  Suodaan asiakkaalle se huonojen vitsien kertominen, ostaahan hän ylikalliit 25€ passikuvat teiltä, kun ne voi nykyään kuvata jopa älypuhelimella joka löytyy monen taskusta.

 20. Armas Keikula sanoo:

  Täällä jälleen yksi samaa hommaa vääntävä.

  Tuo silmälasijuttu on muuten aika kinkkinen; osa virkailijoista laittaa niitä silmälasikuvia bumerangina takaisin varjojen takia, osa antaa mennä läpi. Isot miinukset/plussat myös vääristävät, joten siitäkin voi tulla hylsy. Koska pikkupaikassa se poliisiasema on helposti reilun puolen tunnin matkan päässä, ollaan yleensä ohjeistettu silmälasittomaan kuvaan, ettei tule hukkareissua.

  Lykkyä myös siihen passikuvan ottamiseen älykalikalla, oikeaan kokoon se tiedosto pitää kuitenkin osata laittaa ja valaistuskin pitäisi olla neutraali. Yritykset nyt kuitenkin joutuvat maksamaan alvin lisäksi vuokrat, sähköt, vedet, palkat&työnanatjamaksut, kamerat, salamat ja tietokoneet ohjelmineen, eli ei siitä nyt sentään kaikki käteen jää…

 21. Titta sanoo:

  ”käyttäydy mahdollisimman neutraalisti”. Tiukat on vaatimukset. Eiköhän ystävällinen tai edes asiallinen käyttäytyminen olisi sallittua ja jopa toivottavampaa kuin neutraali, kun ei kuitenkaan mistään sotilasalasta ole kyse…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *