Pidetään sähköasentajat sähköasentajina, jookosta?

Aasiakkaalle oli toteutettuna muutamat erilaiset verkkosivut, joita olisi tarkoitus myydä eteenpäin alihankkijoille. Noh, meidän firman myyjäthän neuvottelivat sitten koulutustilaisuuden näiden sivujen muokkaamisesta ja päivittämisestä.

Jo kauan ennen koulutustilaisuutta ilmoitettiin aasiakkaalle että verkkosivujen tekemisen opettaminen, erityisesti valmiilla julkaisupohjalla, ei todellakaan onnistu muutamassa hassussa tunnissa. Erityisesti jos näihin asioihin ei ole koskaan koskenut, englanninkieli ei suju moitteettomasti ja tämä koulutustilaisuus tapahtuu etänä interwebsin välityksellä, on kyseessä mahdoton tehtävä.

Noh, koulutuspäivä saapuu, ja koulutus alkaa. Käytössä oli ääniyhteys puolin ja toisin, sekä ruudunkaappaus muokattavalta esimerkkisivulta. Koulutuksen alussa kerrataan, että kaikkien näiden asioiden oppiminen parissa tunnissa ei ole mahdollista. Kerrotaan että sivulla on neliön muotoisia palikoita, joihin saa tekstiä, kuvia yms. Niitä pystyy vapaasti vaihtamaan viemällä hiiren tänne ylkäkulmaan, ja avaamalla valikon…

”Öö, siis mikä valikko?”
”Tuo valikko joka aukeaa kun vie hiiren tähän. Tämä valikko joka on nyt tässä näkyvillä. Valitse tästä muokkaa ja…”
”Siis, miten sen valikon sai auki?”

Tätä jatkui kaksikymmentä minuuttia, jonka jälkeen aasiakas toteaa että voitaisiin keskittyä vain olennaiseen, sisällön muokkaamiseen.

Siinä sitten yritin selitellä, että nämä on aivan ehdottomasti yksinkertaisinta mahdollista sisällön muokkaamista. Kun avaa tuolta valikosta muokkauksen, ilmestyy tekstiruutu, jossa olemassaolevat tekstit voidaan muokata. Ilmeisesti en puhunut tarpeeksi selkeästi kun sanoin ”Muistakaa painaa Tallenna-nappia. Jos painatte ruksista kiinni, eivät muutokset tallennu.”

Tietenkään ei saa olettaa että kaikkien tulisi osata käyttää tietokonetta, tai ymmärtää tietotekniikasta ylipäätään mitään. Tuntuu vain siltä että kyse ei ole osaamattomuudesta, vaan silkasta puhtaasta ymmärtämättömyydestä. Harvinaisen paksukalloista sakkia.

Jaa tämä tarina:

6 kommenttia

 1. Trisha sanoo:

  Tuttua, joskin viihdyttävää kauraa.

  Peruasioiden ymmärtäminen tuntuu joillekin olevan erittäin heikossa kunnossa, etenkin mitä tietokoneisiin ja ohjelmistoihin tulee. Jos on motivaatiota tai kiinnostusta opetella uutta, kannattaa opetella ne perusteet. Luulisi että edellä mainittu teesi on selviö, mutta ei vaan tunnu olevan joillekin.

 2. voi hyvänen aika! sanoo:

  Sanoisinpa, että teidän firman myyjät olivat ne jotka mokasivat. Kannattaisi ottaa selvää mitä asiakas oikeasti tarvitsevat; se on sitä asiakaspalvelua.

 3. Mascewi sanoo:

  Näihin palavereihin ei tietenkään koskaan saada paikalle osaavaa väkeä ja kaikkihan sanovat osaavansa käyttää tietokonetta, kun pystyvät käyttämään wordia auttavasti (joskaan eivät ymmärrä, että se osaa esimerkiksi järjestää listan aakkosjärjestykseen ILMAN että jonkun pitää se tehdä käsin).

  Vihaan niin sitä kun tällaisia tarinan kaltaisia urpoja sattuu koulutettaviksi. jos kukaan ei osaa käyttää tietokonetta niin palkatkaa vaikka sukulaispoika käyttämään sitä puolestanne jukoliste!

  • myös alalla sanoo:

   Täysin samaa mieltä. En tiedä, millä näiden kalloihin saisi taottua tietoa sisään. Jonkinlainen fyysinen simputtaminen lienee ainoa keino?

 4. i feel you sanoo:

  ärsyttää nämä kouluttajat, jotka ei ymmärrä, että ilman näitä ”urpoja” heillä ei olisi työtä…
  Monesti on maksettu kalliit koulutukset, joista ei ole saatu mitään irti kun nämä snobit ei osaa selittää asioita niin että tavalliset ihmiset ymmärtää… ja koulutettavat ei ole uskaltaneet ilmaista, etteivät ymmärtäneet mitään.. argh!

  • Anssi sanoo:

   Se on aivan asiakkaan oma vika jos tilaa expert-tason koulutuksen aloittelijoille. Tyypeillä on materiaalit ja ohjelmat valmiina nimenomaan niitä jo asioita osaavia varten. Et sinäkään mene inssiin ja kysele siellä missä on kaasupoljin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *