Pidetään sähköasentajat sähköasentajina, jookosta?

Aasiakkaalle oli toteutettuna muutamat erilaiset verkkosivut, joita olisi tarkoitus myydä eteenpäin alihankkijoille. Noh, meidän firman myyjäthän neuvottelivat sitten koulutustilaisuuden näiden sivujen muokkaamisesta ja päivittämisestä.

Jo kauan ennen koulutustilaisuutta ilmoitettiin aasiakkaalle että verkkosivujen tekemisen opettaminen, erityisesti valmiilla julkaisupohjalla, ei todellakaan onnistu muutamassa hassussa tunnissa. Erityisesti jos näihin asioihin ei ole koskaan koskenut, englanninkieli ei suju moitteettomasti ja tämä koulutustilaisuus tapahtuu etänä interwebsin välityksellä, on kyseessä mahdoton tehtävä.

Noh, koulutuspäivä saapuu, ja koulutus alkaa. Käytössä oli ääniyhteys puolin ja toisin, sekä ruudunkaappaus muokattavalta esimerkkisivulta. Koulutuksen alussa kerrataan, että kaikkien näiden asioiden oppiminen parissa tunnissa ei ole mahdollista. Kerrotaan että sivulla on neliön muotoisia palikoita, joihin saa tekstiä, kuvia yms. Niitä pystyy vapaasti vaihtamaan viemällä hiiren tänne ylkäkulmaan, ja avaamalla valikon…

“Öö, siis mikä valikko?”
“Tuo valikko joka aukeaa kun vie hiiren tähän. Tämä valikko joka on nyt tässä näkyvillä. Valitse tästä muokkaa ja…”
“Siis, miten sen valikon sai auki?”

Tätä jatkui kaksikymmentä minuuttia, jonka jälkeen aasiakas toteaa että voitaisiin keskittyä vain olennaiseen, sisällön muokkaamiseen.

Siinä sitten yritin selitellä, että nämä on aivan ehdottomasti yksinkertaisinta mahdollista sisällön muokkaamista. Kun avaa tuolta valikosta muokkauksen, ilmestyy tekstiruutu, jossa olemassaolevat tekstit voidaan muokata. Ilmeisesti en puhunut tarpeeksi selkeästi kun sanoin “Muistakaa painaa Tallenna-nappia. Jos painatte ruksista kiinni, eivät muutokset tallennu.”

Tietenkään ei saa olettaa että kaikkien tulisi osata käyttää tietokonetta, tai ymmärtää tietotekniikasta ylipäätään mitään. Tuntuu vain siltä että kyse ei ole osaamattomuudesta, vaan silkasta puhtaasta ymmärtämättömyydestä. Harvinaisen paksukalloista sakkia.

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *