Pikaruokalan aasit

Olen töissä maailman suurimmalla pikaruokaketjulla, tosin meidän yksikkömme on erittäin pieni ja olen iltaisin ennen sulkemista muutaman tunnin yksin. Suljemme tosiaan myöhääm illalla ja olemme arkisin auki 12h.

Tästä muutama ohje miten EI kuulu toimia:

1. ÄLÄ puhu puhelimeen kun tulee vuorosi tilata, varsinkaan jos on jonoa takanasi. En halua keskeyttää puheluasi,joten hymyilen vain nätisti vaikka sisäisesti haluaisin huutaa.

2. ÄLÄ tule tilaamaan illalla minuuttia enne sulkemisaikaa. Äläkä suutu, jos en enää tarjoile. Olen tosiaan yksin ja minulla on paljon muitakin asioita hoidettavana. Ja kyllä, työaikani loppuu samaan aikaan kuin suljemme ja on mukava päästä ajoissa kotiin.

3. ÄLÄ tilaa ja lähde heti tilattuasi vessaan huutaen perässäsi ”kaikki”, koska voisin hyvin lykätä sämpylääsi kaikki mahdolliset lisäpekonit ja juustot, sekä laittaa kaikki kastikkeet.En tosin tee tätä, mutta muutaman kerran käynyt mielessä.

4. ÄLÄ myöskään tule viimeisellä aukiolotunnilla ison tilauksen kanssa. Yhden sämpylän tekemiseen menee n.2 minuuttia ja jos tulet yli viiden sämpylän tilauksen kanssa, se on paljon yhdelle ihmiselle illalla. Tai jos sinun on pakko saada tietty määrä tiettynä päivänä, SOITA etukäteen. Helpottaa huomattavasti. Ei ole mukavaa kun tulet ja pyydät viimeisellä tunnilla 20 kokopitkää leipää.

5. Meillä siivotaan illalla sali, ja nostamme tuolit pöydille. Jätämme aina yhden pöydän tuolit asiakkaita varten alas, joten jos saavut kesken siivouksen, ÄLÄ mene sinne viimeiseen pöytään laskemaan niitä tuoleja. Oikeasti.

6. Olet jo iso ihminen, osaat varmasti viedä roskat roskikseen ja vetää vessan. Kyllä, vessan vetämättä jättäminen on yleinen ongelma.

7. Vaikka meitä olisi joskus tiskin takana kaksi, se ei tarkoita että olemme molemmat vuorossa. Odota rauhassa, niin minäkin teet kun mietit kohtuuttomat kauan valitessasi ja jono takanasi vain kasvaa.

8. ÄLÄ myöskään töki sitä lasia, jonka olen just pessyt. Osaat varmasti kertoa haluamasi kasvikset ilman osoittelua. Jos et, opettele.

9. Liittyen kohtaan 8, opettele ne kasvikset. Salaatti ei ole ”vihree” eikä jalopeno pepperoni. Pepperoni on se makkara ja jalopeno se tulinen kasvis. Ja itse ainakin tunnistin tomaatin ja kurkun jo ennen ekaluokkaa.

Haluan lopuksi kiittää kaikkia mukavia ja asiallisia asiakkaita 🙂

– manteli –

Jaa tämä tarina:

11 kommenttia

 1. Blueberry sanoo:

  Anteeksi, että nussin pilkkua mutta se on JALAPENO. Jalapeno ei ole millään tavalla jalo :p

  • EMX sanoo:

   Se on jalapeño. Siis eñellä. Vielä kun nämä Subwayn campesinot oppisivat tunnistamaan oikean lausumistavan niin maailma olisi parempi paikka.

 2. kynteli sanoo:

  Anteeks, että nussin pilkkua vielä vähän lisää, mutta pepperoni on kyllä makkaraakin mutta myös jalapenoa muistuttava mutta maultaan miedompi chililajike.

 3. ottia tuota sanoo:

  Tiedan etta kommentoin vanhaa juttua, mutta… Tyoaika ei voi loppua silloin kun ko. paikka menee kiinni. Tyonantajasi kuuluu jattaa sinulle tarpeeksi aikaa sulkemistoimiin, varsinkin jos olet yksin.

  kohta 2. Enimmakseen samaa mielta ja ymmarran kylla jos en minuuttia ennen sulkmista saa ruokaa enaa. Mutta jos taas paikassa on jonoa ja joutuu odottamaan siihen viimeiseen minuuttiin, etta paasee tilaamaan, niin sitten tietysti palvelua on saatava. Mutta tuskin tata tarkoititkaan.

  Mutta kohta 4. on se mita en ymmarra. Ei ole asiakkaan vika ettei teilla ole toissa tarpeeksi porukkaa. Pikaruokapaikoissa ei yleensa tarvitse tehda ennakkotilauksia. Voihan se toki kohteliasta olla, muttet voi kylla sita vaatia. Vaadi sen sijaan tyonantajaasi hankkimaan lisaa tyontekijoita, jos tuo on usein ongelmana. Ja muista toki palvella viime hetken asiakkaatkin ja sitten vaatia palkka ylimenevalta ajalta myos. Toki jos tyonantajasi vaatii ettet tee minuuttiakaan yli tietyn kellonlyoman, niin ok. Lappu luukulle vaan ja mahdollisimman kylmalla asenteella. Alaka unohda etsia uutta paikkaa jo ennen kuin nykyinen menee konkurssiin.

 4. Tipi sanoo:

  Olen itse työskennellyt vuosia samaisessa firmassa ja voin samaistua kirjoitukseesi täysin. Olen huomannut, että monien aasiakkaiden kohdalla ärsyttää eniten asioiden toistuvuus päivän mittaan. Kun jo kahdeksas asiakas huikkaa sulle sen ”laita kaikki!” ja häviää vessaan niin ketuttaahan se. Ethän sä tosiaan kaikkia kymmentä eri kastiketta sinne mene laittamaan ja varmasti tääkään asiakas ei kuitenkaan halua niitä jalapenoja ja oliiveja sinne, niin siinä sit ootat keskeneräisen patongin kanssa että herra tai rouva on saanu tarpeensa tehtyä. Ja kun hän sitten palaa niin ilme ja kommentit on sitä luokkaa että miks se patonki ei oo jo valmis!

  Mutta lisätäkseni vielä arvon asiakkaat:
  Jos kyseessä on tällainen pikaruokala ym. missä asiakkaan tehtävä ja ETU on valita täytteensä itse, niin älä heitä myyjälle tyyliin ”No toi grillattu kana” ja sit käännät selän ja menet takimmaiseen pöytään istumaan. Siellä odottelet että ruokasi valmistuisi itsestään ja myyjä joutuu tyhmän oloisena huutelemaan liikkeen toiseen päätyyn ”Saako laittaa juustoa?!! Voisitteko tulla tänne valitsemaan kasviksia?” Monestihan asiakas tässä vaiheessa pyörittelee silmiään ja puhaltelee tuskissaan, että pitääkö mun nekin valita ja miks täällä on niin vaikeaa toimia.

  Itse oon aina sanonut rehellisesti, että on ihan totta, ettei liike ole maailman yksinkertaisin paikka tilata, mutta minä olen täällä sitä varten, että voin auttaa. Kysyn tässä muutaman kysymyksen ja te vastaatte. On ok jos asiakas sanoo heti alkuun ettei tiedä miten toimia, mutta miksi joidenkin pitää olla siitä vihaisia myyjille. Emmehän me päätä liikkeen toimintaperiaatteista tai mainonnasta sun muusta.

  Toinen asia on tilausjärjestys ja se että vaikka myyjille onkin ehkä kehittynyt hyvä muisti työtä tehdessä niin ei mekään mitään koneita olla. Liian monta kertaa päivittäin paikalle pamahtaa asiakas joka tilaa kuusi leipää ja aloittaa kertomaan tilaustaan jostain ihan väärästä päästä. ”Meille tulis kuus leipää, yhteen kinkku, missä ei saa olla maitotuotteita, yks sitten kana, sinne se bbq-kastike ja kolmanteen….” Myyjä:”Anteeksi, voitaisiinko ihan aluksi aloittaa niistä leipälaaduista ja minkä kokoisia leipiä haluatte? Mennään myöhemmin niihin kastikkeisiin ja muihin niin muistan sitten paremmin.” Silti liian moni ei tajua vaan aloittaa samanlaisen listauksen kuin alussa täytteineen, kastikkeineen, mausteineen…

  Luulenpa että pikaruokaravintoloissa saattaa törmätä pahimpiin aaseihin, jotka tulevat paikalle nälkäisen kärttyisinä eivätkä arvosta kyseistä työtä. Onneksi on myös niitä ihania ihmisiä, jotka saa hymyn huulille ja joiden kanssa voi heittää pientä small talkia päivän mittaan. 🙂 Jaksamista kaikille asiakaspalvelijoille! Onneksi emme ole yksin 🙂

 5. Blueberry sanoo:

  2. A la carte – ravintolat yleensä menevät kiinni sen verran aiemmin kuin ruoan valmistamisessa kestäisi. Tästä syystä mielestäni pikaruokaravintolassa on ihan ok jos ei enää 1-2 minuuttia ennen enää tarjoilla…

 6. MZL sanoo:

  Mä en ees uskalla koskaan mennä näihin sandwich technician mestoihin, koska mä en tiedä miten siellä pitää toimia oikein. Jokaisen kolme kertaa kun oon ollut siellä, niin sen sandwich technicianin on ollut pakko kysyä multa kaikki. En osaa itse tehdä siitä helppoa heille.

  • piip sanoo:

   Älä ressaa. Helpointa se on artistillekin, että kysyy kaikki erikseen. Jos asiakas haluaa olla mieliksi tekijälle, paras keino siihen on vaan kuunnella ja vastata kysymyksiin 🙂

  • KK sanoo:

   Mut me ollaan siellä sitä varten, että me kysellään ja neuvotaan. Tai no puhun vaan omalla kohdallani tottakai, mutta niin sen kuuluis mennä.

   Muuten voin allekirjoittaa kyllä tän melkein täysin!

 7. Anssi sanoo:

  ”Vaikka meitä olisi joskus tiskin takana kaksi, se ei tarkoita että olemme molemmat vuorossa.”

  Mitä ihmettä se toinen siellä takana sitten tekee, jollei töitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *