Raivorouva

Sattuipa tässä parisen viikkoa takaperin kaupan kassalla. Asiakkaalla oli jonkin atrian/HK:n tai muun tuotehyvityslahjakortti, jolla saa ostaa kyseisen firman tuotteita määrätyllä summalla hyvitykseksi jostain tuotteessa olleesta viasta.

Kassalleni saapui vähän vanhempi pariskunta muutaman tuotteen ja tämän lahjakortin kera. Rouva näytti minulle tuotehyvitystä ja kysyi että tuleehan noista tuotteista tarpeeksi (summa taisi olla jotain 5€:n pintaan). Vastasin että pieni hetki, tarkistan rekisteröimällä tuotteet kassaan ja hymyilin ja olin tosi ymmärtäväinen kun monelle asiakkaalle on vieraampaa miten noiden kanssa käyttäydytään. Siitäkös alkoi kummallisten sattumusten sarja. Rouva korottaa ääntään ja alkaa huutaa minulle, en edes muista sanoja mutta jotenkin se liittyi siihen että en saa alkaa hänen silmilleen hyppiä. En reagoinut hirveästi mitenkään, pyytelin anteeksi jos olin vahingossa sanonut jotakin mikä loukkasi häntä ja mielessäni olin todella hämilläni.

Tuotteet koneelle saatuani kerroin summaksi tulevan jotain 8€ tai jotain sinne päin ja kysyin heitä käyttämään vielä plussakorttia, koska heidän tuotteissaan oli plussatarjouksia ja tämänkin yritin tehdä oikein ystävällisesti, ja sain vastaukseksi rouvalta huudon ”Älä kuule huuda mulle!” ja samaa litaniaa melko pitkään. Olin todella hämilläni koska olin koko ajan heille erityisen ystävällinen, iloinen ja hymyilevä. Jossain vaiheessa pyydän rouvaa rauhoittumaan, että saadaan tilanne hoidettua kaikkia miellyttävällä tavalla. Jossain vaiheessa joudun keskeyttämään työni hetkeksi ja sanomaan että joo, anna tulla. Minä kuuntelen kun hän haukkuu minua ja kaikkea.

Käännyin sitten tarkistamaan papereistani, mihin maksutapaan lyön tuon hyvityksen, ja sanoin jotain siitä että pieni hetki, tarkistan että menee varmasti oikein. Rouva sättii, haukkuu ja huutaa minulle oikeastaan koko tämän ajan. Kääntyessäni heistä pois päin, hänen miehensä sanoo rouvalle että älä huuda tuolla tavalla, niin rouva pamauttaa, että ”Tuo on niin nuori, ainakin kolme kertaa nuorempi kuin minä, minä saan tuolle kyllä huutaa ihan miten haluan”. Siinä vaiheessa alkaa kilahtaa mullakin. Mitään sanomatta, käännyn hitaasti katsomaan rouvaa syvälle silmiin. Katson, katson ja katson. En sano mitään, katson vaan ja alkaa tulla anteeksipyytelyä ja ”älä nyt suutu” lauseita. Sanon lopulta että en suutu, mutta nyt kun rauhoitutte, saadaan tilanne hoidettua kunnialla loppuun. Vähän aikaa rouva on ihan hiljaa, saadaan tilanne laukeamaan ja lähtiessään rouva tokaisee että ei hän minulle huutanut vaan miehelleen.. Toivotin lopuksi hänelle oikein mukavaa loppupäivää sillä äänensävyllä että nyt kun lähdet, en kutsu vartijaa paikalle.

Kestin tilanteen yllättävän hyvin, siirsin sen tunteen sivuun ja palvelin loppujonon hämmentyneitä asiakkaita joille olin taas oma pirteä itseni. Mietin niitä ihmisiä että toivottavasti huomasivat millaista on olla kassalla ja mitä kaikkea siinä joutukaan kestämään.

Tää tilanne oli vaan niin käsittämättömän hämmentävä että jäi mieleen.. Huutajia on välillä mutta yleensä niillä on syykin.. Nyt ei ollut edes sitä.

– Laura –

Jaa tämä tarina:

13 kommenttia

 1. kaupassaolluttöissä sanoo:

  Tuo hiljaa silmiin katsominen oli kyllä hyvä veto. Tepsii yleensä yllättävän hyvin, paremmin ainakin jos vaihtoehtona olisi kilpahuuto.

  • Ilmaveijari sanoo:

   Yhdistettynä johonkin tilanteen vakavuutta kuvaavaan eleeseen todella tehokas. Esimerkiksi jos saa pidettyä tiukan ilmeen ja avattua silmiä isommiksi, niin monelle tulee oikeasti pelko pöksyyn, että käykö se päälle, kun valkuaiset laajenevat.

 2. K sanoo:

  Kaikkea sitä saa kassalla kestää. Tiedän juuri tuon hämmentyneen tunteen kun asiakas alkaa huutaa vaikket ole tehnytkään mitään provosoivaa. Asiakas on ilmeisesti myöskin oikeutettu huutamaan jos hänellä sattuu olemaan huono päivä… heidän mielestään kun kassa on vain alhainen myyjä niin hänelle saa purkaa kaiken… Ja sekin on kassan vika jos myymälästä ei löydy jotain heidän etsimäänsä tuotetta. Ja on kassan vika jos joku tuote on loppu.

  Välillä mietityttää että minkälaista työtä nämä aasiakkaat itse tekevät. Eivät varmaan mieti sitä että kuinka kivaa on jos joku tulee suoraa huutoa lataamaan p*skaa niskaan omalle työpaikalleen..

 3. EiOleNimeä sanoo:

  Kyllä itse ainakin vihellän heti pelin poikki, jos ei osata alkeellisia käytötapoja. Voi ilmoittaa heti, että en ole teidän henkilökohtainen paskasäkkinne ja jos huuto ei lopu, niin teidän on poistuttava tai teidät poistetaan. Muuta asiakkaat häiriintyvät ja pelästyvät tuota rääkymistänne.

 4. Offtopic/ei liity aiheeseen sanoo:

  Voiko tänne laittaa kokemuksia Asiakaspalvelu työstä, kun on ammattikoulun työharjoittelussa?

  • Sepi sanoo:

   Ei, olet siihen ylikoulutettu. Oikeat aspat tekevät työtään peruskoulu- tai lukiopohjalta.

 5. Sanokaa takaisin sanoo:

  Näissä tapauksissa ei tule hymyillä tai olla ystävällinen vaan pitää suuttua takaisin. Jos joku alkaa raivoamaan, niin oikea vastaus on ”turpa kiinni” tai ”nyt loppui tuo huutaminen heti, tai saat suksia vittuun täältä”. Toimii yllättävän hyvin, ja useimmiten asiakas pelästyy ja pyytää anteeksi tai poistuu paikalta äkäisenä. Aivan sama kumpi vaihtoehto, ainakin se huuto loppuu.

  • badgehunter sanoo:

   ja sitten seuraava/sama asiakas menee vartijan/johtajan/kassahenkilön pomon luokse valittamaan huonosta käytöksestä häntä kohtaan.

 6. jinx sanoo:

  Deathstare 😀 Mahtavaa. Tota pitää kokeilla.

  Ja sulle nimim. ”Sanokaa takaisin”, vaikka asiakas kuinka räkisi vihaansa sun päälle, sä et ala huutamaan voimasanoja perään. Et ole silloin hyvä aspa, etkä edes sen parempi ihminen. Jos mulle ollaan alettu perseilemään, oon todennu lyhyen ytimekkäästi, että ”Teitä minä en enää palvele, te poistutte nyt, hei hei!” ja äkäisimmissä tilanteissa kutsunut vartijan tulemaan niskaperseotteen kanssa noutamaan.

 7. Sanokaa takaisin sanoo:

  Nimimerkille ”jinx” : En tiedä mistä on lähtöisin tuo aivan sairas ja lammasmainen näkemys, että aspan pitää hermostumatta sietää kaikki asiaton käytös, koska muuten ei ole ”hyvä aspa”. Siitä seuraa vain mielenterveysongelmia jos ei saa koskaan näyttää tunteitaan ja pitää vain kiltisti niellä kaikki paska jota sekopäät suoltavat. Ihminen joka menee asiattomuuksin ei enää ole asiakas joten häntä kohtaan ei enää tulisi olla ”hyvä aspa” vaan häntä kohtaan tulee olla inhimillinen, eli vittuilla takaisin.

  Nämä öykkärit vain lisääntyvät kun kukaan ei uskalla sanoa takaisin.

 8. Pex sanoo:

  Olen itsekin kuunnellut lukuisia kertoja huutoa, kiroilua, sättimistä, jopa henkilökohtaisuuksiin meneviä loukkauksia (viimeisimpänä sain kuulla olevani v**** lapsellinen, kun noudatin vain lakia) ja vastaanottanut ne tyynesti. Tehokkaampi keino on kuitenkin asiallisesti mutta tiukasti käskeä asiakasta lopettamaan meuhkaaminen tai palvelu loppuu saman tien. Omassa työpaikassani tämä ainakin toimii, sillä toimialan erityisyyden takia asiakas ei voi noin vain vaihtaa kilpailijalle.

 9. tuijottaja sanoo:

  Hilja tuijottaminen on erinomainen tapa saada aasi hiljaiseksi. Toisinaan nousen seisomaan ja otan kunnon ”nyrkkeilytuijotuksen”.

 10. Nakke sanoo:

  Sitä en ymmärrä miksi täälläkin asiakaspalvelussa toimivat joko ottavat vastaan kaiken paskan kiltisti ja mutisevat sitten täällä, tai kertovat käskeneensä asiakasta painumaan *ttuun tai jotain muuta ala-arvoista. Yksinkertaisin ja korrektein tapa olisi sanoa, että asiakkaan käytös ei ole asianmukaista ja pyytää poistumaan. Jos asiakas ei poistu, soittaa esimiehen/omistajan tai vartijan paikalle tai jos se ei ole vaihtoehto, kertoo tiukan asiallisesti asiakkaalle soittavansa poliisin jos uhkaava käytös ei lopu. Tehoaa noin 99%:iin tapauksista. Yhtäkaikki: palvelu loppuu siihen kun asiaton käytös alkaa, siihen on jokaisella työntekijällä oikeus. Valittakoot jälkeenpäin, siihenkin heillä on oikeus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *