rasistinen myyjä…

Olen ollut kaupassa myyjänä mutta kerronpa erään tarinan asiakkaan näkökulmasta.

Olin lähikaupassa ostoksilla ja saapuessani kassalla siinä oli tilanne käynnissä:

Aasiakas, tummahipiäinen ilmeisesti maahanmuuttajataustainen nuori mieshenkilö yrittää ostaa tupakkaa. Myyjä pyytää henkkareita ja niitä ei ole. Myyjä ilmoittaa ystävälliseen sävyyn, ettei voi myydä tupakkaa jos asiakas ei pysty todistamaan ikäänsä. Aasiakkaan kaveri, samaa etnistä taustaa, ilmoittaa ostavansa ne sitten. Edelleen ystävälliseen sävyyn myyjä kertoo, ettei voi myydä hänellekään, sillä kyseessä on välitysepäily.
Tämä ei mene asiakkaalle kaaliin, vaan hän jankkaa että hänellä on henkkarit, hän voi ostaa tupakkaa. Myyjän edelleen kieltäytyessä myymästä kuuluu:

“sä et myy meille ku oot rasisti!”

M: en ole rasisti, en voi lain mukaan myydä sulle koska epäilen välitystä

Aasiakkaita ei myyjän vastaus miellytä, vaan he jatkavat rasistisyytöksiä ja solvauksia. Myyjä säilyy ihmeteltävän tyynenä ja toteaa uudestaan ja uudestaan, miksi ei voi myydä heille tupakkaa. Miehet huomaamat yrityksen turhaksi ja poistuvat kaupasta huutaen vielä ovelta: rasisti!

No, ainakin sain sen jälkeen aikaiseksi hyvän keskustelun myyjän kanssa siitä, kuinka helppoa on vetää tuo rasistikortti esiin tilanteessa kuin tilanteessa ja harmittelimme kun meillä ei ole tuollaista.

– asiakkaana –

7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *