Ravintola-asiakkaiden aatelia

Työskentelin aikoinaan ruokaravintolassa, joka oli erityisen suosittu lapsiperheiden keskuudessa. Useamman vuoden kestäneen urani aikana en koskaan ymmärtänyt seuraavia aasiakastyyppejä:

1. Aasiakkaat, jotka norkoilevat ravintelin ovella jo 15min ennen avaamista ja yrittävät raivolla tunkea ovesta samalla, kun itse astelen työvuoroon omilla avaimillani. Ei, et pääse sisälle ennen ravintolan aukeamista. Aivan sama vaikka olet tullut kävellen Pomarkusta saakka, et silti pääse ja piste.

2. Aasiakkaat, jotka säntäävät istumaan ravintolan ainoaan likaiseen pöytään ja nyrpistelevät nenäänsä kun en pääsekään heti siivoamaan pöydästä edellisen lapsiperheen sotkuja.

3. Aasiakkaat, jotka tuovat sormiruokailua harjoittelevan pikkupilttinsä ravintolaan syömään, pilkkovat tälle hampurilaista ja ranskalaisia pitkin pöytää ja antavat lapsen sotkea juuri niin paljon (ellei enemmänkin) kuin kotona. Pöytä, tuolit ja lattia täynnä kuolaista ruokamössöä ja kädenjälkiä. Sitten kakkoskohdan aasiakkaat istuu juuri tähän pöytään, eikä väistä kun yritän siivota. Jes.

4. Aasiakkaat, jotka vaatii tarjoilijan paikalle heti, ja sitten käydäänkin tällainen keskustelu:
Minä: Noniin ilmeisesti olitte valmiita tilaamaan?
Asiakas: Kyllä.
M: No, mitäs saisi olla sitten?
A: Joo.. (alkaa lukea listaa aivan vimmatusti tässä vaiheessa.)
M: Ahaa, ette siis olleetkaan vielä päättäneet, jos tulen kohta takaisin.
A: EI! OOTA! (jatkaa vimmattua lukemista)
Ja tällä aikaa 10 muuta pöytääni repeää liitoksistaan, ruuat seisoo luukulla, yksi huutelee laskun perään, toinen tahtoisi jälkkäriä ja kolmas tahtoisi oikeasti tilata. Mut ei hei, tääki on kiva että saan katsoa kun luet listaa.

5. Aasiakkaat, jotka tulevat lauantai-iltana pahimpaan ruuhka-aikaan, ja alkavat ulisemaan, kun ruokajono onkin noin 45min. ”Muttaku meidän leffa alkaa puolen tunnin päästä” – Jaa, ajattelitko tosissaan, että saat alle puolessa tunnissa ruuat eteesi ja ehdit syödä sekä maksaa murkinasi?

6. Aasiakkaat, jotka eivät sattuimoisin ”muista”, etteivät pidä esimerkiksi tomaatista. Sitten käydään keskustelu siitä, onko aihetta hyvityksiin silloin, kun asiakas on itse tilannut tomaatti-mozzarellasalaatin, ja muistaa vasta syödessään vihaavansa tomaattia.

7. Aasiakkaat, jotka kertovat ruoka-aineallergioista vasta syömisen jälkeen. Nice.

8. Nirsoilijat, joiden hampurilaisessa saa olla pelkkä pihvi. Kannattaisko sitten jäädä vaikka himaan syömään mikrohampparia?

9. Aasiakkaat, jotka ihan pokkana huutelee viereisestä pöydästä tarjoilijalle, joka on palvelemassa toista pöytää. Tyylikästä.

10. Sormia napsuttelevat, viheltelevät, kortteja pöytään naputtelevat idiootit: Vain *uorille ja koirille vihelletään, ja tietääkseni ravintoloissa suht harvoin on kumpiakaan töissä. Äänimerkit pois. Kiitos.

Näitä riittää. Ihmiset on vaan aaseja.

Jaa tämä tarina:

16 kommenttia

 1. ytyjjj sanoo:

  Porilaiset on porilaisia…

 2. Mä vaan sanoo:

  Kohta 8: Itse en nirsoile, mutta ymmärrän heitä jotka syövät mieluummin ravintolan hampurilaisen kuin mikrohampparin. Onhan se ravintolan pihvi miljoona kertaa parempi 🙂

  • piilokuu sanoo:

   Joo emmäkään ravintolaan niitä lehtiä tule syömään, kyllä se on se hampurlaispihvi kun on se juttu.

  • minäkinvaan sanoo:

   En edes kehtais aloittajana verrata mikrohampparia ja ravintolan ruokaa. Jos asiakas asiallisesti toivoo ilman täytettä x, niin sen ei paljon pitäisi tarjoilijan persettä kutittaa. Hyvityskitinät jälkikäteen erijuttu. Aloittaja tuntu nyt suivaantuvan ihan perusjutusta.

 3. asefsd sanoo:

  Suomalaissa ravintoloissa laskun saaminen on käsittämättömän hankalaa. Yrität aluksi huitoa tarjoilijaa, ei reaktiota. Sitten sanot, vastauksena ”kohta”. Seuraava vaihe on se, jossa pitää suureen ääneen ilmoittaa: ” Olen odottanut laskua jo saman ajan kuin syömiseen käytin. Minulla ei ole koko vuorokautta aikaa odottaa laskua. Jos se ei ole minun edessäni minuutin kuluessa, kävelen ulos.” Tämän jälkeen sen kyllä saa nopeasti, mutta haluaisin, ettei tuohon tarvitsisi mennä. Miten siis saa ravintolassa laskun ulos jossain järjellisessä ajassa?

 4. Setä sanoo:

  Arvon tarjoilijat voisivat joskus yrittää ymmärtää, että ilman asiakkaita (niitä veemäisiäkin) olisitte työttömiä.

  Muutama vinkki tarjoilijoille:

  – Kaikki eivät viitsi edes juomasortimenttia saati ruokalistaa opetella. Miksette? Työ ei kiinnosta? Kannattaisi irtisanoutua heti.

  – Tarjoilijoiden lusmuilu ja piileskely on hyvin yleistä ja samalla työnantajan käden puremista

  – Usein muiden pubien työläisruusut / työkaverit ovat vapaalla juomassa alennushintaista alkoholia baaritiskillä ja häiritsemässä maksavia asiakkaita. Haloo?

  – Tarjoilijan koulutus ei riitä edes keittiöpsykologin vastaanoton pitämiseen, joten miksi siis niin monet silti yrittävät. Kaatakaa vain sitä kaljaa tuoppiin ja hymyilkää edes väkinäisesti kun kassakone kilahtaa.

  – tarjoilijoiden olematon yleissivistys on usein hämmentävän kehnolla tasolla. Peruskoulussakin on kai nukuttu. Jatkakaa väkinäistä hymyilyänne.

  – Tarjoilijat näyttävät usein huonon päivänsä asiakkaalle. V*tun kusipäät. Pidättekö itse huonosta palvelusta? Älkää siis ihmetelkö, miksei tippiä aina tipu.

  – Joustamattomuus sekä haluttomuus ja kyvyttömyys soveltaa todella yleistä tarjoilijoiden keskuudessa.

  – Likaiset työvaatteet, törkyinen meikki, vanhan viinan dunkku, haiseva hiki. Älkää tulko tiistain yövuoroon maanantai-yön ravintolatyöläisten örvellysbileistä käymättä välillä suihkussa.

  – Muistakaa, että kaikki asiakkaat eivät välttämättä ajattele yhtä yksinkertaisesti kuin te, vaan tekevät tarkkoja havaintoja teistä.

 5. Alkuperänen postaaja sanoo:

  Aa että. Unohdin listasta ”lisätäytesankarit”, jotka haluavat vaihtaa annoksesta osan x ja tilalle yytä. Sitten myös pari lisätuotetta, esim salaatti kylkeen ja ylimääräinen kanamuna. Ja ilmaiseksihan nämä on saatava.

  • Wiinu sanoo:

   Nyt ois kiva tietää mihin paikkaan ei mennä pahottamaan tarjoilijan mieltä…..

 6. Muulikas sanoo:

  En halua vähätellä tämän tarjoilijan kokemuksia aasiakkaista, mutta kieltämättä nämä aina samanlaiset listat rasittavista asiakastyypeistä ilman mitään tiettyä aasiakasta alkavat kyllästyttää, kun näitä täällä on jo kymmeniä, niin kuin myös kaupan työntekijöiden vastaavia. Jokainen asiakaspalvelutöissä ollut varmaan saisi helposti koottua tällaisen listan. Ei näitä aina jaksa lukea kun harvoin näissä on mitään uutta. Mutta tämä on vain minun mielipiteeni.

 7. Vastarannan kiiski sanoo:

  Vihelletäänkö huorille tosiaan?

  • Merimies sanoo:

   Ei, tuon on aloittaja itse keksinyt päästään saadakseen sanonnan vaikuttamaan raflaavammalta. Päinvastoin huorat (tai näiden sutenöörit) yrittävät joskus saada potentiaalisten asiakkaiden huomion viheltämällä perään, erityisesti ns. huorakujilla joilla tytöt päivystävät joko kadulla tai omissa asunnoissaan, joiden ovet/ikkunat aukeavat kadulle päin.

 8. Epsome sanoo:

  1. Onko sinun ongelmasi? Henkilökunta menee sisälle ennen avaamisaikaa. Ei liene vaikea kertoa asia.
  2. Jos on ainoa vapaa pöytä? Asiakkaat ottavat sen siisteimmän jos varaa valita.
  3. Alotuksessa mainitsit kuppilan olevan erityisen suosittu lapsiperheiden keskuudessa. Mitä odotat?
  4. ”Pieni hetki, palaan pian”.Kumpi on ammattilainen?
  5. Mikähän kuppila on kysessä? 45 min on ravintolassa liian pitkä aika. Alle puolessa tunnissa pitää saada sapuskat eteen.
  6,7,8. Ei ole sinun ongelmasi. Ruokarajotteista pitää kertoa tilatessa.
  9,10. Älä huomioi, ole ammattilainen.

  Ammatinvalinta…

  • KP87 sanoo:

   1. Kuten tekstistä tulee aika selkeäksi, asiakas tuota ei halua ymmärtää.
   2. Et vissiin ole koskaan ollut ravintolassa töissä,. Muuten tietäisit, että asiakkaat TODELLAKIN ottavat likaisen pöydän, vaikka on varaa valita.
   3. Itse ainakin toivoisin edes vähän käytöstapoja ja sen tajuamista, ettei jätetä pöytää post-apokalyptisessa kunnossa vain sen takia, että joku muu joutuu siivoamaan heidän jälkeen.
   4. Tarjoilija mallikeskustelussa sanoi vastaavat sanat, mutta asiakas ei halunnut niitä ymmärtää. Kuten tulee tekstistä selväksi.
   5. Kokit eivät ole supermiehiä. Jos on valtavasti asiakkaita, heidän ruuan tekeminen vaan kestää. Ja ’alle puolessa tunnissa pitää saada sapuskat eteen’ ei auta, jos leffa alkaa sen puolen tunnin päästä. Silloin saa käydä syömässä Mäkkärissä.
   6, 7, 8. Se, että asiakkaat alkavat vinkkumaan ja jankaamaan hyvityksiä, valitettavasti on tarjoilijan ongelma, vaikka kuinka olisi asiakkaan oma vika.
   9,10. Sitä ei yleensä huomioida.Mutta siitä se käytös ei muutu vähemmän törkeäksi.

   ’Ammatinvalinta…’ Kaikissa ammatissa on huonot puolet, joissakin se huono puoli ovat tyhmät ja törkeät asiakkaat. Ole hyvä ja näytä meille esimerkin ammatista, jossa on ihminen onnellinen elämän loppuun asti eikä tule ikinä valittamisen aihetta.

   Olet huono trolli.

  • Aapee sanoo:

   1. Niin. Se ihminen änkee sisään kiellosta huolimatta ja hokee sitä, kauanko on jo ollut jonossa.

   2. ”Ravintolan ainoaan likaiseen pöytään” as in puhtaita pöytiä on vapaana vaikka ja kuinka.

   3. Kiva että lapsesi sormiruokailee, mutta on sun oma tehtävä siivota sen jäljet. Vaadit varmaan tarjoilijaa myös vaihtamaan lapsen vaipat??

   4. Niin. Kun olet astumassa sivuun ja toinen hokee OOTA OOTA- ammattilainen kävelee pois korvat ummessa? Kiitti vinkistä 😉

   5. Se 45min lauantai-iltana ei edes ole poikkeuksellinen. Pikaruokaraflat erikseen.

   6, 7, 8. Kyllä se on mun ongelma kun väännän aasiakkaan kanssa hyvitysasioista. 😉

   9 ja 10. Ignoraan siis joka kolmannen asiakkaan ja annan heidän kirjoittaa facebookkiin ravintola-arvostelun, joissa heidät on jätetty huomiotta. Kiitti vinkistä taas hermanni.

 9. MrT sanoo:

  Siinä on jotain psykologista että siivoamaton pöytä näyttää ”aktiiviselta” jossa palvelu pelaa, kun taas siisti pöytä näyttää ”autiolta ja hylätyltä”. Ymmärrän että se on hölmöä, mutta jos ihminen hieman hajamielisenä vain johonkin pöytään menee, niin helposti valitsee sen ”käytössä olevan pöydän”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *