Tapahtui kerran check-inissä

Työskentelen lentoasemalla lähtöselvityksessä. Eräs päivä tiskille ilmestyi keski-ikäinen nainen teini-ikäisen tyttärensä kanssa. Nainen kertoi, että haluaa koneesta allergiapaikan itselleen ja tyttärelle, sillä tyttärellä on maapähkinä-allergia.
Yritin ystävällisesti selittää, että koneessa ei ole allergiapaikkoja, mutta asiakas raivosi ja vänkäsi vastaan. Lopulta vahempi kollega koki parhaaksi myötäillä ja luvata asiakkaalle ”allergiapaikan”, vaikka kyseisellä lentoyhtiöllä, jossa olen töissä, ei sellaista käsitettä tunneta.
Ennen kuin asiakkaat olivat poistumassa tiskiltä raivoava nainen vaati vielä, että lennolla ei saa myydä, tai syödä pikkupurtavaa, joka sisältää maapähkinää, sillä tytär voi saada kanssamatkustajien syömisistä allergisen reaktion. Teini-ikäisen äiti vaati vielä, että kapteenin on kuulutettava asiasta koneeseennousun jälkeen, jotta jokainen lentomatkustaja on tästä tietoinen.
Jos kyseessä on todella allerginen henkilö, joka voi saada jo allergisen reaktion kanssaihmisten eväistä, suosittelisin pysymään visusti neljän seinän sisällä ja välttämään busseja, ostoskeskuksia, kouluja ja myös lentokoneita.

– MaiTai –

Jaa tämä tarina:

6 kommenttia

 1. Sartsa sanoo:

  :)) Olen itse kovin monellekin asialle/ruoalle allerginen mutta en ole kuullutkaan että pähkinäallergikko voi saada kohtauksen muiden matkustajien eväistä vaikkei niihin koskisikaan 🙂 Mutta kala-allergiahan voi olla joillain niin paha että ei voi olla samassa tilassa jossa syödään kalaa, mitenhän tämä on lentokoneissa huomioitu? Tuli muuten mieleen 🙂

  • Nakke3 sanoo:

   Olen lentänyt tuhansia Suomen ja Euroopan sisäisiä, sekä mannerten välisiä kilometrejä, enkä ole koskaan nähnyt että lentokoneessa olisi tarjoiltu ruuaksi kalaa missään muodossa.

  • -R4- sanoo:

   Kyllä kalaa tarjotaan, varsinkin kohteesta kotiin päin lennettäessä. Ja hyvin monessa ruoassa käytetään kala-/äyriäiskastikkeita. Jos kala- tai pähkinäallergia on vakava, ei voi lähteä lennolle lainkaan, koska pähkinätöntä ja/tai kalatonta matkustamoa ei voida koskaan taata kenellekään, valitettavasti.

 2. jj sanoo:

  Meidän koulussa oli joskus kala-allergikko, jonka takia kouluun ei saanut tuoda kalaa sisältäviä eväitä eikä tyttö ollut koskaan koulussa, jos ruokana oli kalaa.

 3. Proviisori sanoo:

  Itseasiassa pähkinäallergisen on ihan mahdollista saada hengitysteitse ilman kautta vaikka toisen henkilön eväistä (pähkinöistä tai jopa pähkinää sisältävistä tuotteista) allerginen reaktio.
  Tok näin voimakas reaktio on erittäin harvinainen.

  Siitä en sitten tiedä, onko esimerkiksi lennoilla mitään mahdollisuutta vaikuttaa muiden eväisiin tai ruokailuihin. Luulisi että tällaiset hoidettaisiin jo kauan ennen lähtöselvitystilannetta.
  Ja eihän sitä voi mitenkään kontrolloida jos jollakin on vaikka käsimatkatavaroissaan niitä pähkinöitä matkassaan..

  • Purkka sanoo:

   Luulisi tuossa kohtaa olevan helpompi että tyttö pitää jotain hengityssuojainta kasvoillaan, kuin että koko matkustamo pitää tehdä pähkinättömäksi, mitä todennäköisesti ei voi tehdä niin lyhyellä varoitusajalla.

   Mutta ennemmin herää kysymys miten tyttö on selvinnyt läpi lentoaseman joissa monesti myydään kaikenlaista pikkusuolaista ja pähkinöitä joka nurkalla ja kuppilassa. TaxFreet ovat täynnä pähkinäsuklaata ja sitä mussuttavia asiakkaita, jotka myös samoilla käsillä nykivät vessan kahvoja, seiniä, tuoleja, pöytiä, tiskien reunoja ym, levittäen allergeeneja. Entä jos passintarkastaja on syönyt pähkinää ja sitten tarkastaa tytön passin ja antaa sen takaisin tytön käsiin…?

   Kuulostaa lähinnä siltä että tytön äiti vähän ylireagoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *