Tapahtunut vuosien saatossa

Olen ollut monta vuotta aasialaisessa ravintolassa töissä ja monta aasia tullut tavattua. Olen keskikokoisella paikkakunnalla työssä. Meillä ei ole myöskään tilalla pilattua ravintolaa.

Lounas-(a)asiakkaat:
– Ei tervehditä tai sanota mitä laitetaan. Ei voi ole vaikeeta tulla kassalle ja sanoa; ”Moikka, yks buffetti.”
-Puhutaan puhelimeen samaan aikaan ja puheun välistä sanotaan mitä otetaan
-Tullaan isolla porukalla syömään ja kaikki tulevat siih, esen kassalle tungeksimaan (kun sitä tilaa ei tolkuttomasti kuitenkaan ole)
-Tullaan ruuhka-aikaan ja nähdään selkeesti että on kiirettä ja täyttä ja silti tullaan kovaan ääneen valittamaan kun ei työseurueelle ole puhdasta pöytää
-Tullaan syömään ja koko ravintolasta otetaan se ainoo likainen/ ei vielä katettu pöytä ja taas sitten huudellaan että tuuppa nopsaa siivoomaan heille se tietty pöytä… mikä nissä viehättää??!
-Samat vitsit joka päivä, meiltä saa sushia myös lounaalla:
(A: asiakas, M: minä):
M: -Morjens
A: -Terve, otetaan kaks buffettia
M: -Haluutteko sushia myös?
A: -Ei mitää susia, eikös ne kuulu metsään?/Me pelätään susia/Eiks ne sudet oo villieläimiä? Ei me sellasta haluta.

Haahaa, nää vitsit on ollu kuluneita jo sen 3 kerran jälkeen.

Nämä koskee sekä lounas- että päivällisasiakkaita:

-Tullaan perheen kanssa syömään muttei sitten katsota pienten perään/annetaan vauvan huutaa vaikka kuinka kauan kun itse syö ja juoruaa sen kaverin kanssa/ kun lapset on syönyt niitä rasvasia kanoja sormin nii annetaan juosta vapaana ja läämiä niitä rasvasia tassun jälkiä joka paikkaan / annetaan kullannuppujen heittää ruoat ja haarukat lattialle, kerran on äiti jopa sanonut: ”Nyt voi sotkea kun ei olla kotona. Kyllä tarjoilijat siivoaa.”

Pöytävaraukset:

-EI OLE MAAILMAN ISOIN ASIA SOITTAA JA PERUUTTAA VARAUSTA! Ärsyttää ihmiset jotka tekee varauksen ravintolaan mutteivät koskaan ilmsety paikalle.

– Tehdään varaus vaikka 5 hengelle mutta tuodaankin vaikka 12 henkeä ja sitten valitetaan kun joudutaan odottamaan että saadaan lisäpöydät laitettua tai sitten etteivät mahdukaan. Jälleen kerran, sen puhelimen olis voinut kaivaa ja soittaa vaikka pari tuntia etukäteen että ”Hei, meillä oli X määrälle pöytävaraus mutta meitä onkin Y määrä. Onnistuuko vielä?” No aivan varmanana onnistuu kun ilmottaa ajoissa, mutta jos vaan ilmaantuu isommalla porukalla voi olla että ravintola on jo täynnä ja kaikki ei sitten mahdukaan.

– Kyllä, olemme aasialainen ravintola. Se tarkoittaa et ruoissa on osterikastiketta, chiliä, kalakastiketta, inkivääriä, valkosipulia, katkarapuja tms. mereneläviä. Ei tietenkään kaikissa ruoissa mutta monissa. Aasiassa ei myöskään niin hyvin tunneta laktoosi-intoleranssia, maitoallergiaa, keliakaa yms. Joten, jos olet vakavasti allerginen mereneläville, suosittelen kuuntelemaan tarjoilijan suosituksia, me nimittäin osataan ruokalista. Jos haluat sen annoksen missä on myös katkarapuja ja kalakastiketta, voin totta kyllä pyytää tekemään sen ilman edellä mainittuja ruoka-aineita MUTTA. Meidän kokit ei ole suomalaisia, joten vaikka puhelimesta kaivan Google Translaten ja yritän näyttää mitä ei saa olla, en voi taata 100% että he ymmärtävät. Siksi suosittelin alunperin niitä ruokia missä tiedän ettei ole sinulle allergiakohtausta aiheuttavia aineita.

Sama juttu gluteenittoman ruokavalion kanssa, suosittelen sinulle kyllä ne gluteenittomat ruoat ja tuon gluteenitonta soijaa pyynnöstä pöytään, mutten usko tarinaasi keliakiasta jos juot ruoan kanssa 2 pulloa olutta tai tilaat friteerattuja ruokia.

– Turistit on oma lukunsa, suurimmaksi osaksi ovat mukavaa porukkaa. Tietty aaseja heissäkin on.

-Joskus pari vuotta sitten meillä kävi pariskunta joka oli aina tietyssä pöydässä (jotenkin se oli aina vapaana). Kerran kävikin niin, että heidän ”vakiopöydässä” olikin muita ihmisiä syömässä. He sitten tulivat tiskille:

A: Hei kuules, voitko käydä poistamassa ihmiset tosta pöydästä
M: Tuota… en minä kyllä voi, se kun ei ollut varattuna…
A: Mutta kun me aina ollaan istuttu tossa pöydässä!
M: Olen pahoillani, mutten valitettavasti voi käydä heitä kesken ruokailun pyytämässä poistumaan, enkä muutenkaan.
A: No johan, aina ollaan tossa pöydässä istuttu! Ehkä meidän pitää sitten muualle mennä jossei kerran vakioasiakkata edes tämän vertaa arvosteta!

Minun mielestä heitä ei voinut vakioasiakkaiksi edes sanoa, olivat käyneet muutaman kuukauden aikana noin 5-10 kertaa. Meidän vakioasiakkaat käy 3-5 kertaa viikossa.

Huh, nyt on purettu hieman tuskaa. Kyllä tarjoilijan työ on välillä raskasta mutta kivat asiakkaat korvaa hyvin aasit.

Jaa tämä tarina:

4 kommenttia

 1. Pieni tarkennus sanoo:

  Nyt alkoi tehdä mieli sushia, epäreilua 😉

  Pieni tarkennus kuitenkin. Kirjoitit seuraavasti:
  ”Aasiassa ei myöskään niin hyvin tunneta laktoosi-intoleranssia”…

  Itse asiassa hypolaktasiaa, eli laktaasientsyymin puutosta ja laktoosi-intoleranssia esiintyy Suomessa paljon, paljon harvemmin kuin Aasian maissa. Suomessa vaivasta kärsii noin 17 % aikuisväestöstä, kun Aasian maissa luku on jopa 50 – 100 %

  Ehkä he eivät sen vuoksi erikseen ”ymmärrä”, että laktoosi-intoleranssi pitäisi erikseen mainita, kun heille se on useimmiten se normaali olotila, laktoosin sietäminen puolestaan on huomattavasti poikkeuksellisempaa.

 2. alpakka sanoo:

  Susivitsit kannattaa vain ohittaa, tyypit kuitenkin sentään yrittävät piristää päivääsi hassunhauskalla vitsailulla. Parempia ne ovat kuin ne aina tiuskivat ääliöt.

  Lienee parasta sanoa ’keliaakikoille’, että friteeratuissa eväissä ja oluessa on gluteenia. Jotkut ovat olevinaan keliakian riivaamia, koska gluteeniton ruokavalio on helpompi selittää sillä. Normi-ihminenkin saa gluteenista helposti ärtyisän suolen, muttei siitä osaa vetää johtopäätöksiä, koska ’johtuu varmaan siitä kun syötiin kiinalaisessa, hehheh’. Itselläni ei ole keliakiaa, mutta kun tauon jälkeen syö gluteenia, niin kyllä sitten tuleekin melkoiset möyrynät suoleen. En tosin mainosta ruokavaliotani suuremmin, mitä nyt valitsen tarkkaan, mitä syön. Piti itsekin tajuta vasta friteerattua einestä syötyäni että eihän se muuten ole gluteenitonta ja vatsakin sen sitten tajusi hetken kuluttua, ikävä kyllä.

  Gluteeni on näihin perusviljoihin tullut jalostuksen tuloksena ja lisäksi kaura on gluteenitonta, joten ei ole ihan sanottua, että kaikki tietynlaiset ruoat ovat gluteenipommeja. Jos joku sanoo, ettei siedä gluteenia, niin kannattaa aina valistaa, että meillä tässä ja tässä on gluteenia. Onhan gluteenittomia oluitakin, joskaan en saa nimeltä mainostaa niitä, mitä nyt tyydyn toteamaan, että erään kotimaisen gluteenittoman oluen kellertävässä tölkissä komeilee ’cock’.

 3. jopo sanoo:

  -Tullaan isolla porukalla syömään ja kaikki tulevat siih, esen kassalle tungeksimaan (kun sitä tilaa ei tolkuttomasti kuitenkaan ole)

  Eikös se ole ihan hyvä, että on asiakkaita? Lounas-asiakkaat monesti maksaa lounareilla, joten heidän kaikkien pitää itse maksaa, joten hetkellinen tungos on pakollinen tila.

 4. Justiina sanoo:

  Kuullostaa ihan miun vanhalta työpaikalta :DD tuli vanhat hyvät muistot mieleen 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *