Tapaus muovikassi

Muovikassi on pieni ja arkipäiväinen asia, mutta jotenkin ihmeessä tuo pieni asia saa monet aikuiset ihmiset täysin ymmälleen ja jopa raivon valtaan tasaisin väliajoin. Kysehän on siis tottakai muovikassien maksullisuudesta. Kaikkihan ovat jo tottuneet siihen, että ruokakaupoissa kassit ovat maksullisia. Siitä ei kukaan jaksa valittaa. Mutta kun tämä sama käytäntö alkoi rantautua erikoisliikkeisiin, siitä vasta itku ja poru nousi. Omalla työpaikallani kassit ovat olleet maksullisia jo useamman vuoden ajan, mutta yhä se aiheuttaa tyrmistystä.

Jokaiselta asiakkaalta kysytään kassalla asioinnin yhteydessä, että haluaako hän ostaa muovipussin ostoksilleen. Kerrotaan myös, että muovikassi maksaa 0,15€. ”Juu laita muovipussi.” ”Selvä, loppusumma on siis 20,15€” ”MITÄ MITÄ MITÄ nyt sinä kyllä veloitat minulta aivan liikaa, tuo tuote maksaa 20€, etkö sinä näe itse!!!” ”Niin se muovipussi josta juuri kysyin maksaa sen 15 centtiä siihen päälle.” Tässä vaiheessa voi suorastaan kuulla kun asiakkaan päässä raksuttaa ja laskutoimitusta tapahtuu. ”Niiiiiiin, no sitten se kai kyllä ihan täsmää…” Tämä ensimmäinen ryhmä on onneksi helppo, kenelläkäs meistä nyt ei joskus laskupää lipsahtelisi.

Sitten ovat nämä, jotka kokevat ansaitsevansa ilmaisen muovipussin. ”Minä oon ostanut tässä nyt isolla summalla ja joudun sitten vielä maksamaan muovipussista, niinkö sinä sanot?” No kyllä, niin minä sanon. En minä voi antaa sinulle MITÄÄN maksullista tuotetta ilmaiseksi ihan vaan, koska olet ostaanut omasta mielestäsi riittävällä summalla. Kaupanpäällistuotteet on sitten erikseen ja niihin muovikassi ei enää kuulu. Tekisi mieli myös sanoa, että jos ei ole ongelmaa maksaa isoa summaa tuotteista kassalla, niin ei luulisi sen 15 centin enää hetkauttavan kamalasti. Mutta kun tämä on se kuuluisa periaatekysymys.

Sitten on ryhmä vittuilijat. ”Ai meneekös teillä nykyään niin huonosti että täytyy muovikasseistakin rahaa riipiä?” Tällöin kerron, että kyseessä on ympäristösyistä tehty valinta (yrityksemme myös lahjoittaa muovikasseista tulleita tuottoja luonnonsuojeluun), jolla pyritään välttämään turhaa muovijätettä, joka on aika hemmetin iso ongelma nykymaailmassa. ”No höpönhöpön, en usko hetkeäkään että syy on tuommoinen. Te vaan yritätte saada lisää voittoja kun menee niin huonosti!” No tottahan toki! Kyllähän sillä hänen 15 centillään saadaan aivan valtavat tuotot firmalle ja pomo hymäilee matkalla pankkiin! Juu ei, niistä ei ihan valtavaa rahavirtaa kyllä pääse syntymään…Ja ylipäätään, on aina ihan mahtava tyyliteko, kun vittuilee asiakaspalvelijalle, kun tämä tekee työtehtäväänsä! Pisteet Aaseille tästä!

Tosiasiassa muovikassien maksullisuus on todellakin vähentänyt muovikassien kulutusta ja saanut ihmiset harkitsemaan kestokassin mukana kantamista, tmv. Mikä on ainakin mielestäni hyvä juttu muovijäteongelman vain paisuessa. Mutta ei. Kun Aasiakkaan maailmassa kaikki on häntä varten, niin siinä äkkiä unohtuu myös pienet ympäristökatastrofit.

Jaa tämä tarina:

9 kommenttia

 1. LH~ sanoo:

  Kestokassit, ah ihanuutta, mulla on kotonani varmaan 15, ellei enemmänkin näitä 😀 Sori, sori, mä nyt vaan satuin innostumaan erilaisista kuoseista, ja ne käy kaikkeen muuhunkin kuin vain ostoksilla käyntiin!

  Pyykkikasseiksi, mainoslehtisten säilytyspaikaksi (kunnes saa kassin täyteen ja käy tyhjentämässä ko. kestokassin paperinkeräykseen), erinäiseen irtotavaroiden säilytykseen (yhdessä kassissa mulla on pelkkiä tyynyjä, toisessa vaatteita joita en enää käytä ja aion jossain vaiheessa viedä UFFin laatikkoon, kolmannessa pikkutavaraa jotka pitäisi selvittää läpi että mitkä menee roskiin koska en vieläKÄÄN ole keksinyt taiteellista käyttöä ko. tavaralle…)

  Käyttötarkoituksia on miljoona plus kaksi. Kun taas jos satun joskus olemaan laiska enkä otakaan kestokassia mukaan, vaan nappaankin sen hemskatinkauheanvaikean muovikassin, mokomalle löytyy vain yksi käyttötarkoitus sen jälkeen kun se on jo kerran käytetty – roskapussi.
  Toki mulla on välillä pulaa niistäkin, mutta kekseliäs ihminen hyötykäyttää vaikka tyhjentyneen WC-paperirulla-pakkauksen moiseen. ;D

  -älkää välittäkö, random väsyneen ihmisen kommentti vaan-

 2. Putkimies sanoo:

  Miksei kauppa voi kääntää tätäkin asiaa edukseen, esimerkiksi ilmoittamalla että kaikkiin yli 50 euron ostotapahtumiin saa muovikassin kaupan päälle? Aasithan kuluttaisivat ja ostaisivat paljon enemmän, ”ilmaisen” muovikassin kuvat silmissään.

  • Sustyttö sanoo:

   Sepä se, myynnillehän se olisi hyväksi, mutta kun ideana on muoviroskan vähentäminen. Onneksi kuitenkin moni alkaa ymmärtämään ainaisen kulutusjuhlan haitat ympäristölle ja maailmalle ja jättävät sen muovikassin lisäksi myös turhan krääsän ostamatta.
   T. Kassatyttö

 3. Pussivieköön sanoo:

  Tämmösissä kusipääfirmoissa kaivan aina kilpailijan kassin ja mainostan sit sitä kilpailijaa kaupungilla kassilla 🙂 Toinen hyvä on jättää monen sadan ostokset kassalle kun joku apukoululainen käy aukomaan päätä :;

 4. Mirin sanoo:

  En muuten ollut kiinnittänyt edes huomiota että nykyään monessa muussakin kaupassa maksaa se muovikassi, ei pelkästään ruokakaupoissa. Oli hauska kun olin eilen pari tuntia aikaisemmin lukenut tämän, menin eläinkauppaan ja ekaa kertaa huomasin että 20snt kasvoi summa kun vastasin ottavani kassin. En kyllä ymmärrä kiukuttelua, kun tosiaan kestokasseja voi ostaa halutessaan, itseä lähinnä naurattaa ettei ole huomannut ”pussimaksua”, lieköhän sen takia kun lasken aina ostokset yläkanttiin ettei vahingossakaan kuluta liikaa 😀

 5. matti sanoo:

  Oma mielipide kaikilla saa olla. Mutta tyhmä on tyhmä vaikka mielipiteensä kanssa. Ne jotka suoraviivaisesti uskovat tarinaan että nyt muovijätettä vähennetään ja ympäristöarvoja kannatetaan ja ilmastovaikutuksia vähennetään voisivat lukea tutkimukset teesien ja ismien sijaan. Ympäristö ei kiitä. Kun huomioidaan valmistus, käyttö ja jätehuolto sekä käytön muutosten vaikutukset jätehuoltoon ja energiantuotantoon – ei pelkästän miltä asia näyttää kaupan kassalla, niin ”kierrätysmuovikassit ovat kangaskasseja parempia”. Ellei kaikkia muita kuluttajavalintoja muuteta samaan aikaan niin ympäristö kärsii. Toki vihreät arvot on aina ”myyty” markkinoille, ympäristöideologialla on niin helppo rahastaa. Tällä hetkellä muovikassifirmat ovat hyvä sijoituskohde, niiden arvo kasvaa sitä mukaa kun kauppojen kassien käyttö vähenee… No tätähän ei idelogian varassa elävät usko joten turhaan varmaan kirjoitan, vielä väärälle sivustolle jota ei todellisuus juuri kiinnosta.

  • badgehunter sanoo:

   Jos liike tilaa vähemmän kasseja yritykselta joka toimittaa niitä/tuottaa niitä niin tottakai tämä 2’s paikka sitten tuottaa vähemmän kasseja jotka sitten voidaan laittaa muuksi vaikka pilleiksi/0.3-0.5l sellasien pahvi/paperi mukien kansiksi tai vaikka ihan muuhun hommaan kuin olemaan hento muovikassi jossa kannat tavarasi kotiin kun niissä ne kuluvat nopeasti.

 6. Kassimies sanoo:

  Oma mielipiteeni tästä asiasta on se, että asiakkaan tulisi saada muovipussi kaupan päälle ihan periaatteen takia. Ymmärrän ruokakaupoissa niiden maksun, mutta esim ostaa vaatteita 500€ ja kauppa pyytää sen lisäksi vielä 20snt kassista. Ei sillä, että asiakkaalta lippuisi rahat, mutta ei se kauppakaan konkurssiin menisi ilmaisen kassin takia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *