Tuotteiden tuomisen vaikeus kassalle yhdellä kerralla.

Olen työskennellyt tovin jo eräässä huoltoasemaketjussa. Meillä palveluihin kuuluu ruokalinjasto,kauppa sekä pesuhallit ja usein kiire kestää kaupan avaamisesta sen sulkemiseen. Silti, lähestulkoon joka kolmas asiakas,joka on pyörinyt kaupassa jo tovin ja odottanut jonossa,jonka tuotteet olen jo piipannut ja melkein saanut laskutettua, ampaisee takaisin kauppaan etsimään jotain. Jono kasvaa ja asiakkaat hermostuu. Miksei kaikkia tavaroita voi tuoda kerralla siihen kassalle?

Sen lisäksi näppäistään nopeasti lähimaksulla, että kone jumittuu tai maksu ei lähdekkään. Tässä vaiheessa olen kysynyt jo etukortteja, mutta asiakas ei kuuntele tai huitoo kädellä hiljaiseksi. Maksun jälkeen kysytään silti,vieläkö edut voi saada..

Jaa tämä tarina:

18 kommenttia

 1. Kassatäti sanoo:

  Toi lähimaksu on kassatyöntekijän painajainen. Yli puolet asiakkaista ei tajua miten se toimii. Hipastaan kortti nanosekunnin ajaksi siihen kiinni ja ihmetellään kun ei mene maksu läpi, sitten toistetaan sama vielä pari kertaa vaikka ohjeistan odottamaan sen aikaa että se piippaa maksun onnistumisen merkiksi. Ja jos pankkikortissa on vielä samassa plussakortti niin siinähän aasiakkaan pää menee ihan sekaisin kun maksupääte lukee ensin sen plussan ja luullaan että se oli maksun piippaus ja vedetään taas kortti pois ja maksutapahtuma keskeytyy.

 2. Plää sanoo:

  Mitä tarkoittaa, että näppäistään nopeasti lähimaksulla? Olen luullut sen olevan tarkoitettukin nopeaan maksamiseen?

  • badgehunter sanoo:

   luultavasti ovat laittaneet siihen viereen suunnilleen yhtä pitkäksi aikaan kuin sä juokset maassa olevan jutun ohitse.

 3. Baariorja sanoo:

  Jos lähimaksun käyttäminen sekoittaa teidän koneet on se teidän ongelmanne. Ei asiakkaan ongelma tai vika. Johtoportaaseen yhteyttä että laitteet pelaamaan. Bonuskorttien tyrkytys jälkikäteen on taas puhtaasti aasiakkuutta.

  • Vieras sanoo:

   Itse näkisin tämän tilanteen niin, että lähimaksua käyttäessä korttia vain vilautetaan koneessa niin, ettei se ehdi rekisteröidä maksua tai sen käyttöä.. En sitten tiedä voiko tämä sekoittaa koneet…

  • Tumis sanoo:

   Olettaisin että tässä oli kysymys lähimaksun väärinkäyttämisestä niin, että korttia vain vilautetaan, eikä jakseta odottaa kortin poistamisessa päätteen läheltä siihen kun pääte ilmoittaa sen lukeneensa.

   • Abcde sanoo:

    Se on silti täysin odotettavissa oleva käyttötapaus, joten jos pääte siihen jumittuu niin vika on päätteessä.

   • Nicor sanoo:

    Olisi hyvä tietää mitä aloittaja tarkoittaa jumiutumisella. Jos järjestelmä jumiutuu asiakkaan koomailusta, niin silloin on täysin aiheellista kritisoida järjestelmää. Jos kyse on laitteen 1-2 sekunnin ”mietintätauosta” mikä vaatii kassamyyjän toimia, niin se on eri juttu.

    Toisekseen se maksukortin pikkuvilautus on täysin riittävä kaikissa lukijoissa kunhan sen tekee silloin kun laite ilmoittaa olevansa valmis. Se vie vain pari millisekuntia, että lukija saa kortista tarvitsemansa tiedot. Jos kortin jättää lukijan lähelle, niin tämä viivästyttää järjestelmän siirtymistä seuraavaan vaiheeseen maksutapahtumassa.

 4. Nicor sanoo:

  Lähimaksu aiheuttaa ruokakaupoissakin usein ongelmia, mitkä olisivat vältettävissä jos asiakkaat lukisivat mitä lukijan näytöllä lukee:

  1. Kortti laitetaan liian aikaisin laitteen kyljelle ja maksu ei mene läpi. Lukijan näytöllä lukee selvästi koska laite on valmiina

  2. Kun lukija ilmoittaa ettei maksu ole mennyt läpi, niin asiakkaat laittavat pikavauhtia kortin lompakkoonsa. Kun myyjä huomauttaa asiasta, niin asiakas väittää, että lukija näytti hyväksyttä (eli valehtelevat)

  3. Asiakkaat pitävät usein korttia hyvin pitkään laitteessa kiinni, vaikka lukijan näytöllä lukee, että kortti pitäisi ottaa siitä pois.

  —–

  Sitten on olemassa hyvin iso joukko asiakkaita, jotka eivät millään tajua, että aina välillä lähimaksua käyttäessä ne koneet vaativat sinua pistämään kortin sirulukijaan ja syöttämään pin koodin. Tällä tavoin tarkastetaan, että kortti on oikealla omistajalla. Nämä kyseiset sankarit sitten alkavat inttämään, että heidän kortissaan on lähimaksu-ominaisuus ja että kaupan laitteet ovat rikki kun vaativat heidän kohdallaan pin-koodia.

  Luonnollisesti hyvin harvat näistä muistavat pin-koodia tai kantavat mukana henkilöllisyystodistusta sen ohittamiseksi.

  • Nakke sanoo:

   Sellainen suunnitteluvirhe lähimaksulaitteissa on, että ne piippaavat samalla tavalla ja näyttävät saman ilmoituksen ”Kortti luettu, poista kortti” tms., riippumatta siitä meneekö maksu läpi vai ei. Keskimäärin joka kymmenes lähimaksu vaatii ainakin omalla kortillani syöttämisen sirukortin lukijaan ja PIN-koodin. Siinä vaiheessa kun huomaan tämän, olen jo pistänyt kortin lompakkoon ja lompakon taskuun. EI olisi vaikeaa vaihtaa lukijan tekstiksi ”Kortti luettu, odota!” ja sen jälkeen vasta ”Maksu hyväksytty” tai ärhäkkä piipitys + teksti ”Syötä kortti lukijaan”. Tämä ei tietenkään ole asiakaspalvelijan syy, mutta yrittäkää ainakin viedä viestiä laitteistotoimittajien suuntaan josko tähän saataisiin joskus parannus.

   • Nicor sanoo:

    Se laite piippaa voimakkaammin kun maksu ei mene läpi ja vaaditaan pin-koodia. Olet kuitenkin oikeassa, koska nuo piippaukset ovat kuitenkin saman tyylisiä vaikka nuo laitteet tukisivat merkittävästi erilaisia äänimerkkejä.

    Sirulukijoiden näytön teksteillä ei ole paljoa merkitystä, koska harva lukee niitä ja näistä harva ymmärtää lukemaansa. Joudun päivittäin selittämään usealle asiakkaalle mitä heidän pitää tehdä kun laite sanoo ”syötä pin” tai ”poista kortti”. Äänimerkit toimivat paremmin.

 5. Konotkot (R) sanoo:

  Lauseiden muodostamisen vaikeus järkevässä sanajärjestyksessä.

 6. Nicor sanoo:

  Aina välillä tulee näitä aaseja, jotka päättävät siinä tuotteita skannatessa, että he tarvitsevat jotain tuotetta vielä yhden lisäkappaleen. Jok’ikisessä tapauksessa tämä asiakas lähtee samantien hakemaan kyseistä tuotetta ja myyjä muiden asiakkaiden kanssa joutuu odottelemaan. Yhdellekään näistä asiakkaista ei tule mieleen, että he voisivat yhtä hyvin maksaa sen lisätuotteen ensin ja vasta sitten hakea sen hyllystä. Sama homma tapahtuu myös jos asiakas huomaa jonkun tuotteen olevan rikki.

  Joissain tapauksissa kuitin voi toki laittaa muistiin ja ottaa seuraavan asiakkaan siinä välissä. Tätäkin pitää käyttää rajoitetusti, koska se kassalta hyllyille eksyvä asiakas todennäköisesti suuttuu tai vähintään närkästyy tästä vaikkei siitä ole hänelle mitään haittaa.

 7. myyjä vaan hei sanoo:

  Se on jännä että tätä tapahtuu jokapuolella. Olen ollut töissä lentokentän tax-free liikkeessä ja siellä on sitten kiva kun jono ruuhka-aikoina on kirjaimellisesti sen 60 metriä ja kassalla asiakas tokaisee ”oota mä käyn hakee viel ton, oota ny ku mul menee vaa sekunti”… siinä sitten koko jono tuskastuu että miksi ei palvelu pelaa ja jono liiku, osa alkaa huutelemaankin että ”mulla on kiire lennolle, mikä kestää”. Ei auta muuta kun hymyillä ja sanoa että tässä on asia kesken vaikka jonosta alkaisi kuulua vihaista mutinaa. Yleensä sitten jos asiakkaalla menee kauemmin kuin se ”sekunti” ja päätät ottaa seuraavan asiakkaan että saataisiin jono liikkumaan niin tämä aasi ilmestyykin jostain siihen vierelle raivoamaan että ”mähän sanoin et mulla ei mee kauaa, täs oli mun vuoro ja nyt joudun odottamaan”….huoh.. edes lentokentällä jossa ihmisillä on muutenkin kiire ei jotkut tajua ajatella muita.

  • teppo42 sanoo:

   Ainoa oikea tapa suhtautua tuohon on keskeyttää kassatapahtuma välittömästi ja työntää tuotteet sivuun ja ottaa heti seuraava asiakas. Hakekoon unohtuneen tuotteen omalla ajallaan.

 8. Aasiakas sanoo:

  Kyseessä on ilmeisesti s-ryhmän ketju sillä heillä on huonoiten toteutettu lähimaksu. Esim. Itsepalvelukassalla kun painaa maksa ja lukee kortin ni yleensä pari kertaa ilmoittaa ”ei jäsenkortti” ja sit vast onnistuu.

  • Sköke sanoo:

   Joka kerta, kun käytän s-korttia maksamiseen lähimaksulla, ilmoittaa kortinlukija vähintään viisi kertaa että ”bonus luettu” ennen kuin suostuu maksun ottamaan. Harmi, ettei tuolla tavoin kuitenkaan saa moninkertaisia bonuksia, vaikka kone niin väittääkin 😀

 9. Purkka sanoo:

  Tuttua toimintaa meidänkin puljun asiakkailta.
  Pahimpia tapauksia ovat perheet jotka jonottavat kassalle ja kun heidän vuoronsa viimein tulee, lähettävät vanhemmat yhtäkkiä lapsensa ympäri myymälää että ”Mitäs te nyt otatte? Valitkaas nyt sieltä..? Haluisitko sä Viljo-Kristiina vielä tuolta tommosen karkkipussin? Pitäskö meidän ottaa vielä juotavaa? Haetko sä Eerikki vielä ne jäätelöt tuolta toiselta puolelta myymälää…?” Olisivat miettineet ostoksensa valmiiksi siinä jonottaessa, tai keränneet ne valmiiksi syliin/koriin ennen jonoon tulemista. Siinä sitten jono kasvaa ja muita asiakkaita ottaa pannuun kun vielä senkin jälkeen kun perheen vanhempi on laittanut kortin lukijaan muksut kantavat lisää tavaraa kassalle ja maksutapahtuma pitää aloittaa alusta tai sitten ottaa ne ylimääräiset tuotteet siihen kassan taakse pyörimään kunnes joku ehtii viemään ne takaisin hyllyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *