Tuppisuiset (a)asiakkaat

Suomalaisten tuppisuinen käytös jaksaa edelleenkin ihmetyttää jopa kuuden vuoden asiakaspalvelussa työskentelyn jälkeen.

Liikkeessämme on melko lyhyt kassahihna, ja näen joka päivä kassalla tilanteita, missä edellinen asiakas/hänen ostoskärrynsä on jäänyt lähelle korttikonetta. Yleensä tällainen asiakas on hieman vanhempi henkilö, joka on joko pakkaamassa ostoksiaan tai tunkemassa rahojaan takaisin lompakkoon tai tuusaamassa omiaan.

Mitä tekee seuraava, kortilla maksamaan tulossa oleva asiakas? Huikkaa, ”anteeksi, pääsisinkö maksamaan?” tai ”anteeksi, väistäisittekö vähän?”

Ei suinkaan, seuraava asiakas joko jää paikoilleen seisomaan ja tuijottamaan vaikka viideksi minuutiksi tiellä olevaa edellistä asiakasta tai huimimmassa rohkeudenpuuskassa hivuttautuu, venyttää kroppansa äärimmilleen ja taiteilee kortin lähimaksualueelle/syöttää kortin lukijaan sanomatta sanaakaan.

Miksi, oi miksi?

Jaa tämä tarina:

16 kommenttia

 1. Mirin sanoo:

  Koska keski-ikäiset/iäkkäämmäät ihmiset huutaa, valittaa käytöstapojen puutteesta (koska vanhuksia pitää kunnioittaa aina ja ikuisesti vaikka käytös olisi miten törkeää) tai katsoo murhaavasti jos pyydät päästä ohi, . Ihminen jolla ei ole käytöstapoja tai kykyä ajatella muita ja jää kassalle niin ettei seuraava pääse ohi harvemmin reagoi kohteliaasti pyyntöön. Ainakin omasta kokemuksesta. Sama homma kuin siinä että edessä oleva ei voi laittaa kapulaa jotta takana oleva voi lastata tavarat hihnalle, vaikka takana oleva ei siihen yllä ennen kuin on itse puolessa välissä hihnaa. Hidastaa hommaa aika hyvin.

  • Epsome sanoo:

   Jos olet saanut huutamista vastaasi, kannattaa miettiä miten asiasta sanoo.
   Omitunen ongelma kapulasta. Kai sinä omat ostoksesi tiedät. Laita vaikka maitopurkki poikittain ensimmäiseksi jos et muuten muista. Ja jossain vaiheessa olet hihnan puolessa välissä ja pääset kapulan laittamaan. Ja kas, nyt kassakin tietää missä loppuvat palveltavan asiakkaan ostokset.
   Hidastuuko hihnan kulku jos ei ole kapulaa kun ostokset hihnalle laitetaan? Vai onko hidastukselle jokin muu syy?

   Tarkkailepa hihnaa seuraavalla kauppareissulla. Kun edellistä rahastetaan, samalla tavarasi siirtyvät kassan viereen,

   • Aapeli sanoo:

    Hei, ootko sä ihan kunnossa? En ole pitkään aikaan nähnyt yhtäkään positiivista kommenttia sinulta. Tarviitko jaxuhalin?

    • Epsome sanoo:

     Kiitos kysymästä, voin oikein mainiosti.
     En näe mitään positiivista näin itseriittoisille ja työhönsä kyllästymistä ilmaiseville kommenteille.
     Näillekin tässä keskustelussa esiintyville myyjälle jotka ulkoistavat ohjaus/neuvontatehtävänsä asiakkaille, toivotan hyvää matkaa kiinalaiseen elektroniikan kokoonpanotehtaaseen. Siellä ei tarvitse ohjeistaa ketään. Ja jos itse tarvitset ohjausta, tulet sitä saamaan.

     • Aapeli sanoo:

      Eli hengaat täällä, sivustolla joka on nimenomaan tarkoitettu näitä purkamisia varten, haukkumassa kaikkia jotka purnaavat pienimmästäkin työhönsä liittyvästä asiasta. Mutta voit kuitenkin hyvin? Jostain syystä epäilen vahvasti.

     • Epsome sanoo:

      Sinäpä sen sanoit:
      ”purnaavat pienimmästäkin työhönsä liittyvästä asiasta”.
      Nuo pienet jutut vain kuuluvat työhön. Käsi ylös niiltä jonka työt ovat vain pelkkää iloa, Eikä yhtään ei-niin-mukavaa työtehtävää ole. Niin se on myyntityössäkin. Turha itkeä jos asiakas ei käske toista siirtymään. Tai kerro tupakkakoodeja. Nämä ovat myyjän tehtäviä. Ammatinvalintakysymys.
      Luulin että täällä olisi juttuja siitä että asiakas on tyhmä/idiootti/ääliö. Mutta ei. Jutut koskevat vain tilanteita jossa asiakas ei osaa käyttäytyä kuten palvelija-aasi haluaisi.

     • Aapeli sanoo:

      Siis… Sinä et tosiaan näe mitään ongelmaa siinä, että olet nimenomaan sivustolla jossa puretaan tasan kaikkea työhön liittyvää epäkohtaa, mutta vingut ja valitat heti jos joku valittaa? Suosittelisin siirtymään toiselle sivustolle, mutta ehkä pitkä katsaus peiliin, ja ajatustuokio otsikolla ”mihin minä kulutan aikaani” tekisi sinulle parempaa.

     • Epsome sanoo:

      Työn epäkohtien kertomisiin kommentoisin toisella tavalla. Kuten tämä(kin) ketju osoittaa, valitusvirret ovat normaaleista työtehtävistä.
      Toimin itse sähköalalla huollossa. Valitanko siitä että vaihdettava laite on asennettu hankalasti ja ylimääräisiä purkutöitä pitää tehdä jotta laite saadaan vaihdetuksi. En, kuuluu ammattiin. Joskus on helppoja keikkoja, joskus hankalampia.
      Itsepä päätän mihin aikani kulutan, sopisiko Aapelille tämä?

     • Aapeli sanoo:

      Tuo sinun esimerkkisi ei kyllä vastaa ollenkaan niitä asioita, mitä täällä kirjoitetaan, mutta ok. Et siis näe mitään eroa ihmisten typeryydessä/töykeydessä ja siinä että joudut tekemään ylimääräisiä purkutöitä välillä, joka tosiaan on ihan normaalia ja ammattiin kuuluvaa. Se kertoo ihan tarpeeksi.

      Sopii toki, ajattelin vain että löytäisit ehkä mielekkäämpääkin tekemistä kuin metsästämällä metsästää asioita joista purnata paikassa jotka on nimenomaan kyseisille asioille tarkoitettu. Puhumattakaan siitä että hirveän montaa tuskin edes huvittaa lukea sinun valituksiasi, koska olet, noh, väärässä lähes aina.

     • Epsome sanoo:

      Enemmän typeryyttä on havaittavissa kassakoneen puolella. Ammatinvalintakysymys, Kiinassa lienee elektroniikkateollisuudessa vapaita työpaikkoja.
      Missä ja miten olen ollut väärässä? Ei mielipide ole oikea tai väärä. On vain mielipide.

  • Mimmi sanoo:

   Itse ainakin annan asioimisrauhan edelliselle asiakkaalle, ja odotan kohteliaasti vuoroani. Jos taas minun asioidessani joku on alusta asti hönkinyt niskaan ja tunkenut liian lähelle, en varmasti siirry sivuun asettelemaan maksuvälineitä takaisin lompakkoon, vaan annan hänen rauhassa odottaa omaa vuoroaan.

   Myös kiskan kassalla töissä huomautan, jos joku änkee ostoksiaan edellisen asiakkaan olan yli tämän vielä pakatessa kamppeitaan, jotta annappas asiointirauha tälle edelliselle.

   Kyllä ne joskus oppii.

 2. Epsome sanoo:

  Ja sinä tuppisuisena myyjänä et voi sanoa ”anteeksi voisitteko siirtyä että seuraava asiakas saa maksettua”.

  • Torvelo sanoo:

   Ei minulla ole myyjänä mitään kiirettä enkä tosiaankaan ala hoputtaa asiakasta. Täysin eri asia huikata seuraavana asiakkaana ”anteeksi!”, heitähän se asia koskee. Minulle on täysin yhdentekevää odottaako se takana kärtsäävä tuppisuu 5 sekuntia vai 5 minuuttia jos ei oikeasti saa suutaan auki.

  • Nicor sanoo:

   Jos olisit joskus toiminut myyjänä, niin tietäisit ettei asiakkaita saisi hoputtaa vaikka se olisi kuinka aiheellista. Nämä asiakkaat suuttuvat ja laittavat herkästi negatiivista palautetta sähköisesti tai ovat suoraan yhteydessä esimiehen kanssa.

 3. Hertta sanoo:

  Sama tuppisuisuus vaivasi tänäänkin yhtä assia, joka seisoi tupakanostajan takana. Tupakanostaja kysyi toista asiakasta vielä palvellessani, että mikä on xxx:n numero( t.koneessa) Sanoin etten muista ulkoa mutta palvelen häntä ihan kohta. Sanoin numeron, asiakas painoi numeron ja näki hihnalla askin. Tuliko se jo siihen, ihmetteli asiakas. -Eei, ku se on mun, sanoi se hänen takanaan ollut aasi, joka oli selvästi seurannut keskusteluamme.
  Oliskohan ollut ihan hirveetä jos toinen asiakas olisi toiselle kertonut tupakkakoneen numeron, kun sen ilmiselvästi tiesi ja näki sen vaikeuttavan asiointia?? No tottakai , mitä ny toisen asioimiseen sekaantumaan, mää oon maalta, prle…

  • Lihapulla sanoo:

   Tai se tyyppi havahtui vasta kun joku rupesi hänen tupakka-asiaan ottamaan..? Ei tuosta nyt mitenkään voi päätellä että olisi koko juttua kuunnellut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *