Uusi vuosi hyvin käyntiin

Olen töissä pienellä huoltoasemalla, joka on 24/7 auki ja minulle napsahti se yövuoro, jolloin vuosi vaihtui. Aamulla viiden jälkeen paikalle saapui porukka nuoria selkeästi yhdessä. Osa kierteli pienen kaupan puolella ja osa tuli suoraan kassalle tilaamaan grilliruokaa samalla keskustellen kovaäänisesti keskenään.

Töitä olen tehnyt pari vuotta samassa paikassa ja olen tottunut siihen, että tavaraa tuppaa katoamaan, jos ruokaa tehdessä ei aina välillä pidä silmällä myös kaupan puolta. Mitään ei tällä kertaa kuitenkaan tuntunut lähtevän, mutta sen sijaan kaksi poikaa keskusteli keskenään erään hyllyn toisella puolella ja vilkuili kassaa kohti, jossa oli myös meidän tupakkakaappimme. Osasin siis jo aavistaa mitä tuleman piti.

Saatuani ruuat valmiiksi pakkasin ne asiaan kuuluvasti ja pistin tiskille noudettavaksi ja menin kassalle palvelemaan sinne saapuneen asiakkaan. Toinen pojista tuli kans jonoon ja kun olin saanut häntä edeltävän asiakkaan palveltua pyysi hän kolmen eri tupakkamerkin maksiaskia. Pyysin asiallisesti häntä näyttämään paperinsa ja pyytämään myös hänen kavereitaan tulemaan kassalle ja näyttämään paperit, muuten en valitettavasti voi myydä tupakkaa hänelle.

Poika näytti paperit ja hän oli täysi-ikäinen, mutta en tiedä eikö hän kuullut kommenttia kavereiden papereista vai olettiko hän vain, että minä skippaisin niiden kysymisen, jos hän ei reagoi siihen mitenkään. Toistettuani pyynnön hän ihmetteli asiaa ja näytti omat paperinsa uudestaan. Vastasin, että valitettavasti hänen kaverinsa näyttävät alaikäisiltä (kuten myös hän), joten on kyseessä välitysepäily, jolleivat hänen kaverinsa voi myös näyttää papereitaan minulle.

Ensimmäisenä hän väitti, ettei kyseiset nuoret ole hänen kavereitaan ja askit tulee hänelle itselleen, johon totesin, että hänen ikäisensä (18v) kaveri ostamassa kolmen eri tupakkamerkin maksiaskia vain pelkästään hänelle itselleen ei ainakaan vähennä epäilystäni välityksestä. Tämän jälkeen muista nuorista tuli taas hänen kavereitaan ja hän katosi ulos, mihin osa nuorista oli livennyt, kun olivat kuulleet meidän keskustelun.

Myin tässä välissä parille muulle asiakkaalle ja lopulta sama kaveri tuli yhden kavereistaan kanssa sisälle ja nyt he näyttivät yhdessä paperit ja pyysivät vain yhtä merkkiä tupakkaa, johon totesin, että valitettavasti en voi sitä myydä tupakkaa ennen kuin saan paperit koko porukalta. Sitten tämä alkuperäinen tupakan ostaja sanoi etten mä voi kieltäytyä myymästä, kun hänellä on ikää ja henkkarit olemassa. Toistettuani saman litanjan välitysepäilystä hän totesi kirosanojen kera, että hän vaikka polttaa sen koko askin meidän huoltamon pihalla mun silmien edessä. Tätä keskustelua jatkui noin kaksikymmentä minuuttia, jonka aikana yritin pitää itseni rauhallisena ja keksiä uusia tapoja kertoa miksi en voinut hänelle myydä tupakkaa.

Lopussa alkoi aasiakkaan kaverit, jotka oli vielä sisällä sanoa, etteivät he edes polta tupakkaa ja että ei heidän kaverinsa ole välittämässä tupakkaa kenellekkään.

Pahoittelin, ettei minulla siltikään ole lain puolesta valtuuksia myydä tupakkaa, koska tilanteessa on välitysepäily, vaikkei aasiakas haluakaan ostaa kolmea eri merkkiä. Lopulta aasiakas totesi, että kerran haluan olla näin vaikea heti vuoden alussa, niin saan luvan pitää tupakkani. Hän lupasi tarkistaa asian netistä ja pistää esimiehelleni palautetta, kun en osaa tehdä töitäni.

Esimies tuli töihin kuudeksi ja totesin mun toimineen täysin oikein tilanteessa.

Jaa tämä tarina:

7 kommenttia

 1. Timon sanoo:

  Samanlaisia tilanteita takana, ja kun työvuoroon seuraavaksi tulleelle myös asiasta mainitsin niin ei ollut hänkään samalle porukalle myynyt. Kummasti ne mukulat onnistuvat kiusaamaan myyjiä myös vapaa-ajalla, kun ottivat minut pienellä kylällä sitten silmätikukseen, kun heille ei enää meidän kaupassa kukaan myynyt mitään tupakkaa (siihen minä en ollut osallisena). Koittakaa nyt vaan ymmärtää, että laki on laki ja työpaikka on työpaikka, näillä markkinoilla minä en ole valmis menettämään omaani kun työt ovat kiven alla.

 2. Putkimies sanoo:

  Ihan hyvä, että asiaa valvotaan ja selkeisiin välitysepäilyihin puututaan, mutta tää on alkanut osittain johtaa jo ylilyönteihinkin. Eli nykyään jos haluaa käydä huoltikselta tai pikkukaupoista hakemassa tupakkaa tai kaljaa niin kaikki pyöriskelevät teiniporukat kannattaa kiertää mahdollisimman kaukaa ettei vahingossakaan tule myyjän mielessä liitetyksi niihin. Missään tapauksessa ei saa ainakaan morjenstaa tai ryhtyä juttusille, vaikka olisi tuttujakin joukossa.

  • Konttoriapina sanoo:

   Jos oikeasti tulkitsit lain tai edes tämän kertomuksen noin, ansaitset todellakin sen elämän hankaluuden, että kuljet kaupoissa vältellen ja varoen teinejä koko loppuelämäsi. 🙂

 3. Yoloswaggins sanoo:

  Tuo ”kysymme paperit kaikilta” touhu on kyllä välillä mennyt ylikin. Yhden keissin muistan erityisen hyvin kun olin käynyt pikkusiskon hakemassa kaverinsa luota ja pysähdyimme kotimatkalla käymään kaupassa. Valitsin itselleni muutaman saunaoluen ja siskoni itselleen limpparia. Kassalla tulee sitten tämä pyyntö esittää paperit, jotka tietysti näytän. Tämän jälkeen rupeaa hän tivaamaan papereita 16vuotiaalta siskoltani, jolloin sanomme, että ei hänellä ole papereita mukana kun on kerran alaikäinen eikä mopokorttia tms omaa (alaikäisenä aika turhaa kantaa passia mukana). Tämän jälkeen kieltäydytään myymästä kyseisiä alkoholijuomia, joita oli siis se muutama olut. Joskus menee vaan yli :I

  • Anssi sanoo:

   Ja mistäköhän kassan pitäisi tietää että kyseessä on siskosi, eikä esimerkiksi seurustelukumppanisi? Etenkään kun ei ole papereita.

   Senkin lisäksi, että missä vedetään rajat jos omaa järkeä saisi käyttää? Helpompi vetää täydet rajat.

   • AvP sanoo:

    Maalaisjärjen käyttö on sallittua. Aika monet vanhemmat käy pienten lasten kanssa kaupassa ja saatetaan ostaa muutama kalja tai siideri. Niiltä pikkulapsilta ei koskaan vaadita henkkareita, saatika kieltäydytä myymästä vanhemmille ”koska alaikäisiä”. Tuossakaan ei selvinnyt miten vanha kyseinen henkilö on itse, mutta aika harvat aikuiset seurustelee 16-vuotiaiden kanssa näin niinkuin yleensä.

 4. Joskus näin sanoo:

  Oikeinhan se on että välitysepäilytilanteissa ei myydä. Mutta monesti käy niin kun yrittää itselleen paria saunakaljaa kaupasta ostaa ja ihan käsittämättömästä syystä tuleekin välitysepäilys eikä myydä niin sitten haetaankin alkosta pari pulloa kirkasta ja laatikko vahvaa olutta. Saunaillasta tulee hauskempi vaikka aamu onkin sitten vähän ankeampi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *