Uusi vuosi hyvin käyntiin

Olen töissä pienellä huoltoasemalla, joka on 24/7 auki ja minulle napsahti se yövuoro, jolloin vuosi vaihtui. Aamulla viiden jälkeen paikalle saapui porukka nuoria selkeästi yhdessä. Osa kierteli pienen kaupan puolella ja osa tuli suoraan kassalle tilaamaan grilliruokaa samalla keskustellen kovaäänisesti keskenään.

Töitä olen tehnyt pari vuotta samassa paikassa ja olen tottunut siihen, että tavaraa tuppaa katoamaan, jos ruokaa tehdessä ei aina välillä pidä silmällä myös kaupan puolta. Mitään ei tällä kertaa kuitenkaan tuntunut lähtevän, mutta sen sijaan kaksi poikaa keskusteli keskenään erään hyllyn toisella puolella ja vilkuili kassaa kohti, jossa oli myös meidän tupakkakaappimme. Osasin siis jo aavistaa mitä tuleman piti.

Saatuani ruuat valmiiksi pakkasin ne asiaan kuuluvasti ja pistin tiskille noudettavaksi ja menin kassalle palvelemaan sinne saapuneen asiakkaan. Toinen pojista tuli kans jonoon ja kun olin saanut häntä edeltävän asiakkaan palveltua pyysi hän kolmen eri tupakkamerkin maksiaskia. Pyysin asiallisesti häntä näyttämään paperinsa ja pyytämään myös hänen kavereitaan tulemaan kassalle ja näyttämään paperit, muuten en valitettavasti voi myydä tupakkaa hänelle.

Poika näytti paperit ja hän oli täysi-ikäinen, mutta en tiedä eikö hän kuullut kommenttia kavereiden papereista vai olettiko hän vain, että minä skippaisin niiden kysymisen, jos hän ei reagoi siihen mitenkään. Toistettuani pyynnön hän ihmetteli asiaa ja näytti omat paperinsa uudestaan. Vastasin, että valitettavasti hänen kaverinsa näyttävät alaikäisiltä (kuten myös hän), joten on kyseessä välitysepäily, jolleivat hänen kaverinsa voi myös näyttää papereitaan minulle.

Ensimmäisenä hän väitti, ettei kyseiset nuoret ole hänen kavereitaan ja askit tulee hänelle itselleen, johon totesin, että hänen ikäisensä (18v) kaveri ostamassa kolmen eri tupakkamerkin maksiaskia vain pelkästään hänelle itselleen ei ainakaan vähennä epäilystäni välityksestä. Tämän jälkeen muista nuorista tuli taas hänen kavereitaan ja hän katosi ulos, mihin osa nuorista oli livennyt, kun olivat kuulleet meidän keskustelun.

Myin tässä välissä parille muulle asiakkaalle ja lopulta sama kaveri tuli yhden kavereistaan kanssa sisälle ja nyt he näyttivät yhdessä paperit ja pyysivät vain yhtä merkkiä tupakkaa, johon totesin, että valitettavasti en voi sitä myydä tupakkaa ennen kuin saan paperit koko porukalta. Sitten tämä alkuperäinen tupakan ostaja sanoi etten mä voi kieltäytyä myymästä, kun hänellä on ikää ja henkkarit olemassa. Toistettuani saman litanjan välitysepäilystä hän totesi kirosanojen kera, että hän vaikka polttaa sen koko askin meidän huoltamon pihalla mun silmien edessä. Tätä keskustelua jatkui noin kaksikymmentä minuuttia, jonka aikana yritin pitää itseni rauhallisena ja keksiä uusia tapoja kertoa miksi en voinut hänelle myydä tupakkaa.

Lopussa alkoi aasiakkaan kaverit, jotka oli vielä sisällä sanoa, etteivät he edes polta tupakkaa ja että ei heidän kaverinsa ole välittämässä tupakkaa kenellekkään.

Pahoittelin, ettei minulla siltikään ole lain puolesta valtuuksia myydä tupakkaa, koska tilanteessa on välitysepäily, vaikkei aasiakas haluakaan ostaa kolmea eri merkkiä. Lopulta aasiakas totesi, että kerran haluan olla näin vaikea heti vuoden alussa, niin saan luvan pitää tupakkani. Hän lupasi tarkistaa asian netistä ja pistää esimiehelleni palautetta, kun en osaa tehdä töitäni.

Esimies tuli töihin kuudeksi ja totesin mun toimineen täysin oikein tilanteessa.

7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *