Vartijan kanssa asioinnin ABC

Ammatissani olen tässä törmännyt jo pariin ihmisten harhaluuloon meidän toiminnassa;

1. Älä tule pätemään minulle työtehtävissäni, että miten ne mielestäsi pitäisi tehdä tai mitä koulutustaustaa minulla on (0-100 tunnin koulutus = väärä vastaus). Jos olen päättänyt poistaa sinut lakiin perustuvasta syystä kaupasta, älä kuvittele että pelkäisin uhkauksiasi potkuista, sillä tarpeeksi kauan niskuroituasi lähdet putkaan, halusit tai et. Toimintamme perustuu lakiin (Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista), EI mielivaltaisuuteen. Vaikka olisit alaikäinen, samat säännöt pätee sinuun!

2. Jos olet oikeasti niin aasi, että yrität poistua ovesta jossa on iso kyltti ”Hätäpoistumistie. Oven avaus aiheuttaa hälytyksen”, niin älä edes viitsi vinkua kun lasku aiheutuneesta tulee sinulle! Tyhmyydestä tunnetusti sakotetaan.

3. Jos kohtaat kaupassa asioidesaasi toiselta asiakkaalta ikävää käytöstä, niin kerro siitä joko minulle tai kaupan myyjälle HETI, äläkä tunnin kuluttua tapahtuneesta. Niikuin jo mainitsin, toimintamme perustuu lakiin, vaikka se olisi järjenkin vastaista. Emme me voi puuttua kaikkeen kuten vaikka poliisit. Kiinniotto-oikeus on vain verekseltään tai pakenemasta tavattu rikkeentekijä. ÄLÄKÄ ala riehumaan kun tämän sinulle kerron.

4. Tiedän, että on ikävää kun kauppareissun päätteksi huomaat jonkin kolhineen uutta upeaa autoasi. Tästä tiedon saatuamme voimme kyllä katsoa jos tallenteille jotain näkyisi, mutta jos autosi on ollut kilometrin tai vain ylimääräisen metrin päässä lähimmästä kamerasta, emme me voi sille mitään. Ja ei, emme luovuta sinulle yhtään mitään pätkää edes tikulle. Luovutamme kuvamateriaalia vain poliisille joten tee tapahtuneesta rikosilmoitus. ÄLÄKÄ taaskaan ala riehumaan kun tämän asian sinulle ilmoitan, muuttuu asiointisi sävy meidän kanssa hyvin nopeasti!

5. Vaikka kuinka haluasit jatkaa ostoksiasi vielä ”edes hetken” kaupan sulkemisen jälkeen tai yrität väkisin tunkea kauppaan sisään, vaikka kauppa ollaan jo sulkemassa, voi olla että ostokset jää kokonaan tekemättä tai vastaavasti lähdet putkan kautta kotiin pelkän sakkolapun kanssa. (Järjestystä ylläpitävän henkilön vastustaminen). Myyjät saattavat antaa periksi aasiakkaillekkin, mutta meidän toimenkuva onkin täysin eri. Sitä saa mitä tilaa! Väkivaltainen käytöksesi voi siis tietää hyvin kylmänkiskoista kyytiä.

6. Ja ei, en ole kiinnostunut kuka olet tai kuka kaverisi on… jne. Enkä siitäkään kuka tulee huomena tekemään kotietsintää tms. Jos aiheutat häiriötä tai pöllit, yllämainitut asiat ovat aivan yhdentekeviä. Mahdolliset uhkailut ja väkivaltaisuutesi menevät kyllä poliisinkin tietoon. Lahjontasikin on täysin turhaa, en ole kiinnostunut tilisi saldosta.

7. Jos kiinniotan sinut pöllimisestä (tai muusta rikkeestä), on turha vinkua, että on nöyryyttävää tai että poliiseilla kestää kauan. Olisit miettinyt sitä ennen kuin pöllit. Poliisien tulo voi kuule kestää siitä 5min aina jopa 2 tuntiin asti. Odottavan aika on pitkä. riehuminen putkassa voi tietää isompian ongelmian, kun se poliisit saapuvat. Jos sattumalta ”unohdat” osan tai kaikki ostoksesi reppuusi ja poistut maksamatta, et ole kovin vahvoilla vaan lienee syytä olla ehkä huolissasi omasta alkavasta dementiasta. näpistys on rikos, piste! on tietysi ikävää jos sinulla ei oikeasti ole rahaa varastamiisi ruokiin, mutta asiakkaamme eli kauppa haluaa ilmoittaa kaikki näpistykset poliisille, näin me siis toimimme.

8. Minuun ei toimi mitkään rasisti-, fasisti-, nais-, mies-, natsi- tai ”tuttuni on poliisi!”- kortit. Voi ihon sävysi olla vaikka sateenkaartakin kirjavampi; toimintaani se ei vaikuta. Jos sanaani ei totella, voi olla päivän päätteeksi sakkolappu taas kourassa.

9. Jos huomautan autosi olevan virheellisesti parkkeerattu, etkä reagoi siihen; saat varmasti parkkipirkolta sakon ja minulle on siitä sitten turha kitistä. Pahimmassa tapauksessa se hinaataan pois ja sen lystin maksat SINÄ ITSE!

10. On varmasti sinulta ehkä ihan hyvän tahtoisuutta, jos kehut minua kauniiksi, enkeliksi tms, itse en siitä työtehtävissäni pidä. Enkä välitä kuunnella kommenttia missään muodossa että olen nainen. Olen vain vartija, kiitos. Sukupuolellani ei ole mitään merkitystä työssäni. Haistattelusikaan ei kyllä innosta minua, mutta minäpä en niitä hirveän kauaan kuuntele, lähtö tulee sinullekkin hyvin äkäseen. Emme tee samanlaista asiakaspalvelu työtä kuten myyjät, joten emme hirveästi möykkäämistäsi kuuntele feikkihymy korvissa asti.

NYRKKISÄÄNTÖ: Älä ole idiootti, jos käyttäydyt itse asiallisesti, mekin olemme sinua kohtaan asiallisia!

Tässä lienee tärkeimmät, anteeksi jos löytyy kirjoitusvirheitä, näppäimistö oireilee vähäisen. Hyvää kevättä!

Jaa tämä tarina:

25 kommenttia

 1. Mikedamme sanoo:

  Jep, tässä se taas nähdään millaisia itsevaltiaita vartijat ovat työssään. Jopa baarien vahtimestareilla on älyä, miksei teillä vieläkään?

 2. Alte Gubbe sanoo:

  Kauan kauan sitten kävin eri puolella Eurooppaa konferensseissa. Homma kesti viikosta pariin, ja parin päivän kuluttua huomasi vartijat, heillä ei ollut univormua.
  Lyhyt nyökkäys aamulla heille, sama takaisin, ja olin kiitollinen, että turvallisuus tänäänkin oli taattu.

 3. Geekyantonia sanoo:

  Mä en kestäisi päivääkään vartijana, ei millään pahalla, kaiken maailman urpojen kanssa tekin joudutte tekemisiin. Tunnen myötätuntoa 😀 Minä en itse vartijoista ole moksiskaan, saa minun ostosten tekemistäni seurata jos siltä tuntuu. Ja käyttäydyn asiallisesti kaikkia kohtaan.

 4. jaskajokunen sanoo:

  haha vitu retardi perus vartija ihan vitun vihanen ihmissielu joka ragee keehuistakin ja sakottaa tai työntää putkaan sut jos on se pieninkin rike tehty. onnee vaa elämää sulle horo toivottavasti on kivaa nappailla varkaita prismassa.

 5. Hah sanoo:

  Jaa putkaan siksi että on liian kauan kaupassa? Älä viitsi, aikuinen ihminen.

  • Plup sanoo:

   Jos vartija lähtee tästä tilanteesta poistamaan ja alat tekemään vastarintaa, vartija voi kiinniottaa sinut järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta ja tarpeeksi tiukaksi kun menee, niin hyvinkin voi lähteä poliisin mukaan. Lue se laki, äläkä päde.

 6. poliisi sanoo:

  Vartioita vaan ottaa päähän, kun eivät pääseet poliisikouluun.

 7. Jeppe sanoo:

  Eipä sitä vartijoiden kanssa joudu kukaan tekemisiin jos käyttäytyy normaalisti eikä tee typeryyksiä. Säälittävää katsella kun joku sekakäyttäjä tai juoppo uhkailee vartijaa ties millä toimilla kun itse on ensin terrorisoinut lähiympäristöä.

 8. Aasivartija sanoo:

  Jessus mikä itteään täynnä oleva pelle! Kovat on luulot pikkuvartijalla 😀

 9. Kimmo sanoo:

  Katos, kaveri lähti positiivisrn kautta kirjoittelemaan…eiku…

 10. Pompannappi sanoo:

  Arvostan vartijoiden työtä. Jos yhden epäkohdan, mihin joskus törmään, nostan esille: valokuvaamisen kieltäminen esimerkiksi kauppakeskuksessa tai metroasemalla. Vartija ei voi sitä kieltää pelkästään valokuvaamiseen vedoten, eikä voi vaatia poistamaan ottamani kuvat muistikortilta.

 11. antti sanoo:

  Toivottavasti tämän tekstin vartia ampuu ittensä..Tai vielä parempi joku muu… hohhoijaa kumpa olisi infoo… !!!

 12. Morsum sanoo:

  Kohtaan 1. Harmillisen moni vartija ei tunne tätä lakia yksityisistä turvallisuuspalveluista. Kiinniottoja tehdään epäilyn perusteella, vaaditaan sitä sun tätä ilman perustetta jne.

 13. Pikkunilkki sanoo:

  Eikö se ole poliisi kuka päättää sakottamisesta, tahi putkaan viemisestä eikä vartija? Eli sinänsä vartsan ihan turha leveillä mahdollisista seuraamuksista, joiden määräämiseen ei valtuutesi riitä.

  • Plup sanoo:

   Njaaa mitä nyt itse jutun luin, niin vartija sanoi mitä voi tapahtua, ei, että näin varmasti tapahtuu. Jos poliisi kutsutaan paikalle ja vartija päättää että haluaa tehdä asiasta jutun, vaikka se järjestystä ylläpitävän vastustaminen, niin eipä siinä kauheasti poliisi voi muuta tehdä, kuin kirjottaa sen sakon.

 14. Leka-Antti sanoo:

  Kyllä on itseään täynnä oleva vartija. Eipä kannata ihmetellä miksi vartijoiden käytös yleensä onnistuu vain lisäämään konflikteja ja synnyttämään aggressiota. Ne vissiin oikein hakevat keinoa, miten saisi ihmiset menettämään malttinsa tai edes sanomaan jotain vastaan. Sitten löytyy se ”laillinen” syy nakata lattiaan ja hakata – varsinkin kun turvakamera ei taaskaan satu olemaan päällä just silloin.

 15. asfg sanoo:

  Onpa täällä negatiivista kommentointia vartijoista. Jostain syystä minulla on heistä vain positiivisia kokemuksia. Johtuisiko siitä, että käyttäydyn asiallisesti ja näytän asialliselle.

 16. QED sanoo:

  Rasisti-fasisti-kortti ei toimi rasiteihin-fasisteihin. Ne pitävät sitä sulkana hatussaann, niinkuin tuokin troglodyytti.

 17. Miz sanoo:

  Näiden kommenttien taso kyllä kertoo jo ihan riittävästi vartijan asiakaskunnan v*ttumaisuudesta. Juurikin vartija tekstissään totesi, että työnkuva perustuu lakiin, ja täällä on heti 45 vajukkia mölisemässä jotain ”öhöhöö horo kovat luulot v*ttu ammu ittes nönnönnöö”. Kai te tajuatte että just teidänlaistenne pellehermannien takia kaupoissa ja muissa julkisissa tiloissa tarvitaan vartijoita?

 18. tykkään sanoo:

  Vartijoissa on tasasn yksi vika: niitä on liian vähän eikä koskaan siellä, missä niitä tarvittaisi. Toivon lisää vartijoita, jotta liikkuminen ja asiointi olisi miellyttävämpää. Saisivat myös tarjoilla erilaisille känniääliöille ja muille pelleille pientä käytöskoulutusta.

 19. VakaVanhaVartija sanoo:

  Vartijoita on monenlaisia. Itse olen varsin isokokoinen mies, niin minun ei tarvitse juurikaan koskaan uhota eikä kovistella ihmisiä. Asiakaskunta on tietysti pienemmässä kaupungissa rauhallisempaa kuin esim. pääkaupunkiseudulla. Mutta kohtelemalla ihmisiä asiallisesti monesti tilanteista selvittään suht’ kivuttomasti. Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan.

 20. Jiusohium sanoo:

  Tämä vartija kuulostaa ihan ääliöltä. Tosin niinhän ne yleensä ovatkin.

 21. ärsyttää sanoo:

  Minusta näille vartiojoille tulisi myöntää paljon lisää oikeuksia. Voisivat näitä julkisissa liikennevälineissä ”oks sul tupakkaa”-sössöttäviä hajuherneitä vähän kouluttaa jossain nurkan takana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *